ΔΑΦΝΗ

Αποστολή στην ανοιξιάτικη Ανάφη

  • Πέμπτη, 12 Απριλίου, 2018 - 13:34

Ο Δήμος Ανάφης αποτελεί ένα από τα νεότερα μέλη του Δικτύου Αειφόρων Νήσων. Ταυτόχρονα αποτελεί το μέλος με το οποίο το ΔΑΦΝΗ πλέον αριθμεί το σύνολο των Κυκλάδων ως μέλη του.

Η πρώτη επίσκεψη της διεπιστημονικής ομάδας του ΔΑΦΝΗ αποτελούμενη από τη Γεωργία Κανελλοπούλου και το Γιώργο Αρβανίτη ήταν παραπάνω από πλήρης. Ήδη στο πολύωρο ταξίδι προς το νησί συναντήσαμε ανθρώπους από την τοπική κοινωνία με τους οποίους συζητήσαμε θέματα που άπτονται της καθημερινότητας αλλά και της γενικότερης λειτουργίας του Δήμου. Από την ένταξη της 1ης φάσης του έργου «Καταφύγιο Τουριστικών Σκαφών» στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού Νοτίου Αιγαίου μέχρι την επισκευή του σχολικού κτιρίου και τη δημιουργική επανάχρησή του, από τη λειτουργία της ανακύκλωσης μέχρι την εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού και από την προστασία των λιθόστρωτων μονοπατιών μέχρι την προσδοκία για απόκτηση καινούριου λεωφορείου.

Κατά την εβδομαδιαία παραμονή στην Ανάφη πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες σε δημόσια κτίρια προκειμένου να ενταχθούν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νότιο Αιγαίο, το οποίο αφορά στην ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσής τους. Επίσης, στοιχειοθετήθηκε από την ομάδα μας πρόταση για την πρόσκληση που αφορά στην προστασία και στην ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς για την ανάπτυξη του φυσιολατρικού και οικολογικού τουρισμού. Συγκεκριμένα, το προτεινόμενο έργο προβλέπει την ανάδειξη και την ήπια αξιοποίηση του τοπίου της Χερσονήσου του Καλάμου. Ο μονόλιθος του Καλάμου είναι ένας γεωλογικός σχηματισμός, που αποτελείται από έναν μόνο ογκώδη βράχο και θεωρείται ως ο δεύτερος μεγαλύτερος μονόλιθος της Μεσογείου μετά το Γιβραλτάρ αποτελώντας το εντυπωσιακότερο φυσικό αξιοθέατο της Ανάφης.

Παράλληλα, καταγράφηκε το σύνολο των μονοπατιών του νησιού και εντοπίστηκαν οι ανάγκες εναρμονισμού της υφιστάμενης σήμανσης με τις προδιαγραφές που ορίζει η Υπουργική Απόφαση με Αριθ. 151344/165 (ΦΕΚ 206/Β/30-01-2017). Επίσης, μελετήθηκε η δυνατότητα δημιουργίας ποδηλατικών διαδρομών στην περιοχή Βρύση και σε διαδρομές που αναδεικνύουν τα στοιχεία της αγροτικής αρχιτεκτονικής των κατοικιών του νησιού. Η πρώτη άνοιξη στην Ανάφη ήταν γεμάτη από ανθοφορίες με ιδιαίτερο οικολογικό ενδιαφέρον. Ενδεικτικά αναφέρονται οι Ophrys Ferrum Equinum, Ophrys Sicula και Serapia Orientalis Carica.

Η «αναφαίνων γη» μας φιλοξένησε με απαράμιλλη οικειότητα. Ευχαριστούμε θερμά τον Πατινιώτη Γιάννη, δημοτικό σύμβουλο για τη διοργάνωση αυτού του ταξιδιού, το Δήμαρχο Ιάκωβο Ρούσσο και τους υπαλλήλους του Δήμου για το κάθε λεπτό αποτελεσματικής συνεργασίας.

Ετικέτες: