Συμμετοχή της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Μυκόνου στη Δημόσια Διαβούλευση για την παραχώρηση του χερσαίου χώρου λιμένα για πάρκινγκ

"Ο Δήμος Μυκόνου δεν έχει στο επίκεντρο της πολιτικής του τον πολίτη"

  • Τετάρτη, 16 Μαΐου, 2018 - 13:24

Σε απάντηση της πρόσκλησης για συμμετοχή στην Δημόσια Διαβούλευση για την παραχώρηση ιδιαίτερου δικαιώματος χρήσης χώρου στη Χερσαία Ζώνη Λιμένα Μυκόνου με σκοπό την εκμετάλλευση αυτού ως υπαίθριου χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων (parking), σας παραθέτουμε παρακάτω τις απόψεις μας:

Α. Αρχικά θα θέλαμε αναλυτική τεκμηρίωση για τους λόγους που το ΔΛΤΜ δηλώνει αδυναμία να υλοποιήσει το συγκεκριμένο έργο με ίδιους πόρους και στην συνέχεια να εκμεταλλευτεί την λειτουργία του προς όφελος των δημοτών και των επισκεπτών του νησιού, εισπράττοντας το ίδιο το ΔΛΤΜ αντίτιμο για αυτή την υπηρεσία.

Ειδικότερα θα θέλαμε να μας απαντήσετε:

1. Εάν εξετάσατε αυτό το ενδεχόμενο και εάν έχετε πάρει προσφορές για την τοποθέτηση μπάρων, μηχανήματος αυτόματου πωλητή για την είσπραξη των εισιτηρίων, όλου του σχετικού εξοπλισμού που προβλέπεται στην σύμβαση καθώς και των αμαξίδιων τύπου golf.

2. Επίσης θα θέλαμε να μας απαντήσετε για ποιους λόγους το ΔΛΤΜ δεν μπορεί να προσλάβει εποχικούς υπαλλήλους ώστε να μπορέσει να εξυπηρετήσει τις αυξημένες ανάγκες του καλοκαιριού καθώς και την λειτουργία ενός χώρου στάθμευσης όπως περιγράφεται στην διακήρυξη που τίθεται στην διαβούλευση.

Β. Ερωτήσεις , σχόλια, παρατηρήσεις, και προτάσεις επί του κειμένου της διαβούλευσης:

1. Θα θέλαμε να μας ενημερώσετε εάν έχετε προβεί σε κάποια μελέτη ή έχετε συλλέξει στατιστικά στοιχεία από διάφορες υπηρεσίες του Δήμου ή άλλες, που να καταγράφουν την χρήση στον συγκεκριμένο χώρο.

Συγκεκριμένα:

α. πόσα αυτοκίνητα και για ποιες ώρες σταθμεύουν στον συγκεκριμένο χώρο από τις παρακάτω κατηγορίες:  Μόνιμοι κάτοικοι της Χώρας.  Υπάλληλοι του Δήμου Μυκόνου οι οποίοι εργάζονται στις υπηρεσίες που στεγάζονται στο Δημαρχιακό κτήριο και στο κτήριο του Μαύρου.  Υπάλληλοι των υπηρεσιών της Χώρας ( ΟΤΕ- ΕΛΤΑ) και των υποκαταστημάτων των τραπεζών ( ΠΕΙΡΑΙΩΣ- ALPHA- EUROBANK).  Υπάλληλοι των ιδιωτικών επιχειρήσεων όλων των κατηγοριών στην Χώρα που λειτουργούν τόσο το καλοκαίρι αλλά και τον χειμώνα.

β. Πόσους δημόσιους υπάλληλους( εκπαιδευτικούς, γιατρούς, αστυνομικούς, λιμενικούς, τελωνιακούς, πυροσβέστες κ.αλ. διαθέτουν συνολικά οι υπηρεσίες του νησιού.

γ. Πόσους δημοτικούς υπαλλήλους διαθέτει ο Δήμος στο σύνολό του.

δ. Πόσους ιδιωτικούς υπαλλήλους διαθέτει το νησί στο σύνολό του.

ε. Πόσοι κάτοικοι Μυκόνου κατά μέσο όρο επισκέπτονται την Χώρα καθημερινά.

στ. Πόσοι επισκέπτες της Μυκόνου κατά μέσο όρο επισκέπτονται την Χώρα καθημερινά, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

2. Θεωρούμε εξευτελιστικό το ποσό των 5.000 ευρώ ως ποσό εκκίνησης για μηνιαίο μίσθωμα. Με ένα πρόχειρο μετριοπαθή υπολογισμό, το ποσό αυτό θα αποτελεί την ημερήσια είσπραξη μόνο από τον χώρο Α για το διάστημα Μάιο- Σεπτέμβριο( 254 θέσεις * 20 ευρώ). Πόσο μάλλον που το ποσό αυτό θα παραμείνει σταθερό για όλη την διάρκεια της μίσθωσης (15 έτη).

3. Θεωρούμε επίσης ότι με το κείμενο της διακήρυξης( σελ 6 και αλλού) δίνεται η δυνατότητα στον ανάδοχο να δημιουργήσει νέες θέσεις , περισσότερες από τις 800 προβλεπόμενες βάσει το master plan για το λιμάνι , χωρίς να διευκρινίζεται εάν θα αυξηθούν οι δωρεάν θέσεις για τους μόνιμους κατοίκους του νησιού( Χωρός Β-546 θέσεις από 10ο -4 ο και 273 θέσεις από 5ο -9 ο ).

4. Θεωρούμε ότι οι 273 θέσεις στον Χώρο Β οι οποίες θα διατίθενται δωρεάν σε μόνιμους κατοίκους- υπαλλήλους της Χώρας από 1/5-30/9 δεν καλύπτουν τις ανάγκες και ότι πολλοί από αυτούς ακόμη και εάν έχουν μια από τις 1.500 κάρτες ελεύθερης πρόσβασης (Κ.Ε.Π.), τελικά δεν θα βρίσκουν θέση στον συγκριμένο χώρο και θα αναγκάζονται να πληρώνουν για να χρησιμοποιούν θέση στον Χώρο Α. Για τους μόνιμους κατοίκους που πιθανόν να μην μετακινούν το αμάξι τους περισσότερο από μια φορά την ημέρα και το αφήσουν για τουλάχιστον 24 ώρες το αντίτιμο είναι 10 ευρώ ημερησίως. Το ίδιο ποσό θα πληρώνουν και οι υπάλληλοι όλων των κατηγοριών οι οποίοι σίγουρα δουλεύουν πάνω από 8 ώρες. Εάν τους μήνες αιχμής δεν βρίσκουν δωρεάν θέση καθημερινά, το μηνιαίο κόστος θα ανέρχεται σε ποσό δυσανάλογο με τους μισθούς τους.

5. Το σχέδιο της παραχώρησης επιτρέπει στον παραχωρησιούχο να νοικιάζει χώρους πάρκινγκ με τον μήνα ή την εβδομάδα ( σελ 71)αλλά δεν ορίζεται τιμή όπως προβλέπεται για την στάθμευση με την ώρα ( σελ 66-67).

6. Στους μη μόνιμους χρήστες του χώρου υπάγονται πολίτες που ανήκουν στην κατηγορία των υπαλλήλων( δημόσιοι και ιδιωτικοί) καθώς επίσης και συνταξιούχοι. Εάν δεν είναι δικαιούχοι της κάρτας (Κ.Ε.Π.), δεν βρίσκουν θέση στον χώρο Β και αναγκάζονται να σταθμεύουν στον χώρο Α, για όλες αυτές τις κατηγορίες πολιτών το ποσό των 5- 10 ευρώ που θα καλούνται να [3] πληρώσουν ανάλογα την διάρκεια της παραμονής τους στον χώρο στάθμευσης, θα αποτελεί αντικίνητρο για μια επίσκεψη στην Χώρα.

7. Το αντίτιμο για την χρήση του χώρου θα είναι αποτρεπτικό και για τους επισκέπτες της Χώρας. Εάν ο Δήμος θέλει να δώσει κίνητρα για την καλύτερη λειτουργία των καταστημάτων της πόλης, ένα από αυτά είναι ο δωρεάν χώρος στάθμευσης στο λιμάνι με μεταφορά στην Χώρα σε ένα δίκτυο δημοτικής συγκοινωνίας.

8. Αντίθετα δεν θεωρούμε αποτρεπτικά τα ποσά για την χρήση του χώρου από εταιρίες ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων. Όταν ένα αμάξι κατηγορίας Α ( OPEL COSRA, FIAT κλπ) νοικιάζεται από 40- 80 ευρώ την ημέρα, το κόστος στάθμευσης 5-10 ευρώ ανάλογα την διάρκεια παραμονής δεν είναι σίγουρο ότι θα αποτρέψει ικανοποιητικά την κατάληψη του χώρου από εταιρίες που χρησιμοποιούν το πάρκινγκ στο λιμάνι ως επέκταση της επιχείρησής τους.

9. Δίνεται η δυνατότητα στον ανάδοχο να τοποθετήσει διαφημιστικές πινακίδες μέσα στον χώρο που θα μισθώσει ( στην σελίδα 72 απαγορεύεται η τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων μόνο στις περιφράξεις του χώρου και όχι στο εσωτερικό του) με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος τοποθέτησης κάθε λογής διαφήμισης σε έναν χώρο 50.000 τμ στην είσοδο της Χώρας, με ότι αυτό συνεπάγεται.

10. Θεωρούμε ότι η 15ετή διάρκεια της μίσθωσης που προβλέπεται είναι πολύ μεγάλο διάστημα. Η παραχώρηση αυτή εφόσον ολοκληρωθεί, θα διαμορφώσει μια νέα πραγματικότητα, τις συνέπειες της οποίας ακόμη δεν γνωρίζετε ώστε να δεσμεύσετε αυτόν τoν δημόσιο χώρο για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. 1

1. Τέλος θεωρούμε ότι υποχρέωση ενός Δήμου και κατά συνέπεια των νομικών του προσώπων είναι να βάζει στο επίκεντρο τoν πολίτη και τoν επισκέπτη με αποφάσεις που όχι μόνο θα εξασφαλίζουν τα δημόσια αγαθά αλλά κυρίως θα προσφέρουν παροχές στους πολίτες αντάξιες των τελών που εισπράττουν από αυτούς. Ο Δήμος της Μυκόνου διαχρονικά δεν έχει στο επίκεντρο της πολιτικής του τον πολίτη. Η διαχείριση του δημόσιου χώρου εν γένει με τις καταπατήσεις στις παραλίες, στις πλατείες και στα πεζοδρόμια, η τεράστια ανοχή σε κάθε είδους παραβατικότητα, η κάκιστη διαχείριση των απορριμμάτων, η ανεξέλεγκτη απόρριψη αδρανών σε όλο το νησί, η χείριστη κατάσταση του οδοστρώματος, ο ελλιπής έως ανύπαρκτος φωτισμός, η εγκατάλειψη και η παρακμή του παραδοσιακού οικισμού, είναι κάποια από τα προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη και των επισκεπτών του νησιού.

Ένα μικρό αντιστάθμισμα όλων των παραπάνω είναι η δωρεάν λειτουργία του χώρου στάθμευσης στην Χερσαία Ζώνη Λιμένα. Με την παραχώρηση αυτής της χρήσης σε ιδιώτη χάνεται και αυτό. 

Παραμένοντας σταθεροί στις θέσεις και απόψεις μας για τέτοιου είδους παραχωρήσεις, και έχοντας ήδη αντιδράσει στην παραχώρηση από το ΔΛΤΜ των δημόσιων τουαλετών στην περιοχή Κάστρο σε ιδιώτη ( ο οποίος αποδεδειγμένα καταστρατήγησε κανόνες αισθητικής και σειρά ΠΔ για τον παραδοσιακό οικισμό, καθώς επίσης δεν λειτούργησε τις ‘’δημόσιες’’ τουαλέτες κατά την διάρκεια του προηγούμενου χειμώνα), θεωρούμε υποχρέωση του ΔΛΤΜ να λειτουργήσει τον συγκεκριμένο χώρο με ίδιους πόρους και με γνώμονα την εξυπηρέτηση των πολιτών και των επισκεπτών του νησιού και όχι να τον παραχωρήσει σε ιδιώτη.