Με τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού συναντήθηκαν εκπρόσωποι του Δήμου Κύθνου, ο οποίος βρέθηκε στο νησί για την έναρξη των εκδηλώσεων για τα Κύθνια 2016

Συνάντηση για τον πολιτισμό

Σημαντικά ζητήματα, για την αναβάθμιση του πολιτιστικού προϊόντος του Δήμου Κύθνου, συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι του Δήμου με τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, κ. Στέλιος Μπρίγγος, επισκέφτηκε την Κύθνο, με αφορμή την έναρξη των πολιτιστικών εκδηλώσεων για τα Κύθνια 2016, όπου «ποδαρικό» έκανε με την πρεμιέρα της, η παράσταση «Αγαπημένη μου Ελλάς», την οποία χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και θα ταξιδέψει σε ακόμη 7 νησιά των Κυκλάδων. Την επομένη, πραγματοποιήθηκε συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν ο Δήμαρχος Κύθνου, κ. Σταμάτης Γαρδέρης, ο Έπαρχος, κ. Παναγιώτης Βιτάλης, η Αντιδήμαρχος Τουριστικής Περιόδου, κ. Γιάννα Φίλιππα και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιώργος Φιλιππαίος, προκειμένου να συζητηθούν τα ζητήματα του πολιτισμού που αφορούν και την ΠΝΑι.

Σημαντικό γεγονός για Κύθνο και Ελλάδα

Στην Κοινή Γνώμη μίλησε η Αντιπεριφερειάρχης Τουριστικής Περιόδου, κ. Φίλιππα, ενημερώνοντας για τη συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη και τα συμπεράσματα.

Όπως εξήγησε, «τρία θέματα συζητήθηκαν κατά την επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού, με το πρώτο να είναι το θέμα του αρχαιολογικού μουσείου και την κατάθεση του φακέλου, που έχουμε ετοιμάσει για το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, που τρέχει τώρα. Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τον κ. Αθανασούλη από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, ενώ ο φάκελος είναι σε πολύ καλό επίπεδο ωριμότητας και ως εκ τούτου, συζητήθηκε αν μπορεί να προωθηθεί η ένταξή μας και από την πλευρά της Περιφέρειας».

Σύμφωνα με την κ. Φίλιππα, ο κ. Μπρίγγος εμφανίστηκε θετικός, ενώ ανέφερε, πως θα ενημερώσει τον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, κ. Χατζημάρκο, προκειμένου να ενημερώσει και τους εκπροσώπους του Δήμου, για την εξέλιξη του αιτήματός τους.

Επόμενο θέμα στη συνάντηση, ήταν η προγραμματική σύμβαση, μεταξύ του Δήμου Κύθνου και της Περιφέρειας, σχετικά με το σπήλαιο «Καταφύκι», το οποίο είναι επισκέψιμος χώρος, προκειμένου να ενημερωθούν ο Δήμαρχος και οι εκπρόσωποι της Κύθνου, σχετικά με την πορεία της προγραμματικής σύμβασης, για την ανάδειξη του σπηλαίου Καταφίκι στη Δρυοπίδα, το οποίο, μάλιστα αξιολογείται ως μοναδικό στην κατηγορία του σε όλη την Ελλάδα.

«Το ουσιαστικότερο θέμα στη συνάντηση, ήταν η αδελφοποίηση, που σχεδιάζει ο Δήμος Κύθνου, με την πόλη Μαριούπολη της Ουκρανίας», στο πλαίσιο της οποίας αναμένεται να μετακινηθεί και μέρος των λειψάνων του Αγ. Ιγνατίου στη γενέτειρά του, την Κύθνο, όπως σημείωσε η κ. Φίλιππα.

«Η Μαριούπολη είναι μία πόλη που αριθμεί περί τις 150.000 Έλληνες. Πολιούχος και σωτήρας της πόλης θεωρείται ο Αγ. Ιγνάτιος, ο οποίος κατάγεται από το νησί μας. Κάναμε τις απαραίτητες ενέργειες για την αδελφοποίηση με τη Μαριούπολη και σχεδιάζονται λαμπρές εκδηλώσεις την 1η και τη 2η μέρα του Οκτώβρη, με επίσημους προσκεκλημένους εκπροσώπους Δήμων, Πρέσβεις, ενώ σύμφωνα με τη μέχρι στιγμής επικοινωνία, θα βρίσκονται και εννέα Μητροπολίτες. Θα γίνει υποδοχή εδώ στο νησί με την μπάντα του Λιμενικού, αλλά και τη συμμετοχή της δικής μας Μητρόπολης», επεσήμανε.

Από τον κ. Μπρίγγο, ζητήθηκε η οικονομική συμβολή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στην κάλυψη των αναγκών διοργάνωσης, για αυτό το σημαντικό διήμερο εκδηλώσεων, δεδομένου, ότι οι προσκεκλημένοι θα είναι πολλοί και ανάμεσά τους υψηλά πρόσωπα. Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, αν και επέδειξε ενθουσιασμό με την ιδέα, χαρακτηρίζοντας την εκδήλωση, ως μία εκ των σημαντικότερων που θα λάβουν μέρος στις Κυκλάδες, μέσα στο 2016, δεν προέβη σε δεσμεύσεις, καθώς έρχεται αργά μέσα στο οικονομικό έτος και τον προγραμματισμό δαπανών της Περιφέρειας. Ωστόσο υποστήριξε, πως αν τα οικονομικά της ΠΝΑι το επιτρέψουν, θα επιδιώξει την εξασφάλιση όσο το δυνατόν καλύτερης χρηματοδότησης για την εκδήλωση.

«Είναι πολύ σημαντική υπόθεση, όχι μόνο για την Κύθνο, αλλά και για όλη την Ελλάδα», σχολίασε σε σχέση με την αδελφοποίηση της Κύθνου με τη Μαριούπολη η κ. Φίλιππα, τονίζοντας, πως πρόκειται να συμβάλλει στην αύξηση του θρησκευτικού τουρισμού της χώρας στο σύνολό της.

«Θέλουμε να αναδείξουμε κάθε ξεχωριστό κομμάτι»

Όπως σημείωσε η Αντιδήμαρχος Τουριστικής Περιόδου, η Κύθνος απευθύνεται στους επισκέπτες με θρησκευτικά ενδιαφέροντα, κυρίως λόγω της εκκλησίας της Παναγίας Κανάλας, η οποία είναι χτισμένη σε μια από τις ωραιότερες, πευκόφυτες ακρογιαλιές του νησιού, και στεγάζει τη χαρακτηρισμένη ως θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας Κανάλας, ενώ προσβλέπει μεγάλη αύξηση στον τουριστικό τομέα αυτό, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων αδελφοποίησης και της απόκτησης των λειψάνων του Αγ. Ιγνατίου.

Σύμφωνα με την κ. Φίλιππα, ο Δήμος Κύθνου έχει προχωρήσει σε ενέργειες προβολής και προώθησης, τόσο μέσα από έντυπα και τηλεοπτικά αφιερώματα στο νησί, όπως η εκπομπή «60 Λεπτά Ελλάδα», ενώ ιδιαίτερο βάρος προβολής «πέφτει» και στις ιαματικές πηγές, καθώς αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα του νησιού, έναντι άλλων, ανταγωνιστικών προορισμών.

Πρόσφατα μάλιστα, πραγματοποιήθηκε η αναγνώριση των Ιαματικών Πηγών Κύθνου με την έκδοση του σχετικού ΦΕΚ, όπου αναγνωρίζεται ως ιαματικός, ο φυσικός πόρος «νερό πηγής Κακάβου Κύθνου», που βρίσκεται στον οικισμό Λουτρά.

Ο φυσικός πόρος χαρακτηρίζεται και ταυτοποιείται ως υπέρθερμο μεταλλικό, ισχυρά χλωριονατριούχο, ασθενώς θειούχο και ανθρακούχο, υπερτονικό, ασθενώς ραδιενεργό ιαματικό νερό και ενδείκνυται για λουτροθεραπεία, με σκοπό την ανακούφιση νοσημάτων του μυοσκελετικού και νευρικού συστήματος, δερματικές και γυναικολογικές παθήσεις.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου, «κατόπιν τούτου αντιμετωπίστηκαν τα εμπόδια για την περαιτέρω αξιοποίηση των Ιαματικών Πηγών και του κτιρίου όπου στεγάζονται, επιβραβεύοντας τη συνεχή συνεργασία και επαφή του Δημάρχου Κύθνου κ. Γαρδέρη Σταματίου και του Προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ κ. Πιτσιόρλα».

Κλείνοντας, η κ. Φίλιππα τόνισε, πως αν και με χαμηλά μεγέθη επισκεψιμότητας, η Κύθνος στοχεύει να προσελκύσει περισσότερο κόσμο, αποσκοπώντας κυρίως στην ποιότητα και όχι τόσο την ποσότητα τουριστών, με απώτερο σκοπό τη διεύρυνση της τουριστικής σεζόν. Απαριθμώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού, ανέφερε, τις  πάρα πολλές και όμορφες παραλίες, την εγγύτητα του νησιού στην Αττική και το διεθνές αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, το δίκτυο περιπατητικών διαδρομών, τα μεταλλεία, τους μεσαιωνικούς οικισμούς και τα κάστρα, τα ασφαλή και απάνεμα λιμανάκια, που έχουν καταστήσει την Κύθνο σε ιστιοπλοϊκό κόμβο, τονίζοντας, ότι «θέλουμε να αναδείξουμε το κάθε ξεχωριστό κομμάτι που διαθέτουμε, ώστε να προσελκύσουμε σε “χαμηλές” περιόδους, περισσότερους επισκέπτες», οι οποίοι, «φροντίζουμε να περάσουν καλά», όπως τόνισε, αναφερόμενη στις εκδηλώσεις των Κυθνίων, που περιλαμβάνουν αθλητικά events, με επώνυμες συμμετοχές, συναυλίες, εκθέσεις κ.α.

Ετικέτες: