Προς επίλυση τα ζητήματα του βιολογικού καθαρισμού και της αφαλάτωσης, που προβλημάτισαν το Δήμο Μήλου, κατά την κορύφωση της τουριστικής σεζόν

“Αργοπορημένη” παρέμβαση

Μήνυμα για συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων, με τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα ύδρευσης και βιολογικού στο νησί της Μήλου, ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί απρόσκοπτα τουριστικά, απευθύνει πρώην πολιτευτής.

Στα προβλήματα που προέκυψαν, σε σχέση με την ανεπάρκεια των υποδομών, στα μέσα του Αυγούστου, για την ύδρευση και την αποχέτευση, μετά από ραγδαία αύξηση της επισκεψιμότητας, στο νησί της Μήλου, αναφέρθηκε ο πρώην πολιτευτής Κυκλάδων, κ. Ευάγγελος Βαμβακάρης, προτείνοντας τη συνεργασία όλων των φορέων και των άμεσα εμπλεκομένων, προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα.

Παρ’ όλα αυτά, ο Δήμαρχος της Μήλου, κ. Γεράσιμος Δαμουλάκης, σημειώνει, πως οι απαραίτητες ενέργειες έχουν ήδη προχωρήσει, με αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου και ότι η συγκεκριμένη παρέμβαση, αποσκοπεί σε δημιουργία θορύβου χωρίς περιεχόμενο.

«Να ενεργήσουμε ενωμένοι»

Κατηγορώντας για αδιαφορία, όλες τις πλευρές, ο πρώην πολιτευτής, σημείωσε, πως αποτέλεσμα των προβλημάτων στην κορυφή της τουριστικής σεζόν, ήταν «οι τουρίστες να απογοητευτούν και να αναθεωρήσουν την επιλογή τους».

Απευθυνόμενος προς το Δήμαρχο και τους Δημοτικούς Συμβούλους, διερωτάται, με εμφανή καταστροφολογία, «πότε θα ευαισθητοποιηθείτε και θα ασχοληθείτε με τα σοβαρότατα προβλήματα του βιολογικού καθαρισμού; Μήπως, και σε αυτή την περίπτωση, περιμένετε να θρηνήσουμε το πρώτο θύμα για να δραστηριοποιηθείτε επιτέλους; Τα λύματα έχουν φτάσει έως την θάλασσα στον Αδάμαντα και οι μόνιμοι κάτοικοι της Μήλου απειλούνται με επιδημίες».

Ταυτόχρονα υποστηρίζει, πως ο αγώνας του Δημάρχου για προσέλκυση τουριστών από το εξωτερικό, είναι μάταιος και οι προσπάθειες θα αποβούν άκαρπες, από τη στιγμή, που η Μήλος δε διαθέτει κατάλληλες υποδομές, ενώ μιλά για δυσφήμιση του τόπου, λόγω της κακής εικόνας προς τους επισκέπτες.

«Επιβάλλεται επειγόντως από τον κ. Δήμαρχο και τους Δημοτικούς Συμβούλους να καλέσουν έκτακτο Συμβούλιο, με θέματα Ημερήσιας Διάταξης: Ύδρευση και Βιολογικός. Καλούνται να συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς για την οριστική επίλυση των ζωτικών αυτών  ζητημάτων», προτείνει, κατηγορώντας όλες τις πλευρές για απραξία, ενώ καλεί σε παραίτηση όλους, «όσοι αποδείχτηκαν ανάξιοι, αναποτελεσματικοί και όσοι αδυνατούν να  αντεπεξέλθουν  στις υποχρεώσεις τους».

Όπως επισημαίνει, «έφτασε η ώρα να σπάσουμε τη σιωπή και να ενεργήσουμε ενωμένοι».

Προειδοποιεί μάλιστα, στην περίπτωση της συνέχισης των δυσάρεστων αυτών καταστάσεων, να προχωρήσει σε οργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας έξω από το Δημαρχείο, αλλά και στην περίπτωση, που ο βιολογικός καθαρισμός εξακολουθεί να ρυπαίνει το νησί, να προχωρήσει σε γνωστοποίηση των ζητημάτων στο Υπουργείο Υγείας και σε όλες τις υπηρεσίες που σχετίζονται με την Υγεία, συνοδεία φωτογραφικού υλικού.

«Με την  καυστική κριτική μου, δεν  σκοπεύω να θίξω τον κ. Δήμαρχο ούτε τους Δημοτικούς Συμβούλους, στοχεύω όμως στην αφύπνισή τους», σημειώνει, ενώ προσθέτει πως δεν προτίθεται να πολιτευτεί ή να ασχοληθεί με το Δήμο.

Στη συνέχεια, προχωρά σε μία αναλυτική παράθεση των πεπραγμένων του ως πολιτευτής, αναφέροντας πως «την περίοδο εκείνη, συνεργάστηκα με Δημάρχους και Κοινοτάρχες αρκετών νησιών και προώθησα διάφορα έργα υποδομής, μεταξύ των οποίων και το βιολογικό καθαρισμό. Προς  μεγάλη μου απογοήτευση, δεν έγινε το ίδιο με τον τότε Δήμαρχο της Μήλου. Είχα ζητήσει να προβεί στις ανάλογες ενέργειες  και μελέτες ώστε να πείσω,  με επιστολή μου, την  τότε Κυβέρνηση και Νομαρχία Κυκλάδων να πραγματοποιηθεί ένα σωστό έργο με την βοήθεια των Ευρωπαϊκών πακέτων. Δυστυχώς, έλαβα μόνο άρνηση. Επίσης, την ίδια χρονική περίοδο, είχα μία επιτυχημένη συνεργασία  με τον τότε Διευθυντή του Κέντρου Υγείας κ. Μιμίκο Κυπραίο.  Επιδιώκοντας μία επαφή με τον τότε Αρμόδιο Υπουργό κ. Γ. Σούρλα, και ύστερα από επίμονο αγώνα, κατόρθωσα με την επέμβασή μου να εγκατασταθεί στο Κέντρο Υγείας Μήλου ένα ακτινολογικό μηχάνημα, ένας καρδιογράφος και να επανδρωθεί με δύο ακόμη γιατρούς. Επέλυσα και άλλα θέματα της Μήλου όπως  η πρόσληψη κτηνιάτρου και η έγκριση 200 εκατομμυρίων δραχμών για την κατασκευή του αεροσταθμού στο αεροδρόμιο Μήλου. Από τότε, δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον για το αεροδρόμιο της Μήλου, δεν υλοποιήθηκε κανένα έργο και δεν πραγματοποιήθηκε καμία συντήρηση στο κτίριο του αεροδρομίου. […] Επιπλέον, την εποχή που προείπα, με παρέμβασή μου, έγινε η ηλεκτροδότηση οικισμών του Δήμου Μήλου με συνολικό κόστος 4.396.667 δρχ και άλλα».

Κλείνοντας, επισημαίνει, ότι «η διαχρονική κατάσταση αδιαφορίας έφτασε στο απροχώρητο και η ώρα της δράσης έφτασε. Ας δώσουμε ένα τέλος όλοι μαζί και ας συνεργαστούμε για μία καλύτερη ζωή και ένα ομορφότερο νησί».

Σε εφαρμογή οι ενέργειες για αποκατάσταση του προβλήματος

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος της Μήλου, κ. Γεράσιμος Δαμουλάκης, τονίζει, πως η επιστολή Βαμβακάρη, έρχεται αργά, αφού με αποφάσεις του το Δημοτικό Συμβούλιο, και με ενέργειές του ο Δήμαρχος, έχουν προχωρήσει ήδη την προσπάθεια επίλυσης των ζητημάτων.

«Όποιος θέλει όντως να βοηθήσει και να κινηθεί με πνεύμα συνεργασίας, δεν ξεκινά προτάσεις με το “κατόπιν ενεργειών μου”», υπογραμμίζει αρχικά, ενώ συνεχίζει λέγοντας, πως επίσης «οφείλει να είναι καλά ενημερωμένος», υποστηρίζοντας, ότι η παρέμβαση του πολιτευτή έρχεται έπειτα από τις σχετικές αποφάσεις εντός του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο κ. Δαμουλάκης τονίζει, πως κατόπιν απόφασης Δ.Σ., ο Δήμος Μήλου πρόκειται να δανειοδοτηθεί, από πακέτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με διαχειριστή φορέα, που βρέθηκε μέσω της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), στο Διοικητικό Συμβούλιο της οποίας μετέχει, προκειμένου να επιδιορθωθεί η ήδη υπάρχουσα μονάδα βιολογικού καθαρισμού, έτσι ώστε να φτάσει την πραγματική της δυναμικότητα, ήτοι 400 κυβικά μέτρα αστικών λυμάτων ανά ώρα, καθώς επίσης και για την προμήθεια δύο κινητών μονάδων ΒΙΟΚΑ, για τον Αδάμαντα και τα Πολλώνια, οι οποίες θα δέχονται τα λύματα από τα βυτιοφόρα, ώστε να μην αναγκάζονται σε απόθεσή τους στο φυσικό περιβάλλον της Μήλου.

Όσον αφορά στο θέμα της ύδρευσης επισημαίνει, πως σε αυτό τον τομέα οι λύσεις είναι περισσότερο περιορισμένες.

Η πρώτη λύση στην οποία καταφεύγει ο Δήμος Μήλου, είναι η επαναφορά της συμφωνίας της εταιρείας, που διαχειρίζεται την μονάδα αφαλάτωσης του νησιού, για προμήθεια νερού, και στην οποία ορίζεται, πως η εταιρεία σύμφωνα με την προμήθεια του προηγούμενου χρόνου, αλλά και την γνωμοδότηση του Δήμου, καλείται να παρέχει επαρκείς ποσότητες νερού, για την επόμενη χρονιά.

Όπως εξηγεί ο κ. Δαμουλάκης, η διαχειρίστρια εταιρεία, θα πιεστεί, προκειμένου να αυξήσει την παροχή του νερού, από 3.000 κυβικά μέτρα σε 4.000 κυβικά μέτρα, στη διάρκεια του καλοκαιριού. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, τότε θα είναι αναγκαία η αναζήτηση πόρων από τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Περιφέρειας και όχι μόνο, προκειμένου ο Δήμος να λύσει το πρόβλημα των ελλείψεων νερού την επόμενη θερινή περίοδο.

Ο Δήμαρχος τέλος αναφέρει, πως τιμά την ψήφο των Μηλαίων πολιτών και δεν πρόκειται να επιτρέψει ούτε να αντιμετωπίσουν προβλήματα οι μόνιμοι κάτοικοι, αλλά ούτε και να διαταραχθεί η τουριστική σεζόν, δεδομένου, ότι τόσες ενέργειες έχουν γίνει με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής, προκειμένου να προωθηθεί και να προβληθεί η Μήλος, ως ένας εκ των καλύτερων προορισμών στις Κυκλάδες.

«Δεν έχω λευκή επιταγή προς κανένα. Έχω ανοιχτή υποχρέωση προς τους Μηλιούς και θα κάνω το σωστό», καταλήγει.

Ετικέτες: