Καταφύγιο απ’ την αρχή
- Τετάρτη, 5 Απριλίου, 2017 - 06:17
Τις αντιδράσεις των κατοίκων, στη δημιουργία μόνιμου καταφυγίου αδέσποτων ζώων από το Δήμο Πάρου, αντιμετωπίζουν τα στελέχη του Δήμου και τα μέλη της Φιλοζωικής Ομάδας PAWS, η οποία έχει αναλάβει την φροντίδα και μέριμνα για τα αδέσποτα ζώα του νησιού.
Η πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Προστασίας Ζώων Paros Animal Welfare Society (PAWS), κ. Ρούλα Ελευθεριάδου, μιλά στην εφημερίδα για τις αγωνιώδεις προσπάθειες του φιλοζωικού σωματείου, αλλά και του Δήμου Πάρου, προκειμένου να βρεθεί μόνιμη λύση για τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων στο νησί, καθώς στην περίπτωση μη ύπαρξης του καταφυγίου, υπάρχει το ενδεχόμενο αφενός του πολλαπλασιασμού των αδέσποτων ζώων και αφετέρου της επιβολής προστίμων προς το Δήμο Πάρου, που συνεπάγεται απορρόφηση δημοτικών κονδυλίων, για μη τήρηση των υποχρεώσεών του, όπως ρητά αναφέρεται στην ισχύουσα νομοθεσία.
Δημιουργία απ’ την αρχή
Όπως είχε αναφερθεί και σε προηγούμενο δημοσίευμα της εφημερίδας, το καταφύγιο αδέσποτων ζώων της PAWS στην Τρυπητή αναμένεται να μετακινηθεί, κατόπιν αιτήματος του ιδιοκτήτη του οικοπέδου και του κτιρίου για ιδιόχρηση, σε οικόπεδο του Δήμου, στην περιοχή Κάμπος Λαγκάδας, στο Άσπρο Χωριό.
Δύο είναι τα κυριότερα προβλήματα που προέκυψαν από τη μετακίνηση του καταφυγίου, με το πρώτο να αφορά στις τεράστιες δαπάνες, που προκύπτουν για την οργάνωση, δεδομένου, ότι ο Δήμος Πάρου παρέχει μεν το οικόπεδο και την περίφραξή του, ωστόσο απαιτείται η προμήθεια κοντέινερς για τη στέγαση μόνιμου επιτηρητή του καταφυγίου, τη στέγαση του γραφείου και την αποθήκευση ζωοτροφών, καθώς και η δημιουργία κατάλληλων εγκαταστάσεων φιλοξενίας των ζώων.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της PAWS, πρόκειται για μία έκταση 1.800 τετραγωνικών μέτρων, μέσα σε αρκετά στρέμματα ιδιοκτησίας του Δήμου Πάρου, σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από κατοικίες, ενώ η απόσταση που ορίζει ο νόμος αφορά σε 100 μόλις μέτρα, στερείται όμως σταθερών παροχών νερού και ρεύματος. Έπειτα από συνεννόηση και με το Δήμο Πάρου, η παροχή του νερού θα γίνεται μέσω υδροφόρων του Δήμου σε μία δεξαμενή, που θα παραχωρήσει ο Δήμος και σε άλλες που θα παραχωρηθούν από φίλους της οργάνωσης, ενώ ηλεκτρικό ρεύμα θα διατίθεται από γεννήτρια, που βρίσκεται σε παραπλήσιο μικρό δημοτικό γήπεδο 5x5, ώστε να καλύπτονται οι στοιχειώδεις ανάγκες, αφού στην περιοχή, λόγω της απομόνωσής της, δεν υπάρχουν στύλοι της ΔΕΗ.
Επίσης, PAWS, εκτός από την κατασκευή των κλουβιών προκειμένου να χωριστούν ανά κατηγορίες τα ζώα, προτίθεται να προχωρήσει και σε επιπλέον περίφραξη του χώρου.
“Θέλουμε να το κάνουμε ένα όμορφο πάρκο αναψυχής, με πράσινο, ούτως ώστε, όταν έρχονται τα Σαββατοκύριακα οικογένειες, παιδιά για να χρησιμοποιήσουν το γήπεδο και να παίξουν, να μπορούν να επισκεφτούν και τα σκυλάκια, ή να υιοθετήσουν κάποιο κουτάβι, ενώ παράλληλα να δίνεται η δυνατότητα τα παιδιά να εξοικειώνονται σταδιακά με τα ζώα”, σημειώνει η υπεύθυνη.
Γιγάντωση αντιδράσεων για την τοποθεσία
Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα, που δημιουργείται από τη μετεγκατάσταση του καταφυγίου, είναι οι έντονες αντιδράσεις των κατοίκων του Άσπρου Χωριού, παρ’ όλο που η εγκατάσταση θα βρίσκεται τουλάχιστον μισό χιλιόμετρο μακριά από τις κατοικίες και ανεξάρτητα από την ομόφωνη απόφαση του Σώματος του Δημοτικού Συμβουλίου, σχετικά με την παραχώρηση του συγκεκριμένου χώρου. Όπως υποστηρίζει η κ. Ελευθεριάδου, παρά τις διαβεβαιώσεις του Συλλόγου, ότι θα υπάρξει ο η τήρηση όλων των προβλεπομένων και με το παραπάνω, καθώς και ο προσήκων σεβασμός στο χώρο, στη δημόσια υγεία, στην ασφάλεια στο περιβάλλον, αλλά και στους ανθρώπους της περιοχής, οι κάτοικοι φαίνεται να βρίσκονται κάθετα αντίθετοι στη δημιουργία του καταφυγίου, προτείνοντας επιτακτικά την παραχώρηση χώρου σε άλλη περιοχή.
Ωστόσο, ο Δήμος Πάρου πέραν του συγκεκριμένου, δεν διαθέτει κάποιο άλλο χώρο, ο οποίος να πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την εγκατάσταση του καταφυγίου, καθώς οι περισσότερες αρκετά μεγάλες δημοτικές εκτάσεις, είτε βρίσκονται πολύ κοντά σε οικισμό, είτε σε ζώνη αιγιαλού, είτε σε ορεινές και μη προσβάσιμες περιοχές.
“Πραγματικά δεν μπορούμε να εξηγήσουμε την ανησυχία αυτή, για ένα μέρος, που βρίσκεται πραγματικά στο μέσον του πουθενά”, τονίζει η κ. Ελευθεριάδου, επισημαίνοντας, πως τα ζώα της PAWS αποτελούνται κυρίως από κουτάβια, τα οποία υιοθετούνται άμεσα σε Ελλάδα και εξωτερικό, όπως και μερικές γάτες, γεγονός που δε συνιστά κάποιο κίνδυνο για την τριγύρω περιοχή δεδομένων και των μέτρων ασφαλείας με τη διπλή περίφραξη του χώρου.
Τους κατοίκους της περιοχής φαίνεται να αφήνει παγερά αδιάφορους και το ζήτημα της ανεξέλεγκτης αναπαραγωγής και κυκλοφορίας των αδέσποτων ζώων, στην περίπτωση που δεν παραχωρηθεί χώρος για καταφύγιο, όπως επίσης και η επιβάρυνση του Δήμου από τα προβλεπόμενα πρόστιμα για μη τήρηση των υποχρεώσεών του περί διαχείρισης αδέσποτων ζώων, προκειμένου το καταφύγιο να μη χωροθετηθεί στην ευρύτερη περιοχή.
Αξίζει να σημειωθεί, πως οι κάτοικοι υποστηρίζουν πως ενημερώθηκαν για την απόφαση του Δήμου κατόπιν της σχετικής ομόφωνης απόφασης, ενώ παράλληλα, πως έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις ανάμεσα σε εκπροσώπους της PAWS και των πολιτών της περιοχής, ώστε να υπάρξει ενημέρωση και συζήτηση, με τους κατοίκους να παραμένουν αμετακίνητοι στην άρνησή τους, προβαίνοντας ακόμη και σε συλλογή υπογραφών, προκειμένου να υπάρξει αίτημα ανάκλησης της απόφασης.
Ανάλογες αντιδράσεις από κατοίκους, είχαν σημειωθεί, σύμφωνα με την κ. Ελευθεριάδου και σε πλείστες προσπάθειες του Δημάρχου και του Δήμου Πάρου, για τη δημιουργία μόνιμου δημοτικού καταφυγίου αδέσποτων ζώων.
Αγαστή συνεργασία φιλοζωικών ομάδων
Η θετικότερη όλων εξέλιξη, για τα αδέσποτα ζώα της Πάρου, μετά την απόφαση για μετεγκατάσταση του καταφυγίου αδέσποτων ζώων, υπήρξε η λειτουργία κτηνιατρείου, από μία ακόμη φιλοζωική οργάνωση του νησιού, τους Φιλόζωους Εθελοντές Πάρου (ΦΕΠ), η οποία βρίσκεται σε άμεση και αγαστή συνεργασία, τόσο με την PAWS, όσο και με τα υπόλοιπα φιλοζωικά σωματεία.
Η κ. Ελευθεριάδου χαιρέτισε την ευόδωση των προσπαθειών των ΦΕΠ, ενώ τόνισε πως το συγκεκριμένο κτηνιατρείο θα λειτουργήσει ευεργετικά για το καταφύγιο και τις υπόλοιπες οργανώσεις, που περιθάλπουν αδέσποτα ζώα, καθώς αν και ο Δήμος παρέχει κάποιο κονδύλιο για περίθαλψη και στειρώσεις, τα πραγματικά έξοδα το ξεπερνούν κατά πολύ και προέρχονται από δωρεές φίλων.
Τέλος, η πρόεδρος της PAWS δήλωσε, πως οι οργανώσεις του νησιού λειτουργούν επικουρικά η μία στην άλλη, σε συνεχή συνεργασία και συνεννόηση, αποδίδοντας αυτή την καλή διάθεση και την ενότητα, στην κοινή αγάπη για τα μικρά ζωάκια.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Οι ενέργειες του Δήμου Πάρου για την φροντίδα των αδέσποτων ζώων
6 Οκτ. 2023 - 10:46 - Δήμος Πάρου: Για τη νομιμότητα της δαπάνης που αφορά στην «Παροχή υπηρεσιών για τη φιλοξενία αδέσποτων ζώων»
8 Ιαν. 2025 - 14:47 - Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στον Δήμο Πάρου για το 2025
11 Δεκ. 2024 - 15:29 - "Στόχος μας, η αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων"
25 Οκτ. 2024 - 6:18 - Ζητά λήψη νομοθετικών πρωτοβουλιών μέχρι της ισχύος του νέου Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου
12 Σεπ. 2024 - 11:34