“Ενιαίο και αρραγές μέτωπο”
- Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2019 - 06:16
Την στήριξη του νομικού αγώνα των νησιών, ενάντια στην εγκατάσταση βιομηχανικού τύπου αιολικών πάρκων, για την προστασία των ευαίσθητων οικοσυστημάτων τους, αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Την άσκηση όλων των ένδικων μέσων για τη στήριξη των νησιωτών που εναντιώνονται στην εγκατάσταση βιομηχανικών ανεμογεννητριών (αιολικών πάρκων) στα νησιά Άνδρο, Πάρο, Νάξο και Τήνο, αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του.
Όπως τόνισε ο Περιφεριάρχης, η ΠΝΑ δεν είναι αντίθετη στη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), αντιτίθεται ωστόσο στις φαραωνικού τύπου εγκαταστάσεις Βιομηχανικών Αιολικών Πάρκων, που είναι απολύτως ασύμβατα με το τοπίο και τα μικρά μεγέθη των Κυκλαδίτικων νησιών, όταν ο ιστός μιας ανεμογεννήτριας έχει ύψος άνω των 100 μέτρων, με προφανείς τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην φυσική ομορφιά του νησιώτικου τοπίου.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε τη συνέχιση της νομικής, ηθικής και ουσιαστικής στήριξης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο αίτημα των νησιών της Τήνου, της Πάρου, της Άνδρου και της Νάξου, για την μη εγκατάσταση ανεμογεννητριών και την ακύρωση της σχετικής υπουργικής απόφασης, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος της περιβαλλοντικής υποβάθμισής τους.
Επιφυλάξεις για τις αναθέσεις
Ο περιφερειακός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, κ. Τζώρτζης Μακρυωνίτης, απηύθυνε ερώτημα, σχετικά με την πρόταση του Περιφερειάρχη, κ. Γιώργου Χατζημάρκου, για δαπάνη συνολικά 80.000 ευρώ, για τη νομική στήριξη των νησιών.
Σύμφωνα με το ερώτημα του κ. Μακρυωνίτη, “γιατί σήμερα δεν έχουμε μία εισήγηση με ένα ιστορικό από τον Περιφερειάρχη, παρά μόνο μία πρόταση, ότι πρέπει να αναθέσουμε σε δικηγορικά γραφεία; Αυτό τον προβληματισμό θέτω”.
Ο κ. Χατζημάρκος απαντώντας, σημείωσε, πως “έχουμε τον συνεργάτη μας στις Κυκλάδες, τον κ. Μπάλλα, που είναι στη Νομική Υπηρεσία και τον κ. Φιλιππάκο στη Δωδεκάνησο. Εκατοντάδες οι υποθέσεις, που χειρίζονται αυτοί οι δύο νομικοί και δεν επαρκούν για να διαχειριστούν τα θέματα, τα οποία έχει η Περιφέρεια. Μακάρι να είχαμε επαρκώς στελεχωμένη Νομική Υπηρεσία, να τα κάναμε μόνοι μας”.
Εξήγησε δε, πως “πρόκειται για εξειδικευμένα ζητήματα και θα πρέπει να καθίσουμε να δούμε, αν πρέπει να υποβάλουμε ειδικές εκθέσεις μαζί, για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αν όλοι αυτοί οι Σύλλογοι και οι φορείς, οι Δήμοι, οι κάτοικοι, οι οποίοι έχουν προσφύγει χρειαστούν κάποια επιπλέον σε τεχνικό επίπεδο μελέτη και αν θα πρέπει αυτή κάπου να ανατεθεί. Θα πρέπει να έχουμε σε νομικό επίπεδο γνωματεύσεις, για να θωρακίσουμε την όποια παρέμβαση δική μας, αλλά και τον αγώνα που δίνουν οι κάτοικοι. Γι' αυτό θα πρέπει όλο αυτό να ανατεθεί σε επίπεδο γνωματεύσεων, για τον καθορισμό της διαδρομής αυτής”.
Από την πλευρά του ο κ. Μακρυωνίτης σημείωσε την πρόθεση να ψηφίσει “λευκό”, κατά την ψηφοφορία για το θέμα, καθώς υποστήριξε, πως θα έπρεπε να υπάρχει συγκεκριμένη εισήγηση και όχι γενική πρόταση, ενώ εμφανίστηκε επιφυλακτικός για το θέμα των αναθέσεων, επιφυλασσόμενος να τοποθετηθεί, κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, της οποίας είναι μέλος.
“Δε μας πτοεί η απαξίωση”
Σημαντική ήταν και η τοποθέτηση του αντιπροέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου και πρώην Επάρχου Πάρου – Αντιπάρου, κ. Παντελή Τζανακόπουλου, ο οποίος ανέφερε, ότι ενώ η υπόθεση είναι γνωστή σε όλους και έχει συζητηθεί πολλάκις, στο πλαίσιο του περιφερειακού συμβουλίου, “η δικαστική προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας αναβλήθηκε και θα συζητηθεί το θέμα τον Οκτώβριο. Υπάρχει μία νομική άποψη, ότι εκτός από τη δικαστική προσφυγή, μπορούμε να δούμε και άλλες νομικές ενέργειες, σε άλλα επίπεδα, λ.χ. προς τη ΡΑΕ, καθώς η αρχική έγκριση παραγωγής που δόθηκε, η αδειοδότηση εν γένει, δόθηκε με άλλους όρους και άλλες προϋποθέσεις, οι οποίες σήμερα δεν ισχύουν”.
Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, “έχει παρέλθει ο χρόνος μέσα στον οποίο θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει το έργο, από τότε που είχε δοθεί η αρχική έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Επομένως πιστεύω, ότι τα νομικά γραφεία, τα οποία θα αναλάβουν την υπόθεση αυτή, πέραν της δικαστικής, θα πρέπει να διερευνήσουν και αυτά τα θέματα”.
Σε ό,τι αφορά την Πάρο, ο περιφερειακός σύμβουλος τόνισε προς το Σώμα, ότι “η συνοχή, η ενότητα, όλων των κατοίκων, όλων των φορέων, της Εκκλησίας, του Δήμου, του Δημοτικού Συμβουλίου, όλων των παρατάξεων, όλου του κόσμου, είναι συγκινητική και απόλυτη. Οι Παριανοί, όπως και οι κάτοικοι των άλλων νησιών πιστεύω, για τα οποία προβλέπεται η εγκατάσταση αιολικών πάρκων βιομηχανικού τύπου, δεν είναι σε καμία περίπτωση διατεθειμένοι να κάνουν πίσω. Ξέρουν, όπως ξέρουμε όλοι, ότι σε αυτή την υπόθεση δεν έχουμε πολλούς πολιτικούς συμμάχους, ή μάλλον δεν έχουμε κανένα πολιτικό σύμμαχο. Και αυτό το διαπιστώσαμε και από την επίσκεψη που έκανε η Δημοτική Επιτροπή Κατά των Ανεμογεννητριών σε γραφεία αρμόδιων Υπουργείων, αλλά και στη συζήτηση που είχε γίνει στα αναπτυξιακά συνέδρια, τόσο στη Ρόδο, όσο και εδώ στη Σύρο, παρουσία του αρμόδιου Υπουργού, κ. Σταθάκη. Τότε, είχε κάνει παρέμβαση και η δημοτική αρχή της Πάρου και οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Πάρου και άλλοι φορείς και η στάση του Υπουργού, αν θυμάστε καλά, ήταν ειρωνική και απαξιωτική, θα μπορούσαμε να πούμε. Αυτό εμάς δεν μας πτοεί. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας”.
Μάλιστα, κλείνοντας, ο κ. Τζανακόπουλος απηύθυνε έκκληση προς τους συναδέλφους του, προκειμένου να μην επιχειρηθεί πολιτική εκμετάλλευση του ζητήματος, σημειώνοντας, πως “η περίοδος που διανύουμε τώρα, δύο μήνες πριν τις εκλογές, δεν είναι ουδέτερη πολιτικά. Θα ήθελα από όλους μας, να ζητήσω να μην προσπαθήσουμε να καρπωθούμε πολιτικά, ή να οικειοποιηθούμε τα αποτελέσματα των όποιων ενεργειών, διότι αυτό θα σπείρει διχόνοια και θα διασπάσει το ενιαίο και αρραγές μέτωπο των τοπικών κοινωνιών”.
Αντίστοιχο το ζήτημα της γεωθερμίας υψηλής ενθαλπίας
Παρέμβαση πραγματοποίησε και ο Έπαρχος Π.Ε. Μήλου, κ. Βενάκης, ο οποίος ενημέρωσε και για αντίστοιχο πρόβλημα, που έχει προκύψει στην περιφερειακή του ενότητα, σχετικά με τη γεωθερμία, επισημαίνοντας, ότι “θα ήθελα να προσθέσουμε και ένα θέμα, που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες και έχει προβληματίσει τους κατοίκους της Κιμώλου και της Μήλου, σχετικά με τη γεωθερμία. Οι κάτοικοι της Μήλου έχουν υποστεί στο παρελθόν μεγάλη ταλαιπωρία από μία δοκιμαστική εφαρμογή της γεωθερμίας που είχε γίνει και είναι κάθετα αντίθετοι στο να επαναληφθεί αυτό το φαινόμενο, με τη γεωθερμία υψηλής ενθαλπίας όπως λέγεται”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Πρώτη νίκη ενάντια στις ανεμογεννήτριες στην Κύθνο
1 Αυγ. 2024 - 6:18 - Ανεμογεννήτριες: Ψήφισμα συμπαράστασης στους κατοίκους της Τήνου από σωματεία των Κυκλάδων
15 Μαΐου. 2024 - 8:24 - Η Κύθνος στους δρόμους ενάντια στις ανεμογεννήτριες
25 Απρ. 2024 - 6:18 - Πάρος: Συγκρότηση επιτροπής για τις ανεμογεννήτριες
28 Μαρ. 2024 - 18:03 - Ηχηρό "όχι" λέει στις ανεμογεννήτριες η Κύθνος
29 Φεβ. 2024 - 6:18