“Θέλουμε επενδύσεις, αλλά βάζουμε κόκκινες γραμμές”
- Πέμπτη, 7 Μαρτίου, 2019 - 06:18
Ενημερωτική εκδήλωση, παρουσία όλων των φορέων της Τήνου, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, 6 Μαρτίου, όπου έγινε ενδελεχής ανάλυση αναφορικά με τις συνέπειες και τα οφέλη των αιολικών πάρκων.
Στην εκδήλωση, που διοργανώθηκε από την ομάδα “Η Τήνος κατά των Ανεμογεννητριών” έδωσαν το παρών εκπρόσωποι τοπικών φορέων, εκπρόσωποι της Καθολικής και Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο Δήμαρχος Τήνου και μέλη του δημοτικού συμβουλίου, καθώς και πλήθος κόσμου, οι οποίοι παρακολούθησαν τις ομιλίες, ενώ απηύθυναν και σχετικά ερωτήματα. Ταυτόχρονα, η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά και μέσω του Facebook, από την ομάδα “Η Τήνος κατά των ανεμογεννητριών”, απ' όπου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και όσοι βρίσκονταν εκτός του νησιού.
Το πάνελ των ομιλητών στελέχωσαν ο δικηγόρος και νομικός εκπρόσωπος του Δήμου Τήνου, στο δικαστικό αγώνα του κατά της εγκατάστασης των βΑΠΕ, κ. Μηνάς Άσπρος, ο δικηγόρος εξ Αθηνών, κ. Τρύφων Κόλλιας, ο μεταπτυχιακός σπουδαστής Ακουστικού Σχεδιασμού και Ψηφιακού Ήχου και πρώην δημοτικός σύμβουλος, κ. Πέτρος Κουσουνάδης, ο βιοτεχνολόγος, κ. Αλέξανδρος Μαβής, ο χημικός μηχανικός και σύμβουλος επενδυτικής τραπεζικής, κ. Δημήτρης Παυλάκης, καθώς και ο μεσίτης αστικών ακινήτων, κ. Γιώργος Σιταράς.
Πολλαπλές αρνητικές συνέπειες για τουρισμό και οικονομία
Κατά το χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Τήνου, κ. Γιάννης Σιώτος, τόνισε, πως “βασική και διαχρονική μου θέση, είναι ότι η Τήνος τα επόμενα χρόνια πρέπει να επενδύσει στη βιώσιμη ανάπτυξη και να αναδειχθεί ως ένας κορυφαίος τουριστικός προορισμός, που θα διατηρεί όμως την πολιτιστική του ταυτότητα. Αυτή η θέση αποτελεί και το βασικό μου κριτήριο, για να αποτιμώ κάθε επενδυτική πρόταση για τον τόπο μας”.
Όπως σημείωσε, “είναι εντυπωσιακό μάλιστα, ότι εκείνοι που επικαλούνται την ανάγκη για επέκταση των ΑΠΕ, παραβλέπουν δύο γεγονότα. Το πρώτο, ότι η χώρα μας, ήδη από το 2016, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, έχει φτάσει και ξεπεράσει τις Ευρωπαϊκές δεσμεύσεις για ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ, αγγίζοντας το 30% της συνολικής εγχώριας παραγωγής και παρ' ό,τι η συνεισφορά του παραγόμενου ρεύματος, από τα ήδη υφιστάμενα αιολικά πάρκα, είναι σχεδόν μηδενική, ως προς το βασικό της στόχο, δηλαδή τη μείωση της κατανάλωσης των ορυκτών καυσίμων. Το δεύτερο, ότι το κόστος των ΑΠΕ μετακυλίεται ευθέως σε όλους μας, μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ και του ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων), με αποτέλεσμα, από τη μία να χρηματοδοτούμε από το υστέρημά μας, μέσω των επιδοτήσεων τους επενδυτές και από την άλλη, να μη μειώνονται οι ρύποι και να επιβαρύνεται το περιβάλλον”.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το Δήμαρχο, “ο Δήμος μας, με σοβαρότητα και συνέπεια, έχει επιδείξει για το ζήτημα των ανεμογεννητριών, μία συνεπή στάση. Συμμετέχουμε ενεργά στη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης, ενόψει των προτεινόμενων, κάθε φορά, τροποποιήσεων του εν λόγω έργου, καταθέτοντας τις παρατηρήσεις μας, με νομικά και επιστημονικά εμπεριστατωμένο τρόπο”.
Ο κ. Σιώτος αναφέρθηκε στην κοινή, με τους δήμους Πάρου, Άνδρου, Νάξου, την ΠΝΑ και τοπικούς φορείς, προσφυγή ενώπιον του ΣτΕ, κατά του έργου εγκατάστασης 9 αιολικών πάρκων στα νησιά σημειώνοντας, πως “πιστεύουμε, ότι η τοποθέτηση 99 ανεμογεννητριών στο σύνολο, σε τέσσερα νησιά και στο νησί μας 14 γιγάντιων ανεμογεννητριών, ύψους 94 μέτρων και διαμέτρου ρότορα 71 μέτρων, καθώς και τα συνοδά έργα οδοποιίας, που θα απαιτήσουν εκσκαφές μεγέθους 540.000 κυβικών μέτρων για το σύνολο των νησιών και 43.000 κυβικών μέτρων περίπου για το νησί της Τήνου, επιβαρύνουν το ήπιο και εξαιρετικά ευαίσθητο οικοσύστημα των νησιών μας και ανατρέπουν τη μοναδικής αξίας μορφολογία τους”, ενώ τόνισε τις πολλαπλές αρνητικές ενέργειες, που τελικά θα επιβαρύνουν και τον τουρισμό και την τοπική οικονομία.
Παράλληλα αναφέρθηκε και στην εγκατάσταση “ενός άλλου μικρού μεν, αλλά προπομπού δε, αιολικού πάρκου, στη θέση Πρασσά – Κάμπος Πολέμου του Δήμου Τήνου”, αναλύοντας τις κινήσεις του Δήμου ενάντια και στη συγκεκριμένη εγκατάσταση.
“Αυτή είναι η θέση μας. Καθαρή, τεκμηριωμένη, αξιόπιστη και πάνω απ' όλα, με βάση το μακροπρόθεσμο συμφέρον των πολλών. Δεν είμαστε δογματικοί, επιζητούμε την ανάπτυξη. Θέλουμε τις επενδύσεις, αλλά βάζουμε κόκκινες γραμμές, όσον αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος, του οικοσυστήματος και της πολιτιστικής μας ταυτότητας”, τόνισε κλείνοντας.
“Γολγοθάς” νομικών ενεργειών
Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο δικηγόρος, κ. Μηνάς Άσπρος, ο οποίος είναι και ο εκπρόσωπος τους Δήμου, για την υπόθεση των αιολικών πάρκων, ο οποίος αναφέρθηκε στις μέχρι τώρα νομικές ενέργειες, τόσο του Δήμου Τήνου, ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων στο νησί.
Σχολιάζοντας, πως οι ανεμογεννήτριες αποτελούν χρήσιμο εργαλείο, μόνο “για αυτούς που τις κατασκευάζουν και για τους επιχειρηματίες που τις εγκαθιστούν”, ο κ. Άσπρος ξεκίνησε την ενημέρωσή του από την απόφαση του τότε Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία εγκρίθηκε η εγκατάσταση 9 αιολικών πάρκων, στο πλαίσιο ενός ενιαίου έργου, στα νησιά της Άνδρου, της Τήνου, της Πάρου και της Νάξου, από τον όμιλο Κοπελούζου, στις 18 Δεκεμβρίου του 2014.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Άσρπο, για το νησί της Άνδρου, εγκρίθηκαν, στο πλαίσιο του ενιαίου έργου, τρία αιολικά πάρκα, με συνολικά 23 ανεμογεννήτριες, ύψους 99,5 μέτρων και συνολικής παραγωγής περίπου 53 μεγαβάτ. Για το νησί της Νάξου, προβλέπονται συνολικά 30 ανεμογεννήτριες, επίσης 99,5 μέτρων ύψους, συνολικής παραγωγής 69 μεγαβάτ. Στην Πάρο, προβλέπεται η εγκατάσταση 22 ανεμογεννητριών, 99,5 μέτρων ύψους και ισχύος 50,6 μεγαβάτ, ενώ τέλος στην Τήνο προβλέπεται η εγκατάσταση 20 ανεμογεννητριών, σε τρία σημεία, συνολικής ισχύος 46 μεγαβάτ.
Όπως υπενθύμισε, κατά των αιολικών πάρκων υπεγράφησαν αιτήσεις ακύρωσης υπογεγραμμένες από τους Δήμους Άνδρου, Τήνου, Πάρου και Νάξου, την ΠΝΑ και τοπικούς φορείς, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με τη δικάσιμο να έχει οριστεί για τις 13 Μαρτίου 2019. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Άσπρο, η υπόθεση αναμένεται να πάρει αναβολή, καθώς κατατέθηκε από την εταιρεία κατατέθηκε μελέτη τροποποίησης του έργου προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, η οποία ακόμη δεν έχει αξιολογηθεί και ως εκ τούτου δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα στοιχεία, ώστε να αποφασίσει η Έδρα.
Επιπλέον τροχοπέδη για την εκδίκαση της υπόθεσης, αποτελεί και ο Ειδικός Χωροταξικός Σχεδιασμός, ήτοι το θεσμικό πλαίσιο, που αφορά και στην εγκατάσταση ΑΠΕ, ο οποίος βρίσκεται σε εκκρεμότητα, παρά τις συνεχείς αυστηρές προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τη χώρα μας, καθώς ο υφιστάμενος χωροταξικός σχεδιασμός αντιτίθεται στις διατάξεις της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας, αναφορικά με τις περιοχές NATURA. Ως εκ τούτου, το δικαστήριο δεν μπορεί να προχωρήσει σε εκδίκαση της υπόθεσης, εφόσον αναμένεται η αλλαγή του χωροταξικού, ενώ παράλληλα δεν έχει αξιολογηθεί από το Υπουργείο και η τροποποιητική μελέτη του εν λόγω έργου.
Επιπλέον, ο κ. Άσπρος αναφέρθηκε και στο μικρότερο αιολικό πάρκο, το οποίο βρίσκεται υπό κατασκευή αυτή τη στιγμή στην περιοχή Πρασσα – Κάμπος Πολέμου, μεταξύ Καρδιανής και Υστερνίων, το οποίο αφορά σε εγκατάσταση τριών ανεμογεννητριών, ισχύος 2,7 μεγαβάτ, με άδεια εγκατάστασης η οποία εκδόθηκε το 2015 από τον Γ.Γ. Της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.
Κατά της άδειας έχει ασκήσει αίτηση ακύρωσης ο Δήμος Τήνου, η οποία συζητήθηκε στις αρχές του έτους. Σύμφωνα με το νομικό, επίσης αναμένεται εκ νέου αναβολή, λόγω της εκκρεμότητας του χωροταξικού σχεδιασμού.
Ο κ. Άσπρος αναφέρθηκε στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του Δήμου Τήνου, καθώς πραγματοποιήθηκε διάνοιξη δρόμου, όπως υποστήριξε ο ίδιος, μέσα στη δημοτική περιουσία, προκειμένου να γίνει διέλευση προς την τοποθεσία του αιολικού πάρκου.
Τονίζοντας, πως θα εξαντληθεί κάθε νόμιμο δικαίωμα του Δήμου Τήνου, ενάντια στη συνέχιση των εργασιών, επίσης σημείωσε, πως προετοιμάζεται η κατάθεση τακτικής αγωγής κατά της εταιρείας, ώστε να παύσει η διέλευση μέσω του δημοτικού ακινήτου, σταματώντας την κατασκευή, εφόσον δεν υπάρχει άλλη διαθέσιμη δίοδος προς το οικόπεδο, όπου εγκαθίστανται οι ανεμογεννήτριες.
Αναφορικά δε με την αίτηση ανάκλησης της οικοδομικής άδειας, ο κ. Άσπρος ανέφερε, πως η πολεοδομία έλαβε την απόφαση της διακοπής των εργασιών, καθώς το τοπίο είναι θολό, σχετικά με το αν η κατασκευή αφορά στο ιδιόκτητο οικόπεδο της εταιρείας ή στο γειτονικό που μισθώθηκε εν συνεχεία και σε ποιο χώρο αφορούν ποιες εγκρίσεις.
Κλείνοντας, ο κ. Άσπρος υποστήριξε, πως λόγω των πολύ μικρών αποστάσεων των σχεδιαζόμενων αιολικών πάρκων από τους κατοικημένους οικισμούς, η λειτουργία τους αναμένεται να γίνεται όλες τις ώρες αισθητή, μέσω των ήχων αλλά και των υποήχων, που θα παράγονται από τη λειτουργία τους.
Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στους υπόλοιπους ομιλητές, οι οποίο ο καθένας από τη δική του πλευρά κατάρτισης, εξήγησαν με εμπεριστατωμένο τρόπο τους λόγους, για τους οποίους η εγκατάσταση των αιολικών πάρκων σε καμία περίπτωση δεν βοηθά, ούτε στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων και πετρελαίου, αλλά ούτε και στην ενεργειακή αυτονομία των περιοχών, αντιθέτως, εμποδίζουν την ομαλή ροή της ηλεκτροδότησης, εφόσον ο άνεμος αποτελεί μη σταθερή πηγή ενέργειας. Παράλληλα, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στα μειονεκτήματα της λειτουργίας των ανεμογεννητριών, τόσο σε επίπεδο καθημερινότητας των κατοίκων, όσο και σε επίπεδο τοπικής οικονομίας, τουρισμού και real estate.
Επίσης, δόθηκε η ευκαιρία στους πολίτες που παρακολούθησαν την εκδήλωση να απευθύνουν ερωτήματα στους ομιλητές, τα οποία και απαντήθηκαν.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Δήλωση ξανά της κάθετης αντίθεσης Δήμου και κοινωνίας
13 Μαΐου. 2021 - 6:16 - Γενικεύεται η αντίσταση απέναντι στις ανεμογεννήτριες
27 Μαΐου. 2020 - 6:19 - Η Άνδρος στο πλευρό της Τήνου στον αγώνα ενάντια στις βιομηχανικές ανεμογεννήτριες
19 Μαΐου. 2020 - 14:24 - «Δε θα δεχτούμε το σύστημα του “έτσι θέλω”»
21 Ιαν. 2020 - 6:18 - Ανεμογεννήτριες στην Τήνο: Ποιους ωφελούν;
12 Μαρ. 2019 - 6:22