Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός στην Άνδρο | Κοινή Γνώμη

Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός στην Άνδρο

  • Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου, 2018 - 06:25
  • /   Eνημέρωση: 24 Ιαν. 2018 - 12:06
  • /   Συντάκτης: Ελένη Λαμπράκη

Με μικροεντάσεις και επισημάνσεις, αλλά χωρίς έντονες αψιμαχίες, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Άνδρου για την ψήφιση του οικονομικού προϋπολογισμού για το 2018.

Απαρίθμηση προκλήσεων, στόχων και προτεραιοτήτων ήταν οι άξονες της εισήγησης του Δημάρχου, ο οποίος ζήτησε τη θετική ψήφο των συμβούλων, προκειμένου να μπορέσει ο Δήμος Άνδρου για ακόμα μία χρονιά να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Αιχμές για τη στάση Δημοτικής Αρχής και υπαλλήλων

Παρέμβαση, πριν τη συζήτηση του θέματος έκανε ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών και ανεξάρτητος πλέον δημοτικός σύμβουλος, Χρήστος Βουραζέρης, γνωστοποιώντας την ενόχληση του από την “απρεπή” όπως χαρακτήρισε συμπεριφορά της διευθύντριας της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου κας Χαβιάρου απέναντί του, απαιτώντας δημόσια συγγνώμη, ειδάλλως θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες απέναντί της, σχολιάζοντας ότι “ποτέ υπάλληλος δεν εκφράζει άποψη για αιρετό στο Δημοτικό Συμβούλιο”.

Στο ίδιο κλίμα ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Φραντζέσκος Αθανασίου, σχολίασε αρνητικά την απουσία της κας Χαβιάρου από τη συζήτηση του προϋπολογισμού, κατηγορώντας την για αργοπορία αποστολής ζητηθέντων στοιχείων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, αλλά και αδιαφορία στο δική του αίτηση για να λάβει τα μηνιαία δελτία Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου. Από τον κ. Αθανασίου σχολιάστηκε επίσης η παρουσία εκπροσώπων ιδιωτικής εταιρείας, με την οποία συνεργάστηκε η Οικονομική Υπηρεσία για το κλείσιμο του προϋπολογισμού και λοιπές πράξεις, χωρίς να έχει ενημερωθεί σχετικά το σώμα.

Η εισήγηση του Δημάρχου

Ο Δήμαρχος Θεοδόσης Σουσούδης χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό βασικό μοχλό λειτουργίας του Δήμου δίνοντας τα εύσημα στην Οικονομική Υπηρεσία.

“Βασικός στόχος είναι η παροχή υπηρεσιών στους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Ο Δήμος θα συνεχίσει να είναι κοντά στον πολίτη εφαρμόζοντας πολιτικές και αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες, μέσα από ένα ευρύ πρόγραμμα δράσεων καθώς και μέσα από τη διαχείριση των τοπικών ζητημάτων, πάντα προς όφελος της τοπικής κοινωνίας για την επίτευξη κοινωνικής συνοχής”, ανέφερε στην εισήγησή του, μιλώντας για ανάγκη αξιοποίησης στο έπακρον, των περιορισμένων οικονομικών πόρων.

Απαριθμώντας μία σειρά προκλήσεων που κλήθηκε η Οικονομική Υπηρεσία να αντιμετωπίσει κατά τη σύνταξή του προϋπολογισμού, αναφέρθηκε στην ανάγκη ανταπόκρισης σε συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες, τις διαρκώς αυξανόμενες προσδοκίες και απαιτήσεις πολιτών σε συνδυασμό με τους περιορισμένους πόρους, την υποστελέχωση των υπηρεσιών, τη μεταφορά προς το Δήμο επιπλέον υποχρεώσεων και απαίτηση ανάληψής τους άρα αύξηση των δαπανών χωρίς αντίστοιχη αύξηση πόρων, την επιτακτική ανάγκη βελτίωσης των υποδομών και τέλος την πολυνομία και τη γραφειοκρατία που δυσχεραίνει το έργο της Δημοτικής Αρχής.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στους στόχους του φετινού προϋπολογισμού μίλησε τουλάχιστον για διατήρηση του παρεχόμενου επιπέδου υπηρεσιών, αν όχι για προσφορά υψηλότερου, όσο αυτό είναι εφικτό προς εξυπηρέτηση του κοινού, χωρίς διακρίσεις και ανεξαρτήτως όποιου πολιτικού κόστους. Προτεραιότητα αποτέλεσε κατά τη σύνταξή του, το να είναι ένας προϋπολογισμός ισοσκελισμένος και ρεαλιστικός με πρόβλεψη εσόδων, εγγραφή υποχρεωτικών δαπανών, καθώς και μέριμνα για πολυετείς δαπάνες και οφειλές παρελθόντων οικονομικών ετών οι οποίες θα εξοφληθούν κατά χρονική προτεραιότητα.

Τέλος, ο κ. Σουσούδης προχώρησε σε μία στοχευμένη αναδρομή των προϋπολογισμών από το 2011 μέχρι το 2017, σχολιάζοντας τα ανεδαφικά μεγάλα ποσά των δύο πρώτων ετών, με αποτέλεσμα να προκύψουν σημαντικές διαφορές για ανεκπλήρωτες οφειλές και τη σταδιακή ανατροπή της κατάστασης από το 2013 με τη δημόσια εφ’ άπαξ χρηματοδότηση, αλλά και την πολύ καλή δουλειά της υπηρεσίας από το 2014 και μετά φτάνοντας στο 2017 το οποίο έκλεισε με πλεόνασμα 39.135 ευρώ.

Οι παρεμβάσεις της μειοψηφίας

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Φ. Αθανασίου, ζήτησε τη διαβεβαίωση της υπαλλήλου της υπηρεσίας για το εάν έχουν προβλεφθεί όλες οι υποχρεωτικές δαπάνες, αναφερόμενος σε επιστολή που έχει σταλεί στην προϊσταμένη στο τέλος του περασμένου χρόνου για κωδικούς υποχρεωτικών δαπανών που δεν έχουν συμπεριληφθεί.

Με τη σειρά του ο Χ. Βουραζέρης προχώρησε σε ερώτηση για συγκεκριμένο κωδικό και αν σε αυτόν περιλαμβάνεται χρηματοδότηση 100.000 ευρώ που έχει λάβει ο Δήμος από το Θησέα για την υπογειοποίηση καλωδίου της ΔΕΗ, επισημαίνοντας ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στον προϋπολογισμό καθώς το έργο δεν έχει συμπεριληφθεί στις δαπάνες. Επεσήμανε επίσης τη μη εφαρμογή της νομοθεσίες για τις αντιμισθίες και τα οδοιπορικά των αιρετών, καθώς και του κώδικα για τις δαπάνες των συμβάσεων παρελθόντων ετών.

Για τους λόγους που προανέφερε καθώς και για το “υπερβολικό” όπως χαρακτήρισε έξοδο για ενοικίαση απορριμματοφόρου, από τη στιγμή που ο Δήμος έχει 12 εγκαταλελειμμένα, ο κ. Αθανασίου και τα μέλη της παράταξης του ψήφισαν αρνητικά, ενώ ο κ. Βουραζέρης ψήφισε θετικά, εκφράζοντας όμως τις αμφιβολίες του για την περαιτέρω έγκρισή του από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, λόγω των παραλήψεων που επεσήμανε.

Να σημειωθεί ότι λίγο πριν τη διαδικασία της ψηφοφορίας εισήλθαν στη συνεδρίαση ο αρχηγός της ελάσσονος μειοψηφίας, Γιάννης Καπάκης, μαζί με τους δημοτικούς συμβούλους Άννα Βολίκα, Ανδρέα Βόσσο και Μαρία Μαμάη, σε μία κίνηση ιδιαίτερης σημειολογίας. Ο κ. Καπάκης δήλωσε αδυναμία κατανόησης του προϋπολογισμού λόγω ασαφούς εικόνας στις πληρωμές ΠΟΕ ενώ σχολίασε και τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δήμου σε ανταποδοτικά έξοδα και καθαριότητα μεταξύ άλλων, στα οποία έλαβε απαντήσεις. Χαρακτηρίζοντας τον δε μη ρεαλιστικό και μη αναπτυξιακό τον καταψήφισε εκτός από τις αναφερόμενες υποχρεωτικές δαπάνες και το ίδιο έπραξαν και οι άλλοι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι.

Μετά την ψηφοφορία ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με 11 ψήφους υπέρ και 6 κατά και το ίδιο αποτέλεσμα είχε και η ψηφοφορία του ολοκληρωμένου πλαισίου δράσης του Δήμου που ακολούθησε.