Επαναφορά με περισσότερες λεπτομέρειες
- Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου, 2018 - 06:16
Αναβλήθηκε και αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου, το Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) του Δήμου Μήλου, με την επισήμανση, πως στην επόμενη συζήτηση του θέματος, η αρμόδια Επιτροπή, οφείλει να φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο με περισσότερες διευκρινίσεις.
Το προτελευταίο στάδιο του ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου Μήλου συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μήλου, με τους ειδικούς να παρουσιάζουν το σχέδιο, χωρίς ωστόσο να έχουν καλυφθεί τα “γκρίζα” σημεία, για τα οποία έκαναν ερωτήσεις τα μέλη της μειοψηφίας. Επιπλέον, δεν είχαν περιληφθεί οι δασικοί χάρτες, ενώ και οι προτάσεις και οι θέσεις των φορέων, που κατατέθηκαν στη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης δεν ήταν διαθέσιμοι, κατά την συζήτηση.
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Μήλου, κ. Γεράσιμος Δαμουλάκης, έριξε ευθύνες σε εκείνους “που έπρεπε να δουλέψουν και δε δούλεψαν”, παραδεχόμενος, ότι το ΣΧΟΟΑΠ δεν είναι ακόμη έτοιμο προς ψήφιση.
Τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΓΠΣ) και τα Σχέδια Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) προσδιορίζουν το αναπτυξιακό προφίλ, τα οικιστικά χαρακτηριστικά και τα στοιχεία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος κάθε ΟΤΑ.
Με βάση τα παραπάνω, τα ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ προσδιορίζουν :
-
Περιοχές Προστασίας (απόλυτης ή μέτριας)
-
Περιοχές Ελέγχου και Περιορισμού Δόμησης (για την προστασία του περιαστικού και εξωαστικού χώρου από την ανεξέλεγκτη διασπορά της εκτός σχεδίου δόμησης.
-
Περιοχές πολεοδομημένες (υπάρχοντες οικισμοί) ή νέες περιοχές όπου επιτρέπεται η πολεοδόμηση (επεκτάσεις, παραγωγικές χρήσεις)
Τα ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ υποχρεούνται να τηρούν τις κατευθύνσεις των υπερκειμένων σχεδίων ή πλαισίων, όπως το Γενικό και τα Ειδικά Πλαίσια, τα Περιφερειακά Πλαίσια, τα τυχόν Ρυθμιστικά Σχεδία.
“Να αποκλείσουμε αυτά που δεν θέλουμε”
Εισηγούμενος το θέμα, ο Δήμαρχος Μήλου, κ. Γεράσιμος Δαμουλάκης, παρουσίασε τους μελετητές, οι οποίοι, όπως σημείωσε, “στελεχώνουν την ομάδα την οποία έχουμε δημιουργήσει στο Δήμο μας, στην οποία συμμετέχουν η Αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Βαμβακάρη, ο κ. Μαρτάκης και ο κ. Νίνος, προκειμένου να προχωρήσουν, να πάρουν όλα αυτά τα έγγραφα, τις θέσεις τις αποφάσεις των φορέων, αλλά ακόμη και των μεμονωμένων πολιτών, με σκοπό, όλα αυτά να τα βάλουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να προχωρήσουμε στο τελευταίο στάδιο, ήτοι το Β2, για το ΣΧΟΟΑΠ”.
Κάνοντας μία σύντομη αναφορά στο ιστορικό του Σχεδίου, επεσήμανε, πως “έχει ξεκινήσει από πάρα πολύ παλιά, έχει στάδια. Το τελευταίο στάδιο, πριν ολοκληρωθεί, είναι αυτό που συζητάμε. Υπάρχει μελετητής ο οποίος το είχε αναλάβει και στη συνέχεια, λόγω συνταξιοδότησης, τη θέση του πήρε άλλος, ωστόσο αυτή η μετάβαση, δημιούργησε μόνο χρονικό πρόβλημα. Υπάρχουν επίσης οι επιμέρους μελέτες, που είναι απαραίτητες και έχουμε ψηφίσει στο δημοτικό συμβούλιο το 2015 και θέλω να γίνει κατανοητό στους συνδημότες μας, αλλά και στο δημοτικό συμβούλιο, ότι με το ν. 2508/1997, εκπονούνταν τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια και τα ΣΧΟΟΑΠ, όταν όμως έχουμε οικισμούς κάτω από 2.000 κατοίκους, τότε το ΣΧΟΟΑΠ μπορεί να έχει μορφή χωροταξικού σχεδίου. Μπορούμε πάνω σε αυτό να βάλουμε τις χρήσεις γης, να λάβουμε υπόψιν τις οικονομικές δραστηριότητες και να αποκλείσουμε πράγματα τα οποία εμείς δεν θέλουμε, αλλά και να βάλουμε αυτό που εμείς θέλουμε να βγάλουμε προς τα έξω”.
“Το ΣΧΟΟΑΠ δεν είναι ‘ταφόπλακα’”
Όπως τόνισε ο Δήμαρχος, το ΣΧΟΟΑΠ, που εκπονείται κινείται προς την κατεύθυνση του οράματος της δημοτικής αρχής για το μέλλον της Μήλου.
“Το νησί αυτό διαθέτει δύο μεγάλες οικονομικές δραστηριότητες. Την εξόρυξη και τον τουρισμό. Θέλουμε, λοιπόν, αυτές οι δύο δραστηριότητες, όπως ταξιδεύουν μαζί τα τελευταία χρόνια στην κατεύθυνση της ανάπτυξης, να συνεχίσουμε, ώστε να μην έχουμε κόντρες. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να γίνει η αξιοποίηση της γεωθερμίας υψηλής ενθαλπίας στο νησί μας. Βάζουμε ένα μεγάλο ‘Χ’ και δεν το επιτρέπουμε. Έχουμε ένα ΣΔΑΕ (Σχέδιο Διαχείρισης Αειφόρου Ενέργειας), το οποίο λέει κάποια πράγματα, τα οποία είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε. Έχουμε περιοχές Natura 2000, τις οποίες πρέπει να λάβουμε υπόψη μας. Είναι νόμος του κράτους. Υπάρχουν επί μέρους χωροταξικά σχέδια, τα οποία πρέπει να λάβουμε και αυτά υπόψη μας. Μέσα από αυτή την προσπάθεια, βάζοντας πάνω και πρώτα απ’ όλα το συμφέρον του νησιού και του δημότη της Μήλου, με σωστά βήματα, προσεκτικά, προχωράμε προς αυτή την κατεύθυνση”, ανέφερε.
Σύμφωνα με το Δήμαρχο, “το λεπτό σημείο είναι το εξής. Πολλά μέρη της Ελλάδας, έχουν προχωρήσει με πιο γρήγορους ρυθμούς, αυτό είναι δεδομένο. Ωστόσο, όπως πάνε τα σχέδια, έτσι ακριβώς γυρίζουν πίσω”.
Εξήγησε συνεπώς, πως “εδώ, λοιπόν, επειδή θέλω να είμαστε και συνεπείς απέναντι στους δημότες, δεν μπορούμε να πούμε ότι θα προχωρήσουμε να κάνουμε οικισμούς όλες τις περιοχές της Μήλου, όπως ενδεικτικά τον Μυλοπόταμο, για τον οποίο υπήρχε μία δέσμευση της αρχαιολογίας και μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχα μαζί τους, ενημερώθηκα ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα και μπορούμε να τον βάλουμε. Θέλουμε να επεκτείνουμε το σχέδιο πόλεως του Αδάμαντα. Τα σχέδια πόλεως της Τρυπητής, του Τριοβασάλου, της Πλάκας, των Πλακών, των Πολλωνίων. Αν πάμε και κάνουμε πρόχειρη δουλειά, αυτό σημαίνει ότι θα μπούμε σε μία διαδικασία να ψηφίζουμε, να ξεψηφίζουμε και να μη φτάνουμε ποτέ, τελικά, στο αποτέλεσμα.
Εφόσον ψηφιστεί και προχωρήσει, το ΣΧΟΑΠ, δεν είναι κάτι το οποίο θα γίνει ‘ταφόπλακα’ - για να χρησιμοποιήσω τα λόγια του συναδέλφου, κ. Ζούλια – καθώς μπορεί, μέσα σε ένα χρονικό διάστημα, το οποίο είναι γύρω στα πέντε χρόνια, η δημοτική αρχή, ο κόσμος, να έρθει και να δει τις καινούριες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί, προκειμένου πάνω σε αυτές να αρχίσει να χτίζει και να προχωρήσει αναλόγως”.
Τέλος, ο κ. Δαμουλάκης επεσήμανε, ότι “είναι πολύ σημαντικό, όπως εξελίσσεται το θέμα και βάζοντας μπροστά τα θέλω μας, που είναι σημαντικά και τις κατευθύνσεις που πρέπει, ώστε να δώσουμε αναπτυξιακή πνοή στο νησί μας. Στο νησί μας, που θέλουμε να ζουν οι κάτοικοι εδώ, να υπάρχει ευημερία για όλους και να αποτελούμε παράλληλα και το ‘κάτι διαφορετικό’ σε σχέση με τους ‘παραδίπλα’.
Κατόπιν των παρατηρήσεων από πλευράς των δημοτικών συμβούλων της μειοψηφίας, κατέστη σαφές, πως το σχέδιο, όπως παρουσιάστηκε στο σώμα, δεν ήταν αρκετό να λύσει τις απορίες των συμβούλων, ενώ παράλληλα, απαιτήθηκαν περισσότερες πληροφορίες, αναφορικά με τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί, για τη διαμόρφωση των ζωνών. Επίσης, η δημοτική αρχή κατηγορήθηκε, ότι προχωρά σε βιαστικές κινήσεις, με το Δήμαρχο να απαντά, πως χρόνος υπάρχει άπλετος και πως δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα η αναβολή του θέματος, ώστε η αρμόδια Επιτροπή εκπόνησης του ΣΧΟΟΑΠ, να επανέλθει ενώπιον του σώματος, ώστε να παρουσιάσει αυτή τη φορά με λεπτομέρειες το σχέδιο, λαμβάνοντας υπόψιν και όλες τις θέσεις των δημοτικών συμβούλων, παρουσιάζοντας επίσης και τα πρακτικά των συναντήσεων της Επιτροπής, αλλά και τις υπογεγραμμένες θέσεις των φορέων.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Δεκάδες συναντήσεις περιελάμβανε η συμμετοχή του Δήμου Μήλου στην έκθεση ITB του Βερολίνου
14 Μαρ. 2024 - 12:35 - 6 εκ. ευρώ στη Μήλο για αγροτική οδοποιία
1 Δεκ. 2022 - 6:17 - Διαχειριστικοί έλεγχοι σε Νοσοκομείο Νάξου και Δήμο Μήλου
30 Αυγ. 2022 - 6:16 - «Μόνη λύση η συνεργασία»
30 Ιουν. 2022 - 6:18 - Ευθεία ρήξη μεταξύ διοίκησης Κέντρου Υγείας και Δήμου Μήλου
27 Ιουν. 2022 - 6:16