“Να αποφευχθούν αναίτιες διαδικασίες και έξοδα”
- Πέμπτη, 14 Μαρτίου, 2019 - 06:17
Σε συνέχεια των κινήσεων διαμαρτυρίας, σχετικά με τον τρόπο κατάρτισης των δασικών χαρτών και η Αντίπαρος, φαίνεται να ενίσταται, αφού, παρ' όλο που ακόμη δεν έχει αναρτηθεί ο οριστικός δασικός χάρτης για το νησί, η διαδικασία δείχνει να οδηγεί σε μη ορθή αποτύπωση των περιουσιών των κατοίκων.
Το πρόβλημα, αναφορικά με τη διαδικασία συλλογής των απαραίτητων στοιχείων, για την κατάρτιση του δασικού χάρτη, για το νησί της Αντιπάρου, αναδεικνύει ο Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Σωρού Αντιπάρου, ο οποίος απέστειλε επιστολή προς την πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που κοινοποιήθηκε επίσης στη Διεύθυνση Δασών Κυκλάδων και στο Δήμο Αντιπάρου.
Ο Δήμαρχος Αντιπάρου, κ. Αναστάσιος Φαρούπος, μάλιστα, έφερε το θέμα προς ενημέρωση του Σώματος του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του, σημειώνοντας τη σοβαρότητα του θέματος και προτείνοντας, σε επόμενο χρόνο, να προγραμματιστούν αντίστοιχες δράσεις και από την πλευρά του Δήμου, προκειμένου να ασκηθεί πίεση, προς την κατεύθυνση της ορθής κατάρτισης του χάρτη, προτού αυτός οριστικοποιηθεί και συνεπώς προκαλέσει ταλαιπωρία και έξοδα, στους πολίτες που νομίμως κατέχουν αγροτικές εκτάσεις.
“Οι ιδιοκτήτες θα υποβληθούν αναιτίως σε περιττά έξοδα”
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Δήμαρχος ανέγνωσε την επιστολή του Συλλόγου, προς ενημέρωση των δημοτικών συμβούλων, όπως αναφέρεται πως, “η Δ/νση Δασών ανέθεσε το έργο της κατάρτισης των δασικών χαρτών στην εταιρεία “Γεωαπεικόνιση Α.Ε.”. Οι οδηγίες προς την εταιρεία, είναι η σχετική απεικόνιση να βασιστεί σε αεροφωτογραφίες του 1945. Επιπλέον, θεωρούμε, ότι η Δ/νση Δασών έχει διαβιβάσει στην εταιρεία τα στοιχεία των πράξεων τελεσιδικίας, με τις οποίες διάφορα αγροτεμάχια έχουν χαρακτηριστεί στο παρελθόν ως αγροτικής μορφής, προκειμένου οι πράξεις αυτές να ληφθούν υπόψιν στην κατάρτιση των χαρτών”.
“Δυστυχώς, όμως”, συνεχίζει η επιστολή, “πολλές παλαιές πράξεις τελεσιδικίας αναφέρονται σε τοπογραφικά για τα οποία δεν υπάρχουν συντεταγμένες, δεν είναι δηλαδή εξαρτημένα, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατόν να τοποθετηθούν στον υπό κατάρτιση δασικό χάρτη”.
Επίσης, όπως σημειώνεται, “γνωρίζουμε, ότι η Δ/νση Δασών δεν έχει διαβιβάσει πολλές παλαιές πράξεις τελεσιδικίας”.
Σύμφωνα με το έγγραφο, “ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Σωρού, εκπροσωπεί το σύνολο σχεδόν των κατοίκων της εξαιρετικής αυτής τοποθεσίας της Αντιπάρου, στην οποία έχουν ανεγερθεί πρότυπης καλαισθησίας οικοδομές, βάσει αδειών που έχουν δώσει κατά καιρούς το Τμήμα Πολεοδομίας και Πολεοδομικών Εφαρμογών της π. Νομαρχίας Κυκλάδων”.
Βάσει των παραπάνω, γνωστοποιεί προς τον Περιφερειάρχη, ότι “αναμφιβόλως, ενόψει των όσων αναφέρουμε ανωτέρω, το αποτέλεσμα της αποτύπωσης που προτίθεται να κάνει η εταιρεία στα αγροτεμάχια που είναι τελεσίδικα χαρακτηρισμένα ως αγροτικά και στα οποία σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν νόμιμες οικοδομές θα χαρακτηριστούν ως δασικά, διότι έτσι εμφανίζονται στις αεροφωτογραφίες του 1945”.
Παράλληλα, ο Σύλλογος θεωρεί δε αυτονόητο, ότι “μετά την ανάρτηση των χαρτών, οι ιδιοκτήτες των καθ' όλα νόμιμων αυτών οικοδομών, θα υποβάλουν αντιρρήσεις και θα υποβληθούν αναιτίως σε περιττά έξοδα (παράβολα και τέλη, αμοιβές δικηγόρων, εκπόνηση νέων τοπογραφικών κλπ), προκειμένου να ζητήσουν το δίκιο τους”.
Ως εκ τούτου, “κρίναμε λοιπόν ως Σύλλογος, ότι για το θέμα αυτό, θα έπρεπε να ενημερωθεί, τόσο η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στην οποία υπάγεται η Αντίπαρος, όσο και η Δ/νση Δασών Κυκλάδων, αλλά και ο Δήμαρχος Αντιπάρου, ώστε στο πλαίσιο των αρχών της χρηστής διοίκησης και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης, να δοθεί άμεσα εντολή στη Δ/νση Δασών, να διαβιβάσει όλες τις παλαιές πράξεις τελεσιδικίας στην εταιρεία, με ή χωρίς εξαρτημένα τοπογραφικά και να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι, ώστε να προσκομίσουν εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, εξαρτημένα τοπογραφικά πριν την ολοκλήρωση και την ανάρτηση των δασικών χαρτών, προκειμένου να αποφευχθούν χρονοβόρες διαδικασίες και έξοδα, καθώς και αναίτιες ενστάσεις και αντιδικίες”.
Επιβεβαίωση ισχυρισμών και προετοιμασία ενεργειών
Αμέσως μετά την ανάγνωση της επιστολής, ο Δήμαρχος Αντιπάρου, κ. Φαρούπος δήλωσε απόλυτα σύμφωνος, με τα όσα αναφέρονται στην επιστολή του Πολιτιστικού Συλλόγου, σημειώνοντας, ότι μπορεί να επιβεβαιώσει και ο ίδιος, αναφορικά με την ευστάθεια των ισχυρισμών, σε σχέση με τη μη αποστολή μέρους των τελεσιδικιών. “Είναι σίγουρο ότι δεν έχουν στείλει τις παλιές τελεσιδικίες, συν ότι όσα τοπογραφικά είναι με το παλιό σύστημα, δεν είναι δηλαδή εξαρτημένα από τις συντεταγμένες, δεν μπορούν να τοποθετηθούν στο χάρτη και τα βγάζουν στην άκρη”.
Παράλληλα, ο Δήμαρχος τόνισε, ότι, παρά το γεγονός, ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι ήδη ενήμερη, σχετικά με την κατάσταση, έχοντας ταυτόχρονα προβεί σε σειρά ενεργειών από την πλευρά της, προκειμένου να επικοινωνηθεί η διαμαρτυρία των νησιωτών προς τους αρμόδιους φορείς του κράτους, ο Δήμος Αντιπάρου οφείλει να πάρει επισήμως θέση, σχετικά με το ζήτημα, προτού οριστικοποιηθεί ο δασικός χάρτης του νησιού, προτείνοντας, σε επόμενο χρόνο, να έλθει προς συζήτηση σχετική εισήγηση για ψήφισμα, ή παρέμβαση του Δήμου, με στόχο να ενισχυθούν οι ενέργειες της ΠΝΑι και του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Σωρού.
Έντονο πρόβλημα σε όλα τα νησιά
Αξίζει να σημειωθεί, πως πολλά είναι τα νησιά των Κυκλάδων, στα οποία η κατάρτιση των δασικών χαρτών έχει προκαλέσει αρκετά προβλήματα, όσον αφορά στις ιδιοκτησίες και ειδικά σε αγροτικές περιοχές, καθώς, λόγω πρόβλεψης σε Προεδρικό Διάταγμα του 2016, οι χορτολιβαδικές ή/και φρυγανώδεις εκτάσεις, δεδομένου, ότι κρίθηκε, πως χρήζουν προστασίας, ίσης με εκείνης των δασικών εκτάσεων, χαρακτηρίζονται δασικές.
Παρ' όλα αυτά, ιδιαίτερα στα νησιά του Αιγαίου, που η πλειονότητα των περιοχών εκτός οικισμών είναι χορτολιβαδικές ή/και φρυγανώδεις, έχουν προκύψει σημαντικές επιπτώσεις, από αυτή την πρόβλεψη, καθώς είναι τεράστιος ο αριθμός ιδιοκτησιών, που χαρακτηρίζονται δασικές και ως εκ τούτου μη εκμεταλλεύσιμες, με ζοφερές συνέπειες, τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο ανάπτυξης του τουρισμού.
Επιπλέον, η λήψη δεδομένων από πολύ παλιές αεροφωτογραφίες, που, όπως στην περίπτωση της Αντιπάρου, χρονολογούνται από το 1945, δηλαδή από τα μισά του προηγούμενου αιώνα, φυσικά δεν βοηθά τις αναδόχους εταιρείες και εν συνεχεία τις οικίες Διευθύνσεις Δασών, ώστε να αποτυπώσουν με ακρίβεια τις εκτάσεις και να καταλήξουν, αναφορικά με τον χαρακτηρισμό τους.
Υπενθυμίζεται δε, πως από την πλευρά του Υπουργείου, ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Μανώλης Φάμελλος, είχε δεσμευτεί ενώπιον της Περιφέρειας και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, ότι θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, ώστε να τεθούν προϋποθέσεις στην εφαρμογή της πρόβλεψης του Προεδρικού Διατάγματος, σχετικά με τις χορτολιβαδικές εκτάσεις, προκειμένου να περιοριστεί ικανοποιητικά το πρόβλημα.
Εντούτοις, μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί κάποια σχετική κίνηση από πλευράς του Υπουργείου, με συνέπεια πολλοί νησιώτες να έχουν ήδη αναγκαστεί να εμπλακούν στη διαδικασία των αντιρρήσεων, έχοντας επιβαρυνθεί σημαντικά, με τα έξοδα, που αυτή συνεπάγεται.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Στον Δήμο Πάρου “πέρασε” η Υπηρεσία Δόμησης της Αντιπάρου
22 Δεκ. 2022 - 6:18 - Η Αντίπαρος “δικτυώνεται”
18 Αυγ. 2022 - 6:17 - Περίπου 2,5 εκ. ευρώ στο Δήμο Αντιπάρου για σημαντικά έργα
8 Απρ. 2022 - 6:16 - Εξέταση προσωρινών λύσεων για τα ΕΛΤΑ
24 Φεβ. 2022 - 6:17 - Έργα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην Αντίπαρο
16 Φεβ. 2022 - 6:16