Τη δημιουργία Κέντρου Δια Βίου Μάθησης, με διάθεση χώρων στο ΕΠΑΛ του νησιού, καθώς και στο Δημαρχείο, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μήλου

Ενίσχυση των εκπαιδευτικών δυνατοτήτων

  • Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου, 2017 - 06:16
  • /   Eνημέρωση: 4 Ιαν. 2017 - 15:00

Στην πρόσκληση του Υπουργείου Παιδείας, περί ίδρυσης Κέντρου Δια Βίου Μάθησης, αποφάσισε να συμμετάσχει ο Δήμος Μήλου, για τη δημιουργία δομής στο νησί των νότιων Κυκλάδων.

Τη στήριξη της εκπαίδευσης ανεξαρτήτως ηλικίας των μαθητευομένων, επιχειρεί ο Δήμος Μήλου, κατόπιν σχετικής απόφασης που λήφθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα. Για την ενημέρωση του Σώματος, παρούσα ήταν εκ μέρους του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Μήλου, η προϊσταμένη, κ. Αθηνά Τζίκα, η οποία ανέλαβε και την εισήγηση.

Εκπαίδευση, δημιουργικότητα, ανάπτυξη δυνατοτήτων

Όπως ενημέρωσε, λαμβάνοντας το λόγο από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, η κ. Τζίκα, η Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης & Νέας Γενιάς (Γ.Γ.Δ.Β.Μ.Ν.Γ.) του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας & Θρησκευμάτων και του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) με ανοικτή πρόσκληση καλεί όλους τους Δήμους της Επικράτειας να υποβάλλουν αίτηση ενδιαφέροντος για την συμμετοχή τους στην πράξη «Κέντρα Διά Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ) – Νέα Φάση» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης», προκειμένου να υλοποιηθούν προγράμματα Γενικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων, μέσω των «Κέντρων Διά Βίου Μάθησης» (Κ.Δ.Β.Μ.) που οι Δήμοι δύνανται να ιδρύσουν, όπως ορίζει ο Ν. 3879/2010.

Σύμφωνα με την εισήγηση, η συμμετοχή των πολιτών – δημοτών στα Προγράμματα Γενικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων έχει ως κύριους στόχους:

· Τη δημιουργία θετικής στάσης ως προς τη μάθηση και την ενίσχυση των ίσων ευκαιριών πρόσβασης κάθε πολίτη στην εκπαίδευση

· Την ενίσχυση της ικανότητας προσαρμογής στις γνωστικές απαιτήσεις ενός συνεχώς εξελισσόμενου κοινωνικοοικονομικού χώρου δράσης των ενήλικων πολιτών

· Τη σύνδεση ή επανασύνδεση των ενηλίκων πολιτών με την εκπαιδευτική διαδικασία

· Την ενίσχυση των δυνατοτήτων πρόσβασης στην αγορά εργασίας, καθώς και διατήρησης της θέσης εργασίας ή της επαγγελματικής εξέλιξης

· Τη συμμετοχή στην «κοινωνία της γνώσης και της πληροφορίας» και την πρόσβαση στις νέες εργασιακές, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές ευκαιρίες

· Την αναβάθμιση των συνθηκών εκπαίδευσης, εργασίας και κοινωνικής κατάστασης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων του πληθυσμού

· Την ανάπτυξη της ενεργού ιδιότητας του πολίτη

· Τη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου στο πεδίο του πολιτισμού

· Την ενίσχυση της ισότητας των δύο φύλων

· Τη διασφάλιση κοινωνικής συμφωνίας, δημοσίου και κοινωνικού ελέγχου

· Την ποιότητα στην παρακολούθηση – αξιολόγηση της διαδικασίας εκπαίδευσης και πιστοποίησης

Οφέλη και υποχρεώσεις του Δήμου

Όπως ορίζεται δε, με την ανωτέρω πρόσκληση, τα προγράμματα Γενικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων που θα υλοποιηθούν μέσω της ανωτέρω Πράξης διακρίνονται σε:

α. Προγράμματα Εθνικής Εμβέλειας, τα οποία οι Δήμοι επιλέγουν από διαθέσιμο Πίνακα Προγραμμάτων που εκφράζει τις Εθνικές και Ευρωπαϊκές Πολιτικές σε θέματα Διά Βίου Μάθησης Ενηλίκων.

β. Προγράμματα τοπικής εμβέλειας, που οι Δήμοι προτείνουν και τα οποία ανταποκρίνονται στις τοπικές ανάγκες υποστήριξης και στην προώθηση της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής και προσωπικής ανάπτυξης των δημοτών τους.

Οι Δήμοι που θα ενταχθούν στην ανωτέρω δράση θα υποστηριχθούν:

1. στην επιλογή, αμοιβή, καθοδήγηση, παρακολούθηση και αξιολόγηση από το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του προσωπικού που προβλέπεται για την υποστήριξη των Κ.Δ.Β.Μ. (υπεύθυνοι εκπαίδευσης, με χρέη επιστημονικού συμβούλου του Δήμου και οργάνωσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας, και εκπαιδευτές)

2. στην κάλυψη των δαπανών για την οργάνωση και την υλοποίηση των Προγραμμάτων Εθνικής και Τοπικής Εμβέλειας στα τμήματα των Κ.Δ.Β.Μ. 3. στην ανάπτυξη υποστηρικτικών εργαλείων για τα Κ.Δ.Β.Μ. και 4. στη συνολική επιστημονική και διοικητική υποστήριξη των ΚΔΒΜ στο πλαίσιο της υλοποίησης της εγκεκριμένης πράξης

Τέλος, οι Δήμοι που θα ενταχθούν στην ανωτέρω δράση αναλαμβάνουν:

1. τη διάθεση των χώρων διοίκησης και εκπαίδευσης του Κ.Δ.Β.Μ.

2. τον ορισμό Υπευθύνου Εκπροσώπου του Δήμου, ως συνεργάτη για την υλοποίηση των Πράξεων

3. τον ορισμό Υπευθύνου του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου (όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ίδρυσης και λειτουργίας των κέντρων Κοινότητας) ως συνεργάτη για την υλοποίηση των Πράξεων

4. την υποστήριξη της επικοινωνιακής πολιτικής του Κ.Δ.Β.Μ. σε τοπικό επίπεδο

5. την οργάνωση των αντίστοιχων τμημάτων με την υποστήριξη του Υπεύθυνου Εκπαίδευσης.

Οι ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση Δήμοι, οι οποίοι θα κριθούν ότι πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, θα υπογράψουν Σύμφωνο Συνεργασίας για την ένταξή τους στην ως άνω Πράξη, με τη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης & Νέας Γενιάς και το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης.

Παραχώρηση χώρων σε ΕΠΑΛ και Δημαρχείο

Μετά από συζήτηση, το Σώμα με την 272/2016 απόφασή του, ενέκρινε την ίδρυση και λειτουργία «Κέντρου Δια Βίου Μάθησης» (ΚΔΒΜ) στο Δήμο Μήλου σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν. 3879/2010, που θα υπάγεται στο Αυτοτελές Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού, υποβάλλοντας αίτηση συμμετοχής του Δήμου Μήλου, στην Πράξη «Κέντρα Διά Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ) – Νέα Φάση» με κωδικό ΟΠΣ 5002212.

Παράλληλα, το Δημοτικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε το Δήμαρχο Μήλου, κ. Γεράσιμο Δαμουλάκη, ως νόμιμο εκπρόσωπο, ώστε να υπογράψει το Σύμφωνο Συνεργασίας για την ένταξη του Δήμου Μήλου στην ως άνω Πράξη, με τους υπόλοιπους εταίρους του προγράμματος, τη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης & Νέας Γενιάς και το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης.

Ταυτόχρονα, ορίστηκε η υπάλληλος του Δήμου και Προϊσταμένη του Αυτοτελούς Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Μήλου, κ. Α. Τζίκα, ως υπεύθυνη εκπρόσωπος του Δήμου, όσον αφορά στην υλοποίηση της Πράξης, ενώ αποφασίστηκε ο υπάλληλος ο οποίος θα προσληφθεί στο Κέντρο Κοινότητας Μήλου, με την ειδικότητα του Κοινωνικού Λειτουργού, να αναλάβει επίσης ευθύνη υλοποίησης της Πράξης.

Για τις ανάγκες του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης, εγκρίθηκε η σχετική απόφαση της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Μήλου περί παραχώρησης χρήσης συγκεκριμένων χώρων στο Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑΛ) της Μήλου, προκειμένου να χρησιμοποιούνται ως χώροι εκπαίδευσης του ΚΔΒΜ, κατά τις απογευματινές ώρες, ενώ ως χώρος διοίκησης, κατά τις πρωινές ώρες, αποφασίστηκε να διατεθεί το Δημαρχείο της Μήλου.

 

Ετικέτες: