Κυρώθηκαν και αναρτώνται στις 3 Φεβρουαρίου οι δασικοί χάρτες των νησιών

Προς ανάρτηση οι δασικοί χάρτες των Κυκλάδων

Όλες οι μεταβολές και οι διαδικασίες για τους κατόχους γης
  • Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2017 - 06:20
  • /   Eνημέρωση: 30 Ιαν. 2017 - 19:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Εντός του επόμενου τριημέρου αναρτώνται οι δασικοί χάρτες των Κυκλάδων, οι οποίοι έχουν κυρωθεί, στο πλαίσιο υλοποίησης του  έργου της κτηματογράφησης της χώρας, που επί σειρά δεκαετιών εκκρεμούσε προκαλώντας και τις ανάλογες αγκυλώσεις και αυθαιρεσίες.

Ένα μεγάλο μέρος των σχέσεων διαπλοκής πέρασε μέσα από την ασάφεια της δημόσιας περιουσίας, σε ότι αφορά στις δασικές εκτάσεις, επιτρέποντας εξώφθαλμες καταπατήσεις και απροκάλυπτες αλλαγές χρήσεων γης, μέσα από μία ομιχλώδη νομοθεσία, απουσία σαφής αποτύπωσης της πραγματικότητας.

Το φυσικό περιβάλλον και οι πόροι του έγιναν βορά σε πολιτικοοικονομικά συμφέροντα, με απουσία ουσιώδους περιβαλλοντικής πολιτικής.

Τα λάθη και οι παραλείψεις κατά την έναρξη εφαρμογής των νέων δεδομένων, θεωρούνται αναμενόμενα, όπως σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρήθηκε ο χαρακτηρισμός αγροτεμαχίων ως δασικών, προκαλώντας πονοκέφαλο σε μερίδα αγροτών, όμως η αναγνώριση των σφαλμάτων αυτών και οι ευκαιρίες άμεσης διόρθωσης τους, αφήνει περιθώρια θετικής ολοκλήρωσης της αναγκαίας αυτής εξέλιξης.

Με τη δυνατότητα που δίνουν οι δασικοί χάρτες της πλήρους και σαφής αποτύπωσης κάθε τετραγωνικού γης, διευκολύνεται η κατάρτιση του δασολογίου και τερματίζεται κάθε αμφισβήτηση χαρακτηρισμού των δημοσίων εδαφών και των ιδιοκτησιών.

Έργο υποδομής

Από το υπουργείο Περιβάλλοντος σημειώνεται ότι σε εφαρμογή του Νόμου 4389/2016 η δασική υπηρεσία, κατέστη αρμόδια κατά προτεραιότητα για όλες τις εργασίες, έως και την κύρωση δασικών χαρτών.
Οι αναρτήσεις εντάσσονται σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε 13 Ιανουαρίου 2017. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος αναρτήσεων, θα έχουμε τους πρώτους κυρωμένους δασικούς χάρτες μετά την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου.

Όπως συγκεκριμένα αναφέρει το υπουργείο, με την κύρωσή τους:

Οριοθετούμε και καταγράφουμε με διαφάνεια τι είναι δάσος και δασική έκταση.

Θωρακίζουμε το δάσος και τις δασικές εκτάσεις από τις αυθαίρετες επεμβάσεις και την άναρχη δόμηση.

Διευκολύνουμε την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου διασφαλίζοντας την ιδιωτική αλλά και τη δημόσια περιουσία.

Ανοίγουμε το δρόμο για τη βιώσιμη ανάπτυξη των περιοχών, αφού οι δασικοί χάρτες συμβάλλουν στην κατάρτιση του σωστού χωροταξικού σχεδιασμού.

Οι δασικοί χάρτες, διαφυλάσσουν το φυσικό μας πλούτο ώστε να μπορέσουμε να τον παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.

Την αναγκαιότητα και τη σπουδαιότητα που έχει η κατάρτιση και η κύρωση των δασικών χαρτών υπογράμμισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.

Η ανάρτηση των δασικών χαρτών αποτελεί βασικό και μακρόπνοο έργο υποδομής, με μεγάλη περιβαλλοντική αξία και με θετικές συνέπειες για την εθνική οικονομία.

Ταυτόχρονα, η οριοθέτηση αυτή διευκολύνει τον εθνικό χωροταξικό σχεδιασμό και την αξιοπιστία των εγγραφών στις κτηματογραφήσεις του Κτηματολογίου, με άμεσο όφελος στην ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδυτικών σχεδίων, καταργεί τη γραφειοκρατία με την εισαγωγή αυτοματοποιημένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών και εγκαθιδρύει κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολίτη.

Πρόσθεσε δε ότι είναι άδικο, ένα μικρό ποσοστό της συνολικής έκτασης των δασικών χαρτών που θα τεθεί σε φάση αντίρρησης να κρατά σε ομηρία το σύνολο της έκτασης.

Οι δασικοί χάρτες των Κυκλάδων

Στις 3 Φεβρουαρίου πρόκειται να αναρτηθούν, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του αρμόδιου υπουργείου Περιβάλλοντος, οι δασικοί χάρτες των Κυκλάδων, που σε εμβαδόν καλύπτουν το 18,2% του συνολικού εμβαδού του νομού.

Η Διευθύντρια Δασών Κυκλάδων, Άρτεμις Αλεξιάδου, βάσει της σχετικής πράξης όπως αυτή αναρτήθηκε στο «Διαύγεια», υπέγραψε την «Έγκριση του από 19-01-2017 πρακτικό της Επιτροπής Παρακολούθησης και Παραλαβής, που αφορά στην οριστική παραλαβή των εργασιών της δημόσιας σύμβασης, «Παροχή Υπηρεσιών εκτέλεσης επικουρικών εργασιών για τη δημιουργία τελικών παραδοτέων, τοπολογικό έλεγχο και δημιουργία βάσεων δεδομένων σύμφωνα με τις ισχύουσες τεχνικές προδιαγραφές, των επικαιροποιημένων και διορθωμένων Δασικών Χαρτών των πρώην ΟΤΑ Μυκονίων της ν. Μυκόνου, Ερμούπολης, Άνω Σύρου, Γαλησσά, Μάννα, Πάγου, Φοίνικα, Χρουσσών, Βάρης, Ποσειδωνίας της ν. Σύρου, Αρτεμώνα, Απολλωνίας της ν. Σίφνου, Κιμώλου της ν. Κιμώλου, Μήλου της ν. Μήλου συνολικής έκτασης 467.825,6 στρ. και προϋπολογισμού δαπάνης 4.700 ευρώ μη περιλαμβανομένου του Φ.Π.Α., με σκοπό τη θεώρηση και ανάρτησή τους».

Οι χάρτες των προαναφερόμενων νησιών πρόκειται να αναρτηθούν ηλεκτρονικά στον ιστότοπο της ΕΚΧΑ στις 3 Φεβρουαρίου, καθώς αυτά ήταν τα νησιά υπό κτηματογράφηση και η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί.

Εξαιρείται το νησί της Σαντορίνης, το οποίο έχει κυρωμένο χάρτη, που αφορά στο μισό νησί της νότιας πλευράς, η ανάρτηση του οποίου έχει γίνει από το 2013. Για το υπόλοιπο τμήμα της Θήρας όπως και τα λοιπά νησιά των Κυκλάδων αναμένεται η κατάρτιση τους και εν συνεχεία η ανάρτηση τους, με χρονοδιάγραμμα την επόμενη τριετία.

Πρακτική εφαρμογή

Σε πρακτικό επίπεδο, η ανάρτηση των δασικών χαρτών θα εξυπηρετήσει στις διαδικασίες που αφορούν σε όλες τις πράξεις είτε συμβολαιογραφικές είτε αγοραπωλησιών ή στην πολεοδομία όπου απαιτούνταν πράξεις χαρακτηρισμού, οι οποίες πλέον δεν θα είναι απαραίτητες, καθώς θα εκδίδονται πιστοποιητικά χαρακτήρα, με πολύ συντομότερες διαδικασίες και χωρίς την ανάγκη διενέργειας αυτοψίας, καθώς όλα θα γίνονται βάσει των χαρτών, αφού θα υπάρχει σχετική απόφαση για τον χαρακτήρα των εκτάσεων, εάν δηλαδή πρόκειται για δασικές, χορτολιβαδικές, βραχώδεις κ.λ.π. εκτάσεις.

Όλη η διαδικασία θα γίνεται με την κατάθεση μίας απλής αίτησης εκ μέρους των ενδιαφερόμενων, με τις περισσότερες των περιπτώσεων να μην απαιτείται ούτε καν τοπογραφικό, αλλά απλώς το διάγραμμα από το κτηματολογικό γραφείο, με αποτέλεσμα να συντομεύεται κατά πολύ η διαδικασία.

Πέραν της διευκόλυνσης του πολίτη, σε ότι αφορά στην ταχύτερη εξυπηρέτηση του, παράλληλα του παρέχεται μεγαλύτερη διασφάλιση ως προς τον χαρακτήρα των τίτλων του, ειδικά σε περιπτώσεις αγοραπωλησίας ή έκδοσης άλλων πράξεων, όπως πολεοδομικών.

Σε κάθε περιοχή για την οποία αναρτάται δασικός χάρτης συγκροτούνται Σημεία Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικών Χαρτών (ΣΥΑΔΧ) με απόφαση του συντονιστή της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την ενημέρωση κάθε ενδιαφερομένου.

Προς εξυπηρέτηση των πολιτών των Κυκλάδων τα Σημεία Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικών Χαρτών, με την πρόταση να βρίσκονται αυτά στην έδρα, δηλαδή στη Διεύθυνση Δασών στην Ερμούπολη και στο δασονομείο της Μήλου, που έχει στην αρμοδιότητα του τρία νησιά: την Μήλο, την Κίμωλο και τη Σίφνο.

Από αυτά τα σημεία υποστήριξης θα μπορεί να λαμβάνει πληροφορίες ο πολίτης τόσο για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσει όσο και για την ενημέρωση που θα πρέπει να έχει σε σχέση με τον δασικό χάρτη που τον ενδιαφέρει.

Σε περιπτώσεις που υπάρχει πράξη χαρακτηρισμού είτε παλαιό έγγραφο πληροφοριακού χαρακτήρα, είτε ακόμα και εάν δεν υπάρχει τίποτε σχετικό, πλέον το κάθε τετραγωνικό γης θα είναι χαρακτηρισμένο.

Υποβολή αντιρρήσεων

Κατόπιν της ανάρτησης των δασικών χαρτών, η Διεύθυνση Δασών υποχρεούται στη έκδοση πρόσκλησης προς κάθε ενδιαφερόμενο, μέσω της οποίας θα γνωστοποιούνται οι προθεσμίες των 60 ημερών εντός των οποίων θα μπορούν να υποβάλλουν τις αντιρρήσεις τους, καθώς από το αρμόδιο υπουργείο σημειώνεται ότι δεν εξετάζεται παράταση των προθεσμιών για την υποβολή αντιρρήσεων.

Όπως διευκρινίζεται, η υποβολή των αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου του αναρτηθέντος δασικού χάρτη αφορά αποκλειστικά στον χαρακτήρα ή στη μορφή κάποιας εμφανιζόμενης στο δασικό χάρτη έκτασης και όχι στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος, οι δασικοί χάρτες δεν καθορίζουν ιδιοκτήτη, αλλά ποιες περιοχές είναι δάση. Είναι συνταγματικά δίκαιο να αποκαλυφθούν οι παράνομες εκχερσώσεις και να αποδοθεί στους πολίτες γη που είχε καταληφθεί χωρίς άδεια.

Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο καθώς και το Ελληνικό Δημόσιο και οι οικείοι Ο.Τ.Α. πρώτου και δεύτερου βαθμού, που έχουν έννομο συμφέρον, μπορεί να υποβάλει αντιρρήσεις κατά του περιεχομένου του δασικού χάρτη.

Στην περίπτωση που ορισμένη δασικού χαρακτήρα ή χορτολιβαδική ή βραχώδης ή πετρώδης έκταση δεν περιλαμβάνεται στο δασικό χάρτη, αντιρρήσεις μπορεί να υποβάλει κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο και, ιδίως, το Ελληνικό Δημόσιο, οι Ο.Τ.Α. πρώτου και δεύτερου βαθμού στα διοικητικά όρια των οποίων υπάγεται η έκταση, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και άλλα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, στους σκοπούς των οποίων περιλαμβάνεται η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Οι αντιρρήσεις υποβάλλονται αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικά, μέσω της ειδικής διαδικτυακής εφαρμογής που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της ΕΚΧΑ Α.Ε. Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες e-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ/ ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ/ Υποβολή Αντιρρήσεων. Στην εφαρμογή υπάρχει αναλυτικό εγχειρίδιο οδηγιών για την υποβολή των αντιρρήσεων. ​

Για το σύνολο των αντιρρήσεων που υποβάλλονται ηλεκτρονικά, τα αντίγραφα των στοιχείων που αποδεικνύουν το έννομο συμφέρον καθώς και τα λοιπά συνυποβαλλόμενα στοιχεία/έγγραφα αποστέλλονται ταχυδρομικά, σε έντυπη μορφή, με συστημένη επιστολή στο αρμόδιο Σημείο Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικών Χαρτών (Σ.Υ.Α.Δ.Χ.) το οποίο ορίζεται στην πρόσκληση υποβολής αντιρρήσεων. Στον φάκελο αποστολής αναγράφεται υποχρεωτικά το όνομα του ενδιαφερόμενου και ο αριθμός πρωτοκόλλου των αντιρρήσεων που υπέβαλε ηλεκτρονικά. Ως ημερομηνία αποστολής θεωρείται η ημερομηνία που αναγράφεται στη σφραγίδα κατάθεσης στο ταχυδρομείο.

Η εξέταση των αντιρρήσεων θα γίνεται από την Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων, η οποία πιθανότατα θα συσταθεί ανά νησί, καθώς ο νόμος προβλέπει μία ή περισσότερες επιτροπές, ώστε οι σχετική διαδικασία να μπορεί να προχωρήσει γρηγορότερα.

Για τις αμφισβητήσεις που θα προκύψουν από την υποβολή αντιρρήσεων, ο κ. Σταθάκης είπε ότι θα εξεταστούν από την αρμόδια Επιτροπή που έχει συσταθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και θα δοθούν οι κατάλληλες λύσεις.

Οι αποφάσεις της επιτροπής θα αναρτώνται στο διαδίκτυο και εν συνεχεία θα αναρτάται ο διορθωμένος δασικός χάρτης, στην τελική του μορφή.

Κατ’ αναλογία της έκτασης το τέλος αντιρρήσεων

Οι πολίτες που θα καταθέσουν αντιρρήσεις για τις εκτάσεις για τις οποίες ενδιαφέρονται θα καταβάλλουν το σχετικό τέλος, το ποσόν του οποίου θα είναι αναλογικό της έκτασης, εκτός κάποιων περιπτώσεων που εξαιρούνται, οι οποίες όμως αναμένεται να συγκεκριμενοποιηθούν στην σχετική ανακοίνωση της Διεύθυνσης Δασών.

Το ύψος του ειδικού τέλους άσκησης των αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου του αναρτημένου Δασικού Χάρτη για κάθε υποβαλλόμενη αντίρρηση και για την έκταση που αμφισβητείται έχει ως εξής:

α) Για εμβαδόν έκτασης έως και 100 τ.μ. των περιπτώσεων της παρ. 3 του άρθρου 2β του Ν. 2308/1995, όπως ισχύει, 20 ευρώ.

β) Για εμβαδόν έκτασης, έως και 1.000 τ.μ., 45 ευρώ.

γ) Για εμβαδόν έκτασης πάνω από 1.000 τ.μ. έως και 5.000 τ.μ., 135 ευρώ.

δ) Για εμβαδόν έκτασης πάνω από 5.000 τ.μ. έως και 20.000 τ.μ., 450 ευρώ.

ε) Για εμβαδόν έκτασης πάνω από 20.000 τ.μ. έως και 100.000 τ.μ., 900 ευρώ.

στ) Για εμβαδόν έκτασης πάνω από 100.000 τ.μ. έως και 300.000 τ.μ., 1.800 ευρώ.

ζ) Για εμβαδόν έκτασης μεγαλύτερης των 300.000 τ.μ., 3.600 ευρώ.

Όπως διευκρινίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, τα τέλη των αντιρρήσεων είναι μειωμένα κατά 10%. Ωστόσο, εξετάζεται από το ΥΠΕΝ δημιουργία κλίμακας μεταξύ των 135-450 ευρώ, που θα μειώσει το κόστος αντίρρησης.

Προβλέπονται, επίσης, πέντε περιπτώσεις για ατελή υποβολή αντίρρησης: Για περιοχές που συμπεριλήφθηκαν στο δασικό χάρτη λόγω μη αποτύπωσης των ρυμοτομικών σχεδίων ή των οικιστικών πυκνώσεων, για όσες φαίνονται ως δασικές το 1945, αλλά περιλαμβάνονται στον εποικισμό, για αυτές που φαίνονται είτε το 1945 είτε τώρα ως χορτολιβαδικές ή βραχώδεις ή πετρώδεις και περιλαμβάνονται στον εποικισμό, για περιοχές με εκκρεμείς πράξεις χαρακτηρισμού και για εκείνες με τελεσίδικη πράξη χαρακτηρισμού.

Τα έσοδα από τα τέλη αντιρρήσεων θα χρηματοδοτήσουν τη σύνταξη δασικών χαρτών στην υπόλοιπη χώρα, ενώ για τις περιπτώσεις λαθών στο δασικό χάρτη εξετάζεται η δυνατότητα επιστροφής των ποσών που απαιτούνται για την υποβολή αντιρρήσεων.

 

 

Ετικέτες: