Έντονη κριτική δέχτηκε η Δημοτική Αρχή του Δήμου Πάρου από τη μείζονα μειοψηφία, λόγω της, διεκπεραιωτικού χαρακτήρα, χωρίς όραμα και πολιτική, απόδοση του σχεδίου προϋπολογισμού

«Αναντίστοιχος με τις δυνατότητες»

  • Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου, 2016 - 06:16
  • /   Eνημέρωση: 17 Δεκ. 2016 - 1:00

Τον προϋπολογισμό, για το οικονομικό έτος του 2017, παρουσίασε στο Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, κ. Χρήστος Χριστόφορος, με το σχέδιο να λαμβάνει μεν την έγκριση της πλειοψηφίας, αλλά και δυσμενή σχόλια εκ μέρους της μείζονος μειοψηφίας.

Με ένα σχέδιο προϋπολογισμού, το οποίο, στην ουσία, κινείται στα περσινά επίπεδα, έχοντας λάβει υπόψιν τις αλλαγές στην οικονομική κατάσταση των πολιτών, αλλά και τις μειώσεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες δημοτικών τελών, που ψηφίστηκαν από το Δήμο Πάρου, παρουσίασε τη γραμμή της οικονομικής πολιτικής του Δήμου για το 2017, ο Αντιδήμαρχος, κ. Χρήστος Χριστόφορος.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, εκφράστηκε η άποψη, πως πρόκειται για έναν «μίζερο» προϋπολογισμό, μετριοπαθή, χωρίς αναπτυξιακή προοπτική, ενώ από τη Λαϊκή Συσπείρωση τέθηκε θέμα, όσον αφορά στην ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος, καθώς στη σχετική συνεδρίαση, όπου συζητήθηκε το θέμα, το Σώμα κλήθηκε να ψηφίσει χωρίς να έχει γνώση των προτάσεων των τοπικών κοινοτήτων ή των πινάκων, όπου αναγράφονται τα έργα.

Σε καλή πορεία έσοδα και δαπάνες

Σύμφωνα με την εισήγηση του κ. Χριστόφορου, τα έσοδα για το 2017 φαίνονται σχετικά αυξημένα σε κωδικούς όπως τα δημοτικά τέλη, τα οποία προβλέπονται αυξημένα, με κάποιες μικρές μειώσεις στα ανταποδοτικά τέλη, λόγω της μείωσής τους για ανέργους, άπορους και μονογονεϊκές οικογένειες, ενώ και οι επιχορηγήσεις για επενδύσεις, αγγίζουν τα 3.584.430 ευρώ. Τέλος, το χρηματικό υπόλοιπο του Δήμου προβλέπεται, όσον αφορά στα τακτικά έσοδα να διαμορφωθεί σε 1.561.900 χιλιάδες ευρώ και αναφορικά με τα έκτακτα, κατά προσέγγιση, δεδομένου ότι δεν έχουν ανακοινωθεί τα στοιχεία του τέταρτου τριμήνου, στα 1.438.812 ευρώ.

Στον τομέα των δαπανών, σημαντικά αυξημένες εμφανίζονται για το επόμενο έτος οι δαπάνες καθαριότητας, λόγω της προμήθειας απορριμματοφόρου οχήματος και την επισκευή των ήδη υπαρχόντων, ενώ στις δαπάνες έργων, προϋπολογίζονται 705.648 ευρώ για την κατασκευή συνοδών έργων στην αφαλάτωση της Παροικιάς, όπως και 1.200.000 ευρώ για την αντικατάσταση του κεντρικού δικτύου Κώστου – Παροικιάς.

Όπως τονίζει ο κ. Χριστόφορος, «φέτος ο ΠΥ συντάχθηκε με μήνα αναφοράς τον Σεπτέμβριο, γεγονός που μας εξασφαλίζει μεγαλύτερη ακρίβεια για τις εκτιμήσεις των υπολοίπων των λογαριασμών στο τέλος της χρήσης στις 31-12-2016», ενώ παράλληλα, ότι «η σύνταξη του ΠΥ με μήνα αναφοράς τον Σεπτέμβριο μας εξασφαλίζει επίσης ακριβέστερη εγγραφή στους κωδικούς εσόδων που βάση της ΚΥΑ για τις οδηγίες σύνταξης του ΠΥ υπολογίζονται με βάση τα εκτελεσθέντα έως τον μήνα αναφοράς».

Η εξέλιξη αυτή, σημειώνει, εξασφαλίζει έναν ακόμη ρεαλιστικότερο και όσο το δυνατόν ακριβέστερο προϋπολογισμό για το 2017, ο οποίος τόνισε πως είναι ρεαλιστικός και ισοσκελισμένος.

«Ο π/ϋ διαχειρίζεται τη μιζέρια»

Από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας και τη δημοτική σύμβουλο, κ. Μαρία Χανιώτη, εκφράστηκε οξεία κριτική, για το σχέδιο προϋπολογισμού, το οποίο χαρακτήρισε «φτωχό, περιοριστικό και αντιαναπτυξιακό, αναντίστοιχο με τις ανάγκες και τις προτεραιότητες αλλά και τις δυνατότητες ενός δήμου όπως αυτός της Πάρου».

Αναγνωρίζοντας την οικονομική συγκυρία και τις αγκυλώσεις που προκύπτουν από την εφαρμογή του Καλλικράτη και σημειώνοντας, ότι «σήμερα ο προϋπολογισμός να καταρτίζεται από τις υπηρεσίες υπό τον απόλυτο έλεγχο του “Παρατηρητηρίου”», γεγονός που συνεπάγεται, ότι οι Δήμοι πρέπει να λειτουργούν με προγραμματισμό, θέτοντας στόχους και προτεραιότητες, διεκδικώντας με σοβαρότητα και έτοιμες μελέτες χρηματοδοτικά προγράμματα, επεσήμανε, πως «ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός δεν έχει πολιτικό στίγμα, δεν έχει αναπτυξιακό στόχο. Αντίθετα έχει ένα ψυχρό διεκπεραιωτικό χαρακτήρα», τονίζοντας πως αντιθέτως, έπρεπε «να συνοδεύεται από ένα σχέδιο δράσης, να δείχνει ανάγκες και προτεραιότητες».

Υπενθυμίζοντας τις δεσμεύσεις του Δημάρχου Πάρου, κ. Κωβαίου, παρά το γεγονός, ότι γνώριζε, καθώς κατείχε κορυφαία θέση σε προηγούμενη δημοτική αρχή, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ΟΤΑ, σημείωσε, πως «υποσχόταν όμως με περισσή ευκολία, ως μάγος με το μαγικό ραβδί, ότι θα έβρισκε τον τρόπο να υλοποιήσει μεγάλα έργα, να φέρει την ανάπτυξη στην πράξη κι όχι στα λόγια, θα φρόντιζε για την καθημερινότητα, θα έβαζε σε τάξη το νησί και θα κατατρόπωνε τους αυθαιρετούντες… διότι όπως διατυμπάνιζε ανερυθρίαστα, η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν τα κατάφερνε καλά».

Η κ. Χανιώτη διερωτήθηκε κατά τη συνεδρίαση «τι έγινε και ξεχάστηκε στην ουσία η λέξη καθημερινότητα, η ένταξη νέων έργων σε χρηματοδοτικά προγράμματα, τι έγινε με την ενίσχυση των προσπαθειών να ανακουφιστούν οι δημότες που έχουν προβλήματα, τι έγινε με την νεολαία και τον αθλητισμό του νησιού; Τι από όλα αυτά που συμπεριλαμβάνονταν στον προηγούμενο προϋπολογισμό, κατάφερε να προχωρήσει, εκτός από τα γνωστά μπετουδάκια, πλακοστρώσεις, πανηγυράκια κτλ».

Αντίθετα, όπως υποστήριξε, «βλέπουμε ότι με ευκολία αυξάνετε διπλασιάζοντας τα ποσά συμμετοχής σε εκθέσεις, δράση που έχει αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια ότι με τον τρόπο που γίνεται δεν έχει αποτελέσματα ή σπαταλώντας ποσά για την έκδοση εντύπων που στην εποχή μας ξέρουμε όλοι τι χρησιμότητα έχουν», ενώ επεσήμανε, ότι δεν έχει προστεθεί κάποια αξιόλογη ενέργεια πολιτιστικού χαρακτήρα, που να κάνει τη διαφορά, με τη Δ.Α. να επαναπαύεται στον κόπο και τις ιδέες των πολιτιστικών φορέων του νησιού.

«Αυτό που παρατηρήθηκε ήταν προτάσεις προς ψήφιση στο Δ.Σ., της τελευταίας στιγμής, απροετοίμαστες, για τις οποίες πάντα υπάρχει μια καλή δικαιολογία, που συνήθως δεν στέκει και καταρρίπτεται, με αποτέλεσμα να μην προχωράει τίποτε εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων», τόνισε, προχωρώντας σε κριτική προς τη γενικότερη αντιμετώπιση των ζητημάτων από την πλειοψηφία.

Υπογράμμισε, ότι «αυτός ο προϋπολογισμός είναι μια από τα ίδια, χωρίς όραμα, διαχειρίζεται την μιζέρια που κάποιοι φρόντισαν να μας επιβάλουν. Καμία προσπάθεια σοβαρή που να αποδεικνύει την ελάχιστη αντίδραση», αναφέροντας τέλος, πως «μόνο αρνητικά θα μπορούσα να ψηφίσω, διότι για τον τόπο μου έχω άλλη φιλοσοφία».

Ψήφιση χωρίς στοιχεία

Κριτική προς τις πρακτικές της πλειοψηφίας, ωστόσο, άσκησε και η δημοτική παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης της Πάρου, αυτή τη φορά, σχετικά με την ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος, κάνοντας λόγο για «τραγελαφικές καταστάσεις που έχουν υποβαθμίσει και έχουν απαξιώσει το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου μας».

«Η δημοτική αρχή του Μ. Κωβαίου και ο ίδιος δήμαρχος προσωπικά έχουν τις ευθύνες για την κατάσταση αυτή», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, όπου υποστηρίζεται, αναφορικά με το τεχνικό πρόγραμμα, ότι «το δημοτικό συμβούλιο κλήθηκε να συζητήσει και να αποφασίσει χωρίς να γνωρίζει ποιες είναι οι προτάσεις των τοπικών συμβουλίων και ποιες είναι οι προτάσεις της δημοτικής αρχής, αφού από το φάκελο του δημοτικού συμβουλίου απουσίαζαν οι σχετικές αποφάσεις και οι σχετικοί πίνακες. Δηλαδή όσοι ψήφισαν το τεχνικό πρόγραμμα το έκαναν χωρίς να ξέρουν τι ψηφίζουν, γεγονός φυσικά, όχι πρωτόγνωρο. Επί της ουσίας πρόκειται για ένα τεχνικό πρόγραμμα που ανακυκλώνει έργα και κωδικούς «φαντάσματα» του παρελθόντος».

Παράλληλα, η Λαϊκή Συσπείρωση επισημαίνει, ότι «οι προβλεπόμενες δαπάνες των 283.000€ για το έτος 2017 δεν αντιμετωπίζουν κανένα από τα σοβαρά προβλήματα καθημερινότητας και υποδομών του νησιού. Με επιμέλεια η δημοτική αρχή έχει αποφύγει να δώσει το τεχνικό πρόγραμμα στη δημοσιότητα για να αποκρύψει αυτή την πραγματικότητα. Με τη στάση της, παρά τις κατά καιρούς γκρίνιες, στηρίζει την κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων της εξαετίας που έχουν μειώσει τις επιχορηγήσεις των Δήμων πάνω από 60%».

Ετικέτες: