Ανταλλαγή οξύτατων ανακοινώσεων μεταξύ πρώην και νυν δημοτικής αρχής του Δ. Άνδρου, με το πέρας δύο ετών από την ανάληψη καθηκόντων της διοίκησης του Θ. Σουσούδη

Σφοδρή αντιπαράθεση

Σκληρές εκατέρωθεν ανακοινώσεις αντάλλαξαν οι δημοτικές παρατάξεις της πλειοψηφίας και μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Άνδρου, σε σχέση με το έργο της δημοτικής αρχής, εντός των δύο πρώτων ετών της θητείας της.

Έπειτα από περίπου 2 χρόνια, από τις δημοτικές εκλογές του 2014, όταν η παράταξη Άνδρος: Νέοι Ορίζοντες, πήρε τη “σκυτάλη” στη διοίκηση του Δήμου Άνδρου από την παράταξη της Ανδριακής Ενότητας, η τελευταία έρχεται με καυστικότατη ανακοίνωσή της, να κατηγορήσει για ανικανότητα το Δήμαρχο Άνδρου, καθώς επίσης και τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών, για την άσκηση, ουσιαστικά, καθηκόντων δημάρχου, αλλά και για κακή συμπεριφορά απέναντι σε υπαλλήλους του Δήμου.

Η ανακοίνωση της Ανδριακής Ενότητας, έφερε μία εξίσου οξύτατη απάντηση εκ μέρους της παράταξης της πλειοψηφίας, η οποία κατηγορεί την π. δημοτική αρχή, για επίδειξη ολιγωρίας σε σημαντικότατα θέματα στο νησί, που επηρέασε σε μεγάλο βαθμό το ρυθμό των δράσεων της νυν διοίκησης, αναφορικά με τη βελτίωση υποδομών και καθημερινότητας για το νησί.

Αίτημα για παραίτηση του Δημάρχου

Η Ανδριακή Ενότητα ξεκινά σημειώνοντας, πως «το νησί έχει οδηγηθεί σε απόλυτο αδιέξοδο», τονίζοντας, πως «αυτή η διοίκηση απέτυχε παταγωδώς» και κάνοντας αναφορά στην αποχώρηση στελεχών της δημοτικής αρχής, από τα καθήκοντά τους, με ευθύνη του Δημάρχου, κ. Θεοδόση Σουσούδη.

«Η Διοίκηση του Δήμου Άνδρου αυτή τη στιγμή είναι ο Δήμαρχος και ο υπουργός των οικονομικών του ο κ. Βουραζέρης. Όμως, ο Δήμαρχος δεν έχει καμία απολύτως ικανότητα συντονισμού και διοίκησης», επισημαίνεται, ενώ για τον Αντιδήμαρχο αναφέρεται, πως «συμπεριφέρεται εκδικητικά προς τους πολιτικούς του αντιπάλους και υβριστικά προς τους υπαλλήλους, ενώ η συμπεριφορά του στα δημοτικά συμβούλια προς άπαντες δεν επιδέχεται καν χαρακτηρισμό», με τον κ. Βουραζέρη να κατηγορείται για στοχοποίηση του π. Δημάρχου, κ. Γιάννη Γλυνού, ο οποίος επισημαίνεται πως αποχώρησε από την πολιτική για λόγους υγείας.

Όσον αφορά στη διαχείριση των σκουπιδιών, η μειοψηφία σημειώνει, πως ενώ «ο Δήμαρχος “είχε λύσεις για όλα”», συνεχίζονται οι πρακτικές ταφής των απορριμμάτων.

Παράλληλα, αναφέρεται, πως «η χωροθέτηση του ΧΥΤΥ με τα “παιχνίδια” Θωμά-Σουσούδη μάλλον χάθηκε οριστικά γιατί η Διοίκηση ήταν ανίκανη από τον Νοέμβριο του 2015 να αναθέσει μια απλή υδρογεωλογική έκθεση, την οποία στη συνέχεια μετέτρεψε σε μελέτη», ενώ θίγεται και το ζήτημα της “πολύπαθης” Αναπτυξιακής Άνδρου, η οποία «έχει απαξιωθεί εντελώς με αποτέλεσμα ακόμα και προσωπικές κατασχέσεις περιουσιών για τα χρέη της».

Στο ζήτημα της ανακύκλωσης, η αντιπολίτευση ασκεί κριτική λέγοντας, πως η δεύτερη καλύτερη σε καθαρότητα ανακύκλωση στις Κυκλάδες διαλύθηκε, λόγω κακής διαχείρισης.

«Στην καθημερινότητα επικράτησε το καλοκαίρι μία τραγική κατάσταση», με τα τουριστικά περίπτερα του Γαυρίου και της Χώρας να παραμένουν κλειστά, αλλά και την έλλειψη διαδρόμων πρόσβασης στην αγορά της Χώρας, λόγω υπερβολικών τραπεζοκαθισμάτων, σημειώνει η Ανδριακή Ενότητα, κατηγορώντας την παράταξη και το Δήμαρχο, για ευνοϊκή αντιμετώπιση «ημέτερων» επιχειρηματιών, εις βάρος των οικονομικών του Δήμου.

Περαιτέρω, «η προέκταση της πεζογέφυρας του Νειμποριού με χορηγία, έγινε με απίστευτη “μικρομπακαλική”», κατηγορώντας και το Λιμενάρχη, ότι κάνει “τα στραβά μάτια” στις παρατυπίες της νυν Δ.Α., ενώ είχε επιδείξει αυστηρότητα στην προηγούμενη.

Ταυτόχρονα, η αντιπολίτευση σημειώνει, ότι «κανένα σημαντικό έργο δεν ωριμάζει στο νησί», επισημαίνοντας την απένταξη του ΒΙΟΚΑ Μπατσίου – Γαυρίου, έργο αξίας 5.000.000. ευρώ με κίνδυνο ζημίας των επαγγελματιών, καθώς και την οδήγηση του ΒΙΟΚΑ Κορθίου «σε πλήρη απαξίωση, φορτώνοντάς τον με βοθρολύμματα από όλο το νησί».

Τέλος η μείζων μειοψηφία ερωτά, με ποια διαδικασία και τίνος άδεια λειτούργησαν οι καντίνες και οι ξαπλώστρες σε παραλίες όπου η Κτηματική Υπηρεσία απαγόρευσε την εκμίσθωσή τους, πόσο θα καθυστερήσει η δημοπράτηση του έργου προμήθειας ηλεκτρικών οχημάτων, φωτοβολταϊκών συστημάτων και φωτιστικών σωμάτων, έργο συνολικού προϋπολογισμού περίπου 800.000 ευρώ, πότε θα αποκτήσει άδεια λειτουργίας η μαρίνα στο Μπατσί, τι ενέργειες έχουν γίνει για το έργο του Δημοτικού κτιρίου στον Όρμο Κορθίου, δεδομένου ότι το πρόγραμμα Θησέας ολοκληρώνεται στο τέλος του 2016, αν υπάρχει πρόβλεψη για το εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης των Στενιών, καθώς και τι μέλλει γενέσθαι με τη σύνδεση της Μεσαριάς, ενώ στην κατακλείδα, καλεί Δήμαρχο και Αντιδήμαρχο Οικονομικών να παραιτηθούν, αφήνοντας τη δημαρχεία σε κάποιο άλλο ικανό στέλεχος της παράταξης.

«Έχετε κάνει ανεπανόρθωτο κακό»

Η δημοτική αρχή, απαντώντας στα «ψεύδη, που με απύθμενο θράσος γράφτηκαν από τους υπεύθυνους της Ανδριακής Ενότητας, δηλαδή της ομάδας Θεολόγου», απάντησε σε υψηλούς τόνους, κατηγορώντας τη μειοψηφία, για “λάσπη και συκοφαντία”, αλλά και διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

Η παράταξη «Άνδρος: Νέοι Ορίζοντες», αναφέρθηκε στις αποχωρήσεις στελεχών της δ.α. επί δημαρχίας Γλυνού-Θεολόγου, επιρρίπτοντας ευθύνες στον τελευταίο για συγκεντρωτισμό, σημειώνοντας, πως θα έπρεπε να είχε ήδη παραιτηθεί από την πολιτική σκηνή της Άνδρου.

Η Δ.Α. επισημαίνει, πως «η συμπεριφορά μας προς τους υπαλλήλους είναι άψογη, όπως άψογη είναι και η συνεργασία μας μαζί τους. Μάλλον ξέχασαν πολύ γρήγορα τις ΕΔΕ που έκανε η διοίκηση Γλυνού-Θεολόγου προς τους υπαλλήλους επί 4 χρόνια και τις καταγγελίες που “έπεφταν σύννεφο”, ενώ για το θέμα του π. Δημάρχου, τονίζεται, ότι έλεγχος ασκείται στο Δήμο Κορθίου από το 2001, δεδομένου, ότι υπήρξαν δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών της π. διοίκησης, που επιβεβαίωναν την κακή και εν δυνάμει παράνομη διαχείριση χρημάτων εκ μέρους της τότε Διοίκησης, γεγονός, που επιβάλλει τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου.

Στο ζήτημα των σκουπιδιών, η Δ.Α τονίζει το μακρύ παρελθόν του θέματος, ενώ αναφέρει, ότι μόνη λύση είναι η δημιουργία ΧΥΤΥ με επιστημονική μελέτη, αρνούμενη την υπαιτιότητα για την καθυστέρηση, δηλώνοντας έτοιμη για το όποιο πολιτικό κόστος, προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα. «Παρά τις καθυστερήσεις από τις υπηρεσίες, μένει η υδρογεωλογική μελέτη η οποία σχεδόν έχει ολοκληρωθεί. Ελπίζουμε να μη μας καθυστερήσουν με νέες απαιτήσεις οι υπηρεσίες και να προβούμε στην έγκριση περιβαλλοντικών όρων του έργου», υπογραμμίζεται, ενώ επιρρίπτονται ευθύνες στους κ.κ. Γλυνό και Θεολόγου, «που επί 18 χρόνια σφύριζαν αδιάφορα», με τη σημείωση, πως «δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, ώστε προβλήματα 20ετίας να λύνονται σε λίγους μήνες».

Στο θέμα της Αναπτυξιακής Άνδρου, η πλειοψηφία υποστηρίζει, πως διαλύθηκε με ευθύνη της π. Διοίκησης, παραλήφθηκαν οχήματα, τα οποία αφέθηκαν ασυντήρητα και με χρέη σε συνεργεία, η Εταιρεία παραδόθηκε υπερχρεωμένη προς τρίτους, ενώ είχαν χορηγηθεί περισσότερα από 600.000 ευρώ.

Περί του ζητήματος της ανακύκλωσης, η Δ.Α. υποστηρίζει, πως ακολούθησε τις καλύτερες δυνατές πρακτικές, δεδομένων των προβλημάτων και προς το συμφέρον των οικονομικών του Δήμου και των πολιτών, σημειώνοντας πως κατά την προηγούμενη διοίκησης το ποσοστό των ανακυκλώσιμων ανερχόταν στο 5%.

Σχετικά με το ΒΙΟΚΑ της Υδρούσας, επισημαίνεται, πως απεντάχθηκε επί των ημερών της π. ΔΑ, ενώ στην παρούσα φάση έχει εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο και αναμένεται να ληφθεί έγκριση για 2 μονάδες, με έξοδα, ωστόσο, του Δήμου, κάτι για το οποίο επίσης κατηγορεί την π. Διοίκηση.

Ξεκινώντας απαντήσεις στα διαδοχικά ερωτήματα της μειοψηφίας, η ΔΑ σημειώνει πως η πεζογέφυρα του Νειμποριού ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, συντελώντας στην ανάπτυξη της περιοχής, οι διαδικασίες για τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα και τα φωτοβολταϊκά συστήματα, είναι σε ομαλή εξέλιξη, η μαρίνα Μπατσίου, «που την είχατε εγκαταλείψει, καθώς και για την διάβρωση της παραλίας που δεν κάνατε τίποτα, τα έχουμε όλα δρομολογήσει», ενώ έχει ξεκινήσει διαδικασία πιστοποίησής της καθώς και ακτομηχανική μελέτη, το δημοτικό κτίριο στο Κόρθι, το οποίο παραδόθηκε «κουφάρι», «αφού δεν μπορέσατε ποτέ να συντονιστείτε με τον ανάδοχο», ξεκίνησε, ενώ αναμένεται υποκατάσταση λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας του αναδόχου, προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο και το σημαντικότερο τμήμα του κτιρίου να καταστεί λειτουργικό, ενώ για το δίκτυο της Μεσσαριάς, «ούτε αυτό καταφέρατε να φέρετε εις πέρας. Απεντάχθηκε, χάθηκαν 250.000 ευρώ και το έργο έμεινε μισό», εξαγγέλλοντας ενέργειες και για αυτό.

Κλείνοντας, η Δ.Α., τονίζει, ότι «όλα αυτά τα χρόνια αφήσατε τα λιμάνια κουφάρια, τα σχολεία ασυντήρητα, υπέρογκα χρέη, ασυντήρητα αυτοκίνητα του Δήμου, ασυντήρητους και κατεστραμένους δρόμους, έργα που χάθηκαν, ανοργάνωτες υπηρεσίες και πολλά άλλα», όπως επίσης, ότι «έχετε κάνει ανεπανόρθωτο κακό με τους πακτωλούς χρημάτων που είχατε στη διάθεσή σας αλλά δεν δημιουργήσατε υποδομές, αφήνοντας την Άνδρο πολλά χρόνια πίσω», ενώ με τη νέα διοίκηση, προχωρούν σημαντικά έργα, ενώ προωθείται και το νησί ως τουριστικός προορισμός, με τα αποτελέσματα να κρίνονται απτά.

Ετικέτες: