Κοινό μέτωπο Δήμου Θήρας, επιχειρηματιών και πολιτών, ενάντια στους υπεύθυνους των παράνομων εργασιών στο εσωτερικό του βράχου της παραλίας της Βλυχάδας της Σαντορίνης

«Να αποκατασταθεί η νομιμότητα»

  • Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου, 2016 - 06:17

Έκταση εθνικού επιπέδου έχει λάβει η υπόθεση της πραγματοποίησης εργασιών στην προστατευόμενη και μοναδικού χαρακτήρα παραλία της Βλυχάδας στη Σαντορίνη, μετά από ευρεία δημοσιοποίηση των γριφωδών στοιχείων του ζητήματος.

Οι εργασίες, που πραγματοποιούνταν για αρκετό διάστημα στην άσπα του βράχου πάνω από την παραλία της Βλυχάδας, έχουν προκαλέσει τις εντονότατες αντιδράσεις, τόσο των πολιτών, όσο και των φορέων της Σαντορίνης, με πρώτο το Σωματείο Επιχειρήσεων Νότιας Θήρας, ενώ και ο Δήμος πήρε σαφή θέση κατά της πραγματοποίησης οποιασδήποτε εργασίας πάνω στο βράχο, που «γεννήθηκε» από την ηφαιστειακή δραστηριότητα και σμιλεύτηκε από τη θάλασσα, τη βροχή και τον αέρα.

Αξίζει να υπενθυμιστεί, πως τα έργα αφορούσαν σε υπόσκαφη κατασκευή εντός του βράχου, η οποία σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη αφορά σε καταλύματα, ωστόσο η οικοδομική άδεια αναφέρεται σε διαφορετική χρήση. Το σκάψιμο εντός του βράχου έχει εγείρει έντονη ανησυχία για κατάρρευσή του, λόγω του μαλακού ηφαιστειακού υλικού από το οποίο αποτελείται, δεδομένων των έργων και της διάνοιξης τούνελ στο εσωτερικό του.

Άγνωστο παραμένει, ακόμη και σήμερα, ποιος είναι ο φορέας, που ευθύνεται για την έκδοση αδειών, εφόσον η απόσταση του σημείου εργασιών από τη θάλασσα δεν ξεπερνά τα 150 μέτρα, γεγονός, που την καθιστά αυτομάτως παράνομη.

Παράλληλα, η σκαμμένη επιφάνεια του βράχου φαίνεται να μπαζώθηκε τις προηγούμενες ημέρες από τον ιδιοκτήτη, προκειμένου να καταλαγιάσει ο ορυμαγδός που ξέσπασε, ωστόσο, δεν είναι λίγες οι «φωνές», που επισημαίνουν, ότι έχει ήδη δημιουργηθεί πρόβλημα, δεδομένου, ότι έχουν πέσει τόνοι μπετόν, ενώ τα θέματα στατικότητας δεν βελτιώνονται από την κάλυψη της σκαμμένης επιφάνειας με την άσπα που αφαιρέθηκε, λόγω της βαθιάς παρέμβασης στο εσωτερικό του, δεδομένου, ότι οι κατασκευές από μπετόν παραμένουν θαμμένες στο εσωτερικό του βράχου και η κάλυψη έγινε χωρίς την εκπόνηση κάποιας μελέτης, η οποία θα κατέγραφε τον αντίκτυπο της παρέμβασης και θα οδηγούσε σε εύρεση κατάλληλων μεθόδων για την αποκατάστασή της.

Έναρξη νομικών διαδικασιών από πλευράς Δήμου Θήρας

Από την πλευρά του Δήμου Θήρας, εκδόθηκε ανακοίνωση, στην οποία η δημοτική αρχή του νησιού τάσσεται ενάντια στην οποιαδήποτε τέλεση εργασιών, ενώ παράλληλα ενημερώνει, πως ο Δήμος έχει εκκινήσει ήδη τις διαδικασίες, για την τιμωρία των υπευθύνων, διαβεβαιώνοντας, τέλος, πως η Βλυχάδα θα προστατευτεί.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του Δήμου Θήρας, «Οι παράνομες οικοδομικές εργασίες που έχουν διαπιστωθεί στην Βλυχάδα της Σαντορίνης έχουν τεθεί υπόψη των υπηρεσιών μας και έχουν δρομολογηθεί όλες οι δέουσες ενέργειες, προκειμένου να αποκατασταθεί η νομιμότητα και να αποδοθούν οι ευθύνες σε όσους εμπλέκονται».

Επιπλέον, στην ανακοίνωση επισημαίνεται, πως «η Βλυχάδα θα έπρεπε να έχει χαρακτηριστεί από την πολιτεία ως περιοχή απολύτου προστασίας, όπως άλλωστε έχει εκφραστεί πολλές φορές η ανάγκη από τον Δήμαρχο Θήρας» , μία πρόταση που έχει βρει αρκετά θετικούς τους κατοίκους της Θήρας, ενώ υπενθυμίζεται, ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που η δημοτική αρχή ασχολείται με την προστασία της συγκεκριμένης περιοχής παρά τις δυσκολίες ελέγχου»

Κλείνοντας την ανακοίνωσή του, ο Δήμος Θήρας τονίζει, πως «δεν θα επιτρέψει να καταστραφεί η περιοχή από τη βουλιμία κανενός και ευχαριστεί τους πολίτες για το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν. Μας δίνει την αισιοδοξία ότι ως κοινωνία θα αποτρέψουμε τις παρούσες και μελλοντικές παρόμοιες ενέργειες».

Πιθανή λύση για τη Βλυχάδα η ένταξη σε Ζ.Ο.Ε

Πολλές είναι οι απόψεις, οι οποίες έχουν ακουστεί, σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με τη Βλυχάδα, προκειμένου, στο μέλλον να αποφευχθούν παρόμοια φαινόμενα, τόσο από την πλευρά των ιδιοκτητών, που ενδεχομένως προτίθενται να προχωρήσουν σε αυθαιρεσίες, όσο και από την πλευρά των υπηρεσιών, υπεύθυνων για την έκδοση σχετικών εγκρίσεων δόμησης, ώστε το θεσμικό πλαίσιο, που θα καλύπτει την περιοχή, να περιλαμβάνει σαφείς απαγορεύσεις για ενέργειες τυχόν βλαπτικές για την ιδιαίτερη μορφολογία της.

Η επικρατέστερη πρόταση, είναι η ένταξη της παραλίας της Βλυχάδας και της γύρω ευαίσθητης περιοχής εντός των Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου, και οι οποίες αποσκοπούν στην «άμεση προστασία και έλεγχο της δόμησης και των χρήσεων γης στην εκτός σχεδίου περιοχή και εκτός ορίων οικισμών, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και η άναρχη ανάπτυξη με τη δημιουργία πραγματικών καταστάσεων που υπονομεύουν τον ορθολογικό σχεδιασμό».

Οι ΖΟΕ χρησιμοποιήθηκαν ως μηχανισμός εφαρμογής, για τη θεσμοθέτηση των προτάσεων των Ειδικών Χωροταξικών Μελετών (ΕΧΜ). Η ΕΧΜ είναι μία διαδικασία για τον ορθολογικό σχεδιασμό μιας ευαίσθητης και προβληματικής περιοχής με στόχο την ανάπτυξη με παράλληλη προστασία του φυσικού–ανθρωπογενούς περιβάλλοντος καθώς και των φυσικών πόρων στο πλαίσιο της αειφορίας και βιώσιμης ανάπτυξης.

Κατά την εκπόνηση της μελέτης εξετάζονται όλα τα δεδομένα του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και γίνονται προτάσεις που αφορούν στη ρύθμιση των όρων δόμησης και των χρήσεων γης, τη χωροθέτηση παραγωγικών δραστηριοτήτων, λειτουργιών και έργων τεχνικής υποδομής, καθορίζοντας και οριοθετώντας ζώνες περιβαλλοντικής προστασίας.

Σημειώνεται, πως αρκετές περιοχές της Θήρας, όπως ο Βόθωνας, το Εμπορείο, η Έξω Γωνιά Επισκοπής Γωνιάς, το Ημεροβίγλι, ο Καρτεράδος, το Μεγαλοχώρι, το Ακρωτήρι, η Μεσσαριά, ήδη υπόκεινται στο καθεστώς των ΖΟΕ.

Παρ’ όλα αυτά, ερωτήματα ήδη έχουν εκφραστεί, αναφορικά με τους λόγους, που η Βλυχάδα, παρ’ ότι είναι μία από τις πιο γνωστές περιοχές, για το φυσικό κάλλος, την ιδιαιτερότητα και την ευπάθειά της, δεν έχει ήδη ενταχθεί σε κάποιας μορφής ειδικό καθεστώς προστασίας από τις κατά καιρούς διοικήσεις.

Ετικέτες: