Δεσμεύσεις για την προάσπιση των νησιωτών
- Παρασκευή, 15 Ιουλίου, 2016 - 06:20
Τους εκπροσώπους των νησιών υποδέχτηκε την Πέμπτη, 14 Ιουλίου, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, προκειμένου να συζητηθεί το ζήτημα της κατάργησης και συγχώνευσης των υποθηκοφυλακείων στις Κυκλάδες.
Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Υπουργείου, ο Γενικός Γραμματέας, κ. Κωνσταντίνος Κοσμάτος, συζήτησε με τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου, κ. Νίκο Παγίδα, τους Δημάρχους Μυκόνου και Άνδρου, κ.κ. Κωνσταντίνο Κουκά και Θεοδόση Σουσούδη, την Αντιδήμαρχο και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου, κ.κ. Δεληγιάννη Αναστασία και Σιώτο Γιάννη, ο Αντιδήμαρχος Πάρου, κ. Χρήστος Χριστόφορος, καθώς και η Υποθηκοφύλακας Πάρου, μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου και Συμβολαιογράφοι των νησιών των Κυκλάδων.
Ενώπιον του Γενικού Γραμματέα, τέθηκαν εκ μέρους των εκπροσώπων των νησιωτικών περιοχών οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες, σε σχέση με τα όσα προβλέπει το σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση των υποθηκοφυλακείων της χώρας, που στην παρούσα φάση και ενώ βρίσκεται ακόμη σε διαβούλευση, περιέχει ρύθμιση για κατάργηση όλων των υποθηκοφυλακείων στις Κυκλάδες και συγχώνευσή τους με τα έμμισθα υποθηκοφυλακεία Σύρου και Νάξου, τα οποία διατηρούνται.
Η ρύθμιση αυτή εντός του νομοσχεδίου έφερε συντονισμένη και συντεταγμένη αντίδραση από όλους τους φορείς στις Κυκλάδες, συμπεριλαμβανομένου και του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου, ο οποίος και πρωτοστάτησε στις πρωτοβουλίες και επαφές, για την ανατροπή αυτής της δυσμενούς εξέλιξης για τα νησιά, δεδομένου, ότι για απλούστατες διαδικασίες, οι κάτοικοι, θα πρέπει να επιβαρύνονται με διόλου ευκαταφρόνητα έξοδα μετακίνησης, αλλά και λόγω της ελλιπούς ακτοπλοϊκής διασύνδεσης μεταξύ των νησιών, ακόμη και έξοδα διαμονής, ενώ παράλληλα η ασφάλεια των συναλλαγών τίθεται σε κίνδυνο.
Ο Γενικός Γραμματέας αφουγκράστηκε τις ανησυχίες, δίνοντας διαβεβαιώσεις, ότι θα υπάρξουν αλλαγές στο νομοσχέδιο, που θα προβλέπουν τη διατήρηση των υποθηκοφυλακείων, τουλάχιστον στα μεγάλα νησιά, λαμβάνοντας υπόψιν τη νησιωτικότητα και τη βιωσιμότητα αρκετών γραφείων στις Κυκλάδες.
Νέο σχέδιο με διατήρηση 10 δομών στις Κυκλάδες
Σύμφωνα με τον κ. Νίκο Παγίδα, Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου, που ως φορέας συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην επίτευξη αυτής της συνάντησης, υπήρξαν σχετικές δεσμεύσεις πως θα δοθεί καινούριο σχέδιο, εντός της επόμενης εβδομάδας, που θα προβλέπει η διατήρηση 10 υποθηκοφυλακείων στις Κυκλάδες, μεταξύ των οποίων της Σύρου και της Νάξου, όπως είχε ήδη οριστεί, της Τήνου, της Μυκόνου, της Πάρου, της Μήλου, της Σίφνου, της Άνδρου και της Σαντορίνης.
Όπως σημείωσε, υπήρξε μία καλή συζήτηση, όπου τέθηκαν τα κυριότερα ζητήματα, με τους ιθύνοντες του υπουργείου να δείχνουν κατανόηση, ωστόσο εμφανίστηκε επιφυλακτικός, σε σχέση με την υλοποίηση των δεσμεύσεων.
«Υπήρξε ένα καλό κλίμα, όσον αφορά στην κατανόηση των προβλημάτων», σχολίασε, ενώ τόνισε, πως πρόκειται για προφορικές δεσμεύσεις, με τον κ. Παγίδα να κλείνει, λέγοντας, ότι «ελπίζω αυτή τη φορά να κρατήσουν το λόγο τους», προσβλέποντας στις εξελίξεις της επόμενης εβδομάδας.
Διατήρηση υποθηκοφυλακείων με έμμισθο χαρακτήρα
Στην Κοινή Γνώμη, μεταξύ άλλων, μίλησε η κ. Αναστασία Δεληγιάννη, αντιδήμαρχος του Δήμου Τήνου, συμβολαιογράφος και δικηγόρος, η οποία εκπροσώπησε το νησί στην συνάντηση.
«Η συνάντηση έγινε μέσα σε ένα θετικό κλίμα. Ούτως ή άλλως, είχαν δει από το Υπουργείο τις αντιδράσεις μας και τα ψηφίσματα των δημοτικών συμβουλίων, τα οποία μας διαβεβαίωσαν, πως θα λάβουν σοβαρά υπόψιν, τόσο για τα νησιά, όσο και για τις ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές», σημείωσε.
Ο γ.γ του Υπουργείου δεσμεύτηκε, ότι στην αναθεώρηση του νομοσχεδίου, θα αυξηθεί ο αριθμός των υποθηκοφυλακείων, με τη διατήρηση δομών στα νησιά, ωστόσο, ξεκαθάρισε, πως πλέον θα είναι έμμισθα, ενώ δεν θα διατηρηθεί άμισθο υποθηκοφυλακείο.
Όπως εξήγησε η κ. Δεληγιάννη, η άρνηση του υπουργείου να διατηρήσει τα άμισθα υποθηκοφυλακεία, βασίζεται στην αιτιολόγηση, πως «αν γίνουν έμμισθα τα υποθηκοφυλακεία, παρ’ όλο που το κράτος θα επωμιστεί τους μισθούς των συμβολαιογράφων, τα έξοδα λειτουργίας, ενδεχομένως τα μισθώματα, αλλά και τους μισθούς των υπαλλήλων, θεωρούν, πως τα έσοδα που θα αποδίδονται στο δημόσιο, θα είναι πολλά περισσότερα, από αυτά που το δημόσιο θα αναγκαστεί να δαπανήσει. Μας ενημέρωσε, πως είναι δημοσιονομικό το θέμα».
Η Αντιδήμαρχος Τήνου συμπλήρωσε, ότι ο κ. Κοσμάτος είναι ένας μάχιμος δικηγόρος, που έχει γνώση των προβλημάτων στα νησιά και του οποίου οι δεσμεύσεις μπορούν να ληφθούν σοβαρά υπόψιν.
Ως κυριότερο ζήτημα, μετά από την οικονομική επιβάρυνση των ίδιων των πολιτών, ή ακόμη και των συμβολαιογράφων/δικηγόρων, που και αυτά θα μετακυληστούν στους πολίτες, η αντιπροσωπεία των Κυκλάδων, έθεσε το θέμα της ασφάλειας των συναλλαγών.
«Δεν γίνεται κάποιος να κάνει έναν έλεγχο τίτλων στη Σύρο, να υπογράψει μετά από δύο ημέρες συμβόλαιο στην Τήνο και να αισθάνεται ασφαλής ότι η νομική κατάσταση του ακινήτου, παραμένει έτσι όπως την έλεγξε πριν κάποιο διάστημα. Εξηγήσαμε επίσης, ότι ο έλεγχος τίτλων γίνεται τελευταία στιγμή, γιατί μπορεί πολλά να συμβούν, όπως το να μπει μία υποθήκη. Αυτό δεν μπορεί να διασφαλιστεί, όταν παρεμβάλλεται θάλασσα».
«Το ζήτημα δεν είναι συντεχνιακό»
Σύμφωνα με την Αντιδήμαρχο, οι εκπρόσωποι του νησιωτικού χώρου, εμφανίστηκαν δύσπιστοι στις δεσμεύσεις του υπουργείου, δεδομένου, ότι έχει διαφανεί, μέσα από προηγούμενες ενέργειες, μία τάση για υποβάθμιση των νησιών. Όταν μάλιστα, ο κ. Κοσμάτος αντέδρασε, απέναντι σε αυτή την επιφυλακτικότητα, που εξέφρασε η αντιπροσωπεία, η απάντηση, όπως τόνισε η κ. Δεληγιάννη, ήταν, ότι «η αύξηση του ΦΠΑ, η κατάργηση της ΔΟΥ Τήνου και άλλων νησιών, των υποκαταστημάτων του ΙΚΑ, μας έχει κάνει “άπιστους Θωμάδες”».
«Από την άλλη, τονίσαμε, πως δεν γίνεται να μην υπάρχει αντιστάθμισμα και σε όλο αυτό να μη λαμβάνεται πουθενά υπόψιν η αρχή της νησιωτικότητας», πρόσθεσε, φέρνοντας ως παράδειγμα την ενίσχυση των δομών υγείας, όπως και την αύξηση των ενδοκυκλαδικών δρομολογίων, προκειμένου να γίνεται εύκολα η μετάβαση στα διοικητικά κέντρα, στα οποία είναι αναγκασμένοι να διεκπεραιώνουν τις υποχρεώσεις τους, οι κάτοικοι των υπολοίπων νησιών, σε αντίθεση με τη σημερινή κατάσταση, όπου χρειάζεται πολλές φορές η παραμονή 2-3 ημέρες, ανάλογα με τα προγραμματισμένα δρομολόγια, για την εκτέλεση μίας καθημερινής συναλλαγής.
«Προς τιμήν του, στάθηκε δίπλα μας σε όλη αυτή τη διαδικασία ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου, κ. Νίκος Παγίδας», επεσήμανε τέλος η κ. Δεληγιάννη, συγχαίροντας και ευχαριστώντας τον από καρδιάς. «Νομίζω, ότι και η δική του η συμβολή ήταν καθοριστική. Στάθηκε στο πλευρό των δικηγόρων και της περιφέρειας. Θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το ζήτημα, διαχωρίζοντας τους δικηγόρους της πρωτεύουσας από αυτούς της περιφέρειας. Ωστόσο, κάθε τι που χάνεται απ’ τα νησιά μας, θεωρώ, ότι χάνεται ανεπιστρεπτί. Κάποιος άλλος θα μπορούσε να το δει κοντόφθαλμα, ότι οι δικηγόροι της Σύρου, μπορεί να ωφεληθούν από αυτή την κατάσταση», τόνισε, σημειώνοντας, πως οποιοδήποτε “πλεονέκτημα”, χάνεται από ένα νησί, την επόμενη ημέρα, στη συνέχεια το πιθανότερο είναι να χαθεί και από το διπλανό. «Αν δεν αντιδράσουμε σε κάτι τέτοιο, μετά μπορεί να μας πάρουν το Πρωτοδικείο της Σύρου, το Εφετείο. Δεν μπορούμε να βλέπουμε τέτοιες καταστάσεις κοντόφθαλμα».
Τέλος, η Αντιδήμαρχος Τήνου διεμήνυσε, πως το ζήτημα «δεν είναι συντεχνιακό, αν και κάποιοι προσπάθησαν να το περάσουν έτσι», υπογραμμίζοντας τη σημασία της ύπαρξης των υποθηκοφυλακείων σε κάθε τόπο, καθώς αφενός εξυπηρετείται ο πολίτης άμεσα και με ασφάλεια, ενώ παράλληλα, διατηρείται και παραμένει άθικτο, ιστορικό αρχείο αιώνων, το οποίο διαθέτουν οι συγκεκριμένες δομές. «Δεν γίνεται να χάνουμε την ιστορία του τόπου μας, μέσα απ’ τα χέρια μας και να παραμένουμε απαθείς απέναντι σε αυτό», κατέληξε.
Κατανόηση και ειδική πρόβλεψη για τα νησιωτικά συμπλέγματα
Για τη συνάντηση, ο Δήμαρχος Άνδρου, κ. Θεοδόσης Σουσούδης, που βρέθηκε στο τραπέζι των συζητήσεων, υπογράμμισε, πως «θέσαμε τα αυτονόητα θέματα, περί νησιωτικότητας και περί απίστευτης δυσκολίας μετακίνησης των κατοίκων, επί καθημερινής βάσεως, για τα ζητήματα αρμοδιότητας του υποθηκοφυλακείου».
Ο κ. Σουσούδης επιβεβαίωσε το καλό κλίμα της συνάντησης, καθώς επίσης και τις διαβεβαιώσεις, που έλαβαν οι εκπρόσωποι των νησιών από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, κ. Κοσμάτο.
«Μας διαβεβαίωσε, πως ήδη μελετάται τροποποίηση του σχεδίου νόμου, όπου θα συμπεριλαμβάνονται τα υποθηκοφυλακεία σε μεγάλα νησιά, τόσο των Κυκλάδων, όσο και άλλων νησιωτικών συμπλεγμάτων, προκειμένου να γίνει ευκολότερη η διαδικασία για τα νησιά», τόνισε, ενώ επεσήμανε, πως αυτή η “ελαστικότητα” δεν θα γενικευτεί σε επίπεδο επικράτειας.
«Μας διαβεβαίωσε και μας καθησύχασε, σε ό,τι αφορά στα δικά μας νησιά», ενώ συμπλήρωσε, πως ο κ. Κοσμάτος διαβεβαίωσε επίσης και ότι θα προχωρήσει και το θέμα του Κτηματολογίου, ώστε έως το 2020 να είναι ολοκληρωμένο, επί του οποίου, ο κ. Σουσούδης διατήρησε σοβαρές επιφυλάξεις, όσον αφορά στην άμεση δρομολόγησή του.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Μάρκος Καφούρος: "Προβλήματα από τη μεταφορά αρχείων των υποθηκοφυλακείων Ίου και Σερίφου"
31 Ιουλ. 2024 - 14:21 - Σημαντικά προβλήματα λειτουργίας Ειρηνοδικείων και Υποθηκοφυλακείων
30 Ιαν. 2018 - 12:48 - "Ένα ακόμη πλήγμα για τη νησιωτική Ελλάδα"
7 Ιουλ. 2016 - 12:23 - «Ένα ακόμη βήμα προς τα πίσω»
6 Ιουλ. 2016 - 6:19 - Διαμαρτυρία για τη μεταφορά των υποθηκοφυλακείων στη Σύρο
3 Ιουλ. 2016 - 15:49