Πλήθος περιπτώσεων υποβάθμισης του περιβάλλοντος, έφερε την επιβολή διοικητικού προστίμου, από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, στο Λιμενικό Ταμείο Μήλου

«Καμπάνα» 15.000 ευρώ

Την επιβολή διοικητικού προστίμου στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μήλου, ύψους 15.000 ευρώ, αποφάσισε η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Κυκλάδων, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Τις διοικητικές κυρώσεις του άρθρου 30 του Ν. 1650/86 ως ισχύει, του άρθρου 37 του Ν.4042/2012, του άρθρου 15 της Κ.Υ.Α. 50910/2727/2003, του άρθρου 17 της Κ.Υ.Α. 13588/725/2006, του άρθρου 12 του Π.Δ. 82/2004 και του άρθρου 11 του Π.Δ.109/2004, αποφάσισε να επιβάλλει στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μήλου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όσον αφορά στην κατ’ εξακολούθηση λειτουργία, χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση των υφιστάμενων λιμενικών υποδομών, στη θέση «Κάναβα» της Μήλου και για τον τρόπο λειτουργίας αυτών, με αποτέλεσμα την κατ’ επανάληψη ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Αξίζει να σημειωθεί, πως η Περιφέρεια, έχει κατ’ εξακολούθηση ενημερώσει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μήλου, σχετικά με την κατάσταση, προκειμένου να επιληφθεί, ωστόσο, η ολιγωρία που έχει επιδειχτεί, οδήγησε στην απόφαση περί επιβολής κυρώσεων.

Πλήθος παραβάσεων για ρύπανση του περιβάλλοντος

Όπως επισημαίνεται στο έγγραφο της απόφασης, η οποία μάλιστα υπογράφεται από τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, κ. Γιώργο Λεονταρίτη, για την προστασία του περιβάλλοντος το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μήλου θα πρέπει να εκκινήσει άμεσα τις προβλεπόμενες διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης των λιμενικών υποδομών που υφίστανται στη θέση «Κάναβα», αρμοδιότητάς του.

Στο έγγραφο της Περιφέρειας, αναλύονται οι παραβάσεις, με πρώτη αναφορά την επιβολή προστίμου 500 ευρώ, για την προκαλούμενη ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος από την ύπαρξη, στο βόρειο μέρος του προβλήτα, σωρών μεταχειρισμένων ελαστικών οχημάτων, σκουριασμένων μετάλλων (σκραπ), ξύλων και παλετών, διάφορων σπασμένων πλαστικών, πλαστικών τελάρων και δοχείων, διάφορων παλαιών ναυτιλιακών ειδών (σωσίβια, σχοινιά κλπ), παλαιών μεταλλικών βαρελιών κλπ. σε αχρηστία, τα οποία συγκαταλέγονται ως μη επικίνδυνα απόβλητα στον Ευρωπαϊκό Κατάλογο Αποβλήτων.

Επιπλέον, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ, για την προκαλούμενη ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος στο βόρειο μέρος του προβλήτα, από την διαφυγή μεταχειρισμένων ορυκτελαίων στο έδαφος, τα οποία συγκαταλέγονται ως επικίνδυνα απόβλητα στον Ευρωπαϊκό Κατάλογο Αποβλήτων, ως αποτέλεσμα του εφαρμοζόμενου τρόπου προσωρινής αποθήκευσής τους.

Συνεχίζοντας την ανάλυση των επιμέρους παραβάσεων, οι οποίες συνολικά ανέρχονται σε ποσό 15.000 ευρώ, τονίζεται, πως για την κατ’ επανάληψη προκαλούμενη υποβάθμιση του περιβάλλοντος, σχεδόν σε όλη την επιφάνεια του προβλήτα, από διάσπαρτα υπολείμματα βιομηχανικών ορυκτών, ακόμη και εγγύς των τερματικών των μετώπων του προβλήτα, τα οποία φέρονται να συγκαταλέγονται ως μη επικίνδυνα απόβλητα στον Ευρωπαϊκό Κατάλογο Αποβλήτων και τα οποία θεωρούνται παραγόμενα από τις εφαρμοζόμενες διαδικασίες προγενέστερης φόρτωσης ορυκτών σε προσεγγίζοντα εμπορικά πλοία, με συνεπακόλουθο αποτέλεσμα όταν οι καιρικές συνθήκες το ευνοούν, να είναι δυνατή η πρόκληση από αυτά ανεξέλεγκτης αερομεταφερόμενης σκόνης στο θαλάσσιο και στο χερσαίο περιβάλλον ή/και η κατάληξη ποσοτήτων ορυκτών εντός της θάλασσας, επιβάλλεται πρόστιμο δύο χιλιάδων ευρώ.

Τέλος, πρόστιμο επιβάλλεται και για την κατ’ εξακολούθηση λειτουργία του υπόψη λιμένα, από την κατασκευή του έως και σήμερα, χωρίς την προβλεπόμενη έκδοση ειδικών όρων και περιορισμών για την προστασία του περιβάλλοντος (Α.Ε.Π.Ο.), κατά παράβαση των διατάξεων των Ν.1650/86 και Ν.4014/2011 ως ισχύουν, ύψους έντεκα χιλιάδων πεντακοσίων (11.500) ευρώ.

Δυνατότητα προσφυγής του ΔΛΤ Μήλου

Για τις υπολειπόμενες κυρώσεις που αναφέρονται στους ελέγχους του ΚΕΠΠΕ (προσωρινή διακοπή λειτουργίας των λιμενικών εγκαταστάσεων) ισχύουν τα αναφερόμενα στην ισχύουσα νομοθεσία, περί δικαιώματος του αρμόδιου Υπουργού. Τόσο ο Υπουργός Υ.Π.ΕΝ., όσο και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μήλου επιβάλλεται να ενημερωθούν πλήρως, με την αποστολή του συνόλου των στοιχείων από την υπηρεσία.

Η είσπραξη του ανωτέρου διοικητικού προστίμου θα γίνει από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών (Δ.Ο.Υ.), σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.), ως ισχύει, ενώ βεβαιώνεται από την αρμόδια Δ.Ο.Υ.: α) κατά 50% στον Κωδικό Αριθμό Εσόδων (ΚΑΕ) 3517 σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3889/2010 (ΦΕΚ 182/Α/12-10-2010) υπέρ «Πράσινου Ταμείου»» (πρώην ΕΤΕΡΠΣ), και β) κατά 50% στον Κωδικό Αριθμό Εσόδων (ΚΑΕ) 64059 υπέρ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, σύμφωνα με τις διατάξεις της Κ.Υ.Α. 31404/05 (ΦΕΚ 868/Β/2005) και του Ν. 3852/2010.

Μετά την πληρωμή του ανωτέρω διοικητικού προστίμου στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., οφείλει να προσκομισθεί στο Γραφείο Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας Μήλου της Π.Ν. Αιγαίου το σχετικό διπλότυπο είσπραξης σε πρωτότυπο. Σε αρνητική περίπτωση εντός 60 ημερών από την επίδοση της παρούσας, το Γραφείο Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας Μήλου της Π.Ν. Αιγαίου θα προβεί στη βεβαίωση του προστίμου στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. (έκδοση χρηματικού καταλόγου) για αναγκαστική είσπραξη.

Παρ’ όλα αυτά, το Δημοτικό λιμενικό Ταμείο Μήλου έχει δικαίωμα να ασκήσει προσφυγή μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε ημερών από τη δημοσίευση της απόφασης, ενώπιον του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου ή στα τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια εντός 60 ημερών, την οποία υποχρεούται το ΔΛΤ Μήλου να κοινοποιήσει στο Γραφείο Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας Μήλου της Π.Ν. Αιγαίου το αργότερο 15 μέρες από την κατάθεση της, όπως και κάθε άλλο σχετικό έγγραφο.