“Χωρίς αγώνες, τίποτα δεν προχωρά”
- Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου, 2017 - 06:20
- / Eνημέρωση: 23 Ιαν. 2017 - 21:00
Σε μία “ανάγλυφη αποτύπωση των προβλημάτων που προσπαθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση”, μέσα στο πλαίσιο της κρίσης, καθώς επίσης, “των ενεργειών και των αποφάσεων τις οποίες έχει λάβει κατά τα δύο πρώτα έτη διακυβέρνησης της χώρας” προχώρησαν οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τις Κυκλάδες, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν το μεσημέρι της Κυριακής, στη Σύρο.
Οι τρεις Κυκλαδίτες βουλευτές, Νίκος Συρμαλένιος, Αντώνης Συρίγος και Νίκος Μανιός μετέβησαν στην πρωτεύουσα του νομού πραγματοποιώντας έναν απολογισμό αναφορικά με τις κυβερνητικές επιλογές σε επίπεδο χώρας, καθώς και σε επίπεδο Κυκλάδων κατά τα δύο πρώτα έτη διακυβέρνησης της Ελλάδας από τον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας κατηγορηματικά πως, “χωρίς αγώνες, τίποτα δεν προχωρά”.
Περιγράφοντας το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον κρίσης, εντός του οποίου καλείται η σημερινή κυβέρνηση να προωθήσει τις αποφάσεις της και τις επιλογές της, τα τρία πρόσωπα υπερασπίστηκαν την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα επίπεδα, τονίζοντας μάλιστα, πως, αρκετές φορές από την ανάληψη της διακυβέρνησης της Ελλάδας έως σήμερα, “βρεθήκαμε σε άβολη θέση και η κυβέρνηση ήρθε σε αντίθεση με μεγάλες κοινωνικές ομάδες, τις οποίες και πρέπει να πείσει” για τις θέσεις της.
Παρουσία μελών και φίλων του κόμματος, ο κ. Συρίγος προλογικά της δικής του τοποθέτησης και των συναδέλφων του, δήλωσε κατηγορηματικά πως, “έχουν γίνει βήματα”, σημειώνοντας ωστόσο, πως, η κυβέρνηση “έχοντας επίγνωση για το τί περνά ο κόσμος”, κατευθύνεται ψύχραιμα προς την επίλυση προβλημάτων, σε ένα σκληρό πολιτικό περιβάλλον που συναντά τόσο εντός χώρας, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Με φόντο δε, τις διεθνείς εξελίξεις και ζητήματα όπως το προσφυγικό, που – όπως επεσήμανε – έχουν επηρεάσει σε σοβαρό βαθμό τη χώρα, κατέστησε σαφές πως, στόχος της σημερινής κυβέρνησης είναι “η καταπολέμηση της ανεργίας, η στήριξη και ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας” καθώς επίσης και η μάχη “ενάντια στη διαφθορά”.
Από την πλευρά του, προτού επικεντρώσει την αναφορά του στις αποφάσεις, τα πεπραγμένα, αλλά και τις προτεραιότητες για τις Κυκλάδες, κάλεσε τις τοπικές κοινωνίες να λαμβάνουν πρωτοβουλίες, καθώς “έχουν ανιχνεύσει τις δυνάμεις τους”. Μάλιστα ως γενικότερη προτροπή, ο κ. Συρίγος υπογράμμισε πως, κύριος στόχος σε επίπεδο χώρας και σε τοπικό επίπεδο είναι να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή”, κατά τη διάρκεια μίας “δημοσιονομικής τήρησης” με σκοπό “την έξοδο της χώρας από την κρίση”.
“Νέα πολιτική αντίληψη” σε βασικούς τομείς όπως η Υγεία και η Παιδεία
Σχετικά με τη “νέα πολιτική αντίληψη” που πρεσβεύει η σημερινή κυβέρνηση τοποθετήθηκαν και οι τρεις βουλευτές, επισημαίνοντας τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί μέχρι σήμερα, αλλά και παρουσιάζοντας επιγραμματικά, ορισμένες από τις προτεραιότητες αναφορικά με τους σημαντικούς τομείς της Υγείας και της Παιδείας. Πρωτίστως, ο Αντώνης Συρίγος έκανε λόγο για τη δημιουργία της βάσης αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ στη Σύρο, θέμα για το οποίο τοποθετήθηκαν στη συνέχεια και οι κκ Μανιός και Συρμαλένιος. Απαριθμώντας μάλιστα κάποια ακόμη βήματα που έχει κάνει η σημερινή κυβέρνηση, έκαναν αναφορά στη λειτουργία του Νοσοκομείου Θήρας, στην αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, στις τοποθετήσεις αγροτικών ιατρών, στην απόκτηση νέων ασθενοφόρων και προσωπικού του ΕΚΑΒ, καθώς επίσης και σε δύο πλωτά μέσα με φόντο τις διακομιδές. “Συνεχίζεται η προσπάθεια για στελέχωση σε όλες τις δομές στα νησιά” σημείωσε παρακάτω ο Νίκος Συρμαλένιος, διευκρινίζοντας πως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θεωρεί πως έχουν λυθεί τα βασικά προβλήματα στον χώρο της Υγείας και δη, στο νησιώτικο χώρο. “Τα βήματα που έγιναν, δεν σημαίνει ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα” δήλωσε χαρακτηριστικά, στηλιτεύοντας παράλληλα και την κριτική αλλά και τα “χτυπήματα” που απευθύνονται προς την κυβέρνηση, από την πλευρά της αντιπολίτευσης.
Ως αρμόδιος σε θέματα Υγείας, ο Νίκος Μανιός υπήρξε κατηγορηματικός – βάσει των προαναφερθέντων – πως, ο ΣΥΡΙΖΑ εστιάζει στην “ποιοτική αλλαγή”, προωθώντας “μία νέα πολιτική αντίληψη” αναφορικά με τον πιο “κρίσιμο τομέα” που δεν είναι άλλος από την Υγεία.
Μάλιστα, από την πλευρά του άσκησε κριτική για τις προηγούμενες κυβερνήσεις, υπογραμμίζοντας πως, “επί χρόνια τα χρήματα έπεφταν και πήγαιναν σε ιδιώτες” ενώ όπως τόνισε δεν υπήρχε ο επιβεβλημένος έλεγχος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα που ανέφερε, αποτέλεσε το Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Νάξου, για το οποίο υποστήριξε πως, δεν υπήρχε προϋπολογισμός από το 2009 έως το 2015. Συμπληρωματικά, αναφέρθηκε και στην προσπάθεια της κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργείου για την κατάργηση του εισιτηρίου στα Νοσοκομεία, εμμένοντας στη θέση, πως, ο ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνεται στο να προωθήσει “μία άλλη αντίληψη” στο πεδίο της Δημόσιας Υγείας.
Πέραν των ανωτέρω, οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές δεν παρέλειψαν να επισημάνουν τις ενέργειες της κυβέρνησης στο πεδίο της εκπαίδευσης και της Παιδείας κατά τα δύο πρώτα έτη διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αντώνη Συρίγο μάλιστα, να δίνει έμφαση στην πανεπιστημιακή σχολή της Σύρου, που όπως ξεκάθαρα δήλωσε, πρέπει να στηριχθεί.
“Θεωρώ απαραίτητη την ενίσχυση του Πανεπιστημίου, του παραρτήματος που υπάρχει εδώ και το οποίο έχει κι αυτό τα προβλήματά του. Είναι μία προοπτική, ένα μέλλον γι αυτήν την πόλη” σχολίασε χαρακτηριστικά,υπενθυμίζοντας πως δόθηκε μάχη προ ετών για τη δημιουργία του και άρα, όπως πρόσθεσε, είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση. “Αυτό το “επίτευγμα” πρέπει να το ενισχύσουμε” σημείωσε ακολούθως, καθώς εξήγησε ότι “κι αυτό με τη σειρά του ενισχύει την τοπική κοινωνία με κάθε τρόπο”. Παρακάτω, ο κ. Συρμαλένιος υπήρξε σαφής αναφορικά με το γεγονός πως, καταβλήθηκαν προσπάθειες ώστε στην έναρξη του τρέχοντος σχολικού έτους “τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο νομό να ανοίξουν χωρίς κενά” με κάποια ζητήματα μόνον να εστιάζονται στη λειτουργία των ΕΠΑΛ.
Αεροδρόμια Σύρου, νησιών, ακτοπλοϊκή σύνδεση και μεταφορές
Ανοίγοντας το “κεφάλαιο” των υποδομών των νησιών, ο Αντώνης Συρίγος εστίασε στο αεροδρόμιο της Σύρου, δεσμευόμενος πως για την κυβέρνηση είναι προτεραιότητα. “Η προτεραιότητα στην οποία η τοπική κοινωνία επικεντρώνεται κατά την άποψή μου είναι το ζήτημα του αεροδρομίου. Είχαμε φθάσει πάρα πολύ κοντά κατά το προηγούμενο διάστημα. Ωστόσο, είναι μία προτεραιότητα που δεν έχει βρει αυτή τη στιγμή λύση και πρέπει όλοι μαζί να την αναζητήσουμε” σημείωσε χαρακτηριστικά, με τον κ. Συρμαλένιο να περιγράφει τις ενέργειες που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα από την πλευρά της κυβέρνησης για τα αεροδρόμια που δεν έχουν περάσει στη Fraport. “Υπάρχει ένα ζήτημα που αφορά την τύχη και την προοπτική των λοιπών αεροδρομίων, πλην των 14 που πήρε η Fraport, καθώς και πολλών λιμανιών που είχαν ενταχθεί στο ΤΑΙΠΕΔ στα μνημόνια του 2011 και του 2012” ανέφερε ο βουλευτής, υπογραμμίζοντας πως, “Η προσπάθειά μας είναι η απένταξή τους από το ΤΑΙΠΕΔ και η αξιοποίησή τους προς όφελος των τοπικών κοινωνιών”. Σύμφωνα με όσα συμπλήρωσε παρακάτω, “Νομίζω ότι σε έναν περίπου μήνα, διότι τελείωσε μία μελέτη σχετική, θα είμαστε σε θέση να μιλήσουμε με περισσότερα στοιχεία”, αναφέροντας μάλιστα πως, τα αεροδρόμια αυτά είναι της Σύρου, της Πάρου, της Νάξου και της Μήλου. Ο ίδιος, κάνοντας λόγο παρακάτω για το ζήτημα των αεροπορικών συνδέσεων, δήλωσε πως, “μία νέα εταιρεία μπήκε στις Κυκλάδες και είναι γνωστό όσον αφορά στις επιδοτούμενες γραμμές, αλλά από 1η Απριλίου θα επανέλθουν οι καθημερινές συνδέσεις και η πύκνωση των δρομολογίων”.
Σχετικά με το πεδίο των μεταφορών και των ακτοπλοϊκών συνδέσεων, ο Νίκος Συρμαλένιος επεσήμανε πως, υπήρξε αύξηση δρομολογίων και πλοίων και δη, κατά την εαρινή – θερινή περίοδο, εστιάζοντας την ενημέρωσή του στις προτεραιότητες της κυβέρνησης στο εξής. Όπως τόνισε, “η μελλοντική προσπάθειά μας, θα επικεντρωθεί σε τρεις άξονες: α. Στη διαμόρφωση ελάχιστου δικτύου διασυνδέσεων κατά το δυνατόν συνδυασμένων μεταφορών, αξιοποιώντας το πλοίο, το αεροπλάνο και το υδροπλάνο. β. Δεύτερον, στη διεύρυνση του παρόντος συγκοινωνιακού έργου διευρύνοντας τους σημερινούς παρόχους που είναι αποκλειστικά ιδιωτικές ακτοπλοϊκές εταιρείες και σε άλλες μορφές συνεργασίας κρατικής, κοινωνικής και ιδιωτικής ιδιοκτησίας που μπορούν να καλύψουν κυρίως ανάγκες ενδοεπικοινωνίας και γ. Τρίτον, στην περαιτέρω διερεύνηση του θέματος του μεταφορικού ισοδύναμου για την υλοποίηση της δυνατότητας μετακίνησης από και προς τα νησιά με ίσους όρους σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα”.
Ολοκληρώνοντας την ενημέρωση για το θέμα των υποδομών, ο κ. Συρμαλένιος έκανε λόγο για τις προσπάθειες νομιμοποίησης πολλών λιμενικών έργων σε νησιά, όπως για παράδειγμα στη Νάξο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι, “Γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπισθεί αυτό με συγκεκριμένη διάταξη στο επικείμενο νομοσχέδιο του Υπ. Ναυτιλίας που πιστεύουμε ότι στο επόμενο δίμηνο θα κατατεθεί”.
ΦΠΑ: Επανεξέταση στο τέλος του 2017
Ιδιαίτερη αναφορά πραγματοποιήθηκε στο ζήτημα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά, εξέλιξη που όπως επεσήμαναν για ακόμη μία φορά οι βουλευτές, επιβλήθηκε στη σημερινή κυβέρνηση. “Το πρόβλημα της αύξησης του ΦΠΑ στο 24% στα Κυκλαδονήσια παραμένει σοβαρό αρνητικό πρόβλημα. Διαφωνούμε και θα κάνουμε τα πάντα, εφόσον η οικονομία πάει καλά και αυτές είναι οι επίσημες κυβερνητικές θέσεις, στο τέλος του 2017 να επανεξετάσουμε το ζήτημα” υπογράμμισε ο Νίκος Συρμαλένιος, λέγοντας πως, η απώλεια του ειδικού φορολογικού καθεστώτος, “επιδεινώνει την κατάσταση και στη Σύρο που περνά τη μεγαλύτερη κρίση από όλα τα νησιά (τα μεγάλα πληθυσμιακά) και βεβαίως επιδεινώνει την κατάσταση στα πολύ μικρά νησιά, με αμελητέο έσοδο για το κράτος”. Μάλιστα σχολίασε χαρακτηριστικά, “Τί να δώσει η Δονούσα, η Σχοινούσα με το 24%; Δυστυχώς, δεν μπορέσαμε να το κρατήσουμε, ούτε για τον ένα χρόνο, καθώς εδώ δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί το θέμα της παρουσίας των προσφύγων”.
Επιπλέον, έκανε αναφορά στα λεγόμενα “αντισταθμιστικά μέτρα” που συχνά αναφέρει η σημερινή κυβέρνηση, καθιστώντας σαφές πως, “Έχουμε δεσμευθεί για αντισταθμιστικά μέτρα για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών που έχουν το 24%” και πως “τα μέτρα αυτά, βρίσκονται σε διαπραγμάτευση με τους δανειστές, ευελπιστώντας ότι θα έχουμε αίσιο τέλος”.
Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε ο ίδιος στη συνέχεια, “Προς το παρόν, αυτό που πετύχαμε είναι η συμμετοχή των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών εισιτηρίων στο “χτίσιμο” του αφορολόγητου” και όπως ισχυρίστηκε, “Δεν είναι μικρή κατάκτηση”.
Εκτός των ανωτέρω, θέλησε να υπενθυμίσει πως, για τα νησιά με πληθυσμό “κάτω των 3.000 κατοίκων έχουν θεσμοθετηθεί ευνοϊκά κίνητρα σε σχέση με την ένταξή τους στον νέο αναπτυξιακό νόμο”.
Όχι στο “πλοιό απεργοσπασίας”, ναι στην αναζήτηση άλλων λύσεων
Θέμα που τέθηκε επί τάπητος στη συνέντευξη Τύπου προκειμένου να σχολιαστεί από τους τρεις κυβερνητικούς βουλευτές υπήρξε η κατάσταση που διαμορφώνεται στα νησιά κατά τη διάρκεια των αποφάσεων απεργιακών κινητοποιήσεων της ΠΝΟ. Σχετικά με το πλοίο ασφαλείας, οι βουλευτές υπενθύμισαν την αρχική θέση του κόμματός τους, λέγοντας πως, εξ αρχής τάχθηκαν αντίθετοι στη θεσμοθέτησή του, που προώθησε η προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς, όπως υπογράμμισαν, πρόκειται για “πλοίο απεργοσπασίας”, αναγνωρίζοντας όμως τη δεινή κατάσταση “απομόνωσης” στην οποία περιέρχονται οι νησιώτες.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Συρμαλένιος υποστήριξε πως, η σημερινή κυβέρνηση εξάντλησε τα περιθώρια συζήτησης με την ΠΝΟ και δεσμεύθηκε προσφάτως στη Βουλή για συγκεκριμένα αιτήματά τους, τονίζοντας για την ουσία της ερώτησης πως, ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί την αναζήτηση άλλων λύσεων. “Δεν θέλουμε να ενεργοποιηθεί το πλοίο ασφαλείας. Εμείς θα μπορούσαμε να δούμε άλλες λύσεις όπως πχ. όταν θα υπάρχει μία 48ωρη απεργία να υπάρχει μία ημέρα “διαλείμματος” και να συνεχίζουν μετά οι ναυτικοί άλλες 48ωρες κ.ο.κ., έτσι ώστε να υπάρχει εκτόνωση των προβλημάτων που δημιουργούνται”. Συμπληρωματικά, ο κ. Συρίγος υπογράμμισε πως, “ως κόμμα της Αριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επεδίωκε να προσβάλει απεργίες, αποχές ή κινητοποιήσεις τις οποίες κάνει το εργατικό κίνημα”, εκφράζοντας παράλληλα και την προσωπική σκέψη του με φόντο το άρθρο 25 του Συντάγματος. “Αυτή η άσκηση (σσ του δικαιώματος) δεν μπορεί να είναι καταχρηστική”. Όπως εξήγησε, η “απάντηση” στο πρόβλημα θα έρθει όταν “οι κοινωνικοί εταίροι μπορούν να τα βρίσκουν μεταξύ τους” και οι κοινωνικές ομάδες συνυπάρχουν αρμονικά.
Η έμπρακτη στήριξη στην ιδιωτική επιχείρηση του Νεωρίου
Στο τέλος της τοποθέτησής του και της αναφοράς σε αρκετές υποθέσεις και θέματα που απασχολούν τις Κυκλάδες, ο Νίκος Συρμαλένος συμπεριέλαβε την υπόθεση του Νεωρίου. “Αφιερώσαμε χρόνο, αναζητώντας λύσεις τόσο άμεσες, όσο και μακροχρόνιες για την επιβίωση μίας βιομηχανίας στο κέντρο των Κυκλάδων και του Αιγαίου” σημείωσε μεταξύ άλλων, τονίζοντας πως, από την πλευρά τους, οι βουλευτές μερίμνησαν για την πραγματοποίηση αρκετών συναντήσεων των εργαζομένων του ναυπηγείου με τους αρμόδιους των Υπουργείων, στην κατεύθυνση που αντιλαμβάνονταν όλες οι πλευρές, το αδιέξοδο και τον ρόλο του, στην τοπική οικονομία. Ο ίδιος ο βουλευτής, θέλησε ωστόσο να σημειώσει πως το “αδιέξοδο” προήλθε “τόσο από την ανυπαρξία πολιτικών για τη ναυπηγοεπισκευή στη χώρα, καθώς και της πολιτικής της διοίκησης του Νεωρίου με φόντο το τεράστιο χρέος πολλών χιλιάδων ευρώ προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία κλπ”. Εστιάζοντας επιπλέον και στην προσπάθεια των διακανονισμών για την αποπληρωμή και κάλυψη χρεών, κάποιοι από τους οποίους δεν τηρήθηκαν από τη διοίκηση του Νεωρίου όπως τόνισε ο κ. Συρμαλένιος, έκανε λόγο για την “εξέλιξη ανάληψης της δεξαμενής του Πολεμικού Ναυτικού με απόφαση του Υπ. Άμυνας, που εξασφάλισε μία προσωρινή λύση”.
Αναφορικά με το θέμα των ναυπηγείων στη χώρα, ο ίδιος σε γενικότερο επίπεδο, υπογράμμισε πως, “Η εκδήλωση ενδιαφέροντος εν γένει για τα ναυπηγεία της χώρας και του Νεωρίου μας επιτρέπει να διατηρούμε μία συγκρατημένη αισιοδοξία για το μέλλον του ναυπηγείου”. Ο ίδιος δε, έκλεισε το θέμα αναφέροντας πως, “Φυσικά όλα θα εξαρτηθούν από το πλαίσιο της οικονομίας της χώρας, που θα διαμορφωθεί το επόμενο διάστημα και από τη θεσμική επίλυση των ζητημάτων των χρεών των μεγάλων βιώσιμων επιχειρήσεων” πάντοτε όπως πρόσθεσε στο πλαίσιο “της συμφωνίας με τους πιστωτές”. Τέλος, ο κ. Συρίγος επεσήμανε πως, όταν θα υπάρξει έγκυρη πληροφόρηση, θα ενημερωθεί η τοπική κοινωνία.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Παραμονή της Εθνικής Τράπεζας στον Όρμο Κορθίου Άνδρου
29 Ιαν. 2018 - 14:25 - Συνάντηση στο ΥΠΕΝ για τα προβλήματα στην ανάρτηση των δασικών χαρτών
28 Νοε. 2018 - 16:51 - Οι βουλευτές Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ στην Αμοργό
8 Αυγ. 2018 - 11:40 - Αναφορά βουλευτών για τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια
2 Ιουν. 2017 - 11:11 - Αναφορά για την πλωτή εξέδρα στον Ρούκουνα Ανάφης
17 Μαρ. 2017 - 10:34