Καταγγελίες για απόρριψη λυμάτων από αγωγούς και βυτιοφόρα στο φυσικό περιβάλλον της Μήλου, με το Δήμαρχο να καθησυχάζει, πως πρόκειται για απλή διαρροή των αγωγών

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας»

Για απόρριψη ανεπεξέργαστων λυμάτων του βιολογικού, τόσο από αγωγούς, όσο και από βυτιοφόρα οχήματα, κάνουν λόγο Σύλλογοι και πολίτες της Μήλου, με το Δήμαρχο Μήλου, κ. Γ. Δαμουλάκη, να καθησυχάζει, πως πρόκειται για απλή διαρροή.

Έκταση έχει λάβει το ζήτημα των λυμάτων της μικρής μονάδας βιολογικού καθαρισμού της Μήλου, καθώς έπειτα από καταγγελία πολίτη, η οποία αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συνοδεύεται από σχετικό βίντεο, φαίνεται να δυσλειτουργεί το δίκτυο αγωγών, με αποτέλεσμα ποσότητα λυμάτων να απορρίπτεται σε ακατάλληλες περιοχές.

Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία

Παρέμβαση, σχετικά με το ζήτημα, πραγματοποίησε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου Φίλων Βουνού και Θάλασσας Μήλου, με ανακοίνωσή του.

Μέσα από την ανακοίνωση, θίγεται το θέμα της απόρριψης των λυμάτων, με τον Όμιλο να επισημαίνει, ότι «ενημερωθήκαμε πριν λίγες μέρες με φωτογραφικό υλικό (υπάρχει και σχετικό βίντεο σε ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης της Μήλου), πως λόγω σοβαρού προβλήματος στη λειτουργία της μονάδας βιολογικού καθαρισμού των λυμάτων της Μήλου στην Αγία Ιουλιανή, γίνεται σε διάφορα σημεία του νησιού απόρριψη ανεπεξέργαστων λυμάτων, τόσο από αγωγούς που οδηγούν στη μονάδα, όσο και από βυτιοφόρα οχήματα».

«Καταγγέλλουμε στους πολίτες της Μήλου και σε κάθε  αρμόδια υπηρεσία αυτή την ενέργεια. Πέρα από τον απαιτούμενο, αυτονόητο έλεγχο της νομιμότητας της από τα εντεταλμένα  όργανα, συνιστά  σημαντική επιβάρυνση για το φυσικό περιβάλλον του νησιού. Πρωταρχικά όμως δημιουργεί μεγάλο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία», τονίζει ο Όμιλος, ενώ συμπληρώνει, πως «η απόρριψη  των λυμάτων πρέπει να σταματήσει άμεσα (αν δεν έχει ήδη γίνει αυτό ).Οι αρμόδιες υπηρεσίες τιμώντας την αποστολή τους δεν πρέπει να επιτρέψουν τη συνέχισή της».

Διατηρώντας χαμηλούς τόνους, το ΔΣ του Ομίλου Φίλων Βουνού και Θάλασσας της Μήλου, κλείνει την ανακοίνωσή του σημειώνοντας, πως «ως πολίτες της Μήλου οφείλουμε, απέναντι σε αυτό το τόσο σημαντικό για το φυσικό περιβάλλον και την υγεία μας θέμα, να κινητοποιηθούμε απαιτώντας το σταμάτημα αυτής της κατάστασης που μας προσβάλλει όλους. Η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας πρέπει να αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για όλους μας. Η αλήθεια της όποιας οικονομικής ανάπτυξης κρίνεται και από αυτές τις παραμέτρους. Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε γι’ αυτά τα δημόσια αγαθά».

Εκτός από τη διαμαρτυρία του Ομίλου, υπήρξε παρέμβαση επιχειρηματία της Μήλου σε στο σταθμό BHMA FM, ο οποίος μίλησε για το θέμα, όπως επίσης και για το ζήτημα της λειψυδρίας, πραγματοποιώντας ευθεία επίθεση στο Δήμαρχο Μήλου, παρ’ ότι η διαχείριση του βιολογικού δεν γίνεται από το Δήμο.

«Ο βιολογικός λειτουργεί πλήρως»

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Μήλου, κ. Γεράσιμο Δαμουλάκη, το πρόβλημα δεν οφείλεται στη λειτουργία της μονάδας βιολογικού καθαρισμού, αλλά στο δίκτυο αγωγών, οι οποίοι είχαν τοποθετηθεί στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και δεν έχουν την ικανότητα να μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες λυμάτων, με αποτέλεσμα να υπερχειλίζουν ή να σπάζουν.

Ο Δήμαρχος διαβεβαίωσε, ότι άμεσα, μετά την ενημέρωση των υπηρεσιών του Δήμου για το περιστατικό, κλιμάκια στάλθηκαν στα σημεία, όπου εντοπίζεται το πρόβλημα, προκειμένου να διερευνήσουν το ζήτημα.

Όπως τονίζει, η μεγάλη αύξηση της επισκεψιμότητας στη Μήλο και κατά συνέπεια η αύξηση των λυμάτων, συνέβαλε στην υπερχείλιση των αγωγών, ένα πρόβλημα, που όπως εκτιμά θα ελαχιστοποιηθεί με την αποχώρηση του μεγάλου όγκου των τουριστών από το νησί, ενώ θα αντιμετωπιστεί οριστικά, μόνο με αντικατάσταση του δικτύου, αλλά και με την κατασκευή μεγάλης δυναμικότητας μονάδας, που θα ανήκει στο Δήμο και όχι σε ιδιώτη, όπως η παρούσα μονάδα, η οποία κατασκευάστηκε και λειτουργεί σε ιδιωτικό καθεστώς, προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες των κατοίκων.

Όπως τονίζει, «ο βιολογικός λειτουργεί πλήρως και κανονικά», ενώ γνωστοποιεί, ότι έχει ήδη αποστείλει έγγραφο προς τον αρμόδιο υπουργό, προκειμένου να τον ενημερώσει για το πρόβλημα και να ζητήσει τα απαραίτητα κονδύλια, ώστε να δοθεί η δυνατότητα για την αντιμετώπισή του.

Όσον αφορά στις ρίψεις των λυμάτων από βυτιοφόρα οχήματα, ο Δήμαρχος δεν διέψευσε το γεγονός, ωστόσο υποστήριξε, πως αυτή η περιοχή απέχει χιλιόμετρα από τη θάλασσα, όπως επίσης, ότι είναι ακατοίκητη και απομακρυσμένη από οικισμούς, με τέτοιες ενέργειες να λαμβάνουν χώρα εδώ και δεκαετίες, όποτε η ανάγκη το υπαγορεύει, ενώ δικαιολόγησε αυτή την πράξη, λέγοντας, πως πρόκειται για έσχατη λύση, αφού το νησί βρίσκεται σε μία άτυπη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, λόγω της κατακόρυφης αύξησης του τουρισμού.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τον κόσμο», διαμηνύει ο κ. Δαμουλάκης, ενώ μιλά για μία μεμονωμένη και μικρή ομάδα ανθρώπων, οι οποίοι χρησιμοποιούν, ή άλλες φορές δημιουργούν, τέτοιου είδους προβλήματα, για αντιπολιτευτικούς σκοπούς. «Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να δημιουργήσει πρόβλημα στις επιχειρήσεις, τους κατοίκους και τους επισκέπτες μας», υπογράμμισε.

Ο Δήμαρχος Μήλου επαναφέρει το ζήτημα της υλοποίησης μίας μεγάλης μονάδας βιολογικού καθαρισμού, με δυναμικότητα που καλύπτει 12.000 άτομα, καθώς μέσα από την επιστολή του προς το υπουργείο, ζητά χρηματοδότηση, προκειμένου να ολοκληρωθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, του μεγάλου έργου, το οποίο έχει «ξεχαστεί» ουσιαστικά. Εξηγώντας την παρούσα κατάσταση και γιατί ο Δήμος δεν είναι σε θέση να φέρει σε πέρας σημαντικά έργα, ο κ. Δαμουλάκης ανέφερε, ότι «ο Δήμος Μήλου, “στα χαρτιά” λαμβάνει περίπου 152.000 ευρώ από τα ΣΑΤΑ, εμείς φέτος έχουμε λάβει τα 52.000 μόνο, ενώ χρειαζόμαστε περίπου 172.000 ευρώ, προκειμένου να καλύψουμε τη διαφορά του ΦΠΑ στα ήδη υπάρχοντα έργα. Πώς ακριβώς θα μπορέσουμε να κάνουμε νέα έργα;».

 

Ετικέτες: