Μέσω SMS, “έξυπνων” εφαρμογών και φωνητικής πύλης, θα πραγματοποιείται η εξασφάλιση θέσης με παρκόμετρο στο χώρο ελεγχόμενης στάθμευσης της Παροικιάς Πάρου

Εκσυγχρονισμός του συστήματος στάθμευσης

Ένα νέο εκσυγχρονισμένο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, αναμένεται να εφαρμοστεί στην Παροικιά της Πάρου, πιλοτικά για τους τρεις μήνες της υψηλής επισκεψιμότητας, με σκοπό να επεκταθεί σε όλους τους ελεγχόμενους χώρους στάθμευσης στο νησί.

Το σύστημα των παρκομέτρων εφαρμόζει πιλοτικά, για τις θέσεις στάθμευσης στο δρόμο της Εκατονταπυλιανής, ο Δήμος Πάρου, το οποίο θα εκσυγχρονίσει τις πρακτικές των κυκλοφοριακών μέτρων, σε μία προσπάθεια να εκσυγχρονίσει τις παροχές προς τους επισκέπτες και τους δημότες, αλλά και να εξασφαλίσει και την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εξασφάλιση της εισπραξιμότητας των τελών στάθμευσης.

Διαδικασίες μέσω SMS και “έξυπνης” εφαρμογής

Ασύρματοι αισθητήρες θα τοποθετηθούν στο έδαφος, οι οποίοι θα συμβάλλουν στην άμεση και εύκολη ενημέρωση για τη διαθεσιμότητα των θέσεων και που θα παρακολουθούνται από το Δήμο, τη Δημοτική Αστυνομία και την Αστυνομία, προκειμένου να υπάρχει ο απαραίτητος έλεγχος, χωρίς να επιβάλλεται η φυσική παρουσία κάποιου οργάνου στο σημείο.

Παράλληλα, η πληρωμή του τέλους στάθμευσης για το επιθυμητό χρονικό πλαίσιο, θα μπορεί να γίνεται μέσω γραπτού μηνύματος, μέσω φωνητικής πύλης, αλλά και μέσω αυτόματων πωλητών καρτών, οι οποίοι θα δέχονται κέρματα, καθώς επίσης και τραπεζικές κάρτες.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, από το Δήμο Πάρου αναμένεται η εξασφάλιση, μέσω του συγκεκριμένου συστήματος, αυξημένων εσόδων για τα ταμεία του, καθώς, όπως έχουν δείξει οι έρευνες, από χώρες του εξωτερικού, όπου έχει εφαρμοστεί το συγκεκριμένο, ή παρόμοιο μέτρο, τα έσοδα αυξάνονται σε ποσοστό από 10% έως και 100%.

Επιπλέον, η εγκατάστασή του θα είναι εύκολη, ενώ αναμένεται να συμβάλλει τα μέγιστα στην διευκόλυνση των κατοίκων και των επισκεπτών, οι οποίοι θα απαιτείται να καταβάλλουν πολύ λιγότερο χρόνο και προσπάθεια, στην εξασφάλιση μίας θέσης στάθμευσης, ενώ παράλληλα, θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται άμεσα για την διαθεσιμότητα, ήδη από το σπίτι τους, μέσω της σχετικής εφαρμογής. Αντίστοιχα, θα γίνει ευκολότερος ο έλεγχος, από τις Αρχές, όσον αφορά στην τήρηση των χρονικών περιθωρίων και τις όποιες παραβιάσεις και πάλι χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία ατόμων στο σημείο.

Όσον αφορά στο κόστος για τη λειτουργία του «έξυπνου» συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης, αυτό θα επιχειρηθεί να περιοριστεί στο ελάχιστο, με τη συνδιαχείρισή του από κοινού με την εταιρεία, η οποία θα αναλάβει την εγκατάστασή του. Μέχρι στιγμής είναι δεδομένο, ότι έως και την τελευταία ημέρα του καλοκαιριού, την 31η Αυγούστου, τα τέλη στάθμευσης θα εισπράττονται στο σύνολό τους από το Δήμο Πάρου, ενώ μέχρι τότε, θα έχει υπάρξει η σχετική διαβούλευση, αναφορικά με το ποσοστό της κατανομής των εσόδων, τόσο στο Δήμο, όσο και στην εταιρεία.

Παίρνοντας παράδειγμα από τη… Νέα Υόρκη

Όπως εξήγησε αναλυτικότερα ο Δήμαρχος Πάρου, κ. Μάρκος Κωβαίος, «πρόκειται για ένα “έξυπνο” σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, που με αισθητήρες μπορεί να αντιληφθεί το αυτοκίνητο, που υπάρχει στη θέση, καθώς και όταν αυτή ελευθερώνεται. Παράλληλα, μπορεί και ο πολίτης, με το απαραίτητο λογισμικό, που διατίθεται ελεύθερα για κινητά και τάμπλετ, να δει αν υπάρχει ελεύθερη θέση ή όχι. Όταν φτάσει στο χώρο ελεγχόμενης στάθμευσης, μπορεί με ένα κέρμα, με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, καθώς και με φωνητική εντολή, ιδανικά για ΑμεΑ, να πληρώσει για τη θέση στάθμευσης. Αυτός ο χώρος, παρακολουθείται από την Αστυνομία, από τις κινητές συσκευές των Δημοτικών Αστυνομικών, καθώς και το Δήμο, οι οποίοι μπορούν ανά πάσα στιγμή να γνωρίζουν αν τελείωσε ο προπληρωμένος χρόνος του κάθε οχήματος. Επιπλέον, αν κάποιος οδηγός θελήσει να επεκτείνει ή να ανανεώσει το χρόνο στάθμευσης, μπορεί με ένα SMS να το κάνει».

Όπως επεσήμανε, «η χρέωση είναι περίπου 50 λεπτά την ώρα, ωστόσο δεν έχει αλλάξει από όσο ήταν και τα προηγούμενα χρόνια, που δεν υπήρχε το σύστημα, στον συγκεκριμένο χώρο, μια χρέωση η οποία είχε προκύψει έπειτα από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Μέχρι πέρσι για το χώρο αυτό, αλλά και για τους υπόλοιπους χώρους ελεγχόμενης στάθμευσης, που λειτουργούν και φέτος, η προβλεπόμενη διαδικασία, είναι η πληρωμή της κλασσικής κάρτας στάθμευσης, όπου ο οδηγός “ξύνει” τους αριθμούς με την ώρα άφιξης. Αυτό το σύστημα, φαίνεται να παίρνει πολύ χρόνο και να ταλαιπωρεί ιδιαίτερα τους ξένους επισκέπτες του νησιού, ενώ τώρα, με το κινητό τους, με εύκολες διαδικασίες, μπορούν να ξέρουν τη διαθεσιμότητα και να πληρώσουν για μία θέση στάθμευσης».

«Αυτή τη στιγμή, το σύστημα στάθμευσης τοποθετείται πιλοτικά για τρεις μήνες στο χώρο αυτό. Αν διαπιστωθούν τα οφέλη του, σκοπεύουμε να το επεκτείνουμε σε όλο το νησί, όπου υπάρχει χώρος ελεγχόμενης στάθμευσης, φυσικά, οι οποίοι έχουν ήδη οριστεί με σχετικές αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου. Απλώς, αυτή τη στιγμή, λόγω του ότι δεν διαθέτουμε τα απαραίτητα κονδύλια άμεσα για την εφαρμογή του συστήματος σε περισσότερους χώρους, ξεκινάμε πιλοτικά φέτος, με σκοπό την επέκτασή του από του χρόνου», υπογράμμισε, ο κ. Κωβαίος.

Κλείνοντας, ο Δήμαρχος Πάρου τόνισε, πως «είναι ένα πρωτοποριακό σύστημα, το οποίο έχει εφαρμοστεί σε μεγάλες πόλεις της Ευρώπης και της Αμερικής, όπως η Νέα Υόρκη. Καλό είναι να προχωρούμε κι εμείς και να μη μένουμε στα “ξυστά” για την ελεγχόμενη στάθμευση».

Ετικέτες: