Διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου και τοποθέτηση παιχνιδιών για την παιδική χαρά του Αδάμαντα, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Μήλου

Ασφάλεια έως τη λήψη πιστοποίησης

Γεμάτος με παιδιά ο χώρος, προτού ληφθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις
φωτογραφία αρχείου

Την διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου της παιδικής χαράς Αδάμαντα και την τοποθέτηση οργάνων, αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Μήλου, ενώ ερωτηματικά προέκυψαν, σχετικά με τη διαθεσιμότητα και τη λειτουργία του χώρου.

Έντονη πίεση και ερωτήματα, σε σχέση με την μελέτη, για το έργο διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου της παιδικής χαράς του Αδάμαντα, καθώς επίσης και για τη λειτουργία ή μη της παιδικής χαράς, δεδομένου, ότι έως και την πραγματοποίηση της συνεδρίασης, δεν είχε λάβει τις απαραίτητες πιστοποιήσεις, άσκησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας, στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μήλου.

Ερωτήματα σε σχέση με τη μελέτη

Το ζήτημα, προέκυψε κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος περί τροποποίησης του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου, όπου συμπεριλαμβάνεται και το συγκεκριμένο έργο, προϋπολογισμού περίπου 7.000 ευρώ.

Κατόπιν ερώτησης του δημοτικού συμβούλου, κ. Νίνου, κατά πόσον το συγκεκριμένο ποσό καλύπτει συνολικά τις ανάγκες της παιδικής χαράς, ο αρμόδιος υπάλληλος εκ μέρους της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Μήλου, κ. Τασιόπουλος, απάντησε, πως «είχε γίνει μία προμήθεια η οποία ήταν προϋπολογισμού 20.000 ευρώ και είχε ανατεθεί απευθείας σε κάποιο προμηθευτή να φέρει τα όργανα. Αυτή συμπεριλάμβανε και κάποιες εργασίες μέσα στην παιδική χαρά. Αυτό το ποσό αφορά σε κάποιες επιπλέον εργασίες που προέκυψαν, τροποποιήθηκαν κάποια πράγματα και προέκυψε ένα ποσό ακόμη, για να πληρωθεί ο εργολάβος», ενώ σε συνέχεια ερωτήματος του κ. Νίνου, αν υπάρχει μελέτη για τη διαμόρφωση της παιδικής χαράς, τόνισε, πως «υπάρχει μελέτη προμήθειας, στην οποία αναφέρεται ακριβώς το τι πληρώνουμε με τα 20.000 ευρώ, δηλαδή τα όργανα της παιδικής χαράς, η προμήθεια και η τοποθέτησή τους, κάποια δάπεδα, καθώς και η περίφραξη και τα τοιχία. Από κει και πέρα χρειάστηκαν κάποια επιπλέον πράγματα, μετακινήθηκε η παιδική χαρά, διότι έγινε μία στάση και αντί για μία απλή επένδυση τοίχου έπρεπε να γίνει τοίχος αντιστήριξης, με αποτέλεσμα να ανέβει το κόστος. Με αυτή την τεχνική έκθεση εδώ, καλύπτουμε το επιπλέον κόστος». Παράλληλα όμως, σημείωσε, κατόπιν ερώτησης, πως σχετική οικοδομική άδεια, για τις κατασκευαστικές εργασίες, δεν υπάρχει, όπως επίσης και πως δεν έχει παραληφθεί ακόμη ο φωτιστικός εξοπλισμός, ενώ ενημέρωσε, ότι ακόμη [σ.σ. 31/07] η παιδική χαρά, βρίσκεται εκτός λειτουργίας.

Ανοικτός στα παιδιά ο χώρος

Λαμβάνοντας το λόγο ο δημοτικός σύμβουλος, κ. Μαρτάκης, ανέφερε, ότι «πρώτα γίνονται τα έργα, εν συνεχεία έρχονται ως ανακοίνωση ένταξης νέων έργων και μετά ζητούμε να επιβεβαιώσουμε το έργο το οποίο έχει ήδη γίνει χωρίς μελέτη; Αυτό πρώτη φορά το ακούω. Να γίνεται το έργο, με κάποια συμφωνία με τον εργολάβο, ο οποίος το πήρε με απευθείας ανάθεση, να έρχεται στο δημοτικό συμβούλιο ως ένταξη νέου έργου και να πληρώσουμε κάτι, το οποίο δεν ξέρουμε πώς έχει γίνει και τι έγινε».

Όσον αφορά στη λειτουργία της παιδικής χαράς, ο κ. Μαρτάκης τόνισε, πως «πριν από λίγο είπατε, ότι δεν έχει γίνει πιστοποίηση, δεν έχουν μπει φωτιστικά, δεν έχουν μπει όλα όσα χρειάζεται και ότι η παιδική χαρά δεν λειτουργεί. Εγώ χτες κατέβηκα με το εγγονάκι μου και πήγαμε και παίξαμε. Μπήκαμε σε αόρατη παιδική χαρά; Ή σε μία παιδική χαρά που κάποιος την άνοιξε; Ποιος άνοιξε την παιδική χαρά και τα παιδιά παίζουν χωρίς να υπάρχει πιστοποίηση; Αν γίνει ένα ατύχημα, ποιος είναι υπεύθυνος; Εσείς ως Τεχνική Υπηρεσία ή εγώ ως δημοτικός σύμβουλος, που άφησα τα παιδιά μου να μπουν μέσα;», με τον κ. Τασιόπουλο να απαντά, ότι «εφόσον μάθαμε ότι η παιδική χαρά είναι ανοιχτή, θα πάμε να την κλείσουμε, να βάλουμε λουκέτο. Δεν είναι πιστοποιημένη η παιδική χαρά, δεν είναι έτοιμη για λειτουργία. Μελέτη, ξαναλέω, υπάρχει. Υπάρχει η μελέτη προμήθειας των οργάνων».

Διαδικασία που μειώνει τα κόστη

Όπως σημείωσε στη συνέχεια ο δημοτικός σύμβουλος, κ. Μικέλης, «είναι πολύ άσχημο εμείς που είμαστε στην Οικονομική Επιτροπή, να βρισκόμαστε στο Δημοτικό Συμβούλιο και να καλούμαστε να εγκρίνουμε κάποια πράγματα. Δεν έχει μελέτη η παιδική χαρά. Βλέπουμε συνεργεία με απευθείας ανάθεση, τα οποία δεν έχουν περάσει από πουθενά και μας λέει ο υπάλληλος του Δήμου, ότι έχει γίνει μελέτη για το τι όργανα θα μπουν μέσα. Για το χώρο, για το φωτισμό, για όλα αυτά, υπάρχουν μελέτες; Δεν υπάρχουν μελέτες. Έχουν προεγκριθεί τα ποσά; Δεν έχουν προεγκριθεί τα ποσά», δηλώνοντας πως δεν πρόκειται να ψηφίσει θετικά για το έργο».

Ωστόσο, ο κ. Τασιόπουλος εξήγησε το σκεπτικό, σχετικά με τη μελέτη του έργου, λέγοντας, πως «όταν υπάρχει μελέτη προμήθειας, το κόστος είναι πολύ πιο μικρό και έχουμε τέτοια δυνατότητα από τη νομοθεσία. Δεν αναφέρεται πουθενά στο νόμο αν η κατασκευή μίας παιδικής χαράς είναι προμήθεια ή έργο. Γλιτώνουμε τα εργολαβικά οφέλη, που είναι 18%, τα απρόβλεπτα, που είναι 15% κι έτσι, ένα έργο που τώρα μας στοίχησε 20.000 ευρώ, […] θα είχε στοιχήσει 30.000, για το ίδιο ακριβώς αντικείμενο. Γι’ αυτό το λόγο έγινε μελέτη προμήθειας».

Συνηγορώντας υπέρ της τήρησης της νομιμότητας από τη δημοτική αρχή και η αντιδήμαρχος οικονομικών, κ. Βαμβακάρη, τόνισε, πως σε ό,τι αφορά στην απευθείας ανάθεση «ακολουθήσαμε μία τυπική διαδικασία. Δεν παρανόμησε κανένας, ήταν τυπική διαδικασία, καθώς ήταν το ποσό τέτοιο και η διαδικασία έγινε μέσα από την Οικονομική Επιτροπή», υπενθυμίζοντας, πως «όταν πέρασε από την Οικονομική Επιτροπή μας το διάβασε η κ. Κάτρη και το ψηφίσαμε. Υπήρχε μία ανάγκη για την παιδική χαρά. Διαμορφώνεται ο χώρος και αυτός θα πρέπει να είναι ασφαλής για τα παιδιά και επειδή είναι και μέσα στο κέντρο του Αδάμαντα, να είναι και ωραία. Νομίζω δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες, οπότε είναι στη φάση, που το έργο ακόμη εκτελείται». 

Ετικέτες: