Ευθεία επίθεση σε κυβέρνηση και τοπικούς βουλευτές, από τους συλλογικούς φορείς της Σύρου, σε κοινή συνέντευξη τύπου, όπου καταφέρθηκαν, ενάντια στην στάση τους υπέρ της ψήφισης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου

«Αντιδημοκρατικός παραλογισμός»

Ένα ακόμη δριμύ «κατηγορώ», σε κυβέρνηση, αλλά και τοπικούς βουλευτές, σχετικά με την στήριξη στο ασφαλιστικό – φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή εντός των επόμενων ημερών, απηύθυναν σε κοινή συνέντευξη Τύπου, οι φορείς της Σύρου και όχι μόνο, με κύριο συντονιστικό φορέα τον Δικηγορικό Σύλλογο Σύρου.

Στις απόλυτα καταστρεπτικές συνέπειες, από την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, αναφέρθηκαν για ακόμη μία φορά ενωμένοι οι φορείς, οι οποίοι κάλεσαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν, τους τοπικούς βουλευτές, έστω και την ύστατη στιγμή, να αναλογιστούν τις αρχικές τους εξαγγελίες, υπενθυμίζοντάς τους την βούληση των πολιτών, οι οποίοι αρνήθηκαν την επιβολή νέων μέτρων, βάσει του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος και να καταψηφίσουν τις ρυθμίσεις του νέου ασφαλιστικού, καθώς εκτιμάται να ισοπεδώσει τη μεσαία επιχειρηματική και επαγγελματική τάξη και κατά συνέπεια, ό,τι έχει απομείνει από τον παραγωγικό ιστό της χώρας.

Στην συνέντευξη Τύπου παρέστησαν ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου, κ. Νίκος Παγίδας, ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων και Επιμελητών Κυκλάδων, η πρόεδρος του Συλλόγου Συμβολαιογράφων Σύρου, κ. Λένα Ασμάνη, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών Κυκλάδων, κ. Γιώργος Φρέρης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, κ. Ευάγγελος Αλεξανδρίδης και ο πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων Ναυτικών του ΝΑΤ, κ. Μηλιός Γιώργος.

Αξίζει να σημειωθεί, πως αν και χωρίς εκπρόσωπο στην συνέντευξη, τις κοινές θέσεις των φορέων, υποστηρίζουν ο Ιατρικός Σύλλογος Κυκλάδων, ο Αγροτικός Σύλλογος Σύρου, ο Σύλλογος Λογιστών Σύρου – Τήνου και το Σωματείο Οικοδόμων Τεχνητών και συναφών επαγγελμάτων.

Συνέχιση της πρότερης αντισυνταγματικής πολιτικής

Αρχικά, το λόγο έλαβε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου, κ. Παγίδας, ο οποίος αναφέρθηκε στη διαβούλευση για το ασφαλιστικό, που πραγματοποιήθηκε εντός του κοινοβουλίου, παρουσία του υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Γ. Κατρούγκαλου.

Ο κ. Παγίδας αφού τόνισε την ταύτιση των απόψεων, που ακούστηκαν από φορείς όλης της χώρας, με τις απόψεις των φορέων της Σύρου, μετέφερε τα κεντρικά σημεία της τοποθέτησης του Προέδρου της Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων, κ. Αλεξανδρή.

«Ο πρόεδρος της Ολομέλειας, κ. Αλεξανδρής είπε ξανά το ίδιο πράγμα, πως κάτω από τον μανδύα της φερόμενης ως ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, εισάγονται φορολογικού χαρακτήρα ρυθμίσεις με απροκάλυπτα δημευτικό χαρακτήρα. Υπενθύμισε δε, ότι οι προτεινόμενες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις δεν επιβάλλονται σε στάδιο ανάπτυξης, αλλά εν μέσω παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και ύφεσης», σημείωσε.

Σε οξύ τόνο, ο κ. Παγίδας, υπογράμμισε, πως «ο πρόεδρος της ολομέλειας είπε, ότι όπως εξαρχής τονίσαμε, δεν μπορεί να υπάρξει σοβαρός διάλογος για το ασφαλιστικό, χωρίς στοιχεία και αναλογιστικές μελέτες. Το ίδιο πράγμα είπε και το Ελεγκτικό Συνέδριο. Επίσης το Ελεγκτικό Συνέδριο, μίλησε για αντισυνταγματικότητα, την οποία είχαμε τονίσει κι εμείς εξαρχής. Η απάντηση του κ. Κατρούγκαλου ήταν, ότι έχει “παρεξηγήσει” κάποια πράγματα το Ελεγκτικό Συνέδριο. Είπε μάλιστα, ότι είναι αποστάτης στις τάξεις του. Ως δικηγόροι, λέμε στον κ. Κατρούγκαλο, ότι για ένα πράγμα πρέπει να είναι σίγουρος. Ότι είναι αποστάτης της αλήθειας και τήρησης του συντάγματος. Ταξικός δεν μπορεί να είναι, αφού η δημοκρατία και η Αριστερά δεν είναι εργολαβία ή εργολαβικό, όπως είχε συνηθίσει να κάνει στα γραφεία του, πριν γίνει υπουργός, βάζοντας δημοσίους υπαλλήλους - τους οποίους αυτή τη στιγμή ως υπουργός χτυπά - να υπογράφουν αυτά τα εργολαβικά. Αυτά τα έχει ξεχάσει;»

Όπως τόνισε, ο κλάδος των δικηγόρων έχουν αναγκαστεί σε μία παρατεταμένη κινητοποίηση περίπου 4 μηνών, με σκληρό πλαίσιο, ενώ διεμήνυσε, πως σε καμία περίπτωση, ο ΔΣΣ, αλλά και κανένας δικηγόρος στην Ελλάδα, δεν δέχεται να προσβάλλουν το θεσμικό ρόλο του Προέδρου της Ολομέλειας, στη συγκεκριμένη περίπτωση, του κ. Βασίλη Αλεξανδρή, επισημαίνοντας, ότι «αυτό είναι ένας λαϊκισμός του σαλονιού, γιατί εκεί ανήκει, όπως άλλωστε δήλωσε και θα έπρεπε να απευθύνει το ίδιο πράγμα στον πρωθυπουργό μας και πρωθυπουργό του, ο οποίος είναι αποστάτης των λόγων και των έργων του».

Ο πρόεδρος του ΔΣΣ κάλεσε ακόμη μία φορά τους βουλευτές του νομού «να λάβουν σοβαρά υπόψιν τα προγράμματα με τα οποία εκλέχτηκαν, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, το οποίο καμία σχέση δεν έχει με τις εκλογές και ήταν μία απάντηση για μέτρα, ελαφρότερα από αυτά που έρχονται». Παράλληλα, υπογράμμισε, πως οι βουλευτές είναι επιφορτισμένοι και με την γνωστοποίηση της αλήθειας, σχετικά με το ποιοι είναι οι εκβιασμοί, βάσει των οποίων το αρνητικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, μετατράπηκε σε θετικό.

Επιστρέφοντας στο ζήτημα του ασφαλιστικού, τόνισε πως «αν θέλουν να έχουν κάποια σοβαρότητα απέναντί μας, να μας δώσουν τις αναλογιστικές μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες συνέταξαν και θα ψηφίσουν ένα τέτοιο νομοσχέδιο, πού εδράζεται η συνταγματικότητα αυτού του νομοσχεδίου, όπως επίσης να μας πουν οι τρεις βουλευτές της συμπολίτευσης, τι άλλαξε και δεν είναι εκείνοι επίορκοι και δεν είναι εκείνοι προδότες και δεν είναι όλα εκείνα τα οποία έλεγαν, όσο άλλη πολιτική παράταξη ήταν στην κυβέρνηση; Για εμάς, επίορκοι είναι όλοι μέχρι σήμερα, όσοι έχουν, παρά το Σύνταγμα και παρά τις δεσμεύσεις τους, ψηφίσει αντίθετα πράγματα», επισημαίνοντας, πως κανέναν ενδοιασμό δεν θα είχαν οι φορείς να «βάλουν πλάτη» προς όφελος της πατρίδας, ωστόσο στην εξάντληση του κοινωνικού ιστού, θα βρεθούν απέναντι. «Δεν είναι μόνο προσωπικό μας και ατομικό μας καθήκον ή συμφέρον, είναι ένα καθήκον που έχουμε απέναντι στους συμπολίτες μας», ενάντια στη λογική των ψευδών εξαγγελιών και της πολιτικής «στροφής» των βουλευτών, που έχουν υπηρετήσει τις μνημονιακές κυβερνήσεις, συμβάλλοντας στην παραβίαση του συντάγματος, ενόσω οι πολίτες καλούνται να «πληρώσουν το μάρμαρο».

Εξοργιστικές ακόμη και οι «ευνοϊκές» ρυθμίσεις

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος των Μελετητών Μηχανικών Κυκλάδων, με αφορμή τη θέση προς ψήφιση του νέου ασφαλιστικού – φορολογικού, παρά τις κινητοποιήσεις σε πανελλαδικό επίπεδο όλων των κλάδων των αυτοαπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών, τόνισε, πως «το ασφαλιστικό νομοσχέδιο συζητείται ήδη στις Επιτροπές της Βουλής, με τη μορφή και τη φιλοσοφία, που αυτό είχε εξ αρχής, χωρίς μάλιστα να συνοδεύεται από την απαιτούμενη αναλογιστική μελέτη, πράγμα που θέτει ευθέως θέμα αντισυνταγματικότητας».

«Οι αυτοαπασχολούμενοι μηχανικοί και ιδιαίτερα η νέα γενιά, σύμφωνα με αναλογιστική που παρουσιάσαμε εμείς ως Τεχνικό Επιμελητήριο, καλούνται να καταβάλουν πάρα πολύ υψηλές εισφορές, σε σχέση με ό,τι κατέβαλαν πριν, και αναμένουν να λάβουν περίπου τις μισές ως παροχές όποτε κι αν αυτές τις λάβουν. Με αυτό τον τρόπο καταργείται η αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών η οποία αγνοείται τελείως με το παρόν νομοσχέδιο», σημείωσε.

«Εξοργιστικό είναι, ότι ακόμα και η μικρή βελτίωση που επιτεύχθηκε στο προς ψήφιση νομοσχέδιο, μετά από τις σφοδρές πιέσεις των μηχανικών, μας κλείνει και πάλι πονηρά το μάτι, ζητώντας μας να συμπράξουμε σε μία αήθη πολιτική λογική» ανέφερε ο κ. Φρέρης, εξηγώντας, πως «σύμφωνα με τη νέα βελτιωμένη πρόταση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, για τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ, για τα 5 πρώτα έτη, μετά την 1/1/2017, θα ισχύσουν οι εξής εκπτώσεις, σε ό,τι αφορά τις εισφορές της κύριας σύνταξης. Θα έχουν να δώσουν 14% αντί για 20% για τα δύο πρώτα έτη και 17% αντί για 20% για τα τρία επόμενα. Αμέσως παρακάτω όμως, στην ίδια παράγραφο αναφέρει: “Το συνολικό ποσό που υπολείπεται του ποσού 20% για τα πρώτα 5 έτη ασφάλισης, αποτελεί ασφαλιστική οφειλή, η οποία πρέπει να εξοφληθεί έως και το έτος συνταξιοδότησης του ασφαλισμένου”».

