Η Κίμωλος αντιδρά στη δημιουργία γεωθερμικού εργοστασίου
- Δευτέρα, 10 Απριλίου, 2017 - 06:25
Έντονη αντίδραση εξέφρασε ο Δήμαρχος Κιμώλου, Κ. Βεντούρης, προς την «ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε.», σχετικά με την πρόθεση της για αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου Κιμώλου-Πολυαίγου, χωρίς ουδεμία ενημέρωση να έχει λάβει πρωτίστως ο Δήμος, αλλά και χωρίς ουδέποτε να συναινέσει η τοπική κοινωνία.
Μέσω δημοσιευμάτων και συνεντεύξεων του διευθύνοντος συμβούλου της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε.», Ηλία Μοναχολιά, για την πρόθεση της εταιρείας να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό προκειμένου να εξευρεθεί στρατηγικός εταίρος για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε 4 γεωθερμικά πεδία νησιωτικών περιοχών, μεταξύ των οποίων και της Μήλου-Κιμώλου-Πολυαίγου.
Σύμφωνα με τα όσα ήδη έχουν δημοσιευτεί, βάσει των λεγομένων του κ. Μοναχολιά, ο προσανατολισμός για την γεωθερμία υψηλής ενθαλπίας, είναι η δημιουργία ενός νέου εταιρικού σχήματος, στο οποίο θα μετέχουν οι δύο εταίροι, που θα αναλάβει την ανάπτυξη γεωθερμικών σταθμών ισχύος 5 MW στο συγκεκριμένο πεδίο, με την πιθανότητα αύξησης του γεωθερμικού ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού, στην περίπτωση που αποδειχθεί ύπαρξη υψηλότερου δυναμικού.
Ανεπίσημες ενέργειες
Ο Δήμαρχος Κιμώλου ενημερώνει για κινήσεις και ενέργειες πολλαπλής ερμηνείας, καθώς επιχειρήθηκαν, εκ μέρους της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε.», με διαμεσολάβηση τρίτων, ανεπίσημες συναντήσεις του με εκπροσώπους της εταιρείας.
Στο γεγονός αναφέρεται ο ίδιος ο Δήμαρχος σε επιστολή του προς την «ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε.», λέγοντας ότι μέσω επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στο νησί έλαβε τηλεφώνημα προκειμένου να συναντηθεί με τα στελέχη της εταιρείας, τον διευθύνοντα σύμβουλο, Ηλ. Μοναχολιά και τον διευθυντή γεωθερμικής ενέργειας, Μιχ. Χλαμπουτάκη.
Διευκρινίζει δε πως «Αν και αιφνιδιάσθηκα, αποδέχθηκα από λόγους ευπρέπειας και μόνον μία συνάντηση σε δημόσιο χώρο… και βεβαίως χωρίς θεσμική ατζέντα, αφού ήταν προφανές ότι δεν είχε ενημερωθεί προηγουμένως ο Δήμος Κιμώλου δια της νομίμου και συνήθους οδού, συνεπώς δεν θα μπορούσα να συζητήσω ή να διαπραγματευτώ για απολύτως τίποτε».
Πέραν αυτής της ενέργειας ο κ. Βεντούρης αναφέρεται και σε ένα ακόμα γεγονός, το οποίο σχετίζεται με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο «Ερευνητικές γεωτρήσεις στη θέση Πράσσα Κιμώλου» και αφορά στην αποστολή προς τον Δήμο κάποιων «σκόρπιων σελίδων», όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά αναφέρει.
Επ’ αυτού σημειώνει ότι πρόκειται για μία ΜΠΕ η οποία «ποτέ δεν εγκρίθηκε» και την οποία «το δημοτικό συμβούλιο Κιμώλου έχει ήδη με ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του (από 1/3/2014) ΑΠΟΡΡΙΨΕΙ ως διάτρητη και πεπαλαιωμένη, ομού μετά οποιασδήποτε άλλης καινούριας, εάν δεν προηγηθεί διάλογος και δημόσια ενημέρωση προς όλους μας για τις συνέπειες και τα πιθανά οφέλη μιας τέτοιας επένδυσης».
Σημειώνει δε πως ο φάκελος ο οποίος περιείχε στις σελίδες αυτής της ΜΠΕ «δεν συνοδευόταν ούτε καν από ένα επίσημο διαβιβαστικό», οπότε εκ μέρους του επιστράφηκαν «ως απαράδεκτες προκειμένου να αποσταλούν με τον προβλεπόμενο θεσμικά τρόπο και εν συνόλω και όχι αποσπασματικά».
Αγνοήθηκε ο Δήμος και η τοπική κοινωνία
Αιτιολογώντας απολύτως την στάση και την επιφυλακτική εκ μέρους του αντιμετώπιση του θέματος ο Δήμαρχος Κιμώλου, θέτει προς τους υπευθύνους της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε.» μία προς μία τις αιτιάσεις του.
Οι προαναφερόμενες «τακτικές και πρακτικές δεν συμβάλλουν στην ενημέρωση των τοπικών αρχών και της κοινωνίας», όπως αναφέρει ο κ. Βεντούρης, όπως επίσης «δεν συνάδουν με τη δέσμευση-διαβεβαίωση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες «γεωθερμία στα νησιά μόνο με την συγκατάθεση της τοπικής κοινωνίας», και «δεν συμβάλλουν στη δημόσια αποδοχή που είναι υψηλότερη όταν οι υπεύθυνοι ανάπτυξης των έργων δρουν ανοιχτά και παρέχουν σαφείς πληροφορίες, έτσι ώστε να δημιουργείται εμπιστοσύνη με το κοινό».
Ο Δήμαρχος έκανε λόγο για απαξίωση του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης, μέσω των προαναφερόμενων ενεργειών, καθώς όπως αναφέρει «υποσκάπτουν την αρχή της διαφάνειας και εγείρουν υπόνοιες και καχυποψία, κατά συνέπεια οδηγούν σε αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα».
Παράλληλα, στοχεύοντας απευθείας στα όσα εκ της εταιρείας διατυπώνονται, αναφέρει ότι οι εν λόγω πρακτικές «είναι μη συμβατές με αυτό που εσείς οι ίδιοι διαπιστώνεται ως αναγκαίο», παραθέτοντας την παραδοχή εκ μέρους της εταιρείας για επιφυλακτικότητα και άρνηση των κατοίκων λόγω των προβλημάτων που προέκυψαν όταν επιχειρήθηκε ανάλογη εκμετάλλευση στη Μήλο κατά την δεκαετία του ’80, οποία όμως θα μπορούσε να ξεπεραστεί μέσω της ενημέρωσης για την τεχνολογική πρόοδο που έχει σημειωθεί και περιορίζει τις περιβαλλοντικές βλάβες με την χρήση της γεωθερμικής ενέργειας, με την σημείωση όμως ότι «ουδέν πράξατε μέχρι τώρα προς την κατεύθυνση αυτή».
Προστατευόμενη περιοχή
Την στάση και τον ρόλο του ως Δημάρχου επικαλείται ο κ. Βεντούρης σε ότι αφορά στα κενά πληροφόρησης αλλά και της θεσμικής του ευθύνης σε σχέση με το θέμα, παραθέτοντας τους λόγους που αντιτίθεται στις ενέργειες και τις τακτικές της εταιρείας.
Απορία εκφράζει για το τι μεσολάβησε ώστε να οδηγήσει στην αλλαγή του γεωθερμικού πεδίου Μήλου-Κιμώλου-Πολυαίγου, όπως ενιαία είχε εκχωρηθεί στο παρελθόν, μετατρέποντας το σε γεωθερμικό πεδίο Κιμώλου, όπως αναφέρεται στην ηλεκτρονική σελίδα της εταιρείας.
Ενημερώνει ότι από την εκλογή του μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει καμία επίσημη ενημέρωση σχετικά με την γεωθερμία, όπως και δεν δύναται να κατανοήσει και να ερμηνεύσει τον χάρτη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που απεικονίζει 51ανεμογενήτριες στην περιοχή της Κιμώλου, εκ των οποίων οι 20 είναι σε περιοχή Natura και οι 31 στην Πολύαιγο, η οποία εξ ολοκλήρου είναι χαρακτηρισμένη ως Natura, όπως επίσης και την χωροθέτηση μονάδας γεωθερμίας στα Πράσσα.
Δεν μπορεί να γίνει κατανοητό, όπως παρατηρεί ο Δήμαρχος «πως τα παραπάνω συνδυάζονται με την ήπια τουριστική ανάπτυξη», που όπως σημειώνει «σε συνδυασμό με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος… αποδεικνύεται ως το μοναδικό βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο για την Κίμωλο».
Επισημαίνει δε πως η Κίμωλος από το 2002 έχει χαρακτηριστεί με Π.Δ. ως περιοχή ιδιαίτερης προστασίας, που σε συνδυασμό τη Natura «καθίσταται προφανές ότι δεν μπορεί να συνυπάρξει χωρίς να κινδυνεύει με ολική ανάσχεση- ανατροπή, με παράλληλο αναπτυξιακό πρόγραμμα ακόμα και εάν αφορά ΑΠΕ, πολύ περισσότερο με εργοστάσιο γεωθερμίας υψηλής ενθαλπίας 5MW στην πιο ξακουστή παραλία του τα Πράσσα».
Ως τελικό δε λόγο υπογραμμίζει πως «η ομόφωνη απορριπτική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Κιμώλου εξακολουθεί να υφίσταται και δεν έχουν προκύψει δεδομένα δυνάμενα να την ανατρέψουν».
Όχι σε μεθοδεύσεις και τακτικισμούς
Η αιτιολόγηση εκ μέρους του Δημάρχου κατέληξε σε μία κάθετη και απόλυτη εκ μέρους του απαίτηση για πλήρη αναγνώριση της θεσμικής βαρύτητας των δημοτικών συλλογικών οργάνων, απαιτώντας την σχετική ενημέρωση ώστε να λαμβάνονται και οι αποφάσεις, πρωτίστως από τους πολίτες του νησιού.
Τονίζει πως σε ότι αφορά γεωθερμικά πεδία ή ανεμογεννήτριες η εταιρεία οφείλει να ενημερώνει τον Δήμο «άνευ παρεμβάσεως ή μεσολαβήσεων τρίτων, εγκαίρως εγγράφως και προσηκόντως», συμπληρώνοντας ότι «ως Δήμος Κιμώλου δεν πρόκειται να ανεχθούμε, ούτε να αποδεχθούμε, μεθοδεύσεις τακτικισμούς και περαιτέρω αιφνιδιασμούς».
Καταλήγει δε σημειώνοντας ότι «αρμόδιος να αποφασίσει είναι ο λαός της Κιμώλου, όπως αυτός εκπροσωπείται και με όποιον τρόπο προβλέπεται θεσμικά».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Με ιδιωτικό σκάφος μεταφέρθηκαν πυροσβέστες
25 Οκτ. 2024 - 6:17 - Στα "κάγκελα" για τη λειτουργία του βιολογικού
14 Οκτ. 2024 - 6:17 - Ο βιωματικός τουρισμός της Κιμώλου σε εκπομπή της ΕΡΤ
11 Οκτ. 2024 - 11:26 - Αναβάθμιση για το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης της Κιμώλου
26 Ιουλ. 2024 - 6:17 - Μήλος και Κίμωλος δείχνουν την “κρυφή” γοητεία τους
23 Ιουλ. 2024 - 10:52