Παρακράτηση 720.000 ευρώ από την τακτική επιχορήγηση των Δήμων
- Τρίτη, 7 Νοεμβρίου, 2017 - 06:19
Έρχονται στη δημοσιότητα στοιχεία σχετικά με το ντροπιαστικό για την Ελλάδα θέμα των παράνομων χωματερών για το οποίο η χώρα λαμβάνει κατ’ εξακολούθησιν πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Με ποσά της τάξης ακόμα και άνω τους 1.000.000 ευρώ κατά περίπτωση καλούνται να συμμορφωθούν Δήμοι και Περιφέρειες που είχαν καταδικαστεί στο σχετικό Ευρωδικαστήριο στις 02/12/2014 για παράβαση των υποχρεώσεων με βάση την κοινοτική οδηγία «περί των στερεών αποβλήτων».
Τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών προχώρησαν στον επιμερισμό των πρώτων 37,1 εκατ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν στα πρόστιμα των τριών πρώτων εξαμήνων από το Δεκέμβρη του 2014 κι έπειτα, τα οποία παρακρατηθούν από την τακτική επιχορήγηση των δήμων.
Πρόστιμο για κάθε ενεργό Χ.Α.Δ.Α.
Η οδηγία περί των στερεών αποβλήτων επιβάλλει στα κράτη- μέλη να εξασφαλίζουν ότι η διάθεση ή η αξιοποίηση των αποβλήτων πραγματοποιείται χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία του ανθρώπου και χωρίς να βλάπτεται το περιβάλλον, τα υποχρεώνει επίσης να απαγορεύουν την εγκατάλειψη, την απόρριψη και την ανεξέλεγκτη διάθεση των αποβλήτων. Κάθε κάτοχος αποβλήτων οφείλει να τα παραδίδει σε αδειοδοτημένη από την αρμόδια αρχή επιχείρηση που διασφαλίζει την αξιοποίηση ή τη διάθεσή τους σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία.
Σύμφωνα με το Ευρωδικαστήριο, η εκτέλεση της απόφασης προϋποθέτει την παύση της λειτουργίας των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (Χ.Α.Δ.Α.), την αποκατάστασή τους και τη δημιουργία των αναγκαίων εγκαταστάσεων, προς εξασφάλιση της διαρκούς τήρησης της οδηγίας και της αποφυγής της δημιουργίας νέων χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων. Η περίπτωση της Ελλάδας το Δεκέμβριο του 2014 μετρούσε 290 ενεργές χωματερές.
Σύμφωνα με το αρχικό κατ’ αποκοπή πρόστιμο των 10.000.000 ευρώ ανά εξάμηνο, αφαιρούνται 40.000 ευρώ ανά χώρο ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων, ο οποίος είτε έπαυσε να λειτουργεί, είτε αποκαταστάθηκε και 80.000 ευρώ ανά χώρο, που ταυτόχρονα έπαυσε να λειτουργεί και αποκαταστάθηκε). Η χρηματική ποινή υπολογίζεται ανά εξάμηνο με βάση τον αριθμό των παράνομων χωματερών που παρέμεναν ενεργές ή κλειστές αλλά μη αποκατεστημένες στην εξεταζόμενη περίοδο. Συγκεκριμένα τα ποσά είναι 10.360.000 ευρώ για το πρώτο εξάμηνο (02/12/2014-02/06/2015), 9.920.000 ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο (έως 02/12/2015) και 6.880.000 ευρώ για το τρίτο εξάμηνο (έως 02/06/2016).
Παράνομες χωματερές στο Νότιο Αιγαίο
Τον περασμένο Φεβρουάριο η Γενική Γραμματεία Περιβάλλοντος απέστειλε στις αποκεντρωμένες διοικήσεις όλης της χώρας τη λίστα των προστίμων, ζητώντας τον επιμερισμό τους στους υπαίτιους. Η λίστα εστάλη στη Γενική Γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτωντον Σεπτέμβριο και πριν από λίγες ημέρες εγκρίθηκε και εστάλη προς υπογραφή στον αρμόδιο Υπουργό.
Σύμφωνα με τον επίσημο κατάλογο του υπουργείου Περιβάλλοντος, σήμερα σε λειτουργία παραμένουν 20 χωματερές εκ των οποίων οι 8 στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ενώ υπάρχει αναφορά για ακόμα μία η οποία ενώ είχε κλείσει, επαναχρησιμοποιήθηκε ελλείψει χώρου. Στον κουβά προστίθενται ακόμα 9, οι οποίες έχουν κλείσει αλλά δεν έχουν ακόμα αποκατασταθεί. Συγκεκριμένα η Τήνος καλείται να καταβάλει πρόστιμο 400.000 ευρώ για τις παράνομες χωματερές στις τοποθεσίες Φανερωμένη, Μαρμαριές και Κοσσίνι και η Μήλος 320.000 ευρώ για τη χωματερή στο Μπρατώνι.
Συγκεκριμένα οι Δήμοι πληρώνουν από 80.000 ευρώ ως «συμμετοχή» στο κατ’ αποκοπή πρόστιμο των 10.000.000 ευρώ από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και από 80.000 ευρώ για κάθε εξάμηνο που η κάθε χωματερή παρέμενε ενεργή.
Και το πρόβλημα των σκουπιδιών παραμένει
Παρά τις θετικές ενέργειες πολλών Δήμων της “γειτονιάς” μας, όπως της Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και της Άνδρου που έλυσαν το πρόβλημα των ανεξέλεγκτων ΧΑΔΑ, έρχονται τα πρόστιμα του Υπουργείου να υπενθυμίσουν ότι υπάρχουν νησιά που βουλιάζουν στα σκουπίδια. Μετά το θέμα της Μήλου με τη μη αδειοδότηση της μονάδας στον Αδάμαντα, το οποίο επανήλθε με τη σύσκεψη του περασμένου Σαββάτου από το Σύνδεσμο Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Μήλου, έρχεται στο προσκήνιο ξανά η περίπτωση της Τήνου με τις τρεις ενεργές χωματερές, εκ των οποίων η μία στο Κοσσίνι όπου λειτουργούσε η εγκατάσταση δεματοποίησης του νησιού και για την οποία είχαν γίνει επανειλημμένως οχλήσεις ακόμα και από το Συνήγορο του Πολίτη.
Εν αναμονή λοιπόν του υπολογισμού της επόμενης χρηματικής ποινής που θα γίνει τον Δεκέμβριο, τίθεται το εύλογο ερώτημα σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες καλείται να προβεί ο κάθε αρμόδιος φορέας προκειμένου να πάψουν πια να υφίστανται παράνομες και ανεξέλεγκτες χωματερές σε όλη την επικράτεια. Πέραν της καταστροφικής εικόνας για τον νησιωτικό τουρισμό – θυμόμαστε πολύ καλά τις εικόνες της Μήλου το περασμένο καλοκαίρι – πόσα πρόστιμα ακόμα θα κληθούμε να καταβάλουμε η ταλαίπωρη οικονομία της χώρας, επειδή ακόμα δεν έχουμε μάθει που και πως να αποβάλλουμε τα σκουπίδια μας;
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Πάρος, Μήλος και Τήνος δημοφιλείς προορισμοί και για την κρουαζιέρα το 2024
14 Νοε. 2023 - 9:56 - Σύρος, Τήνος και Μήλος προβάλλονται στη σκανδιναβική τουριστική αγορά
9 Ιουν. 2023 - 10:48 - Αντιπαράθεση λόγων – έργων
10 Ιαν. 2014 - 9:13 - Χάθηκε η παρτίδα
4 Σεπ. 2013 - 6:00 - Ακυβερνησία στο βωμό της εκλογής
11 Ιουν. 2013 - 6:00