Το σχέδιο προϋπολογισμού καθώς και το Τεχνικό Πρόγραμμα του οικονομικού έτους 2018, ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Κέας, Κύθνου, Σερίφου

Σημαντικό έργο με συνετή οικονομική διαχείριση

Ορθολογική διαχείριση των δαπανών και έμφαση στην υλοποίηση έργων, με στόχο τη βελτίωση της λειτουργικότητας των λιμενικών εγκαταστάσεων των νησιών

Στα ίδια επίπεδα, αναμένεται να κινηθεί σε οικονομικό επίπεδο το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου και κατά το 2018, με μεγαλύτερη έμφαση στα έργα υποδομής, στοχεύοντας στην εκμετάλλευση των ευρωπαϊκών και εθνικών χρηματοδοτικών πακέτων, σύμφωνα με τη συζήτηση, κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ταμείου, για την έγκριση του Τεχνικού Προγράμματος και του σχεδίου προϋπολογισμού για το 2018.

H έγκριση του τεχνικού προγράμματος έργων του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου καθώς και του σχεδίου προϋπολογισμού για το έτος 2018, συζητήθηκαν κατά τη συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 22 Αυγούστου. Το ΔΛΤ Σύρου, Κέας, Κύθνου και Σερίφου, πιστό στη συνέπειά του στα χρονοδιαγράμματα, που ορίζει η νομοθεσία, με την πολύτιμη συμβολή των Υπηρεσιών του και στόχο την όσο το δυνατόν αμεσότερη έναρξη εκτέλεσης, παρουσίασε και ενέκρινε τον οικονομικό και τεχνικό προγραμματισμό του σε ό,τι αφορά στο επόμενο οικονομικό έτος, ενώ παράλληλα, εγκρίθηκαν επίσης η έκθεση του δεύτερου τριμήνου ως προς τα αποτελέσματα του προϋπολογισμού.

Περιορισμένες δαπάνες, έμφαση στα έργα

Σύμφωνα με την εισήγηση εκ μέρους της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και αφού αναλύθηκαν όλες οι προβλέψεις, κατά ομάδα εσόδων και εξόδων, αποσαφηνίστηκε εξ αρχής ότι «πρόκειται για ένα σχέδιο προϋπολογισμού οικ. έτους 2018 που βασίζεται στην ανάγκη άσκησης περιοριστικής πολιτικής στις δαπάνες γενικότερα, με υποχρέωση συγκράτησης αυτών στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα», ωστόσο, «είναι αποτελεσματικός αλλά και προσαρμοσμένος στα σημερινά δεδομένα με εγγραφή μόνο δαπανών που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τα έσοδα που αναμένεται να εισπραχθούν».

Όπως σημείωσε και ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας, κ. Κωνσταντίνος Πολίτης, το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2018 «διαμορφώνεται στα ίδια επίπεδα με πέρσι, με τη μεθοδολογία που αναπτύσσεται και είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε. Είναι ρεαλιστικός, είναι ισοσκελισμένος, ενώ είναι το προαπαιτούμενο, ότι μπορούμε να πληρώσουμε όλες τις δαπάνες μας, που έχουμε προβλέψει σύμφωνα με τα έσοδά μας».

Συνοπτικά και ανακεφαλαιωτικά, το σχέδιο π/ϋ για το 2018 εμφανίζει τακτικά έσοδα ύψους 1.165.534 ευρώ, οι προβλέψεις των έκτακτων εσόδων αφορούν σε 124.400 ευρώ, τα έσοδα ΠΟΕ προβλέπονται να φτάσουν τις 6.500 ευρώ, τα εισπρακτέα Υπόλοιπα τις 227.929 ευρώ, τα εισπρακτέα υπέρ Δημοσίου στις 165.492 ευρώ και το χρηματικό υπόλοιπο στα 962.956 ευρώ, διαμορφώνοντας το σύνολο των εσόδων του Ταμείου στα 2.652.811 ευρώ.

Αντίστοιχα, τα τακτικά έξοδα υπολογίζονται στο σχέδιο του π/ϋ για το 2018 σε 1.304.432 ευρώ, οι δαπάνες για επενδύσεις αγγίζουν τις 908.349 ευρώ, οι πληρωμές Παρελθόντων Οικονομικών Ετών (ΠΟΕ), σε ό,τι αφορά αποδόσεις και προβλέψεις εκτιμάται ότι θα αγγίξουν τις 394.002 ευρώ, ενώ το αποθεματικό υπολογίζεται στα 46.028, διαμορφώνοντας το συνολικό ποσό των προβλεπόμενων εξόδων, σε επίσης 2.652.811 ευρώ.

Όπως τόνισε ο κ. Πολίτης, σχετικά με τον υπολογισμό του αποθεματικού, «είμαστε υποχρεωμένοι, το 5% των τακτικών εσόδων να το εγγράψουμε ως αποθεματικό. Περίπου, το αποθεματικό του Ταμείου, κυμαίνεται από 45-50 χιλιάδες ευρώ και διατίθεται για έκτακτες περιπτώσεις αν χρειαστεί. […] Το maximum που μας επιτρέπει η μεθοδολογία να ορίσουμε αποθεματικό δεν μπορεί να υπερβαίνει το 5% των τακτικών εσόδων που έχουν προβλεφθεί. Δηλαδή, αν τα τακτικά μας έσοδα είναι περίπου 1.165.000 ευρώ, το maximum αποθεματικό που θα πρέπει να εγγραφεί αφορά σε 58 περίπου χιλιάδες ευρώ. Εμείς έχουμε εγγράψει 46.000 περίπου και έχουμε περιθώρια. Πρόκειται για ειδική μεθοδολογία, που καθορίζει την πρόβλεψη του ύψους των εσόδων της χρονιάς. […] Πριν, ας πούμε, 20 χρόνια, εγγράφονταν στους προϋπολογισμούς έσοδα, που ενδεχομένως να εισπράττονταν και δαπάνες που ενδεχομένως και να πληρώνονταν, απλώς για να ικανοποιηθεί κάποιο κοινό αίσθημα. Τώρα, οι φορείς περιορίζονται σε κατάρτιση προϋπολογισμών σε ρεαλιστικό επίπεδο, με τη χρήση των μηνιαίων στατιστικών, αλλά και με την εποπτεία του Παρατηρητηρίου.

Σχετικά με τις ολοένα αυξανόμενες υποχρεώσεις των δημοτικών Νομικών Προσώπων, προς το κράτος και τον τρόπο που αναμένεται αυτές να αντιμετωπιστούν, ο κ. Πολίτης ξεκαθάρισε, πως ο μόνος τρόπος, είναι ο περιορισμός και η ορθολογική διαχείριση των δαπανών σε λειτουργικό επίπεδο, ενώ όλα τα υπόλοιπα ποσά, διατίθενται για εκτέλεση και υλοποίηση έργων. «Το πλεονέκτημα είναι, ότι εμείς, σύμφωνα με τα έσοδά μας, κάθε χρόνο – τα τελευταία επτά χρόνια – καλύπτουμε, όλα όσα έχουμε προβλέψει ότι θα πληρώσουμε. Όχι θεωρητικά, στην πράξη. Δηλαδή και όλες οι δαπάνες, οι οποίες έχουν εκτιμηθεί για τον επόμενο χρόνο, να πραγματοποιηθούν στο ακέραιο, θα έχουμε τη δυνατότητα να τις πληρώσουμε», ενώ αναγνώρισε και αρκετά θετικά στοιχεία στον επόμενο προϋπολογισμό, όπως το πακέτο έργων, που θα χρηματοδοτηθούν μέσω ΕΣΠΑ, μετά την έγκρισή του, ύψους άνω του 1.200.000 ευρώ και κατέληξε, διαβεβαιώνοντας πως το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο δεν αντιμετωπίζει κανένα διαχειριστικό πρόβλημα.

Τέλος, ο κ. Πολίτης διευκρίνισε, πως ο προϋπολογισμός για το οικονομικό έτος του 2018 θα λάβει την τελική του μορφή μετά και την 1η Ιανουαρίου, όταν πλέον οι υπηρεσίες του Λιμενικού Ταμείου θα έχουν σαφή εικόνα σε ό,τι αφορά στα αδιάθετα ποσά, καθώς και στα οικονομικά στοιχεία και του τελευταίου τριμήνου του 2017, ενώ θα διαμορφωθεί αντίστοιχα και το Τεχνικό Πρόγραμμα.

Μεγαλύτερες οι δαπάνες στο Β’ τρίμηνο του 2017

Σε ό,τι αφορά στην έκθεση του δευτέρου τριμήνου του 2017, ως προς τα αποτελέσματα του προϋπολογισμού του ΔΛΤ, ο κ. Πολίτης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, σημείωσε, ότι «όπως είχα πει και στο πρώτο τρίμηνο, το δεύτερο περιλαμβάνει μεγαλύτερες δαπάνες, με τις δυνατότητες που έχουμε και σύμφωνα με την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Οι αιτίες καθυστέρησης των πληρωμών, δεν οφείλονται μόνο στην Υπηρεσία, αλλά και στους ελεγκτικούς μηχανισμούς», καθώς κατά το μεγαλύτερο τμήμα του πρώτου τριμήνου, ο προϋπολογισμός βρίσκεται προς έγκριση και ως εκ τούτου δεν πραγματοποιούνται δαπάνες.

«Στο σύνολο του εξαμήνου είμαστε θετικοί, ως προς την απόκλιση εσόδων και εξόδων, ωστόσο στο δεύτερο τρίμηνο οι δαπάνες μας, βρίσκονται λίγο υψηλότερες από το ελάχιστο του -10%, στο -17%. Δεν υπάρχει πρόβλημα, ώστε να υπάρξει υποχρεωτική αναμόρφωση στον προϋπολογισμό. Τα πράγματα εξελίσσονται όπως τα έχουμε προεκτιμήσει και σύμφωνα με τη στοχοθεσία, αλλά με την παρατήρηση που είχαμε κάνει στο πρώτο τρίμηνο, σε σχέση με το δεύτερο. Νομίζω ότι όλα συντάχθηκαν καλά και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας σε ό,τι αφορά στη λειτουργικότητά μας», υπογράμμισε, διευκρινίζοντας, πως «αυτά έχουν ήδη σταλεί στο Παρατηρητήριο και μέχρι στιγμής δεν έχουμε κανένα αρνητικό αποτέλεσμα, καθώς η διαφορά μας είναι θετική στην απόκλιση μεταξύ εσόδων και εξόδων για το πρώτο εξάμηνο, στο σύνολο».

Περιεκτικό και ρεαλιστικό Τεχνικό Πρόγραμμα

Αναφορικά με τα επικείμενα έργα, ο κ. Πολίτης, ανέφερε, ότι «έχουμε ένα σύνολο επενδυτικών δαπανών για το 2018, ύψους 858.350 ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει φυσικά προμήθειες, επισκευές, συντηρήσεις, στα λιμάνια ευθύνης μας και μέρος αυτού του ποσού, ήτοι 478.766 ευρώ, αποτελεί το νέο μας Τεχνικό Πρόγραμμα».

Αποσαφήνισε δε, ότι «αυτό θα διαμορφωθεί τελικά στις 31/12 αν υπάρξουν πιστώσεις από αδιάθετα ποσά, που θα χρησιμοποιηθούν για να ενισχύσουμε περαιτέρω το Τεχνικό μας Πρόγραμμα».

Στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου τα έργα χωρίζονται ανά νησί και ανάλογα με το ύψος της δαπάνης.

Για την Κέα, προβλέπονται επισκευές ηλεκτροφωτισμού και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων της χερσαίας ζώνης του Δήμου Κέας, ύψους 6.800 ευρώ, η εκπόνηση υποστηρικτικών μελετών στο πλαίσιο εκπόνησης MASTERPLAN για τις λιμενικές εγκαταστάσεις στον κόλπο του Αγ. Νικολάου, που αφορούν στην Κορρησία, το Βουρκάρι και το Γιαλισκάρι, κόστους 18.600 ευρώ, όπως επίσης και η επισκευή του οδοστρώματος της κεντρικής οδού πρόσβασης στο λιμένα της Κορησσίας, έργο που προϋπολογίζεται σε 124,000 ευρώ.

Στην Κύθνο αναμένεται να επισκευαστεί και να διαμορφωθεί χώρος WC και λουτήρων στο κτίριο εξυπηρέτησης χρηστών του καταφυγίου Λουτρών, έργο ύψους 10.000 ευρώ, ενώ προβλέπονται και επισκευές ηλεκτροφωτισμού και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων της χερσαίας ζώνης του Δήμου Κύθνου, ύψους 6.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στη Σέριφο, εκτός από τις επισκευές ηλεκτροφωτισμού και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων στη χερσαία ζώνη των ορίων του Δήμου, προβλέπεται επίσης η εκπόνηση μελέτης επικαιροποίησης του τοπογραφικού διαγράμματος και χάραξης γραμμής της χερσαίας ζώνης του λιμένα Σερίφου, κόστους 12,400 ευρώ.

Για τη Σύρο, προβλέπεται η συντήρηση και επισκευή του ηλεκτροφωτισμού και των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων σε όλες τις περιοχές αρμοδιότητας του ΔΛΤ Σύρου, ύψους δαπάνης 20.400 ευρώ, η επισκευή των υποστέγων, του ασφαλτοτάπητα και του δικτύου ομβρίων υδάτων στο κρηπίδωμα των επιβατικών πλοίων στο λιμάνι της Ερμούπολης, η επισκευή της ανωδομής και η βελτίωση της περίφραξης στην περιοχή από την πλατεία Κανάρη έως την περιοχή «Νησάκι» (προβλήτα κρουαζιεροπλοίων), κόστους 61,366.86 ευρώ, η επισκευή της ανωδομής κρηπιδώματος στο νότιο μόλο του λιμένα της Ερμούπολης, με δαπάνη ύψους 74,400 ευρώ.

Επιπλέον, προβλέπεται η εκπόνηση της μελέτης για το έργο κατασκευής κυκλικού κόμβου στην έξοδο του επιβατικού λιμένα Ερμούπολης, κόστους 12,400 ευρώ, ένα τμήμα, που προβλεπόταν στο αρχικό σχέδιο του έργου της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου, αλλά η υλοποίησή του είχε αναβληθεί.

Τέλος, για όλες τις περιοχές ευθύνης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, προβλέπεται δαπάνη 24.800 ευρώ, για την επισκευή, συντήρηση ή κατασκευή δαπέδων και ανωδομών στις χερσαίες ζώνες.

Η συνολική δαπάνη για το Τεχνικό Πρόγραμμα του ΔΛΤ Σύρου, Κύθνου, Κέας, Σερίφου, ανέρχεται, όπως αναφέρθηκε και από τον προϊστάμενο της Οικονομικής Υπηρεσίας του Ταμείου, σε 478.766,86 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί, πως το επενδυτικό πλάνο του Λιμενικού Ταμείου, δεν αφορά μόνο στην υλοποίηση των παραπάνω έργων, αλλά και στην απορρόφηση πόρων, μέσω εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την υλοποίηση μεγαλύτερων και σημαντικότερων έργων, που ξεπερνούν, οικονομικά, τις ίδιες οικονομικές δυνατότητες του ΔΛΤ. Παρ’ όλα αυτά, ο συγκεκριμένος φορέας, έχει αποδείξει έμπρακτα, πως προνοεί και μεριμνά εγκαίρως, για την υποβολή προτάσεων για έργα, με ώριμους φακέλους, με αποτέλεσμα την υλοποίηση μεγάλων έργων, τόσο στο λιμάνι και τις λιμενικές εγκαταστάσεις της Σύρου, όσο και των υπολοίπων νησιών ευθύνης του.