Σκαπτικές εργασίες, με αμφιβόλου γνησιότητας και νομιμότητας άδεια, πραγματοποιούνται στον μοναδικής ομορφιάς ηφαιστειακό βράχο, της παραλίας της Βλυχάδας στη Θήρα

Ασυδοσία στο περιβάλλον της Θήρας

Για «έγκλημα μοναδικής αθλιότητας» μιλούν πολίτες και επαγγελματίες της Θήρας, σχετικά με εργασίες που συντελούνται στην μοναδικού κάλλους περιοχή της Βλυχάδας, όπου υποσκάπτονται τμήματα, για τη δημιουργία κτιρίου.

Αξίζει να σημειωθεί, πως η περιοχή της Βλυχάδας φημίζεται για τα απαράμιλλου κάλλους μοναδικά λευκά, ηφαιστειακά, μαλακά πετρώματά της , τα οποία έχουν γίνει αφορμή για τη μεγάλη επισκεψιμότητα, που γνωρίζει. Όπως είναι φυσικό, η περιοχή, και ιδιαίτερα στο τμήμα πλησίον της παραλίας, είναι ενταγμένη στο Δίκτυο Natura 2000, ενώ αποτελεί «κόσμημα» και αντικείμενο προστασίας από την ίδια την τοπική κοινωνία του νησιού.

Τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο, φαίνεται να συντελούνται σκαπτικές εργασίες, με σκοπό τη θεμελίωση οικίας ή τουριστικής επιχείρησης, καθώς υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες, αν η οικοδομική άδεια είναι νόμιμη και αν ναι, ποιος είναι ο φορέας που ευθύνεται για την έγκριση της παρέμβασης στην προστατευόμενη περιοχή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, από τους πολίτες της περιοχής και με βάση τις εργασίες, των οποίων γίνονται μάρτυρες, οι εργασίες αφορούν στην κατασκευή υπόγειων δωματίων πολυτελείας, με κατασκευή τούνελ, εντός του αμμώδους βράχου από «άσπα», η οποία αποτελεί προϊόν της ηφαιστειακής δραστηριότητας, αλλά και πρόσβαση, από το εσωτερικό του βράχου στην παραλία, και πάλι με διάνοιξη τούνελ.

Αξίζει να σημειωθεί, πως από κατοίκους και επιχειρηματίες του νησιού έχουν ειδοποιηθεί όλοι οι υπεύθυνοι, εκ μέρους του Δήμου, της Πολεοδομίας, και άλλων αρμόδιων φορέων, ενώ έχει ζητηθεί και η συνδρομή των τοπικών βουλευτών, έτσι ώστε να σταματήσουν οι εργασίες και να προστατευθεί η περιοχή.

 

Άμεσος κίνδυνος κατολίσθησης

Το θέμα έφερε στην επιφάνεια και δημοσιοποίησε ομάδα πολιτών της Θήρας, οι οποίοι σε σχετική τους ανακοίνωση αναφέρουν, πως «στις 12/10/2016 έγινε ενημέρωση για οικοδομικές εργασίες που γίνονται στην ευαίσθητη περιοχή της Βλυχάδας, εντός αιγιαλού, στη νότιο Θήρα», ενώ όπως τονίζουν κλήθηκε ο ίδιος ο Δήμαρχος, κ. Νικόλαος Ανατστάσιος Ζώρζος, στο τηλέφωνο, προκειμένου να γίνει άμεση διακοπή των εργασιών, με το Δήμαρχο να προβαίνει σε άμεσες ενέργειες, με παρέμβασή του προς την Αστυνομία, κλιμάκιο της οποίας όμως όταν έφτασε στο σημείο δεν διαπίστωσε την πραγματοποίησή τους, καθώς, ως φαίνεται, αυτές είχαν διακοπεί προσωρινά.

«Παρ’ όλα αυτά βρέθηκε κάποιος ο οποίο παρέδωσε στον αστυνομικό μια οικοδομική άδεια. Μετά από αυτό η αστυνομία θα διαβίβαζε τα σχετικά προς έλεγχο στην Υπηρεσία Δόμησης Θήρας», σημειώνεται στην ανακοίνωση των πολιτών.

Σύμφωνα με την ομάδα πολιτών, την επομένη, στις 15 Οκτωβρίου, βρέθηκαν ξανά στο σημείο των εργασιών, διαπιστώνοντας ότι «οι εργασίες συνεχίζονται κανονικά ενώ διαπιστώθηκε ότι το υπόσκαφο που έχει διανοιχτεί προκειμένου να ξεπροβάλει πάνω από την παραλία της Βλυχάδας έχει ήδη προκαλέσει ζημιά στους ηφαιστειακούς σχηματισμούς», τονίζοντας μάλιστα, ότι «είναι θέμα ημερών πλέον να διανοιχτεί πλήρως».

Όπως υποστηρίζουν «το ακίνητο βρίσκεται εντός αιγιαλού και σε καμία περίπτωση η οικοδομική άδεια που δόθηκε στον αστυνομικό δεν μπορεί να αφορά στην αυθαίρετη αυτή κατασκευή. Επίσης κρίνεται εξαιρετικά επείγον να σταματήσουν οι εργασίες καθώς υπάρχει άμεσος κίνδυνος κατολίσθησης ολόκληρου του βράχου επάνω στην παραλία».

Κλείνοντας, η ομάδα πολιτών σημειώνει, πως «επειδή φοβόμαστε ότι λόγω της έλλειψης προσωπικού στην Υπηρεσία Δόμησης θα καθυστερήσει ο έλεγχος», καλώντας για την άμεση κινητοποίηση των αρμοδίων φορέων, αλλά και της Εισαγγελίας, «προκειμένου να σταματήσει αυτή η ασυδοσία στο περιβάλλον της Θήρας».

 

«Η Βλυχάδα να παραμείνει ανέγγιχτη»

Καταγγελία απέναντι στο ζήτημα, μέσω παρέμβασης, έκανε και το Σωματείο Επιχειρήσεων της Νότιας Σαντορίνης, ένας φορέας που αποτελείται και από τουριστικές επιχειρήσεις, στην οποία υπογραμμίζουν ότι «στη Βλυχάδα τις τελευταίες ημέρες συντελείται έγκλημα μοναδικής αθλιότητας. Χτίζεται μια ακόμα παράνομη οικοδομή. Γίνεται απόπειρα τσιμεντοποίησης της παραλίας, μιας παραλίας σπάνιας ομορφιάς χαρακτηρισμένη ως περιοχή Natura».

Οι επιχειρηματίες, μάλιστα, υποστηρίζουν, ότι με βάση συνέντευξη του ιδιοκτήτη του ακινήτου, ο οποίος δεν κατονομάζεται, η περιοχή πρόκειται να αξιοποιηθεί με την κατασκευή ενός συγκροτήματος τουριστικών καταλυμάτων, ωστόσο, σύμφωνα με την οικοδομική άδεια, έχει εγκριθεί η κατασκευή οικίας.

Τονίζοντας, ότι «βάσει νόμου η δόμηση επιτρέπεται σε απόσταση τουλάχιστον 150 μέτρων από τον αιγιαλό στη συγκεκριμένη περιοχή», επισημαίνουν, πως «φαίνεται πεντακάθαρα ότι το εν λόγω κτίσμα, το οποίο κατά δήλωση στην άδεια δόμησης είναι σπίτι, αλλά κατά δήλωση του ιδιοκτήτη σε συνέντευξη θα γίνει ένα μικρό χωριό ενοικιαζομένων διαμερισμάτων, δεν είναι σε καμία περίπτωση 150 μέτρα από την ακτή».

Παράλληλα, όπως καταγγέλλουν οι επιχειρηματίες, «επειδή το παράνομο ακίνητο πρέπει να έχει θέα θάλασσα, αποφάσισαν να ανοίξουν και παραθυράκι υπόσκαφα μέσα στην άσπα», ένα γεγονός, που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στατικότητας, λόγω της ιδιόμορφης σύνθεσης του εδάφους.

«Ρώτησαν κανέναν σχετικό με το αντικείμενο αν υπάρχει περίπτωση να γίνει κατολίσθηση στους μοναδικούς σχηματισμούς της υπόλοιπης παραλίας;», διερωτώνται τα μέλη του Σωματείου, ενώ συμπληρώνουν, «αυτά δεν είναι αρκετά κ. υπέυθυνε της αρμόδιας πολεοδομίας, κ. Αντιδήμαρχε, αρμόδιε του τμήματος δόμησης Θήρας, κ. Δήμαρχε να τους σταματήσετε; Τι ακόμα πρέπει να γίνει; Να χτιστεί ολόκληρο και να σπεύσουν οι υπηρεσίες με τη βούλα του νόμου να το νομιμοποιήσουν;».

Το Σωματείο διαμηνύει προς όλες τις κατευθύνσεις, πως η Βλυχάδα «πρέπει να παραμείνει ανέγγιχτη πάση θυσία», καθώς, όπως τονίζει, «είναι από τα μοναδικά εναπομείναντα παρθένα μέρη του νησιού αυτού», αλλά και «γιατί πρέπει οι ίδιοι εμείς οι Σαντορινιοί να συνειδητοποιήσουμε ότι η ανάπτυξη και η τσιμεντοποίηση δεν φέρνουν σώνει και ντε χρήμα, κάποια στιγμή από το πολύ τσιμέντο το νησί αυτό θα χάσει και την υπόλοιπη ομορφιά του».

Το Σωματείο γνωστοποιεί δημοσίως, πως είναι αντίθετο με την εκμετάλλευση της εν λόγω παραλίας, χαιρετίζοντας παράλληλα την κίνηση των πολιτών της Οίας και της Σαντορίνης που με τα αντανακλαστικά τους έθεσαν το θέμα στη δημοσιότητα μέσω κοινωνικών δικτύων.

Ετικέτες: