Στις 25 Ιουλίου αναμένεται η έναρξη λειτουργίας του νέου αεροδρομίου Πάρου, μετά από τρεις περίπου μήνες εντατικών εργασιών, με χρηματοδότηση από την τοπική κοινωνία

Η Πάρος …απογειώνεται

Στις 25 Ιουλίου αναμένεται η επίσημη λειτουργία του νέου αεροδρομίου της Πάρου, μετά την ολοκλήρωση, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, των εργασιών, που εκκρεμούσαν για την κατασκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων, του οδικού δικτύου και του πύργου ελέγχου.

Στον προγραμματισμό τους, για τα δρομολόγια του αμέσως επόμενου διαστήματος, εντάσσουν οι αεροπορικές εταιρείες, ως προορισμό, το νέο αεροδρόμιο της Πάρου, με πρώτη την Olympic Air, η οποία υπήρξε και χορηγός, για τη χρηματοδότηση των έργων. Ήδη στα πλάνα της O.Α. υπάρχουν δρομολόγια, από 25 Ιουλίου, Αθήνα-Πάρος με αεροσκάφος 78 θέσεων και οικονομικότατα εισιτήρια, καθώς επίσης και δρομολόγια απευθείας σύνδεσης της Πάρου με Θεσσαλονίκη, αντίστοιχα με αεροσκάφος 78 θέσεων, τα οποία ξεκινούν από τις 4 Αυγούστου, με διάρκεια πτήσης 1 ώρα.

Επιπλέον ευχάριστα νέα για το νησί και την τοπική τουριστική αγορά, αποτελεί και η επίσημη ανακοίνωση του Αντιδημάρχου Πάρου, κ. Χ. Χριστόφορου, για αύξηση της τάξης του 37,58% στον τουριστικό τζίρο, αλλά και η «αφύπνιση» της αγοράς ακινήτων, σύμφωνα με δηλώσεις του Δημάρχου Πάρου, κ. Μ. Κωβαίου.

Περισσότερα έσοδα για το νησί

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Χρήστος Χριστόφορος, γνωστοποιώντας τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου Πάρου σχετικά με τις εισπράξεις από τέλη παρεπιδημούντων και τελών επί ακαθαρίστων το πρώτο πεντάμηνο του 2016 σε σχέση με το 2015, σημείωσε πως διαφαίνεται αύξηση του τουριστικού τζίρου, κατά περίπου 37,5%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του 2015, ο Δήμος εισέπραξε 4.194,06 ευρώ, που αντιστοιχούν σε καθαρό τζίρο 838.812,00 ευρώ στην τουριστική αγορά, ενώ από τον Ιανουάριο έως το Μάιο του 2016,εισέπραξε 5.770,43 ευρώ, που αντιστοιχούν σε καθαρό τζίρο 1.154.086,00 ευρώ στην τουριστική αγορά.

Ο κ. Χριστόφορος διευκρίνισε, πως «αυτό δε σημαίνει βέβαια πως η αύξηση αυτή ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις, επίσης δε σημαίνει ότι τα χρήματα αυτά τελικά μένουν στους επιχειρηματίες οι οποίοι έχουν πλήθος φορολογικών υποχρεώσεων να καλύψουν, τέλος δε σημαίνει ότι παρουσιάζοντας τα στοιχεία αυτά, προσπαθώ να σας πείσω για κάτι διαφορετικό από αυτό που ζούμε όλοι όσοι δραστηριοποιούμαστε στο νησί, μεταξύ αυτών και εγώ. Αυτό όμως που δείχνουν τα νούμερα είναι, ότι το νησί το επισκέπτεται περισσότερος κόσμος και ότι περισσότερα χρήματα σπαταλούνται στο νησί».

«Δικαιωθήκαμε»

Την αύξηση των ωφελειών από τον τουρισμό έρχεται να γιγαντώσει για την κοινωνία της Πάρου η έναρξη λειτουργίας του νέου αεροδρομίου, η οποία αναμένεται στις 25 Ιουλίου. Όπως αναφέρει η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, αποτελούμενη από τους τοπικούς φορείς του νησιού και τους επικεφαλής των Δήμων Πάρου και Αντιπάρου, σε ανακοίνωσή της, «συστήσαμε την ΑΜΚΕ και παρά τις δυσκολίες φτάσαμε σήμερα να περιμένουμε μαζί με όλους τους πολίτες της Πάρου, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που μας κατηγορούσαν, τη λειτουργία του νέου αεροδρομίου».

«Μας χαροποιεί το ότι όλη η τοπική κοινωνία όσο και αν δεν πίστευε στο εγχείρημα που ξεκινήσαμε, σήμερα θα το απολαύσει. Ένα ολοκαίνουργιο αεροδρόμιο, που θα δέχεται πτήσεις μεγαλύτερων αεροσκαφών με ασφάλεια. Έναν αεροσταθμό, που μελετήσαμε από την αρχή μέχρι το τέλος και που χωρίς αυτές τις μελέτες δεν θα είχε γίνει εφικτό να κατασκευαστεί. Μας χαροποιεί που κινητοποιήσαμε την πολιτική ηγεσία και την ιδιωτική πρωτοβουλία. Θεωρούμε ότι δικαιωθήκαμε. Λίγες ημέρες πράγματι μένουν που θα δούμε τη λειτουργία του νέου αεροδρομίου. Είμαστε περήφανοι για την πρωτοβουλία, είμαστε ευτυχείς για το αποτέλεσμα, που υλοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Αποδείξαμε ότι αν οι τοπικές δυνάμεις κινητοποιηθούν μπορούν να επιτύχουν στόχους, όσο και αν φαίνονται δύσκολοι. Ας παραδειγματιστούν οι ηγεσίες και οι κοινωνίες και ας απομακρυνθούν από τη μεμψιμοιρία και τη μοιρολατρία», επισημαίνεται.

Τεράστιο ενδιαφέρον πριν ακόμη την έναρξη λειτουργίας

Με ενθουσιασμό, ο Δήμαρχος Πάρου, κ. Μάρκος Κωβαίος, σχολίασε σχετικά: «Έχει ξαναγίνει έργο, από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, με κατασκευή 800 τετραγωνικών μέτρων κτιριακή εγκατάσταση, κατασκευή ενός χιλιομέτρου δρόμων, κατασκευή πύργου ελέγχου;», επαναλαμβάνοντας, ότι «σε αυτό το έργο το κράτος δεν έχει βάλει ούτε 1 ευρώ».

«Ήταν μία βουτιά στα βαθιά. Ήθελε τόλμη, διότι δεν υπήρχε άλλο παράδειγμα τέτοιας πρακτικής», υπογράμμισε, ενώ συνέχισε, λέγοντας, πως «αν έπρεπε να αφεθούμε στο πότε θα χρηματοδοτήσει το κράτος την κατασκευή των υποδομών για τη λειτουργία του αεροδρομίου, θα έπρεπε να περιμένουμε έως το 2030-2035. Γι’ αυτό, σε αυτή τη φάση μπήκαμε εμείς και ξεκαθαρίσαμε, ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε τόσο πολύ, καθώς η κοινωνία το θέλει, το νησί μας το αξίζει και κάναμε αυτή την κίνηση. Μία κίνηση-ματ, έξυπνη και ένα ρίσκο, βέβαια, που όμως ίσως να αποτελεί και πανελλαδική πρωτοτυπία».

Ερωτώμενος αν στα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου θα παραβρεθεί ο πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας, ο κ. Κωβαίος αποφεύγοντας μία ευθεία απάντηση, προφανώς καθότι οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, σημείωσε, ότι «παρ’ όλο που για το συγκεκριμένο έργο, το κράτος δεν έχει βάλει χρήματα, είναι λογικό, σε αυτή τη δύσκολη – δημοσκοπικά κυρίως – συγκυρία, να δείξει ένα έργο. Ας μην ξεχνάμε, ότι μπορεί στην κατασκευή των κτιριακών υποδομών, την κατασκευή δρόμων κλπ, να μην υπήρξε οικονομική στήριξη από το κράτος, ωστόσο, έχει συμβάλλει, επί υπουργείας Αλογοσκούφη στην αγορά του οικοπέδου και επί υπουργείας Ραγκούση στον αεροδιάδρομο».

Με εμφανή υπερηφάνεια, ο κ. Κωβαίος γνωστοποίησε, πως εκτός από την Οlympic Air, ενδιαφέρον, για συμπερίληψη του νέου αεροδρομίου στον προγραμματισμό των δρομολογίων τους έχουν εκφράσει ακόμη 5 αεροπορικές εταιρείες. «Θα υπάρχουν προσφορές, θα λειτουργήσει η αγορά. Κάποιοι λένε ότι όσο είναι επιδοτούμενη η γραμμή, τα εισιτήρια θα είναι φθηνότερα. Δεν είναι έτσι όμως, διότι η γραμμή είναι μονοπώλιο και ο άλλος μπορεί να βάλει ό,τι αντίτιμο επιθυμεί», σχολίασε, σχετικά με το προσιτό αντίτιμο των εισιτηρίων.

Δεσμευόμενος, πως θα ακολουθήσουν κι άλλες αντίστοιχες ενέργειες, ο Δήμαρχος επεσήμανε, πως «αρχίζουν τα ακίνητα, εξ’ αιτίας της λειτουργίας του νέου αεροδρομίου, να παίρνουν την ανιούσα. Δηλαδή, η κτηματαγορά ξυπνά, που αυτό συνεπαγωγικά σημαίνει και στήριξη της οικοδομής», την οποία χαρακτήρισε πυλώνα της τοπικής οικονομίας, μαζί με τον τουρισμό.