Πολλαπλά οφέλη στον τομέα της επεξεργασίας λυμάτων
- Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2016 - 06:18
Στην Νίκαια της Γαλλίας βρέθηκε ο Δήμαρχος Αντιπάρου, προκειμένου να παραβρεθεί στη δεύτερη τακτική συνάντηση των εταίρων του χρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση ερευνητικού έργου AquaNES, το οποίο έχει πεδίο εφαρμογής σε δύο Κυκλαδίτικα νησιά.
Το ερευνητικό έργο AquaNES αφορά στη μελέτη και στην ανάδειξη της συνέργειας φυσικών και τεχνικών συστημάτων για την επεξεργασία νερού και υγρών αποβλήτων σε ευρωπαϊκές χώρες. Η μονάδα επεξεργασίας λυμάτων της Αντιπάρου καθώς και η μονάδα επεξεργασίας λυμάτων της Θηρασίας αποτελούν μελέτες περίπτωσης του ερευνητικού έργου, λόγω των πρωτοπόρων φυσικών συστημάτων επεξεργασίας που περιλαμβάνουν
Στη δεύτερη τακτική συνάντηση, στη γαλλική πόλη της Νίκαιας (η πρώτη είχε πραγματοποιηθεί στην Ελβετία), παραβρέθηκαν εκ μέρους του Δήμου Αντιπάρου, ο Δήμαρχος Αντιπάρου, κ. Αναστάσιος Φαρούπος, καθώς και ο καθηγητής της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ κ. Διονύσης Ασημακόπουλος με την ομάδα του. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν αναλυτικά στοιχεία για τη λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων της Αντιπάρου και εξάχθηκαν χρήσιμα συμπεράσματα.
Οι επόμενες συναντήσεις των εταίρων του AquaNES, αναμένεται να πραγματοποιηθούν και στα δύο νησιά των Κυκλάδων που συμμετέχουν.
Ακόμη και πόσιμο το νερό μετά την επεξεργασία
«Πρόκειται για ένα πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτείται 100% από ευρωπαϊκούς πόρους, δεν επιβαρύνει ούτε στο ελάχιστο το ελληνικό Δημόσιο. Σε αυτό, έχουν ενταχθεί οι Μονάδες Βιολογικών Καθαρισμών της Αντιπάρου και της Θηρασιάς, όσον αφορά στην Ελλάδα, καθώς και άλλοι ΒΙΟΚΑ σε Γερμανία, Γαλλία και αλλού. Συνολικά στο πρόγραμμα συμμετέχουν 12 κράτη. Εμείς είμαστε ενδιάμεσος φορέας, μαζί με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο», αναφέρει ο Δήμαρχος Αντιπάρου, κ. Φαρούπος, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα.
Σκοπός του προγράμματος, όπως διευκρινίζει, «είναι να μελετηθούν οι ΒΙΟΚΑ, όπως αυτός της Αντιπάρου, δηλαδή ανοιχτού τύπου, που χρησιμοποιούν οικολογικές μεθόδους για τον καθαρισμό, όχι τους τύπου compact, ώστε να διαπιστωθεί, κατά πόσον μπορεί το αποτέλεσμα της επεξεργασίας των λυμάτων, το νερό, ουσιαστικά, που παράγεται, να είναι κατάλληλο για χρήση. Όταν λέμε χρήση, δεν εννοούμε απλώς το πότισμα, αλλά να είναι έως και πόσιμο», επαναλαμβάνοντας δε, πως «μέσα από εκεί, το επιστημονικό προσωπικό προσπαθεί να βελτιώσει στο μέγιστο βαθμό τη λειτουργία των μονάδων επεξεργασίας λυμάτων».
Έμμεσο αλλά και άμεσο όφελος για την Αντίπαρο
Πρόσφατα, με την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμος Αντιπάρου έλαβε περί τις 45.000 ευρώ, από το πρόγραμμα, το οποίο είναι και το συνολικό ποσό, που αναλογεί στο νησί, για την περίοδο ισχύος του. «Στην ουσία είναι η αμοιβή ενός μηχανικού, του οποίου δουλειά θα είναι να συγκεντρώνει δείγματα και να πραγματοποιεί αναλύσεις, σχετικά με τα αποτελέσματα καθαρισμού του ΒΙΟΚΑ, μέσω του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνίου, θα επεξεργάζεται τα αποτελέσματα των στοιχείων και κάθε τόσο, θα πραγματοποιούνται αντίστοιχες συναντήσεις, όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε τώρα στη Νίκαια της Γαλλίας, ώστε οι τεχνοκράτες και επιστήμονες του προγράμματος να συζητούν τα πορίσματα της πορείας των ερευνών, καθώς επίσης και προτάσεις για τη βελτίωσή τους», σημειώνει ο κ. Φαρούπος.
«Στην ουσία, ο ΒΙΟΚΑ της Αντιπάρου παρακολουθείται στενά, μελετάται η λειτουργία του και βάσει των στοιχείων, τα οποία συγκεντρώνονται, συντάσσονται προτάσεις για τη βελτίωση της, σε θεωρητικό ακόμη επίπεδο. Οι προτάσεις αυτές, όμως, θα αξιοποιηθούν αργότερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση», τονίζει, όσον αφορά σε νέες τεχνικές και νέα προγράμματα, ακόμη και στην αναβάθμιση της ίδιας, ήδη υπάρχουσας μονάδας επεξεργασίας λυμάτων στην Αντίπαρο.
Σύμφωνα με το Δήμαρχο, η συμμετοχή της Αντιπάρου στο πρόγραμμα AquaNES κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς σε αυτό συμμετέχουν φορείς-κολοσσοί, όπως για παράδειγμα το Υπουργείο Ύδρευσης του Ισραήλ, γεγονός, που κατ’ επέκταση συνεπάγεται, πως η έρευνα που πραγματοποιείται, μόνο σε θεωρητικό επίπεδο δεν πρόκειται να παραμείνει.
Παράλληλα, με το έμμεσο όφελος από το πρόγραμμα, ο κ. Φαρούπος τονίζει, πως σε πρώτο επίπεδο, ευεργετική είναι και η συμβολή των ελέγχων εκ μέρους του ΕΜΠ, προκειμένου να παρακολουθείται η λειτουργία του ΒΙΟΚΑ συστηματικά. «Έχουμε και έναν δεύτερο έλεγχο, καθώς υπάρχουν θέματα με τον βιολογικό, αυτή είναι η αλήθεια, τα οποία έχουμε αναλάβει εμείς να διευθετήσουμε. Μέσω του προγράμματος θα έχουμε την ευκαιρία ενός δεύτερου και πολύ αξιόπιστου ελέγχου και δεν υπάρχει καλύτερη εγγύηση για αυτή την αξιοπιστία από το ΕΜΠ», αναφέρει κλείνοντας.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Στον Δήμο Πάρου “πέρασε” η Υπηρεσία Δόμησης της Αντιπάρου
22 Δεκ. 2022 - 6:18 - Η Αντίπαρος “δικτυώνεται”
18 Αυγ. 2022 - 6:17 - Περίπου 2,5 εκ. ευρώ στο Δήμο Αντιπάρου για σημαντικά έργα
8 Απρ. 2022 - 6:16 - Εξέταση προσωρινών λύσεων για τα ΕΛΤΑ
24 Φεβ. 2022 - 6:17 - Έργα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην Αντίπαρο
16 Φεβ. 2022 - 6:16