Εκτεταμένες φθορές και μεγάλη επικινδυνότητα από την επέλαση της κακοκαιρίας στη Σαντορίνη

Καταστροφικό πέρασμα της “Ωκεανίδας”

Για ελλιπή οχύρωση από τα φυσικά φαινόμενα μιλά η αντιπολίτευση

Για μία ακόμη φορά, “πληγωμένη” βρίσκει τη Σαντορίνη, η επόμενη μέρα της τελευταίας από τις πρόσφατες κακοκαιρίες του φετινού χειμώνα, με τις υπηρεσίες του Δήμου να δίνουν αγώνα δρόμου, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές, αλλά και την αντιπολίτευση του Δήμου Θήρας, να κάνει λόγο για ελλιπή οργάνωση, απέναντι στις φυσικές καταστροφές.

Σημαντικές φθορές, κυρίως στο οδικό δίκτυο του νησιού, άφησε η κακοκαιρία “Ωκεανίς”, η οποία σάρωσε το νησί για περίπου τρεις ημέρες, με τους κεντρικούς οικισμούς, να δέχονται το μεγαλύτερο όγκο βροχής.

Πολλές οδικές αρτηρίες σε Μεσσαριά, Μονόλιθο, Καρτεράδο, Βούρβουλο, Ημεροβίγλι, υπέστησαν σοβαρές ζημιές, κατολισθήσεις και πλημμύρες, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίστηκε, όπως και κατά τις προηγούμενες κακοκαιρίες, στους δρόμους του Μονόλιθου, του Αεροδρομίου, αλλά και στην περιοχή του εργοστασίου της ΔΕΗ.

Σημαντική ανησυχία προκάλεσε στους κατοίκους της περιοχήες Φηροστεφάνι, η αποκόλληση μεγάλου τμήματος γης και μάλιστα μπροστά από οικία. Άμεσα παρενέβησαν οι υπάλληλοι της Δ/νσης Περιβάλλοντος του Δήμου, αποκλείοντας το σημείο, ενώ και ο Δήμαρχος, συνοδεία στελεχών της Τεχνικής Υπηρεσίας, επισκέφτηκε το σημείο, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση και να καθοριστεί ο τρόπος αποκατάστασής της.

Η Σαντορίνη αποδείχθηκε ανοχύρωτη”

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης του Δήμου Θήρας, οι ευθύνες, εκτός από την πολιτεία, ερρίφθησαν στην κατεύθυνση της δημοτικής αρχής, κάνοντας λόγο για ολιγωρία, σε ό,τι αφορά την οχύρωση του νησιού, απέναντι στις φυσικές καταστροφές.

Ενδεικτικά, η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης Θήρας, σε σχετική της ανακοίνωση τονίζει, πως “μετά και τις τελευταίες βροχοπτώσεις, φάνηκε πόσο ανοχύρωτη παραμένει η Σαντορίνη, όπως έχουμε τονίσει και παλαιότερα. Οι ζημιές που προκλήθηκαν, από τους πλημμυρισμένους δρόμους, είναι αρκετά σοβαρές. Ιδιοκτήτες κατοικιών, που συνδέονται με χωματόδρομους, λόγω της καταστροφής, αδυνατούν να προσεγγίσουν το ασφαλτοστρωμένο οδικό δίκτυο”.

Η παράταξη μιλά για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο αγροτικό/περιφερειακό δίκτυο, λόγω της μη αποκατάστασης των ζημιών, αλλά και για τις εκτεταμένες φθορές στη μέχρι πρότινος αποκλεισμένη περιοχή του Αεροδρομίου, στην περιοχή του εργοστασίου της ΔΕΗ, όπως και του εργοστασίου ΣΑΝΤΟ της ΕΓΣΘΠ.

“Οι ευθύνες των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Μεταφορών και Συγκοινωνιών, Περιφέρειας και Δήμου είναι μεγάλες. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται το πώς αντιμετωπίζουν τις επικίνδυνες αυτές καταστάσεις που αφορούν ζωές και περιουσίες λαϊκών οικογενειών”, τονίζει η παράταξη, συμπληρώνοντας, πως “η Λαϊκή Συσπείρωση πιστεύει ότι έργα που αφορούν στην αντιπλημμυρική, αντισεισμική και αντιπυρική θωράκιση των νησιών μας, με ότι κόστος και αν απαιτείται, επιβάλλεται να μπαίνουν σε πρώτη προτεραιότητα”, καλώντας τους Θηραίους πολίτες να σκεφτούν προτού ψηφίσουν στις εκλογές του Μάη.

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο υποψήφιος Δήμαρχος Θήρας, κ. Μανόλης Ορφανός, ο οποίος τόνισε πως “δυστυχώς η Σαντορίνη εντός δύο ημερών αποδείχθηκε ανοχύρωτη πόλη και σήμερα το πρωί λίγο θυμίζει το νησί που σε δύο μήνες πρόκειται να υποδεχθεί χιλιάδες επισκέπτες”, ενώ υπογράμμισε πως ανησυχητικότερη όλων των προβλημάτων στο νησί, είναι “η απουσία αντανακλαστικών και διάθεσης να βρεθεί η Δημοτική Αρχή δίπλα στον Πολίτη”, διευκρινίζοντας ωστόσο, πως “η φιλότιμη και ακαταπόνητη προσπάθεια των δημοτικών υπαλλήλων και οι αφηρημένες αναφορές στις κλιματικές αλλαγές δεν μπορούν να καλύψουν ευθύνες”.

Άμεσες ενέργειες παρά την υποστελέχωση

Μιλώντας στην εφημερίδα, ο Δήμαρχος Θήρας, κ. Νίκος Ζώρζος, τόνισε, πως οι υπηρεσίες, αλλά και οι πολιτικοί προϊστάμενοι, δουλεύουν νυχθημερόν, προκειμένου να αποκατασταθούν οι επικίνδυνες φθορές, ενώ παράλληλα διενεργούνται και οι απαραίτητες διαδικασίες, ώστε να διευκολυνθεί η πρόοδος των τεχνικών έργων.

“Ο Δήμος έχει ήδη ξεκινήσει τις ζημιές, οι οποίες δεν έγιναν μόνο προχτές, αλλά και τις προηγούμενες μέρες. Βεβαίως, με την προχτεσινή βροχή – που σημειωτέον ήταν 91 χιλιοστά, όταν ετησίως κατά μέσο όρο η Σαντορίνη δέχεται περίπου 300 χιλιοστά βροχής – πολλαπλασιάστηκαν οι ζημιές”, σημείωσε, συμπληρώνοντας, ότι “ζητήθηκε και βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τον Αντιπεριφερειάρχη, ώστε να κηρυχθεί η Σαντορίνη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, σε ό,τι αφορά το οδικό δίκτυο, εφόσον οι περισσότερες ζημιές βρίσκονται στους δρόμους, αν και υπάρχουν και σε άλλα σημεία. Σημαντικότερες είναι εκείνες, που βρίσκονται στο οδικό δίκτυο” και επαναλαμβάνοντας, πως έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες αποκατάστασης.

Ταυτόχρονα, ο Δήμαρχος υπογράμμισε τη δυσκολία, στην πρόοδο των απαραίτητων διεργασιών, λόγω της έλλειψης επαρκούς στελέχωσης, τόσο στον τομέα της Τεχνικής Υπηρεσίας, όσο και εν γένει στο προσωπικό του Δήμου. Όπως είπε, “έχουμε από τις πιο υποστελεχωμένες τεχνικές υπηρεσίες, παρά το γεγονός, ότι η Σαντορίνη είναι ένα νησί πολύ ανεπτυγμένο. Όπως έχει γίνει γνωστό, μέσα από επίσημες εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρίσκεται στις πρώτες θέσεις, σε ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρώπη. Επομένως, οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες. Ανάλογη θα έπρεπε να είναι και η στελέχωση, παρά ταύτα έχουμε πολύ μικρή στελέχωση. Με τρεις μηχανικούς, που διαθέτουμε, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο δύσκολο είναι να γίνεται η δουλειά. Υποστελέχωση όμως δεν υπάρχει μόνο στον τομέα των μηχανικών, αλλά και γενικά στο προσωπικό, το οποίο δεν επαρκεί”.

Επιπλέον, ο κ. Ζώρζος τόνισε, πως “γνωρίζουμε όλοι, ότι σε ηφαιστειογενή εδάφη, η μεταφορά του εδάφους είναι πολύ πιο εύκολη, απ' ό,τι στα αργιλώδη εδάφη”.

Τέλος ο Δήμαρχος επεσήμανε, πως οι παρεμβάσεις, ώστε να αντιμετωπιστούν οι συγκεκριμένες παθογένειες στο σύνολό τους, απαιτούν χρηματοδοτήσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει “ανοίξει” κατάλληλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, προκειμένου να αντληθούν πόροι, παρά το γεγονός, ότι υπάρχουν σχετικές μελέτες, αναφερόμενος παράλληλα και στο μείζον ζήτημα της οργιάζουσας δόμησης, η οποία δεν υπόκειται σε οργάνωση, με ευθύνη της πολιτείας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται έτι περισσότερα προβλήματα.

Οι φωτογραφίες έχουν ληφθεί από τις δημοσιεύσεις του Δημάρχου Θήρας και του προϊστάμενου της Δ/νσης Περιβάλλοντος του Δήμου Θήρας, κ. Κώστα Δαρζέντα.

Ετικέτες: