Στελεχωμένες στο 100% τυπικά οι Λιμενικές Αρχές των Κυκλάδων, χωρίς ωστόσο να καλύπτονται οι βασικές, πραγματικές ανάγκες, μετά την μεταρρύθμιση του «Λιμενικού Καλλικράτη»

Εικονική στελέχωση

Την επιτακτική ανάγκη ανακατανομής των οργανικών θέσεων, προκειμένου να στελεχωθούν οι Λιμενικές Υπηρεσίες, τονίζουν τόσο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος όσο και η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Κυκλάδων.

Να επανεξεταστεί η κατανομή των οργανικών θέσεων, οι οποίες μειώθηκαν δραστικά κατά την εφαρμογή του «Λιμενικού Καλλικράτη», στις υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος, ζητά το πανελλαδικό συνδικαλιστικό όργανο των λιμενικών υπαλλήλων, τόσο από τη φυσική, όσο και από την πολιτική ηγεσία του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Παράλληλα, τα οργανογράμματα των λιμενικών υπηρεσιών στις Κυκλάδες, παρά το γεγονός, ότι φαινομενικά και τυπικά βρίσκονται καλυμμένα στο 100%, αδυνατούν να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες των νησιών, ιδιαίτερα κατά τις εποχές υψηλής επισκεψιμότητας.

«Άνευ όρων ξεπούλημα οργανικών θέσεων»

Με αφορμή τις τακτικές μεταθέσεις του 2017, αλλά και την κατακόρυφη μείωση των οργανικών θέσεων στις λιμενικές υπηρεσίες, κατά 2.250 σε πανελλαδικό επίπεδο, βάσει του «Λιμενικού Καλλικράτη», η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, με την οποία καλεί τη φυσική και πολιτική ηγεσία του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. να επανεξετάσει, κατόπιν διαβούλευσης, με τους εκπροσώπους των υπαλλήλων, την κατανομή των οργανικών θέσεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΟΕΠΛΣ, «μετά και το πέρας των τακτικών μεταθέσεων του 2017 και σε συνέχεια της από 24-03-17 επιστολή μας προς ΥΝΑΝΠ κ. Κουρουμπλη Παναγιώτη, είναι κοινή διαπίστωση τόσο της Ομοσπονδίας μας όσο και των τοπικών Ενώσεων ότι η αδιαφορία και το άνευ όρων ξεπούλημα των οργανικών θέσεων του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. καταδικάζεται από όλους μας ως η πιο τραγική εμπειρία που βίωσε το Σώμα στη σύγχρονη ιστορία του».

Όπως επισημαίνεται, «η Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. εδώ και 2 χρόνια έχει θέσει ως πρωταρχικό της αιτήματα την αύξηση των οργανικών θέσεων και την ανακατανομή προσωπικού σε συνάρτηση με τις προσλήψεις με σταθερή ροή μέσω Πανελληνίων εξετάσεων», καθώς «είναι γεγονός ότι η μείωση των οργανικών θέσεων κατά 2.250 και η εφαρμογή του Καλλικράτη έχει "στοιχειώσει" το Σώμα κάτι που έγινε αντιληπτό και στις φετινές μεταθέσεις αφού για πολλές Λιμενικές Αρχές που έχουν ήδη απογυμνωθεί δεν υπάρχει καν η προοπτική αναβάθμισης».

Και αυτό γιατί, όπως τονίζει η Ομοσπονδία, «οι οργανικές θέσεις που έχουν προβλεφθεί σε κάποιες υπηρεσίες, δεν επαρκούν να καλύψουν ούτε καν τις βασικές λειτουργικές ανάγκες. Θα πρέπει δε να τονιστεί ότι οι ανάγκες του Σώματος είναι διαρκώς μεταβαλλόμενες, με το μεταναστευτικό του 2015 ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανάδειξης του λάθους της μείωσης των οργανικών θέσεων το 2014».

Για τους παραπάνω λόγους, η ΠΟΕΠΛΣ καλεί τόσο τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή όσο και τον Αρχηγό του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχο ΛΣ κ. Σταμάτιο Ράπτη, για αποδοχή της πρότασης του φορέα και από κοινού λήψη πρωτοβουλιών για σύσταση επιτροπής με βασικό θέμα την ανακατανομή των οργανικών θέσεων.

Κλείνοντας, η Ομοσπονδία αναφέρει: “Καλούμε κάθε υγιή συνδικαλιστική δύναμη σε συνεργασία και υπενθυμίζουμε ότι ουδείς «ρίψασπις» δικαιώθηκε με τη φυγή του”.

Στελεχωμένες… «στα χαρτιά»

Το πρόβλημα που θίγει η ΠΟΕΠΛΣ, αφορά σε πανελλαδικό επίπεδο και ως εκ τούτου οι Κυκλάδες δεν θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση.

Όπως τονίζει ο Πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Κυκλάδων και Υπολιμενάρχης Σύρου, κ. Γιάννης Βαμβακούσης, «είναι ένα θέμα που κατ’ επανάληψη το έχουμε θέσει, τόσο εγώ, όσο και το Δ.Σ. της Ένωσης στην πολιτική και φυσική ηγεσία. Πριν από περίπου 15 ημέρες ο Αρχηγός του Λ.Σ. είχε επισκεφτεί τη Σύρο και κάποια νησιά των Κυκλάδων και στη συνάντηση που είχαμε, μεταξύ άλλων, ετέθη ως κύριο πρόβλημα στις Κυκλάδες, η υποστελέχωση».

Όπως διευκρινίζει ο κ. Βαμβακούσης, «σύμφωνα με τον “Λιμενικό Καλλικράτη” είμαστε στελεχωμένοι από οργανικές θέσεις 100%, σε όλες τις Κυκλάδες. Βέβαια, ο “Λιμενικός Καλλικράτης” δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες και υποχρεώσεις των λιμενικών υπαλλήλων των Κυκλάδων», καθώς όπως εξήγησε, οι οργανικές θέσεις, με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, μειώθηκαν σε μεγάλο βαθμό και ως εκ τούτου δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

«Ο Αρχηγός από την πλευρά του κατανοεί το πρόβλημα και όντως καταβάλλεται προσπάθεια, προκειμένου να στελεχωθούμε επαρκώς», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΠΛΣΚ, ενώ σημείωσε, πως «δέσμευση από τον κ. Αρχηγό είναι, ότι τουλάχιστον για κάποιες Λιμενικές Αρχές, που είναι οξύτερο από τις υπόλοιπες το πρόβλημα, όπως στην Τήνο, που υπηρετούν μόνο 20 λιμενικοί, με τεράστιες ανάγκες, από το Σεπτέμβρη να στελεχωθούν περεταίρω και να περιοριστεί το πρόβλημα».

Σύμφωνα με τον κ. Βαμβακούση, το θέμα παρακολουθείται στενά, ενώ οι οχλήσεις προς τα υψηλόβαθμα στελέχη Υπουργείου και ΛΣ-ΕΛΑΚΤ είναι συνεχείς.

Αδυναμία έκτακτης ενίσχυσης

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού ΛΣ Κυκλάδων, αποσαφήνισε, πως οι Λιμενικές Αρχές σπανίως ενισχύονται εποχικά με έκτακτο προσωπικό, όπως επί παραδείγματι οι Αστυνομικές Αρχές, καθώς οι ελάχιστες θέσεις που προκηρύσσονται, αφορούν κυρίως σε κάλυψη οργανικών θέσεων.

«Λόγω της δημοσιονομικής στενότητας δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα και γενικότερα έχει επέλθει μείωση γενικότερα στο προσωπικό του Λιμενικού Σώματος με τον Καλλικράτη σε πανελλήνια κλίμακα. Οι Αστυνομικές Αρχές στελεχώνονται από προσωπικό, το οποίο βγαίνει από σχολές, που κανείς μπορεί να μπει μέσω των πανελληνίων εξετάσεων. Υπάρχει συνεχής ροή αστυνομικών. Για το Λ.Σ. δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα. Σε ό,τι αφορά στο Λιμενικό Σώμα, βγαίνει μία προκήρυξη, όποτε το Υπουργείο έχει πίστωση, προκειμένου να κάνει προσλήψεις», υπογράμμισε.

Μάλιστα, ενδεικτικά ανέφερε, πως «βρίσκομαι αυτή τη στιγμή στη Σχολή Λιμενοφυλάκων, στην οποία φοιτούν 47 μόνο άτομα. Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, αυτά τα 47 άτομα, τι ανάγκες θα καλύψουν σε πανελλαδικό επίπεδο; Διότι οι ανάγκες δεν είναι μόνο στις Κυκλάδες, είναι παντού».