“Η απόφαση οδηγεί σε κλείσιμο το Δήμο”
- Τετάρτη, 3 Οκτωβρίου, 2018 - 06:19
Στον “πάγο” για ένα μήνα μπαίνει ο Δήμος Θήρας, μετά την απόφαση επιβολής πειθαρχικής ποινής, από πλευράς της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, που τέθηκε προχτές σε ισχύ, για θέση σε αργία έντεκα δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας.
Χωρίς τη δυνατότητα συνεδρίασης βασικών δημοτικών οργάνων μένει ο Δήμος Θήρας, καθώς τέθηκε, τελικά, σε εφαρμογή, η απόφαση του Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, που αφορούσε στην επιβολή πειθαρχικής ποινής προσωρινής αργίας από τα καθήκοντά τους, σε έντεκα δημοτικούς συμβούλους της δημοτικής αρχής, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην εύρυθμη συνέχιση της λειτουργίας του Δήμου. Σύμφωνα με την Α.Δ.Α., κρίθηκε παράνομη η υπερψήφιση συγκεκριμένης εισήγησης, που αφορούσε στην δημιουργία ολοκληρωμένης εγκατάστασης διαχείρισης απορριμμάτων, ένα ζήτημα εξαιρετικής σημασίας, για την καθημερινότητα του νησιού.
“Η απόφασή μας δεν ήταν παράνομη”
Δίνοντας το ιστορικό της υπόθεσης, οι έντεκα δημοτικοί σύμβουλοι, σε σχετική ανακοίνωσή τους αναφέρουν, πως “με την 60/2015 απόφαση Δ.Σ., η οποία λήφθηκε με τις ψήφους μας, αποφασίστηκε η προμήθεια εξοπλισμού ανακύκλωσης και διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων (Α.Σ.Α.) του Δήμου μας κατόπιν διενέργειας ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού, επί τη βάσει μελέτης του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού Νικολάου Κωνσταντίνου, που μας είχε ήδη παραδοθεί, με θέμα τη σύνταξη των Τεχνικών Προδιαγραφών του εν λόγω εξοπλισμού. Η απόφαση αυτή ακυρώθηκε, κατόπιν προσφυγής της Ανώνυμης Εταιρείας Τουριστικών Επιχειρήσεων ΤΕΑΒ Α.Ε., από τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου με την 33369/2015 απόφασή του και ο Δήμος μας έχει ήδη προσφύγει κατά της απόφασης αυτής στη Δικαιοσύνη, η σχετική δε αίτηση ακύρωσης εκκρεμεί προς συζήτηση ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά”.
Στο μεταξύ και πριν κριθεί η υπόθεση από τη Δικαιοσύνη επί της ουσίας, όπως αναφέρεται, “μας επιβλήθηκε από τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου πειθαρχική ποινή αργίας ενός μηνός από τα καθήκοντά μας ως Δημοτικών Συμβούλων με αιτιολογική βάση ότι η ψήφος μας κατά τη λήψη της απόφασης ήταν παράνομη. Κατά των πειθαρχικών αυτών αποφάσεων προσφύγαμε ενώπιον του ΣτΕ, επί του οποίου εκκρεμεί ακόμη η υπόθεση ως προς την ουσία της. Ωστόσο η αίτηση για αναστολή εκτέλεσης των πειθαρχικών ποινών μας μέχρι την έκδοση απόφασης επί της αίτησης ακύρωσης απορρίφθηκε με την 248/2018 απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ, η οποία μας κοινοποιήθηκε χθες, με αποτέλεσμα από σήμερα μέχρι και την 01/11/2018 να αδυνατούμε να ασκήσουμε τα καθήκοντά μας ως Δημοτικοί Σύμβουλοι. Την επίμαχη απόφαση του Δ.Σ. (60/2015) την λάβαμε προκειμένου να προχωρήσει η δημιουργία Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων (Ο.Ε.Δ.Α) και να επιτευχθεί σύγχρονη και βιώσιμη λύση στο φλέγον ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων”.
Οι έντεκα δημοτικοί σύμβουλοι αναφέρουν, πως “ο Δήμος συμμορφώθηκε ως προς την ακύρωση της 227/2014 απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής αφού δεν πλήρωσε την μελέτη, την οποία όμως είχε παραλάβει. Η 60/2015 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ελήφθη καθώς στην πραγματικότητα είχε παραληφθεί η μελέτη ακόμη και αν δεν είχε πληρωθεί.”
Εκφράζοντας την αγανάκτισή τους, αλλά και την ανησυχία τους, σχετικά με τις συνέπειες της εν λόγω πειθαρχικής ποινής, “με την απόφασή του ο Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και την απόρριψη της αίτησης αναστολής από το ΣτΕ ενώ δεν έχει κριθεί ακόμη η προσφυγή μας από τα αρμόδια δικαστήρια οδηγεί σε κλείσιμο τον Δήμο σε κρίσιμη περίοδο αφού κανένα όργανο του ουσιαστικά δεν μπορεί να λειτουργήσει (Οικονομική Επιτροπή, Επιτροπή Ποιότητας Ζωής κλπ.). Είναι η περίοδος για την ψήφιση του προϋπολογισμού, για να γίνουν διαγωνισμοί που είχαν παγώσει λόγω του ν.4412/2016 καθώς δεν είχε ενεργοποιηθεί το άρθρο 221 του Νόμου. Έτσι μένουν πίσω επισκευές σχολείων, πάγωμα προμηθειών, δράσεις σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, προκαλεί εν γένει ζημιά στον τόπο. Γιατί; Γιατί εμείς δρούσαμε για να μην χαθούν χρήματα για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Γιατί; Γιατί δεν θέλαμε να ολιγωρούμε σε ένα μείζον ζήτημα που με το ένα ή το άλλο έχει κακοφορμίσει. Γιατί; Γιατί δεν θέλουμε να ισχύει ότι δεν τολμούμε έχοντας μάλιστα τη βεβαιότητα ότι η απόφασή μας δεν ήταν παράνομη”.
Κλείνοντας, σημειώνουν, ότι “πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Δικαιοσύνη θα επικυρώσει εν τέλει τη νομιμότητά της, όπως επίσης και ότι θα μας δικαιώσει κατά την εκδίκαση της αίτησής μας επί της ουσίας για ακύρωση των πειθαρχικών ποινών μας, η οποία ακόμη εκκρεμεί ενώπιον του ΣτΕ”.
Ο Δήμος στον “αυτόματο πιλότο” για ένα μήνα
Μιλώντας στην εφημερίδα, ο Δήμαρχος Θήρας, κ. Νίκος Ζώρζος, τονίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης, σημειώνοντας, ότι “τα δημοτικά όργανα δεν μπορούν να λειτουργήσουν, σε μία περίοδο, μάλιστα, που είναι ιδιαίτερα σημαντική για την κατάθεση του προϋπολογισμού. Συνήθως ο προϋπολογισμός του Δήμου Θήρας, ήταν ο πρώτος, που λάμβανε έγκριση. Χρειαζόμαστε την έγκριση του προϋπολογισμού γρήγορα, διότι εδώ, ο τουρισμός δεν σταματάει ποτέ, ενώ παράλληλα, οι ανάγκες είναι διαρκείς, πόσο μάλλον σε έναν υποστελεχωμένο Δήμο, όπως και πολλοί άλλοι της νησιωτικής Ελλάδας. Η πίεση, ωστόσο, στην οποία υπόκειται ετούτος εδώ ο τόπος, είναι πολύ μεγαλύτερη, όταν έχουμε δύο εκατομμύρια επισκέπτες και 5,5 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις”.
Παράλληλα, διευκρινίζοντας, ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν είναι δυνατόν να αντικατασταθούν, συνεχίζει λέγοντας, πως “το Δημοτικό Συμβούλιο μπορεί να συνεδριάσει, αλλά όπως αντιλαμβάνεται κανείς, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, προϋπολογισμό δεν έχουν υπερψηφίσει ποτέ. Πώς θα ψηφίσουν τώρα, για παράδειγμα, τον προϋπολογισμό; Άρα, μέχρι τις 2 Νοεμβρίου, ο Δήμος δεν θα λειτουργεί σωστά”.
Επιχειρώντας να περιγράψει την επικινδυνότητα της κατάστασης, μετά την επιβολή της ποινής αργίας των δημοτικών συμβούλων, σχολιάζει, πως “πρέπει κανείς να σκέφτεται το δημόσιο συμφέρον. Ας πούμε, ότι σήμερα λάμβανε χώρα κάποιο έκτακτο καιρικό φαινόμενο και είχαμε καταστροφές. Πώς θα λειτουργούσε ο Δήμος;”.
Αιτία του προβλήματος στις... λεπτομέρειες
Ο κ. Ζώρζος εξηγεί, πως στις προσβαλλόμενες αποφάσεις διατυπώνεται η κρίση, ότι η παραλαβή της μελέτης δεν ήταν νόμιμη, καθώς υποστηρίζεται, ότι μόνο το Δημοτικό Συμβούλιο είναι αρμόδιο να παραλαμβάνει τις μελέτες. “Εμείς, αυτό που λέμε – και επιμένουμε σε αυτό- είναι, ότι το όργανο, που κάνει την ανάθεση, το ίδιο όργανο παραλαμβάνει. Άρα, εφόσον η Οικονομική Επιτροπή είχε αναθέσει, έπρεπε και να παραλάβει. Αυτή είναι η άποψη και των νομικών που έχουμε ρωτήσει”.
Επιπλέον υπογραμμίζει, πως, δεδομένου, ότι η ακύρωση της απόφασης της Ο.Ε. βασιζόταν στη διαδικασία παραλαβής της μελέτης και όχι στη μελέτη καθαυτή, ο Δήμος έχοντάς τη στα χέρια του, αποφάσισε να τη χρησιμοποιήσει, ώστε να επιχειρήσει να εξασφαλίσει πόρους, με σκοπό την υλοποίηση έργου, για τη διαχείριση των απορριμμάτων. “Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση θεώρησε, ότι δεν έχει εγκυρότητα η 60/2015 απόφαση του Δ.Σ., καθώς είχε ακυρωθεί η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, που αφορούσε στην παραλαβή της μελέτης”, διευκρινίζει, υπογραμμίζοντας ωστόσο, ότι “δεν μπορούσε κανείς να αμφισβητήσει την επιστημονική επάρκεια της μελέτης. Αυτή είχε κριθεί από την Τεχνική Υπηρεσία και είχε θεωρηθεί. Ανεξάρτητα από τη νομιμότητα της παραλαβής δεν επηρεάζεται η επιστημονική εγκυρότητα της μελέτης και αυτό είναι εν προκειμένω το σημαντικό στην υπόθεση. Η μελέτη εκπονείται από ειδικό επιστήμονα και παραλαμβάνεται από την Τεχνική Υπηρεσία, που είναι η αρμόδια να διαπιστώσει την επάρκεια της μελέτης και την εγκυρότητά της”. “Όλη η υπόθεση αυτή τη στιγμή, γίνεται για τα ‘ψιλά γράμματα’”, σχολιάζει.
Ευθυνοφοβία και έλλειψη πολιτικού κριτηρίου
Ο Δήμαρχος Θήρας τοποθετήθηκε, επίσης, σχετικά με το ρόλο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. “Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση πολλές φορές έχει ακυρώσει αποφάσεις, με το Δήμο να δικαιώνεται τελικά είτε μέσω της Επιτροπής του άρθρου 152, είτε μέσω άλλων αρμόδιων οργάνων”, ανέφερε, υποστηρίζοντας, πως “ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης λειτουργεί ως υπάλληλος, φοβούμενος την ευθύνη να πάρει μία απόφαση πολιτική. Το θέμα το έχουμε θέσει πολλές φορές. Στη θέση των Γ.Γ. των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων θα έπρεπε να μπαίνουν πολιτικά πρόσωπα. Επιπλέον, αν ο Γ.Γ. προσλαμβανόταν και δεν ήταν πολιτικό πρόσωπο, όπως θέλει η σημερινή κυβέρνηση, θα έπρεπε η ειδικότητά του να συνάδει με τη θέση. Ας ήταν ένας δικηγόρος, ώστε να μπορεί να αντιληφθεί και να ερμηνεύσει. Ο σημερινός Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου είναι δασολόγος. Αντιλαμβάνεστε, ότι παρέλκει του αντικειμένου του ο έλεγχος μίας υπόθεσης, για να έχει ιδίαν αντίληψη των πραγμάτων”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- "Αποκαλυπτήρια" για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο Θήρας
15 Νοε. 2024 - 6:18 - “Ήταν ένα πάγιο αίτημα μας προς την πολιτεία, εδώ και πολλά χρόνια”
12 Σεπ. 2024 - 10:34 - Σαντορίνη: Εργασίες για την κατασκευή νέων σχολικών αιθουσών
4 Ιουλ. 2024 - 12:13 - Σαντορίνη: Ο Δήμος συνιστά να αποφεύγεται το κολύμπι λόγω των ισχυρών ανέμων
29 Ιουν. 2024 - 15:07 - Σαντορίνη: Αντικατάσταση Δημοτικού Συμβούλου λόγω έκπτωσης της θέσεως του
25 Ιουν. 2024 - 10:45