Σε συνεδρίαση που «μύρισε μπαρούτι» λόγω των εξαγριωμένων πολιτών η Δημοτική Αρχή της Μήλου ενημέρωσε για τις ενέργειες αντιμετώπισης των προβλημάτων σε ύδρευση και αποχέτευση

Ξεχείλισε η αγανάκτηση

Σε μία ιδιαίτερα ταραχώδη, ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μήλου, που προκάλεσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, πραγματοποιήθηκε η ενημέρωση της Δημοτικής Αρχής προς το Σώμα και τους πολίτες του νησιού, σχετικά με τα μείζονα ζητήματα ύδρευσης και αποχέτευσης.

Τη μαραθώνια, εξάωρη σχεδόν συνεδρίαση άνοιξε ο Δήμαρχος Μήλου, κ. Γεράσιμος Δαμουλάκης, ζητώντας συγνώμη από όσους έχουν ταλαιπωρηθεί, λόγω των προβλημάτων, μία παραδοχή, που όμως άφησε σχεδόν αδιάφορους τους δεκάδες εξαγριωμένους πολίτες, που παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση, με το σύνολο των συμβούλων της νυν κυρίως, αλλά και της πρώην δημοτικής αρχής, να έρχονται αντιμέτωποι με την συσσωρευμένη και έντονη αγανάκτηση, για τα χρονίζοντα ζητήματα. Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν επίσης τεχνικοί εκπρόσωποι από την εταιρεία που διαχειρίζεται τη μονάδα αφαλάτωσης «ΑΙΟΛΙΚΗ».

 «Ο Δήμαρχος δεν ασχολείται με τη Μήλο»

Σε ό,τι αφορά στα προβλήματα της ύδρευσης, που κατέλαβαν και το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης, δεδομένου, ότι δεν είναι λίγοι οι κάτοικοι, που αντιμετωπίζουν συχνές και πολύωρες διακοπές στην υδροδότηση, ενώ σε συγκεκριμένες περιοχές, ακόμη και όταν παρέχεται νερό, φτάνει στη βρύση των καταναλωτών «κόκκινο», λόγω της σκουριάς, ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας, κ. Μαρτάκης, αφού τόνισε, πως οι κάτοικοι δικαίως έφτασαν στο μη περαιτέρω, με την κατάσταση που επικρατεί στο νησί, πέρασε σε μία ευθεία επίθεση προς το Δήμαρχο, λέγοντας, ότι «ο Δήμαρχος σήμερα ζήτησε συγγνώμη, μετά την κατακραυγή. Προτιμά να παίρνει χειροκροτήματα για την Αφροδίτη. Δεν ασχολείται με τη Μήλο, ασχολείται με την ΚΕΔΕ, με αλλότρια θέματα και όχι με τη Μήλο. Αυτό είναι το πρόβλημα».

Συνεχίζοντας, επί της ουσίας, ανέφερε, ότι «σήμερα ζητούμε να ενημερωθεί ο κόσμος γιατί φτάσαμε μέχρι εδώ στο “παρά πέντε”, γιατί μετά τη διαμαρτυρία του κόσμου, φτάσαμε να έχουμε ένα έγγραφο που να λέει ότι εντασσόμεθα στο Περιφερειακό Πρόγραμμα, κάτι που ζητούσαμε εμείς από καιρό και δεν είχε γίνει».

Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν και έλαβαν το λόγο, επίσης, ο πρόεδρος της Δ.Ε. του Κέντρου Υγείας Μήλου, κ. Αποστολόπουλος, όπως και η παιδίατρος του ΚΥΜ, κ. Γεωργοπούλου, οι οποίοι στο θέμα των λυμάτων ανέβασαν τους τόνους και είχαν οξείες αντιπαραθέσεις, τόσο με συμβούλους της Δ.Α. όσο και με τον Πρόεδρο του Δ.Σ., ενώ μετά από δήλωση, εκ μέρους δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας, ότι δε διενεργήθηκε έλεγχος στο συμπληρωματικό νερό, προτού αυτό παρασχεθεί, για την κάλυψη των αναγκών, η κ. Γεωργοπούλου δήλωσε, πως πρόκειται να καταθέσει καταγγελία στην υπηρεσία Υγειονομίας.

Τεράστια η δυσφήμιση για το νησί

Αναγνώστηκε επίσης, λόγω απουσίας του δημοτικού συμβούλου της μειοψηφίας, κ. Καβαλιέρου, σχετική επιστολή, στην οποία τόνιζε, μεταξύ άλλων, πως «δε δεχόμαστε να μπαίνει σε κίνδυνο η υγεία μας, με την τριτοκοσμική διαχείριση των λυμάτων, ούτε δεχόμαστε να πληρώνει το νησί πρόστιμα για την ανεξέλεγκτη διάθεση των λυμάτων, όπως αυτό των 42.000 ευρώ από την Περιφέρεια, εξαιτίας των παραλείψεων του Δημάρχου. Αν η πλειοψηφία του Δ.Σ. δε δέχεται, ότι τα λύματα τρέχουν ανεξέλεγκτα εδώ κι εκεί, εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να βρεθούμε αύριο μπροστά σε μία υγειονομική κρίση. Ούτε δεχόμαστε να μένουν τα σπίτια μας χωρίς νερό, ούτε να ανοίγουμε τη βρύση μας και να τρέχει κόκκινη λάσπη, ούτε οι σωλήνες στα Πολλώνια να χάνουν το μισό νερό. Δεν είναι μόνο αυτά τα προβλήματα, είναι και οι επιπτώσεις στον τουρισμό», μιλώντας για τεράστια δυσφήμιση, τόσο από πανελλαδικής εμβέλειας ΜΜΕ, όσο και από κακές εντυπώσεις των τουριστών, για να καταλήξει σημειώνοντας, ότι «ο “Δήμαρχος του τουρισμού” φαίνεται να είναι ο χειρότερος εκπρόσωπος του τουρισμού που θα μπορούσε να υπάρξει», διαβεβαιώνοντας τέλος, ότι «βρίσκομαι στη διάθεση κάθε κίνησης δημοτών και θα παλέψω οργανωμένα για αυτά».

Προσπαθώντας να δώσει ένα μικρό ιστορικό των ζητημάτων ξεκίνησε την τοποθέτησή του και ο δημ. σύμβουλος της μειοψηφίας, κ. Ζούλιας, η οποία όμως διακόπηκε από τις έντονες παρεμβάσεις των δημοτών, που απαιτούσαν να μιλήσει ο Δήμαρχος.

Στη συνέχεια ο κ. Νίνος, επίσης σύμβουλος της μειοψηφίας, τόνισε, πως τα προβλήματα ήταν γνωστά ήδη από το 2011, χωρίς όμως να έχει γίνει καμία ενέργεια για τη βελτίωσή τους, ενώ απηύθυνε συγκεκριμένα ερωτήματα σχετικά με κινήσεις της δημοτικής αρχής πάνω στα θέματα.

Σε τοποθέτησή του ο π. Αντιδήμαρχος, κ. Γαϊτανής, τόνισε πως η μονάδα αφαλάτωσης οριακά εξυπηρετούσε τον πληθυσμό της Μήλου ήδη από την έναρξη λειτουργίας της, ωστόσο χάθηκε πολύτιμος χρόνος σε διαμάχες με την εταιρεία διαχείρισης και ζήτησε «από αύριο κιόλας» να ξεκινήσει η Τεχνική Υπηρεσία προετοιμασία για τα συνοδά έργα που ζητά η ΑΙΟΛΙΚΗ, προκειμένου να αυξήσει τον όγκο του παρεχόμενου νερού, καθώς ο εκπρόσωπός της, σημείωσε, πως υπό προϋποθέσεις και με βασικότερο όρο, ο Δήμος να αναλάβει την κατασκευή δεύτερου αγωγού, η εταιρεία προτίθεται να παρέχει 1.500κμ περισσότερα.

Επίσης, ο εκπρόσωπος της εταιρείας, βάσει στοιχείων, υποστήριξε, ότι οι καταναλώσεις δεν είναι υπερβατικές του όγκου του παρεχόμενου νερού, ωστόσο υπάρχει ενδεχόμενο να χάνονται περισσότερα από 1.000κμ λόγω διαρροών και επεσήμανε την ανάγκη εκπόνησης σχετικής μελέτης.

Αντιμετώπιση άμεσα, αλλά και μακροπρόθεσμα

Παρ’ όλο που είχε ήδη τοποθετηθεί αναλυτικά, σχετικά με τις κινήσεις της δημοτικής αρχής, για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, τόσο άμεσα, με άντληση νερού από γεωτρήσεις και πηγάδια, αλλά και με υδροφόρες, όσο και οριστικά, δεσμευόμενος, ότι θα προχωρήσει σε ανάρτηση όλης της σχετικής αλληλογραφίας του Δήμου τους αρμόδιους φορείς, ώστε να αποδειχθούν τα γρήγορα αντανακλαστικά της Δ.Α και πως οι καθυστερήσεις οφείλονται σε γραφειοκρατικά ζητήματα, ο Δήμαρχος Μήλου, κ. Γεράσιμος Δαμουλάκης, ο οποίος αντιμετώπισε δεκάδες διακοπές από τους οργισμένους δημότες, συνόψισε, επισημαίνοντας, πως «ο αγωγός, ο οποίος εξυπηρετεί την ΑΙΟΛΙΚΗ, ο δεύτερος έχει μπει μέσα στο Ειδικό Περιφερειακό Πρόγραμμα και θα προχωρήσει. Υπάρχει δεξαμενή που είναι σε εξέλιξη, 2.000κμ, ενώ μπήκε στο πρόγραμμα αυτό και μία δεύτερη δεξαμενή 2.000κμ, για να μεγαλώσουμε την αποθηκευτική ικανότητα. Στα Πολλώνια, μέσα στην ίδια πρόταση, υπάρχει δεξαμενή, όπως είχε σχεδιαστεί το έργο απ’ την αρχή, να πηγαίνει το νερό και στη συνέχεια να γίνεται διάχυση».

Επιπλέον, προκειμένου να δοθεί άμεση, μέσα στην περίοδο υψηλής επισκεψιμότητας του Αυγούστου, ο Δήμαρχος τόνισε, πως κατόπιν συνεργασίας με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και τον Υφυπουργό, κ. Σαντορινιό, αναμένεται σε διάστημα μίας εβδομάδας περίπου, να δοθούν στο Δήμο Μήλου δύο μονάδες αφαλάτωσης από την Κίμωλο, όπου δεν χρησιμοποιούνται, δυναμικότητας 600κμ περίπου και θα παραμείνουν έως το τέλος Σεπτεμβρίου, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα άμεσα, έως την οριστική του λύση, με τη δημιουργία του αγωγού και την αύξηση του όγκου παρεχόμενου νερού από τη μεγάλη μονάδα αφαλάτωσης της Μήλου.

Ετικέτες: