Σκληρότερη και δυναμικότερη η απάντηση του Δήμου Μήλου στη φημολογία για επίσπευση των διαδικασιών αξιοποίησης της γεωθερμίας έως και το τέλος του 2019

«Δεν μπορεί κανείς να αποφασίζει την καταστροφή μας»

Με νέο, αυστηρότερο ψήφισμα, επανέρχεται ο Δήμος Μήλου κάθετα αντίθετα στην όποια επενδυτική κίνηση, για την εκμετάλλευση της γεωθερμίας, μετά από έντονη φημολογία, για επίσπευση των διαδικασιών από την πλευρά της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε.

Την κάθετη αντίθεσή του, διαμηνύει σε όλους τους τόνους ο Δήμος Μήλου, ενάντια σε οποιαδήποτε βιομηχανικού τύπου εκμετάλλευση των φυσικών γεωθερμικών πεδίων του νησιού, καθώς κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αποφασίστηκε η έκδοση νέου ψηφίσματος, στο οποίο θα αναφέρεται η απαρέγκλιτη και ασυνθηκολόγητη άρνηση του Δήμου, να δεχτεί βιομηχανική δραστηριότητα στα εδάφη του, εις βάρος του τουρισμού, αλλά και της υγείας των κατοίκων.

«Είναι θέμα που πρέπει να κλείσει»

Κατά τη συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμαρχος Μήλου, κ. Γεράσιμος Δαμουλάκης σημείωσε, πως «όπως θυμάστε, το θέμα της γεωθερμίας μας είχε απασχολήσει, όταν υπήρξε ένα σχέδιο νόμου, που άλλαζε τις βαθμίδες τις γεωθερμίας, από χαμηλή, μέση και υψηλή ενθαλπία, σε τοπικής σημασίας και εθνικής σημασίας», ωστόσο, «τα πράγματα έγιναν πολύ πιο σοβαρά, μετά τις 12 Ιουνίου 2017», εξηγώντας, πως υπήρξε δημοσίευμα, από το οποίο ανέγνωσε αποσπάσματα, στο οποίο σημειώνονταν, ότι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. προχωρά σε αξιοποίηση «πράσινων» μορφών ενέργειας, που βρίσκονται σε αδράνεια, όπως, μεταξύ άλλων, η αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων, και ιδιαίτερα στα νησιά, με ξεκάθαρη αναφορά στο σύμπλεγμα Μήλου-Κιμώλου-Πολυαίγου.

Όπως υποστήριξε ο Δήμαρχος, βάσει του δημοσιεύματος, έως το τέλος Ιουλίου θα υπάρξει στρατηγικός επενδυτής και ως εκ τούτου η Μήλος, η Κίμωλος και η Πολύαιγος, θα αποκτήσουν εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 5MW, έως το Δεκέμβριο του 2019, ενώ για τη Μήλο, προβλέπεται η άμεση διασύνδεσή της με το ηπειρωτικό δίκτυο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο κ. Δαμουλάκης τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της έκδοσης αρνητικού ψηφίσματος, αποκλείοντας το ενδεχόμενο συνάντησης με στελέχη της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. για ενημέρωση, λέγοντας, ότι «το ζήτημα είναι ξεκάθαρο. Ή θέλουμε ή δεν θέλουμε», υπενθυμίζοντας, ότι βασική δέσμευση της πλειοψηφούσας παράταξης προεκλογικά ήταν η αντίθεση στην αξιοποίηση της γεωθερμίας εθνικής σημασίας.

«Προτείνω λοιπόν να πάρουμε μία ομόφωνη, ξεκάθαρη απόφαση, όπου να ζητάμε να κλείσει άπαξ και δια παντός το θέμα της εκμετάλλευσης της γεωθερμίας, έτσι όπως τίθεται για Μήλο-Κίμωλο-Πολύαιγο», εισηγήθηκε ο Δήμαρχος, όπως επίσης και την παρουσία εκπροσώπων του Δήμου Μήλου, κατά τη συζήτηση του θέματος στο Δ.Σ. Δήμου Κιμώλου, ο οποίος επίσης έχει σαφή θέση κατά της αξιοποίησης της γεωθερμίας.

Τέλος, τάχθηκε κατά και της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Μήλου με το ηπειρωτικό δίκτυο, ενώ επανέλαβε, πως «είναι ένα θέμα που πρέπει να κλείσει, στέλνοντας ένα ακόμη πιο σκληρό, ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι δεν μπορεί κανείς να αποφασίζει για την καταστροφή μας».

Παράλληλα, λαμβάνοντας το λόγο ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, σημείωσε, πως η Μήλος είναι θετική στην εκμετάλλευση της γεωθερμίας χαμηλής ενθαλπίας, σε τοπικό επίπεδο, ωστόσο, κατόπιν της διασύνδεσης και της αξιοποίησης εθνικής σημασίας, τόνισε, πως αυτό θα σημάνει το τέλος της Μήλου, φέροντας παραδείγματα από χωριά 5 χιλιάδων και 10 χιλιάδων κατοίκων στην περιοχή της Πτολεμαΐδας, όπου αξιοποιούνται τα γεωθερμικά πεδία στα ορυχεία λιγνίτη, τα οποία ερημώθηκαν εν μία νυκτί, όπως υποστήριξε.

Πολυπλοκότερο από ένα «στεγνό “όχι”» το ζήτημα

Η κυριότερη μορφή αντιλόγου, προήλθε από το Δημοτικό Σύμβουλο της μειοψηφίας, κ. Ζούλια, ο οποίος σημείωσε, ότι αν ισχύει το δημοσίευμα που ανέγνωσε ο Δήμαρχος, υπάρχουν ήδη αποφάσεις, που ελήφθησαν ερήμην των Μηλίων, και ως εκ τούτου οι περαιτέρω ενέργειες είναι προαποφασισμένες, ανεξάρτητα από τα «όχι» των Μηλίων.

Ενώ τάχθηκε ανοιχτά κατά της αξιοποίησης της γεωθερμίας, λόγω της πρότερης κάκιστης εμπειρίας της Μήλου, επεσήμανε πως από την Ευρώπη επιβάλλεται ως ήπια μορφή ενέργειας και κατά συνέπεια απαιτείται μία ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη με στοιχεία και αποδείξεις προσέγγιση, αντί ενός «ξερού όχι», όπως το χαρακτήρισε.

«Αν δεν κάτσουμε κάτω, σε ένα τραπέζι, να τους αιτιολογήσουμε το πώς και το γιατί λέμε όχι. Δεν θα δεχτεί κανένας υπουργός, οποιασδήποτε κυβέρνησης τη μη διασύνδεση της Μήλου, επειδή εμείς φοβόμαστε αν θα γίνει ή δεν θα γίνει η γεωθερμία. Αυτή τη στιγμή, όλοι παγκοσμίως μιλούν για το πώς θα μειώσουν τα κόστη στην ενέργεια και το κόστος της ενέργειας θα μειωθεί με τη διασύνδεση. Κι αν εμείς πούμε όχι στη διασύνδεση και έρθει το Υπουργείο και υπολογίσει το κόστος παραγωγής της κιλοβατώρας στη Μήλο – γιατί αυτό θα κάνουν για όσους πουν όχι και η δέσμευση ότι από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη θα πάψει να υπάρχει. Αν λοιπόν στη Μήλο στοιχίζει 20 ευρώ – τυχαίο νούμερο – η κιλοβατώρα, θα πουν να πληρώνουμε 20 ευρώ την κιλοβατώρα. Τότε θα συνεχίζετε να συμφωνείτε με τη μη διασύνδεση;», υπογράμμισε ο κ. Ζούλιας.

Όπως τόνισε συνεχίζοντας, «δεν είναι τόσο απλό το πράγμα. Είναι ένα πολύ εύκολο “όχι” και πολύ αρεστό στα αυτιά των συμπολιτών μας και στα δικά μας, αλλά δεν είναι τόσο απλό. Θέλει πολλή δουλειά, πολλή κουβέντα και συζήτηση. Πίσω από την διασύνδεση και ας αφήσουμε για λίγο στην άκρη τη γεωθερμία, κρύβεται η τιμή της κιλοβατώρας».

«Ο λόγος που είπαμε κάποιοι, ότι θέλουμε ενημέρωση, δεν είναι για να μας πουν αν είναι καλή ή κακή η γεωθερμία, τι θα προσφέρει και τι δε θα προσφέρει. Υπάρχουν δεκάδες άλλα θέματα και ζητήματα, που έχουν να κάνουν με την ενέργεια και πολύ περισσότερο με τη διασύνδεση. Αν εσείς είστε έτοιμος με ένα “όχι” να ρισκάρετε αύριο ο Μηλιός να πληρώνει την κιλοβατώρα δεκαπλάσια καλώς, αλλά πρέπει και να του το πείτε», σημείωσε κλείνοντας ο κ. Ζούλιας.

«Δεν φεύγουμε από το νησί»

Μεγάλη ένταση μεταξύ του κ. Ζούλια και του Δημάρχου σημειώθηκε, όταν ο πρώτος θέλησε να διευκρινίσει, κατόπιν άλλων παρεμβάσεων, πως δεν συνέδεσε την τοποθέτησή του με κανέναν τρόπο την εκμετάλλευση της γεωθερμίας με την ηλεκτρική διασύνδεση και ότι επ’ ουδενί δεν τάχθηκε υπέρ, ωστόσο, όπως επανέλαβε αφορούν σε δύο διαφορετικά στοιχεία του ίδιου τομέα, αυτού της ενέργειας και θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν.

Εκεί ο Δήμαρχος ανέβασε τους τόνους, κατηγορώντας τον κ. Ζούλια πως αποπροσανατολίζει, με αποτέλεσμα οι δύο άνδρες να συγκρουστούν και ο κ. Ζούλιας να αποχωρήσει από τη συνεδρίαση.

Ο κ. Δαμουλάκης συνέχισε, τονίζοντας, ότι «εμείς μιλάμε για το εξής: ποιος θέλει και ποιος δε θέλει τη γεωθερμία; Εμείς έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα, ότι δεν τη θέλουμε και αυτό γιατί πρόκειται για πολιτική απόφαση», ενώ συμπλήρωσε, βάσει του δημοσιεύματος, πως «η ΔΕΗ ενισχύει την εξωστρέφειά της και προσανατολίζεται στη δυνατότητα ίδρυσης εταιρειών με σύμπραξη και συμμετοχή κάθε είδους και εθνικότητας εταιρειών. Μπορεί δηλαδή να έρθει οποιοσδήποτε εδώ, να κάνει οτιδήποτε θέλει, να διαλύσει το νησί. Είπαμε, ότι τον ΦΠΑ, εν πάσει περιπτώσει, το δεχτήκαμε, το ότι έκλεισαν το ΙΚΑ, το δεχτήκαμε, αλλά δεν έπαιξαν με την υγεία μας. Το θέμα είναι ξεκάθαρο, δεν φεύγουμε από το νησί».

Τέλος και μετά από αρκετές διαφωνίες και ένταση, ο Δήμαρχος εισηγήθηκε να συνταχθεί και να εκδοθεί νέο, σκληρότερο ψήφισμα του Δήμου Μήλου, από το αντίστοιχο του 2011, που όπως υποστήριξε, είχε φέρει το τέλος της υπόθεσης της γεωθερμίας τότε, ώστε να προστατευθεί η Μήλος και τα γύρω νησιά, από την καταστροφή. Το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

 

Ετικέτες: