Συνέδριο και όχι πανηγυρική εκδήλωση
- Δευτέρα, 14 Μαΐου, 2018 - 06:19
Το 13ο Περιφερειακό Συνέδριο, η δεύτερη φάση του οποίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη Σύρο στις 2 και 3 Ιουνίου, αποτελεί την ευκαιρία συγκεντρωτικής διατύπωσης των θεμάτων που αφορούν στα νησιά του νομού, με ανάληψη δεσμεύσεων άμεσης υλοποίησης εκ μέρους της κυβέρνησης και στο πλαίσιο αυτό έθεσε και ο Δήμαρχος Μήλου, Γεράσιμος Δαμουλάκης, τα θέματα που προκρίνει για το νησί του.
Χαρακτηρίζοντας το Περιφερειακό ως «μία σημαντική συνάντηση φορέων και Δημάρχων», ο Δήμαρχος της Μήλου, επεσήμανε ότι το γεγονός αυτό αρκεί να μην αποδειχθεί «άλλη μια γιορτούλα».
Είναι από τους ελάχιστους Δημάρχους των Κυκλάδων που μετέβη στη Ρόδο, όπου πραγματοποιήθηκε το πρώτο μέρος του 13ου Περιφερειακού Συνεδρίου, προκειμένου να έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τις ενότητες που απασχόλησαν τα υπουργικά στελέχη που μετείχαν και να λάβει γνώση για τη διαδικασία.
Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του, ένα μέρος του συνεδρίου ήταν «ουσιαστικό», όπως ο ίδιος είπε, καθώς ακούστηκαν πράγματα, παρά του ότι αυτά έχουν επανειλημμένως συζητηθεί, όμως «είναι ωραίο να λέγονται σε δημόσιο διάλογο», σημείωσε, ενώ έθεσε ως δεύτερη σημαντική παράμετρο για όλα αυτά να «υπάρξουν εξαγγελίες από τα χείλη του πρωθυπουργού, που αυτό είναι τελικά το ουσιαστικό, καθώς ο πρωθυπουργός είναι αυτός που χαράσσει την πολιτική».
Για το ότι το Συνέδριο πρόκειται να ολοκληρωθεί στη Σύρο, ο κ. Δαμουλάκης έκρινε ότι «αυτό είναι σημαντικό», δηλώνοντας ότι θα είναι παρών με τους συνεργάτες του, προκειμένου να τοποθετηθούν επί των θεμάτων που απασχολούν τη Μήλο.
Σε ότι αφορά στην προετοιμασία που προηγήθηκε του Συνεδρίου, με επισκέψεις κυβερνητικού κλιμακίου στα νησιά, όπως έγινε και στη Μήλο, ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του Δημάρχου και στον κυβερνητικό βουλευτή, Νίκο Συρμαλένιο, λέγοντας ότι «με λύπη είδα στο δελτίο τύπου του τοπικού βουλευτή, η καταγωγή του οποίου είναι από τη Μήλο, ότι ο Δήμος Μήλου δεν αναφέρεται καθόλου. Εάν έτσι πιστεύει ή έτσι προσπαθεί, διότι ξεκάθαρα αυτό δεν ισχύει για την πλευρά της κυβέρνησης, να καταργήσει το Δήμο, του λέω ότι κάνει πάρα πολύ μεγάλο λάθος. Εμείς συνεργαζόμαστε με την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να λύσουμε θέματα. Σε πολλά από αυτά οι προτάσεις, που έμπρακτα αποδεικνύεται, είναι θετικές και σε άλλα που είναι αρνητικές, θα τις καυτηριάζουμε και θα απαιτούμε».
«Αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό», όπως σημείωσε ο κ. Δαμουλάκης, «ένα συνέδριο δεν πρέπει να έχει χαρακτήρα μιας πανηγυρικής εκδήλωσης, αλλά να έχει καθαρά αναπτυξιακό χαρακτήρα και μέσα από αυτό και αυτά που θα καταγραφούν να πάνε σε αυτιά ανθρώπων που ακούν και καταλαβαίνουν, ώστε από κοινού να σχεδιάσουμε και να διεκδικήσουμε».
Αναδιάρθρωση της αυτοδιοίκησης
Για τα θέματα επί των οποίων προτίθεται να κάνει παρεμβάσεις στο Συνέδριο ο Δήμος Μήλου, ο Δήμαρχος δήλωσε ότι αυτά θα αφορούν στη διοίκηση, το περιβάλλον, τις μεταφορές, την υγεία, τις υποδομές, τον πολιτισμό, ενώ ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί και στον ρόλο του ως μέλος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων, με σκοπό αυτά να κωδικοποιηθούν από την κυβέρνηση και από κοινού να διεκδικηθούν επιπλέον χρηματοδοτήσεις για τα νησιά.
Με αφορμή τις περεταίρω κοινές ενέργειες κυβέρνησης και Δήμων, ο κ. Δαμουλάκης εξέφρασε τη θλίψη του για το γεγονός ότι, όπως ο ίδιος είπε, «όταν ο Δήμος Μήλου, ως πρωτεργάτης, ξεκίνησε η διαδικασία για αγορά των μηχανημάτων για την απρόσκοπτη πρόσβαση των ΑΜεΑ στις παραλίες, είδαμε ότι σε κάθε Δήμο θα διατεθεί το ποσό των 165.000 ευρώ, το οποίο όμως διατέθηκε για ολόκληρο το Ν. Αιγαίο, γεγονός που σημαίνει ότι αφορά μόνο 1 Δήμο».
Ως σημαντικό χαρακτήρισε και το θέμα της ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα, ο οποίος «κουμπώνει», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, στον τουρισμό, όταν όμως για τα έργα της αγροτικής οδοποιίας δεν τεκμηριώνεται η κυριότητα των δρόμων στον Δήμο, έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να ληφθούν οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις.
Το βασικό θέμα που πρόκειται να τεθεί και με αφορμή του Περιφερειακό Συνέδριο, σχετίζεται με την αναγκαιότητα αποσαφήνισης των δημοτικών αρμοδιοτήτων, επί των οποίων θα πρέπει να υπάρξει τροποποίηση του ισχύοντος καθεστώτος, μέσω της επιχειρούμενης από το Υπουργείο Εσωτερικών αυτοδιοικητικής αναδιάρθρωσης με τον «Κλεισθένη», που όπως δήλωσε ο Δήμαρχος «θα έπρεπε να έρθει να θεραπεύσει λάθη, να φτιαχτεί νέος και μοντέρνος νόμος που θα δώσει τη δυνατότητα η αυτοδιοίκηση να γίνει πραγματική αυτοδιοίκηση. Όπως εξήγησε επ’ αυτού ο κ. Δαμουλάκης, «να μπορεί τα Δημοτικό Συμβούλιο να είναι το κυρίαρχο όργανο, αφού ο Δήμαρχος είναι ο εκτελεστής των αποφάσεων και να έχει τη δυνατότητα να κινηθεί προς όφελος των δημοτών».
Επ’ αυτού, πρόκειται να κατατεθεί πρόταση προς τους αρμόδιους υπουργούς, στο Περιφερειακό Συνέδριο, για «τη δημιουργία νομοθετήματος που θα διαμορφώνει τις συνθήκες για ένα καλύτερο αύριο και αυτό ζητάμε να γίνει με τον «Κλεισθένη», καθώς αυτά τα θέματα τα ζούμε».
Ειδικά δε σε ότι αφορά στις κατηγοριοποιήσεις των Δήμων, αναλόγως του πληθυσμού, ο Δήμαρχος Μήλου, υποστήριξε ότι «αυτό που πάει να γίνει είναι προσβλητικό και υποτιμητικό για τους Δημάρχους, γιατί ουσιαστικά αυτούς κατηγοριοποιεί και όχι τους Δήμους, καθώς ο ένας θα είναι λίγο μικρότερος Δήμαρχος από έναν Δήμαρχο σε Δήμο με περισσότερους κατοίκους και αντίστροφα, όμως με τις ίδιες υποχρεώσεις με τον Δήμο της Αθήνας, όχι όμως και με τις ίδιες δυνατότητες για την επίλυση των προβλημάτων».
Τόνισε δε μετ’ επιτάσεως ότι «στα νησιά δεν τα χρειαζόμαστε όλα αυτά και αυτό από την κυβέρνηση το έχει καταλάβει μόνο ο υφυπουργός Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, απλώς χρειαζόμαστε την εφαρμογή του συντάγματος για τη νησιωτικότητα».
Μελέτες και εγκρίσεις
Καθώς η νησιωτική αναπτυξιακή προοπτική δεν μπορεί να έχει αντίκρισμα όταν τα νησιά στερούνται υποδομών, ο κ. Δαμουλάκης για την απλοποίηση των κωλυμάτων που οδηγούν σε υστέρηση έργων, καταθέτει ως πρόταση την ανάληψη της εκπόνησης των μελετών από τα αρμόδια υπουργεία, λόγω των περιορισμένων πόρων που διαθέτουν οι Δήμοι, γεγονός που αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα.
Ειδικά για το θέμα παρατήρησε ότι «το κράτος έκανε το νόμο 4412 για να βάλει τρικλοποδιά στην αυτοδιοίκηση και όχι για να βοηθήσει».
Παράλληλα δε τόνισε ότι μεγάλη «πληγή» στην πορεία των έργων αποτελούν οι εγκρίσεις, λόγω των πολύχρονων καθυστερήσεων, που λειτουργούν ως τροχοπέδη στην εκτέλεση των έργων, με τον Δήμαρχο να σημειώνει ότι με τέτοιες πρακτικές «δεν μπορεί να προχωρήσει η ανάπτυξη».
Αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν υπάλληλοι στις αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίοι προσφέρουν κάθε δυνατή βοήθεια στους Δήμου, στον αντίποδα υπάρχουν και υπηρεσίες που προκαλούν κωλύματα, αναφέροντας χαρακτηριστικό παράδειγμα την ανέγερση νηπιαγωγείου στη Μήλο, προϋπολογισμού 600.000 ευρώ, με χρηματοδότηση ιδιώτη, που συναντούσε συνεχείς εμπλοκές από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και η επιμονή που επιδείχθηκε οδήγησε στην πραγματοποίηση του.
Όπως ο ίδιος σημείωσε ότι δεν αρκεί ένα έργο σε ένα νησί όταν αντίστοιχα έργα χρειάζονται όλα τα νησιά, καθώς «το κάθε νησί θέλει το μίνιμουμ των έργων που δικαιούνται για να πάει μπροστά».
Όμως τα έργα και οι υποδομές δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται αυτόνομα ως θέμα χωρίς να υπολογίζεται το δυναμικό που διαθέτει ο κάθε Δήμος, που για τον κ. Δαμουλάκη «δεν μπορεί ένας νησιωτικός Δήμος να έχει τις ίδιες υποχρεώσεις με τον Δήμο της Αθήνας των χιλιάδων υπαλλήλων».
Κατέληξε δε επισημαίνοντας ότι «η Μήλος απαιτεί άμεσες εγκρίσεις, δηλαδή πάταξη της γραφειοκρατίας, σε συνεργασία με τη κυβέρνηση για εξεύρεση πόρων ώστε να προχωρήσουν τα έργα. Πρέπει να διατηρήσουμε αυτόν τον τόπο που πήραμε από τους πατεράδες μας και τους παππούδες μας και να τον δώσουμε καλύτερο στα παιδιά μας».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Μήλος: Ανέγερση νέου κτηρίου στο Nηπιαγωγείο Αδάμαντα
14 Δεκ. 2024 - 8:20 - Με στόχο ένα καθαρό θαλάσσιο περιβάλλον
9 Δεκ. 2024 - 6:17 - Αντιμέτωπος με υπέρογκο πρόστιμο ο Δήμος Μήλου
4 Δεκ. 2024 - 6:17 - Μήλος: Στους κορυφαίους προορισμούς διεθνώς για συνέδρια
18 Νοε. 2024 - 10:03 - Κραυγή αγωνίας από τους εκπαιδευτικούς
8 Νοε. 2024 - 6:17