«Νέες πολιτικές, με γνώμονα πάντα την νησιωτικότητα»
- Παρασκευή, 18 Μαΐου, 2018 - 06:19
Την άμεση λήψη μέτρων και πολιτικών για την αντιμετώπιση των μόνιμων μειονεκτημάτων και ελλείψεων των νησιών, σημειώνει ως κύριο αιτούμενο προς την κυβέρνηση, ο Δήμαρχος Άνδρου, Θεοδόσης Σουσούδης, εν όψει του 13ου Περιφερειακού Συνεδρίου, το οποίο θα ολοκληρωθεί στη Σύρο.
Με σαφείς και συγκεκριμένες προτεραιότητες ο Δήμαρχος της Άνδρου εκκινεί τις διεκδικήσεις του με την παραδοχή ότι «Η πολυεπίπεδη κρίση αποτελεί πλέον μια σκληρή πραγματικότητα και παρά τις δυσκολίες η προσπάθεια για την ανάπτυξη του νησιού μας είναι συνεχής».
Αυτόνομα αναπτυξιακά νησιά
Ο Δήμαρχος Άνδρου θέτει ως βασική προϋπόθεση «για την αύξηση της αποτελεσματικότητας αλλά και της απορροφητικότητας των κρατικών πόρων και αυτών του ΕΣΠΑ, την μείωση της γραφειοκρατίας και την εμπλοκή των Δήμων στον σχεδιασμό και τη διαχείριση τους».
Κάνει λόγο για «νέες πολιτικές, με γνώμονα πάντα την νησιωτικότητα και τις ιδιαιτερότητες, που προκύπτουν από αυτή, οι οποίες θα πρέπει να στοχεύουν στη βιωσιμότητα των νησιωτικών κοινωνιών μας και στη δημιουργία νησιών, αναπτυξιακά αυτόνομων».
Επισημαίνοντας την αναγκαιότητα κατανόησης της αμφίδρομης σχέσης των αρχών και του τρόπου άσκησης διοίκησης, σημειώνει ότι θεωρεί «αναγκαία την εφαρμογή ενός συνθετικού τρόπου λειτουργίας των αρχών για την εύρεση λύσεων και για την ενίσχυση της συνεργασίας και της συνεννόησης μεταξύ της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κεντρικής πολιτικής».
Έργα υποδομών
Οι εκκρεμότητες που επιζητούν άμεση επίλυση, προκειμένου να ολοκληρωθούν έργα υποδομών, τίθενται ως προτεραιότητα από τον κ. Σουσούδη, ο οποίος μεταξύ άλλων κάνει λόγο για κατασκευή αεροδρομίου στο νησί, αποτελώντας «απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη της Άνδρου».
Με πρώτιστο το θέμα των απορριμμάτων, σημειώνει ότι «η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για τη δημιουργία ενός σύγχρονου ΧΥΤΥ που θα διαθέτει και μηχανική επεξεργασία των απορριμμάτων με έμφαση στη συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών, αποτελεί έργο ιστορικής σημασίας για τον τόπο».
Παράλληλα, παρά την λειτουργία του βιολογικού της Χώρας και του Κορθίου, απαιτούνται βελτιώσεις στο αποχετευτικό σύστημα, ενώ στόχος είναι η κατασκευή του βιολογικού Μπατσίου – Γαυρίου. «Για το έργο αυτό, είμαστε στο στάδιο της μελέτης των περιβαλλοντικών όρων, προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότησή του και να ξεκινήσουμε τις εργασίες κατασκευής».
Στο έργα υποδομών συμπεριλαμβάνει και την κάλυψη του δικτύου ύδρευσης εντός πόλεων και οικισμών, με την επιδιόρθωση ή αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων δικτύων και επέκταση των δικτύων ύδρευσης – νέες δεξαμενές.
Στον σχεδιασμό του Δήμου περιλαμβάνεται και η κατασκευή φραγμάτων και τριών τουλάχιστον λιμνοδεξαμενών – ταμιευτήρων ύδατος, χωρητικότητας περίπου 50.000 κυβικών εκάστη, με τον Δήμαρχο να ενημερώνει ότι «υπάρχει έτοιμη μελέτη -σχεδόν ώριμη- και είμαστε έτοιμοι να υποβάλουμε πρόταση για τη χρηματοδότηση του έργου, μόλις μάς παραδοθεί από την Περιφέρεια», ενώ ένα έργο απόλυτα αναγκαίο για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας αλλά και για την καλύτερη λειτουργία του δικτύου ύδρευσης είναι και η επανακατασκευή του υδραγωγείου της Χώρας.
Η Άνδρος λόγω της γεωμορφολογίας της και των υψηλών ορεινών όγκων διαθέτει ένα εκτενές χωμάτινο οδικό δίκτυο, ωστόσο χρειάζεται χρηματοδότηση για την ασφαλτόστρωσή του, την στιγμή που υπάρχουν ώριμα έργα με πλήρη περιβαλλοντική αδειοδότηση.
«Ακόμα ένα μείζον θέμα που αποτελεί προτεραιότητα της δημοτικής αρχής», όπως τόνισε ο Δήμαρχος, «είναι η αναβάθμιση των υποδομών των λιμανιών και ως προς αυτό επιδιώκεται η παράλληλη αναβάθμιση των λιμανιών της Χώρας και του Κορθίου και η ολοκλήρωση της Γ’ Φάσης του λιμανιού του Γαυρίου».
Στελέχωση υπηρεσιών
Η στελέχωση και ενίσχυση των υπηρεσιών είναι στα καίρια θέματα που θέτει ο κ. Σουσούδης, καθώς σημειώνει ότι «Η μειωμένη στελέχωση του Δήμου και των υπηρεσιών του, η υποστελέχωση του Κέντρου Υγείας Άνδρου, οι ελλείψεις σε αγροτικούς γιατρούς, καθώς και η συρρίκνωση του Αστυνομικού Τμήματος και του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Άνδρου έχουν ως αποτέλεσμα την ανεπαρκή κάλυψη των αναγκών των πολιτών και επιφέρουν ανησυχία στην τοπική κοινωνία. Τα προβλήματα δε, μεγεθύνονται κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, όταν ο πληθυσμός του νησιού υπερτριπλασιάζεται».
Επ’ αυτών αιτήματα του Δήμου Άνδρου είναι η ενίσχυση του προσωπικού των υπηρεσιών, η επαναλειτουργία Εφορίας και ΙΚΑ με πλήρη ανάπτυξη αρμοδιοτήτων, η άρτια στελέχωση των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων και η δημιουργία μονάδας αιμοκάθαρσης στο νησί.
Αναλόγως θέτει και θέμα αύξησης του εκπαιδευτικού προσωπικού και παροχής κινήτρων στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, κάνοντας ειδική αναφορά στο αίτημα για την επανένταξη του Κορθίου στις δυσπρόσιτες περιοχές, «προκειμένου να δοθεί τέλος στην υποβάθμιση των εκπαιδευτικών μονάδων του τόπου μας», όπως είπε.
Ειδικά για τα θέματα τα σχετικά με τις εκπαιδευτικές δομές της Άνδρου, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στη διεκδίκηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων για την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών κτιρίων, την ίδρυση Ναυτικής Σχολής Άνδρου και δημιουργία τμήματος ΤΕΙ ή ΑΕΙ στο Κληροδότημα Πέτρου Λ. Μουστάκα στο Κόρθι και τη δημιουργία Ερευνητικού Κέντρου και ΙΕΚ / ΣΕΚ.
Τουριστική Ανάπτυξη
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται από τον Δήμαρχο Άνδρου και στις ενέργειες υπέρ της τουριστικής ανάπτυξης του νησιού.
Εκτός του τουριστικού καταφυγίου του Μπατσίου, στόχος είναι η δημιουργία μικρών καταφυγίων τουριστικών σκαφών για τον ελλιμενισμό σκαφών αναψυχής εντός ζώνης λιμένος και σε διακριτό χώρο εντός των λιμένων Γαυρίου, Χώρας και Κορθίου, δημιουργώντας έτσι την υποδομή για θαλάσσιο τουρισμό και παρέχοντας τη δυνατότητα στα σκάφη να κάνουν ασφαλή περίπλου.
Επισκευή – συντήρηση – ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων. Καλύτερη αξιοποίηση μουσείων, με επέκταση ωραρίου για την αύξηση της επισκεψιμότητας.
Περαιτέρω αξιοποίηση του δικτύου μονοπατιών με σκοπό τη δημιουργία διαδρομών πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος.
Αύξηση των εκδηλώσεων αθλητικού ενδιαφέροντος, που θα προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες.
Έργο αποκατάστασης της παραλίας Μπατσίου από τα αποτελέσματα του έργου του τουριστικού καταφυγίου.
Ανάπλαση παραλιακού οικιστικού μετώπου στο λιμάνι Γαυρίου και δημιουργία Πολιτιστικού Κέντρου στο Γαύριο.
Ολοκλήρωση συμπληρωματικών έργων για τη λειτουργία του συνεδριακού κέντρου με παράλληλη δημιουργία Μουσείου Αγροτικής Ιστορίας της Άνδρου στο Απροβάτο.
Δημιουργία προϋποθέσεων για την καλύτερη οργάνωση της συγκοινωνίας στο νησί σε συνεργασία με το υπάρχον ΚΤΕΛ, έτσι ώστε να καλυφτούν συγκοινωνιακά και απομακρυσμένοι οικισμοί και παραλίες της Βόρειας και κεντρικής Άνδρου, αλλά και ορισμένων οικισμών στην Νότια Άνδρο, καθώς «εκτός από βασική υποδομή για τον τουρισμό, αποτελεί και προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή».
Προώθηση των διαδικασιών και δημιουργία υποδομών για την κατασκευή δύο υδατοδρομίων στην Άνδρο, στη Χώρα και στο Μπατσί.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Πολιτική αντιπαράθεση στην Άνδρο για τις αθλητικές εγκαταστάσεις
21 Οκτ. 2019 - 6:13 - Αντεγκλήσεις περί ήθους στο Δήμο Άνδρου
11 Σεπ. 2018 - 6:15 - Δεν μπαίνουν τελεσίγραφα
2 Νοε. 2017 - 6:19 - Σφοδρή αντιπαράθεση με φόντο τη Συνεδρίαση Λογοδοσίας
22 Νοε. 2024 - 6:17 - Στην τελική ευθεία για τους βιολογικούς
17 Οκτ. 2024 - 6:17