«Εδώ υπάρχει μία “ξεδιαντροπιά” και μεγάλο ατόπημα δημοκρατικότητας», σημείωσε, υπογραμμίζοντας, πως «θα πρέπει να αποδεχτούμε όλοι εμείς οι αυτοαπασχολούμενοι, ένα κράτος πάτρονα, που ακόμα κι αν είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας ως πολίτες, θα είμαστε ταυτόχρονα και αιώνιοι οφειλέτες. Δεν ξέρω αν υπάρχει μεγαλύτερος αντιδημοκρατικός παραλογισμός από αυτό».

Υπενθύμισε δε, πως οι μηχανικοί απέχουν των αρχιτεκτονικών επιτροπών και των τεχνικών συμβουλίων από τριμήνου, ενώ από την αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας, έχει ανασταλεί και η λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος αμοιβών, «που σημαίνει ότι δεν εκδίδονται οικοδομικές άδειες, για τις οποίες απαιτείται η κατάθεση της αμοιβής των μηχανικών, καθώς δεν μπορούν να λάβουν κωδικό, δεν ολοκληρώνονται διαδικασίες ελέγχου αυθαιρέτων και δεν εκδίδονται πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης που απαιτούνται κατά τη μίσθωση και μεταβίβαση ακινήτων».

Όπως σημείωσε τέλος, «θεωρούμε ότι το νομοσχέδιο θα φέρει αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που προσδοκά η κυβέρνηση, αφού με τις συνθήκες διαρκούς ύφεσης η εισπραξιμότητα του ασφαλιστικού ταμείου μας θα μειωθεί. Το θεωρούμε κάτι περισσότερο από δεδομένο αυτό. Καλούμε έστω και την ύστατη στιγμή τους βουλευτές μας, να μην το ψηφίσουν και να αναλογιστούν τις ευθύνες που έχουν».

Εκ νέου αναφορά στο ζήτημα του ΦΠΑ

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, κ. Αλεξανδρίδης, αναφέρθηκε στο ζήτημα του ΦΠΑ στα νησιά, υπενθυμίζοντας τις αρχικές εξαγγελίες των τοπικών βουλευτών.

«Το ΦΠΑ από 1η Ιουλίου, θα ανέβει στο 24%, σε μία πολύ δύσκολη περίοδο, που η οικονομική δυσπραγία είναι ήδη μεγάλη. Φανταστείτε τι πρόκειται να συμβεί», καλώντας τους βουλευτές, «να πράξουν αυτό, που λέει η συνείδησή τους, απέναντι στο νομό».

Στο ίδιο θέμα, ο κ. Παγίδας αναφέρθηκε στην προσφυγή φορέων των νησιών, κατά της αύξησης του ΦΠΑ, στηλιτεύοντας τη στάση φορέων της Αυτοδιοίκησης, όπως του Δήμου Μυκόνου ή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που δεν φάνηκαν να στηρίζουν τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

«Τους καλούμε να αναλάβουν τις ευθύνες τους ως Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι απόψεις της ΤΑ έχουν εκφραστεί κατά κάποιο τρόπο, καθώς όταν η Αυτοδιοίκηση εμπλέκεται σε κομματικούς μηχανισμούς και ιδεολογίες, ιδεοληψίες, αυτό είναι το αποτέλεσμα. Θυμόμαστε, ότι στο δημοψήφισμα του καλοκαιριού, υπήρχαν Δήμοι και Περιφέρεις, όπως και Δικηγορικοί Σύλλογοι, οι οποίοι εκφράστηκαν υπέρ του «Ναι». Δηλαδή, ναι, θέλουμε αυξημένο ΦΠΑ, θέλουμε κόψιμο συντάξεων, θέλουμε κόψιμο μισθών. Αυτό είπαν».

«Θέλουν να είναι βουλευτές ή “βολευτές”;»

Ο πρόεδρος των συνταξιούχων ναυτικών τόνισε πως «κάθε κλάδος έχει ιδιομορφίες και ιδιαιτερότητες. Εμείς ως ναυτικοί έχουμε υστερηθεί πάρα πολλά πράγματα από χαρές, από λύπες, από την οικογένειά μας και ζήσαμε ένα πάρα πολύ επικίνδυνο επάγγελμα», εξαπολύοντας ευθεία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε, πως «καθηλώνει τον ελληνικό λαό σε δικές του επικίνδυνες ιδεοληψίες και τίποτε παραπάνω», τονίζοντας πως πρόκειται για άτομα ανεύθυνα, χωρίς στόχους και όραμα.

Κλείνοντας, κάλεσε τους πολίτες να ενωθούν και να κινητοποιηθούν, «και οι βουλευτές να έρθουν να μας πουν, αν θέλουν να είναι βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου, ή “βολευτές” για το μισθό που παίρνουν εκεί; Δουλεύουν για την Ελλάδα ή για τον εαυτό τους;».

Αδιαφορία για τις συνέπειες των κινητοποιήσεων

Στη συνέχεια, η κ. Ασμάνη, εκπροσωπώντας τους συμβολαιογράφους, συντάχθηκε με τις θέσεις των προηγούμενων ομιλητών, υπενθυμίζοντας, πως ο κλάδος συνεχίζει την αποχή από τα καθήκοντά του, σε επιλεγμένες μέρες της εβδομάδας και κατά κύριο λόγο τις Τετάρτες, ημέρες πλειστηριασμών.

Όπως τόνισε, «κατάπληξη η παράλογη λογική μίας κυβέρνησης η οποία συνεχίζει να εμμένει σε μία ρύθμιση ως προς το ασφαλιστικό, η οποία έχει φαίνεται ξεκάθαρα, πως δε θα λειτουργήσει και δεν δίνει την παραμικρή σημασία στην παράλυση της οικονομικής δραστηριότητας, από την αποχή και απεργία από τα καθήκοντα των απανταχού ελευθέρων επαγγελματιών. Η αποχή ενός κλάδου εξ αυτών, προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις και παράπλευρες απώλειες», φέρνοντας ως παράδειγμα το κλείσιμο της πλατφόρμας του ΤΕΕ, έπειτα από την οποία, είναι αδύνατη η υπογραφή πάσης φύσεως μεταβιβαστικού συμβολαίου.

«Ποια η διαφορά, τώρα;»

Όπως τόνισε ο κ. Παγίδας, δεν υφίσταται αντίρρηση, στο να προγραμματιστεί μία ακόμη συνάντηση των φορέων με τους τοπικούς βουλευτές, προκειμένου να συζητηθεί το ζήτημα του ασφαλιστικού, αν και στην προηγούμενη συνάντηση, οι βουλευτές παρέδωσαν μόνο τις γραπτές τους τοποθετήσεις, δίνοντας τις απαντήσεις τους, που συνοψίζονται, πως ανεξάρτητα με το τίμημα, δεν προτίθενται να συμβάλλουν σε μία πτώση της κυβέρνησης.

«Στην τελευταία δια ζώσης συνάντηση, τέθηκε το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας, με τον βουλευτή και συνάδελφο κ. Συρίγο να με ρωτά, πού στηρίζεται αυτή η αντισυνταγματικότητα, ενώ αντίστοιχα έγγραφα στέλναμε στις προηγούμενες κυβερνήσεις, εκείνος ως Αντιπρόεδρος κι εγώ ως Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου, αναφερόμενοι σε αντισυνταγματικότητες, οι οποίες είναι ακριβώς οι ίδιες με αυτές που συμβαίνουν τώρα. Ποια η διαφορά τώρα;», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΔΣΣ, σημειώνοντας, πως «η αντισυνταγματικότητα είναι αντισυνταγματικότητα. Όταν ορκίζεσαι να τηρείς το σύνταγμα και το παραβιάζεις καθημερινά είναι παραβίαση και είσαι επίορκος».

Μάλιστα, σε αυτό το σημείο κάλεσε τον κ. Συρίγο να τοποθετηθεί, σε σχέση με τους συναδέλφους του «που είναι κατά 80% χωρίς γραμμάτιο αυτή τη χρονιά, πώς θα ζήσουν; Άλλα λέγαμε όσο ήμασταν δικηγόροι και άλλα λέμε όταν είμαστε βουλευτές. Δεν νομίζω ότι αλλάζει κάτι όσον αφορά στην παραβίαση του συντάγματος».

Ειδική μνεία στη σημασία του ανθρωπισμού

Παράλληλα, ο κ. Παγίδας αναφέρθηκε και στο ζήτημα του προσφυγικού. Όπως σημείωσε, «η αιτία είναι ο πόλεμος. Αν δεν πάψει ο πόλεμος, το προσφυγικό θα υπάρχει και θα αναπτύσσεται».

Στο πλαίσιο αυτό, χαιρέτισε τη στάση του Πάπα Φραγκίσκου, για τον οποίο τόνισε, πως δίνει ελπίδα, καθώς αποτελεί φωτεινό παράδειγμα προσώπου με μεγάλη επιρροή, που τοποθετείται δημοσίως υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ανθρωπισμού, όχι μόνο στο ζήτημα του προσφυγικού, αλλά γενικότερα.

Αναφερόμενος και στους βουλευτές, πως καθώς κύριο μέλημά τους είναι η τήρηση του συντάγματος και άρα και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπογράμμισε, «ότι με το να σηκώνουν το χέρι τους καταργούν κάθε έννοια ανθρωπισμού. Πρέπει να βρουν το θάρρος να αντιταχθούν».

Ευχόμενος «καλή Ανάσταση, ενότητα, μακριά από διαχωρισμούς, τους οποίους επιβάλλουν κάποιοι, δεν έχουν χώρο αυτή τη στιγμή αυτά τα πράγματα στην πατρίδα μας», διεμήνυσε πως «όποιος είναι πατριώτης, δεν το μετρά με τον ίδιο τρόπο που το μετρά η Χρυσή Αυγή, αλλά με τις πράξεις τους και υπολογίζοντας τον συνάνθρωπό του. Πατρίδα είναι όλη η γη, ιδιαίτερη πατρίδα, όμως, είναι και η Ελλάδα μας. Αυτήν αγαπάμε και αυτή προσέχουμε και σεβόμαστε», τονίζοντας, πως η εμπιστοσύνη των πολιτών δεν έγκειται στους δανειστές, οι οποίοι αποτελούν ξένο σώμα. «Σώμα μου είναι οι βουλευτές, σώμα μου είναι ο Πρωθυπουργός, είναι οι υπουργοί, είναι τα κόμματα. Αυτούς καλούμε να επιδείξουν τη σοβαρότητα που αρμόζει, απέναντι στην εμπιστοσύνη που τους έχουμε δείξει. Διότι διαφορετικά, πρόκειται για “πούλημα” αυτής της εμπιστοσύνης».

Τέλος, στο πλαίσιο του κλίματος των ημερών, επεσήμανε, πως χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής τα διδάγματα του Θεανθρώπου, που θυσιάστηκε προκειμένου ο άνθρωπος να σταματήσει να θεωρείται «πράγμα». «Εν έτει 2016, ο άνθρωπος έχει γίνει πράγμα, που το πάνε και το φέρνουν με βάρκες και το πνίγουν, έχει εξελιχθεί στον άνθρωπο των 100 ευρώ, στον άνθρωπο που πουλά τα όργανά του, το κορμί του. Ας μην είμαστε υποκριτές. Αν θέλουμε να πηγαίνουμε στην εκκλησία, τουλάχιστον να τηρούμε και όσα διδάσκει».