10ο Πανκυκλαδικό Συνέδριο Συλλόγων Γυναικών

Μηδενική ανοχή στη βία κατά των γυναικών

  • Παρασκευή, 11 Μαΐου, 2018 - 06:16

Το μήνυμα της ενότητας και της δύναμης που απορρέει από αυτήν, έστειλαν οι γυναίκες των Κυκλάδων, από τη Σέριφο, όπου το 10ο Πανκυκλαδικό Συνέδριο Συλλόγων Γυναικών, ολοκλήρωσε τις εργασίες του την Κυριακή 6 Μαΐου 2018.

«Οι Κυκλαδίτισσες της Δημιουργίας και της Προφοράς λένε ΟΧΙ στη βία κατά των γυναικών» ήταν το θέμα του Συνεδρίου, όμως οι 80  γυναίκες – εκπρόσωποι και μέλη των 16 Συλλόγων και των 12 νησιών  δεν έμειναν μόνο σε αυτό!

Το πλοίο της ισότητας πήγε Σέριφο

Το πρόβλημα της μετάβασης στη Σέριφο, μέσω των ενδοκυκλαδικών δρομολογίων, με τα επιδοτούμενα πλοία, έλυσαν με δική τους πρωτοβουλία οι Σύλλογοι, ναυλώνοντας ιδιωτικό πλοιάριο, με το οποίο εξυπηρετήθηκαν τα νησιά της Άνδρου, Τήνου, Μυκόνου, Πάρου, Αντιπάρου, Σύρου, Αμοργού, Κέας, καθώς και όλοι οι ομιλητές και άλλοι συμμετέχοντες, με αυθημερόν μετάβαση στη Σέριφο. Στο ναυλωμένο πλοίο δόθηκε το όνομα «Το Πλοίο της Ισότητας», προς τιμήν της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, που έθεσε το Συνέδριο υπό την αιγίδα της και ενίσχυσε οικονομικά τη ναύλωση, αλλά και της Γενικής Γραμματέως, κας Φωτεινής Κούβελα, που ταξίδεψε μαζί μας.

Επιμορφωτικό σεμινάριο

Με την ευκαιρία της συνεύρεσης των Κυκλαδιτισσών στη Σέριφο και στα πλαίσια του 10ου Πανκυκλαδικού Συνεδρίου, το ΚΕΘΙ διοργάνωσε Επιμορφωτικό Σεμινάριο για γυναίκες αιρετές ή μη, καθώς και για κάθε γυναίκα που επιθυμεί να ενδυναμωθεί για να διεκδικήσει θέσεις πολιτικής ευθύνης και εκπροσώπησης σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Το σεμινάριο παρακολούθησαν γυναίκες από πολλά διαφορετικά νησιά και ολοκληρώθηκε με την υπόσχεση για αυξημένη συμμετοχή σε θέσεις ευθύνης και εκπροσώπησης.

Συμμετοχές, παρουσίες, ομιλίες

Στο συνέδριο, το οποίο παρακολούθησαν πάνω από 120 άτομα, το θέμα της βίας κατά των γυναικών αναπτύχθηκε με ακρίβεια και σαφήνεια από εννέα εξαιρετικές ομιλήτριες και έναν ομιλητή – νομικό Σύμβουλο, με ταυτόχρονη προβολή διαφανειών και σχετικών βίντεο. Τις διάφορες μορφές του φαινομένου της βίας, την πρόληψη, την αντιμετώπιση και την διαχείριση, στο σχολείο, στην οικογένεια, στην εργασία, στα ΜΜΕ, ανέπτυξαν οι κάτωθι:

1. Αγγελική Παπάζογλου, κοινωνιολόγος, στέλεχος της ΓΓΙΦ 

2. Ματίνα Παπαγιαννοπούλου, Κοινωνιολόγος – Εγκληματολόγος, Στέλεχος ΚΕΘΙ

3. Άννα Αναγνωστοπούλου, εμπειρογνώμων και επιμορφώτρια σε ζητήματα φύλου

4. Μαρία Στρατηγάκη, καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστήμιου, Αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής Δήμου Αθηναίων, πρώην Γενική Γραμματέας Ισότητας.

5. Χαράλαμπος Πέτσας, Νομικός Σύμβουλος Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Σύρου

6. Πηνελόπη Παπαδοπούλου, Κλινική ψυχολόγος της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας, ΕΠΑΨΥ

7. Νάνσυ Μπούλιαρη, εκπρόσωπος Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων

8. Τσαμπίκα Καράκιζα, στέλεχοςΠεριφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κυκλάδων

9. Ελευθερία Φτακλάκη, διεθνολόγος, περιφερειακή σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου

10. Τέτα Βαρλάμη, δημοσιογράφος εφημερίδας «Κοινή Γνώμη»

Παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, η Πρόεδρος του ΚΕΘΙ, Ειρήνη Αγαθοπούλου, οι Βουλευτές Κυκλάδων Νίκος Μανιός, Νίκος Συρμαλένιος, Αντώνης Συρίγος, η Εντεταλμένη Σύμβουλος Πολιτισμού για τις Κυκλάδες, Χριστιάννα Πάπιτση, ο Δήμαρχος Σερίφου, Αντώνης Αντωνάκης και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Σερίφου, Δημήτρης Γκιολές και άλλοι εκπρόσωποι φορέων, όπως η κ. Μαρία Λοτσάρη εκ μέρους του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

Υπογραφή Ευρωπαϊκής Χάρτας Ισότητας

Με την ολοκλήρωση των εισηγήσεων του συνεδρίου του Σαββάτου (4/5/2018), η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων και ο Δήμαρχος Σερίφου υπέγραψαν την «Ευρωπαϊκή Χάρτα για την Ισότητα των Φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες» για τον Δήμο της Σερίφου. Ευελπιστούμε ο Δήμος να προχωρήσει άμεσα στη συγκρότηση της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας καθώς και του Σχεδίου Δράσης για την εφαρμογή της Χάρτας.

Συμπεράσματα συνεδρίου

Η έξαρση των φαινομένων βίας τα τελευταία χρόνια και τα κλειστά στόματα στις κοινωνίες των Κυκλάδων, επιζητούν την ενεργό συμμετοχή όλων μας, στην πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου, αρχικά σε τοπικό και Συλλογικό επίπεδο, ως πιο προσιτό και οικείο. Σε αυτή τη βάση, προγραμματίζεται η δημιουργία άτυπου Δικτύου στήριξης «Αγκαλιά προστασίας σε κάθε νησί» με την ενεργοποίηση των κατά τόπους Συλλόγων. Καμία γυναίκα δεν είναι μόνη και δεν πρέπει να νιώθει μόνη στις Κυκλάδες.

Αίτημα για δημιουργία Ξενώνα φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών, σε επίπεδο νομού (Σύρος), όπως υφίσταται στη Ρόδο, με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου.

Γραμμή Υποστήριξης για γυναίκες στα νησιά από τους Συλλόγους. Συντονισμός Συλλόγων για διάχυση του θέματος στα νησιά με δημιουργία εκδηλώσεων.

Αίτημα για κάλυψη των θέσεων κοινωνικής υπηρεσιών στους Δήμους των Κυκλάδων, μόνιμες υποστηρικτικές δομές πρόληψης και αντιμετώπισης ψυχικής υγείας.

Ομάδες εργασίας στα νησιά για όλα τα θέματα που συζητήθηκαν.

Ο μαθητικός διαγωνισμός

Στο πλαίσιο του 10ου Πανκυκλαδικού Συνεδρίου, με την έγκριση του ΥΠΠΕΘ και σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Π.Ε. και Δ.Ε. Ν. Αιγαίου, διοργανώθηκε καλλιτεχνικός Μαθητικός Διαγωνισμός με τίτλο «Η Κυκλαδίτισσα της Προσφοράς και της Δημιουργίας λέει ΟΧΙ στην κάθε μορφή Βίας». Στον διαγωνισμό συμμετείχαν με έργα τους, σχολεία της Σερίφου, της Μυκόνου και της Νάξου με συνολικά 12 έργα. Τα παιδιά προσέγγισαν εύστοχα και με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο, το θέμα της βίας, συγκινώντας τις/τους συνέδρους. Τα έργα εκτέθηκαν στο χώρο του Συνεδρίου, ενώ όλοι και όλες συμφώνησαν για τη σημασία μιας υγιούς συνεργασίας με τους εκπαιδευτικούς φορείς, σε όλα τα επίπεδα.

Ενδιαφέροντα θέματα

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, τα μέλη της Ο.Συ.Γυ. Κυκλάδων, αξιοποιώντας την ευκαιρία της συνάντησης των νησιών, πραγματοποίησαν δυο συνεδριάσεις, όπου συζήτησαν τα εξής θέματα:

1. Δημιουργία βίντεο με το θέμα του Συνεδρίου, τις ομιλίες και στιγμιότυπα από την διοργάνωση. Διάχυση του θέματος του Συνεδρίου, με διοργάνωση εκδηλώσεων ανά νησί, όπου θα προβληθεί το βίντεο και θα γίνουν συζητήσεις μεταξύ των γυναικών και ειδικών σε θέματα βίας.

2. Με πρωτοβουλία και ευθύνη των Συλλόγων – μελών της Ο.Συ.Γυ Κυκλάδων, θα διανεμηθεί έντυπο πληροφοριακό υλικό, σε όλα τα νησιά, για την αντιμετώπιση θεμάτων βίας, το οποίο θα λειτουργήσει ενημερωτικά, και υποστηρικτικά. Επίσης θα διανεμηθεί κατάλογος των Κοινωνικών Φορέων που θα μπορούσε να απευθυνθεί κάθε γυναίκα που αντιμετωπίζει, μεταξύ άλλων και θέματα βίας.

3. Ξεκινάει η διαδικασία καταγραφής των εν ενεργεία αργαλειών των νησιών μας, καθώς και των ενεργών ανυφαντριών, με σκοπό την αναβίωση της Υφαντουργικής Τέχνης στα νησιά. Η πρώτη φάση του Σχεδίου Αναβίωσης της Υφαντικής Τέχνης (ΣΑΥΤ) θα ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και θα προχωρήσει η δεύτερη φάση με αίτημα συνεργασίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

4. Συζητήθηκε και εξειδικεύτηκε το Σχέδιο Δράσης 2018, επικαιροποιήθηκαν οι στόχοι της Ομοσπονδίας, προσδιορίστηκε ο διεκδικητικός της ρόλος σε σχέση με τα προβλήματα, καθώς και ο επιμορφωτικός και εκπαιδευτικός της ρόλος. Για την ταχύτερη επίτευξη των σκοπών της, δημιουργήθηκαν Ομάδες εργασίας σε όλα τα νησιά, για άμεση επαφή και συνεργασία με την Ομοσπονδία.

Διοργάνωση, χορηγίες

Το 10ο Πανκυκλαδικό Συνέδριο διοργανώθηκε και συνχρηματοδοτήθηκε από την Ομοσπονδία Συλλόγων Γυναικών Κυκλάδων και τον Σύλλογο Γυναικών Σερίφου ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ. Τέθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και της Γενικής Γραμματείας για την Ισότητα των φύλων (ΓΓΙΦ). Ενισχύθηκε οικονομικά από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, τη ΓΓΙΦ, το ΚΕΘΙ, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Σερίφου. Χορηγοί Επικοινωνίας ήταν το Αρχείον Πολιτισμού, τα Σιφναϊκά Νέα, η ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ, η Ένωση Κυκλαδικού Τύπου, το Ταξιδεύοντας στις Δυτικές Κυκλάδες και η ΕΡΤ.