Αντίδραση για τις ανεμογεννήτριες στη Νάξο
- Δευτέρα, 30 Οκτωβρίου, 2017 - 06:18
Νέος κύκλος αντιδράσεων ανοίγει για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις Κυκλάδες, αυτή τη φορά στη Νάξο, όπου καταγράφεται μία πρώτη αντίδραση συλλογικού φορέα, της Ένωσης Ξενοδόχων Νάξου.
Η μέχρι σήμερα αταραξία που επέδειξε η Νάξος στο θέμα της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο νησί, δείχνει να ανατρέπεται, με την έκφραση αντίδρασης εκ μέρους της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού, η οποία κρίνει επιβλαβή και επιζήμια για το τουριστικό προϊόν την χωροθέτηση τους σε μία υπερμεγέθη έκταση της ορεινής ενδοχώρας.
Οι εκφρασμένες αντιρρήσεις
Η εγκατάσταση αιολικών σταθμών παραγωγής ενέργειας στα νησιά των Κυκλάδων έχει συναντήσει τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών και των αυτοδιοικητικών τους εκπροσώπων, προκειμένου να μην εκβιομηχανιστούν περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους, παρά του ότι δεν απαιτείται η σύμφωνη γνώμη τους για την εγκατάσταση των αιολικών μονάδων.
Είναι ήδη εκφρασμένες και καταγεγραμμένες οι αντιδράσεις για τις αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις 95 ανεμογεννητριών στα τέσσερα νησιά των Κυκλάδων: Άνδρο, Νάξο, Πάρο και Τήνο, οι οποίες με το υπερμέγεθες ύψος των 100 μέτρων κρίνεται ότι θα αλλοιώσουν αισθητά το κυκλαδικό τοπίο.
Ανάλογες αντιρρήσεις εκφράζονται και για τις αλλοιώσεις που θα προκαλέσουν τα συνοδά έργα υποστήριξης της υποδομής, με διανοίξεις δρόμων δεκάδων χιλιομέτρων (52,6 χιλ.) στα ορεινά σημεία εγκατάστασης.
Θέματα που έχουν τεθεί στην κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο οποίο έχει γίνει προσφυγή, καθώς παρατηρείται δυσαναλογία της βιομηχανικής εγκατάστασης με την κλίματα των νησιών.
Άλλωστε η περιβαλλοντική φυσιογνωμία των νησιών των Κυκλάδων, αποτελεί κύριο στοιχείο της διεθνούς τους αναγνωρισιμότητας και προσέλκυσης του τουριστικού ενδιαφέροντος, που αποτελεί την βάση της οικονομική τους δραστηριότητας.
Χωρίς να παραγνωρίζεται το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και η αναγκαιότητα στροφής στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, ζητούμενο, σε κάθε περίπτωση, εκ μέρους των νησιωτών, αποτελεί η διασφάλιση ότι η εν λόγω επένδυση δεν θα επιφέρει μη αναστρέψιμες επιπτώσεις, όπως συνέβη σε παρόμοιες εγκαταστάσεις και σε άλλα σημεία του Ελλαδικού χώρου.
Για την ιστορία να σημειωθεί ότι βάσει των στοιχείων της ΡΑΕ, για τα 4 νησιά έχουν δοθεί άδειες για 14 έργα, που αφορούν στην παραγωγή 571 MW από συνολικά 29 αιολικά πάρκα, εκ των οποίων τα 16 θα εγκατασταθούν στην Άνδρο, 5 στην Τήνο και τη Νάξο και τρία στην Πάρο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επενδύσεις των έργων αιολικής παραγωγής ενέργειας δεν προορίζονται για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των νησιών, καθώς με υποθαλάσσια καλώδια έχει προγραμματιστεί η μεταφορά της παραγόμενης ενέργειας από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα.
Από την πλευρά του το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος έχει αναλάβει τη δέσμευση αναθεώρησης του ειδικού χωροταξικού για τις ΑΠΕ, με επαναπροσδιορισμό των κριτηρίων χωροθέτησης των αιολικών μονάδων, ειδικά στις ευαίσθητες νησιωτικές περιοχές, συνεκτιμώντας το μέγεθος των επιπτώσεων, ενώ παράλληλα γίνεται λόγος και για αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων των ΑΠΕ, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Έκφραση αντιρρήσεων
Με έντονο προβληματισμό σχετικά με τα επιβλαβή αποτελέσματα που θα επιφέρει στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού, λόγω της υπερμεγέθους έκτασης στην οποία θα αναπτυχθεί η εγκατάσταση της αιολικής επένδυσης, εκφράζει η Ένωση Ξενοδόχων Νάξου.
Στην ανακοίνωση της Ένωσης, καταγράφονται τα σημεία των αντιρρήσεων της και σε ότι αφορά στις αλλοιώσεις, τόσο του φυσικού όσο και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος του νησιού, που θα επιφέρουν οι ανεμογεννήτριες, εξαιτίας της μεγάλης κλίμακας του έργου.
Κύριο στοιχείο δε, το οποίο επισημαίνεται από την Ένωση, αποτελεί και η απουσία, από τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, των μέτρων αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος όταν θα πάψει η λειτουργία των ανεμογγενητριών.
Οι εκφρασμένες αντιρρήσεις της Ένωσης αφορούν στην συγκεκριμένη εγκατάσταση χωρίς να σημαίνει ότι παραγνωρίζουν την αναγκαιότητα στροφής στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες όμως θα αφορούν σε σχεδιασμούς έργων που θα λαμβάνουν υπόψη τους τόσο τις προκαθορισμένες χρήσεις γης, θα χωροθετούνται σε περιοχές που δεν θα επιβαρύνουν την οικονομική και κοινωνική ζωή της περιοχής, χωρίς να επιφέρουν καμία περιβαλλοντική αλλοίωση.
Η ανακοίνωση της Ένωσης Ξενοδόχων Νάξου
«Η Ένωση Ξενοδόχων Νάξου, κατόπιν ανάλυσης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε) και των τεχνικών στοιχείων ως αποδίδονται σ’ αυτή, εκλαμβάνει το συγκεκριμένο έργο κυρίως λόγω της χωροθέτησης των Α/Γ σε μία υπερμεγέθη έκταση της ορεινής ενδοχώρας, ως επιβλαβή και επιζήμιο για το τουριστικό προϊόν της Νάξου και κατ’ επέκταση για τις προοπτικές βιωσιμότητας και ποιότητας της τουριστικής ανάπτυξης του νησιού.
Τόσο το μέγεθος της κλίμακας του έργου και των Α/Γ, όσο και η χωροθέτηση του, είναι δεδομένο για την Ε.Ξ.Ν, ότι θα προκαλέσουν οφθαλμοφανή αλλοίωση της οπτικής αξίας του ευρύτερου φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, μοναδικών και πολύτιμων τουριστικών πόρων (τουριστικό απόθεμα) στους οποίους ήδη εκτυλίσσεται αλλά και προσδοκάται από την τοπική κοινωνία, η ενδογενής βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη μέσω των εναλλακτικών και ειδικών μορφών τουρισμού.
Για την Ε.Ξ.Ν η συγκεκριμένη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων αγνοεί παντελώς τις αρχές της ήπιας παρέμβασης από την ανάπτυξη υποδομών και ανωδομών στο φυσικό περιβάλλον καθώς και της ισόρροπης διά δράσης αυτών με τις υφιστάμενες παραγωγικές και οικονομικές δραστηριότητες. Επίσης θεωρεί ως θεμελιώδη παράλειψη της Μ.Π.Ε την απουσία μέτρων αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος σε ενδεχόμενη περίπτωση μη ανανέωσης των Α/Γ, μετά το πέρας της ζωής τους.
Τέλος, εκφράζουμε την πεποίθηση μας για την αδήριτη ανάγκη αντικατάστασης των ρυπογόνων, κοστοβόρων και απαρχαιωμένων πηγών ενέργειας στα νησιά των Κυκλάδων με ανανεώσιμες πηγές, κυρίως αυτήν της ηλιακής. Καθίσταται όμως επιβεβλημένη η ανάγκη σχεδιασμού, προκαθορισμένων χρήσεων γης για την ανάπτυξη υποδομών και ανωδομών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, χωροθετημένων σε χωρικές ενότητες που δεν θίγουν την υφιστάμενη κοινωνική και οικονομική ζωή των τοπικών κοινωνιών και τις αέναες και προϋπάρχουσες υπεραξίες που αποδίδουν σ αυτήν, το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Επενδύσεις 5 δισ. ευρώ σε διασυνδέσεις, ΑΠΕ, ύδρευση και μείωση των λογαριασμών ρεύματος
21 Νοε. 2024 - 14:42 - Ευκολότερη πρόσβαση για άτομα με αναπηρία
7 Νοε. 2024 - 6:17 - Αναβαθμίζονται σχολικές υποδομές στη Νάξο
1 Νοε. 2024 - 12:57 - Νάξος: Εξασφαλίστηκαν 4,3 εκατ. ευρώ για βασικές αθλητικές υποδομές
29 Οκτ. 2024 - 17:49 - Νάξος: Εκδήλωση για την παγκόσμια ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού
23 Οκτ. 2024 - 19:05