Το Sol-Brine της Τήνου στα “Πράσινα Βραβεία”
- Παρασκευή, 21 Απριλίου, 2017 - 06:13
Την ανάδειξή της ως νικήτριας στα “Πράσινα Βραβεία” (Green Awards) της Ευρωπαϊκής Κοινότητας αναφορικά με την αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος Sol-Brine στο νησί κατά τα προηγούμενα έτη, διεκδικεί ο Δήμος Τήνου, έχοντας επιλεγεί ως ένας εκ των πέντε καλύτερων συμμετοχών που προώθησαν επιτυχώς το περιβαλλοντικό πρόγραμμα.
Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα αυτόνομου συστήματος εξάλειψης της άλμης από τις αφαλατώσεις, με σκοπό την ποιοτική υδροδότηση του νησιού, το οποίο εφαρμόστηκε πρώτη φορά στο νησί, προ μερικών ετών, στην περιοχή του Αγίου Φωκά.
Μέσω ανακοίνωσή της, η Δημοτική Αρχή ανακοίνωσε τη θετική εξέλιξη, γνωστοποιώντας παράλληλα, την ημερομηνία διεξαγωγής της βράβευσης του νικητή, στις 30 Μαΐου του 2017, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης στις Βρυξέλλες.
Να στηριχθεί η σημαντική διάκριση για την Τήνο
Ειδικότερα, ο Δήμος Τήνου σε επίσημη ενημέρωση των δημοτών, σημειώνει πως αποτελεί τη μία εκ των πέντε βασικών υποψηφιοτήτων στα “Πράσινα Βραβεία”, προσκαλώντας το σύνολο των πολιτών και δη των νησιωτών να στηρίξουν το νησί, μέσω διαδικτυακής ψηφοφορίας. “Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι το πρόγραμμα με τίτλο και κωδικό LIFE09 ENV/GR/000299 SOL-BRINE που χρηματοδοτήθηκε από το εργαλείο LIFE και υλοποιήθηκε στο Δήμο μας την περίοδο 2009-2013, επιλέχθηκε ως υποψήφιο για τα “Πράσινα Βραβεία” (Green Awards) της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Η ειδική επιτροπή διάλεξε ανάμεσα σε εκατοντάδες ολοκληρωμένα προγράμματα από το 1992 ως και σήμερα, τα καλύτερα 5 σε τρεις θεματικές κατηγορίες, το Περιβάλλον, τη Φύση και Βιοποικιλότητα και την Κλιματική Αλλαγή. Η επιλογή έγινε βάσει κριτηρίων όπως η καινοτομία, η διάδοση, η επιρροή σε υπερτοπικό επίπεδο, η περιβαλλοντική επίδραση κ.α.” αναφέρει ο Δήμος, τονίζοντας δε, πως, “Το πρόγραμμα Sol-Brine επελέγη μεταξύ των 5 καλύτερων και συναγωνίζεται την ανάδειξή του ως καλύτερο πρόγραμμα της τελευταίας 25ετίας στην κατηγορία “Περιβάλλον””.
Όσον αφορά μάλιστα, τη στήριξη του νησιού, ο Δήμος τονίζει πως, “Για την ενίσχυση της υποψηφιότητας της Τήνου έχει ανοιχθεί σελίδα ψηφοφορίας στο Facebook της σελίδας του LIFE την οποία μπορείτε να δείτε εδώ: https://www.facebook.com/LIFE.programme/app/515720611858523/”, επισημαίνοντας πως, πρέπει να στηριχθεί “αυτή η μεγάλη διάκριση για το νησί”. Σημειώνει δε, ότι, “Η ανακοίνωση των νικητών θα γίνει σε ειδική τελετή στις Βρυξέλλες στις 30 Μαΐου 2017, στην οποία θα παρευρεθεί αντιπρόσωπος του Δήμου Τήνου”.
Ο σκοπός του Sol-Brine
Αναφορικά με τον σκοπό του προγράμματος, ο Δήμος προσθέτει τα ακόλουθα: “Το πρόγραμμα Sol-Brine ήταν ένα έργο εγκεκριμένο από το χρηματοδοτικό εργαλείο LIFE (LIFE+ Περιβαλλοντική Πολιτική και Διακυβέρνηση) και συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Οι εταίροι του έργου ήταν ο Δήμος Τήνου, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και η Culligan Hellas Α.Ε.. Κύριος στόχος του έργου ήταν η ανάπτυξη ενός ενεργειακά αυτόνομου συστήματος ολικής εξάλειψης της παραγόμενης άλμης από μονάδες αφαλάτωσης, υιοθετώντας και εφαρμόζοντας την αρχή μηδενικής απόρριψης (Zero Liquid Discharge). Παράλληλα επετεύχθη υψηλή ανάκτηση νερού (>90%) και παραγωγή στερεού άλατος εμπορικής αξίας”.
Επιπλέον, γνωστοποιεί πως, “Η νέα καινοτόμος μονάδα – που είναι 100% Ελληνικής σχεδίασης και κατασκευής – ήδη εγκαταστάθηκε στην περιοχή του Αγίου Φωκά με δυνατότητα να επεξεργάζεται στο μέγιστο της παραγωγής της 500 κ.μ. από τα απόβλητα της αφαλάτωσης και να τα μετατρέπει σε αλάτι και καθαρό νερό” ενώ επιπρόσθετα, “δεν επιβαρύνει με κανένα άλλο τρόπο το περιβάλλον καθώς είναι ενεργειακά αυτόνομη, αφού χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την δραστηριότητά της”.
Συνέδριο στην Τήνο και ενημερωτικός κύκλος για μαθητές
Αναφορικά με το συγκεκριμένο πρόγραμμα πρέπει να υπενθυμιστεί πως, είχε διεξαχθεί με μεγάλη επιτυχία προ σχεδόν τριετίας, το διεθνές συνέδριο WIN4LIFE, το οποίο είχε λάβει χώρα στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού στην Τήνο, από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο παρουσία αξιόλογων ομιλητών από ακαδημαϊκά ιδρύματα από όλο τον κόσμο και εκπροσώπων πλήθους φορέων που εμπλέκονται στη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Όπως είχε γνωστοποιηθεί σε σχετικό ρεπορτάζ, “το Συνέδριο είχε ως στόχο την ανάδειξη της σπουδαιότητας του νερού ως αγαθού, ιδιαίτερα για τις νησιωτικές περιοχές και την ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με τη διαχείριση του νερού, καινοτόμες τεχνολογίες επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, τη διαχείριση της άλμης από μονάδες αφαλάτωσης και την προώθηση ενεργειακά αυτόνομων συστημάτων για την αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης του νερού, πάντοτε με σεβασμό προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Στο πλαίσιο του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο πιλοτικό καινοτόμο και ενεργειακά αυτόνομο σύστημα που αναπτύχθηκε στον Άγιο Φωκά για την επεξεργασία της άλμης. (...) Η αφαλάτωση αναγνωρίζεται ως μία πολλά υποσχόμενη λύση για την καταπολέμηση αυτής της επερχόμενης πρόκλησης. Ωστόσο, υπάρχουν ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί και προκαλούν σοβαρές ανησυχίες, με σημαντικότερο την περιβαλλοντική όχληση που προκαλεί το υγρό υπόλειμμα (άλμη), το οποίο διατίθεται σε υδάτινους αποδέκτες. Ανάλογα με τον τύπο και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του αποδέκτη, η απορριπτόμενη άλμη ενδέχεται να προκαλέσει σημαντικές επιπτώσεις στο τοπικό οικοσύστημα. Το σύστημα Sol-Brine συνιστά μία καινοτόμο προσέγγιση επεξεργασίας και αξιοποίησης της παραγόμενης άλμης από μονάδες αφαλάτωσης, με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ηλιακής ενέργειας) αλλά και τεχνολογίας αιχμής που οδηγεί σε μηδενικά υγρά απόβλητα (Zero Liquid Discharge)”.
Κρίνεται αναγκαίο να τονισθεί πως, “Το όλο σύστημα σχεδιάστηκε, κατασκευάστηκε και εγκαταστάθηκε από την ομάδα εργασίας της Μονάδας Περιβαλλοντικής Επιστήμης & Τεχνολογίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (www.uest.gr) υπό την καθοδήγηση της Καθηγήτριας Μαρίας Λοϊζίδου με γνώμονα και βασική παράμετρο σχεδιασμού τη μεγιστοποίηση της περιβαλλοντικής του επίδοσης, ενσωματώνοντας μία σειρά από καινοτομίες, οι οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν: α. Εξάτμιση υπό κενό με παράλληλη ανάκτηση ενέργειας, β. Χρήση πολλαπλών βαθμίδων και γ. Ενεργειακή αυτονομία με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ηλιακή ενέργεια)”.
Πέραν των ανωτέρω, αξίζει να σημειωθεί πως, στην Τήνο είχε πραγματοποιηθεί προ δύο ετών και ο πρώτος κύκλος ενημερωτικών επισκέψεων στην καινοτόμο μονάδα από μαθητές σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νησιού.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Σαντορίνη: Πρεμιέρα για την αφαλάτωση στην Αγία Παρασκευή
18 Ιουλ. 2023 - 10:56 - Νέα μονάδα αφαλάτωσης για τα Φηρά
28 Δεκ. 2022 - 6:27 - Έγκριση επιχορήγησης για εργασίες στην αφαλάτωση Αιγιάλης Αμοργού
27 Οκτ. 2022 - 14:29 - Θήρα: Ενισχύεται οικονομικά η λειτουργία των εργοστασίων αφαλάτωσης
18 Ιουν. 2022 - 14:06 - Φίλιππος Φόρτωμας: Να ενισχυθούν οι δαπάνες λειτουργίας εργοστασίων αφαλάτωσης ύδατος για τους νησιωτικούς δήμους
17 Ιουν. 2022 - 12:16