Τριμερής συνεργασία με φόντο τη γεωθερμία
- Τρίτη, 30 Απριλίου, 2019 - 06:17
Τη συνεργασία μαζί με τους Δήμους Κιμώλου και Νισύρου, με στόχο την οργάνωση κοινού πλαισίου δράσεων, ενάντια στην αξιοποίηση της γεωθερμίας υψηλής ενθαλπίας στα τρία νησιά, όπως προβλέπουν τα σχέδια της ΡΑΕ, αποφάσισε ο Δήμος Μήλου.
Κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μήλου, ο Δήμαρχος, κ. Γεράσιμος Δαμουλάκης, ενημέρωσε, σχετικά με επαφές, τις οποίες είχε, τόσο με το Δήμαρχο Κιμώλου, κ. Κωνσταντίνο Βεντούρη, όσο και με το Δήμαρχο Νισύρου, κ. Χριστοφή Κορωναίο, μετά τις οποίες συμφωνήθηκε η κοινή δράση των τριών Δήμων, ενάντια στην αξιοποίηση γεωθερμίας εθνικού ενδιαφέροντος, στην οποία και τα τρία νησιά αντιτίθενται.
Από τη μειοψηφία τονίστηκε, ότι παρά το γεγονός, ότι όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι έχουν κοινή γραμμή, σε ό,τι αφορά στη γεωθερμία, υπάρχει επίσης και το θέμα της εγκατάστασης μεγάλων αιολικών πάρκων στο νησί της Μήλου, όπως επίσης και στα νησιά της Κιμώλου και της Πολυαίγου, για το οποίο, ωστόσο, δεν φαίνεται να υπάρχει το ίδιο έντονη αντίδραση, σε αντίθεση με άλλα νησιά των Κυκλάδων, τα οποία έχουν εδώ και καιρό ξεκινήσει τον αγώνα κατά των ΒΑΠΕ. Τα μέλη της μειοψηφίας προειδοποίησαν δε, πως ακόμη κι αν η γεωθερμία δεν περάσει στη Μήλο, η βιομηχανοποίηση του ευαίσθητου περιβάλλοντός της και η αλλοίωση του τοπίου στο κατ' εξοχήν τουριστικό αυτό νησί, θα προέλθει από τα αιολικά πάρκα, που σχεδιάζεται να εγκατασταθούν.
Υποστήριξη από ΠΝΑ, ΠΕΔ και ΚΕΔΕ
Όπως ανέλυσε ο Δήμαρχος Μήλου, κατά την ενημέρωσή του για το θέμα της συνεργασίας των τριών νησιών, ενάντια στην αξιοποίηση της γεωθερμίας υψηλής ενθαλπίας, ο ίδιος έδωσε το παρών σε συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στα Καμένα Βούρλα, με θέμα τη γεωθερμία, όπου είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει τις ομιλίες, ενώ με την ευκαιρία, είχε επαφή με το Δήμαρχο Νισύρου, με τον οποίο συμφώνησαν να υπάρξει κοινή δράση ενάντια στο πρόβλημα αυτό, που αφορά και τα δύο νησιά. Στη συνέχεια, ο κ. Δαμουλάκης συναντήθηκε και με το Δήμαρχο Κιμώλου, ο οποίος επίσης ήταν θετικός στην τριμερή αυτή συνεργασία.
Σύμφωνα με τον κ. Δαμουλάκη, τα περαιτέρω βήματα στη συνεργασία, θα αφορούν στην ψήφιση από τα τρία δημοτικά συμβούλια, Μήλου, Κιμώλου και Νισύρου, του μνημονίου συνεργασίας, το οποίο θα περιλαμβάνει αναλυτικά τις δράσεις στις οποίες θα προχωρήσουν μαζί τα τρία νησιά, με τη συνδρομή της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, καθώς και της ΚΕΔΕ, αλλά και την έγκριση της εξουσιοδότησης προς το Δήμαρχο, προκειμένου να υπογράψει το κείμενο της συνεργασίας αυτής και να προχωρήσει στις όποιες απαραίτητες ενέργειες έπονται.
Επίσης, ο Δήμαρχος Μήλου επεσήμανε, ότι “στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο, με εισήγηση του κ. Περιφερειάρχη, η ΠΝΑ θα διαθέσει ποσό 40.000 ευρώ, για τους Δήμους, οι οποίοι έχουν το πρόβλημα της γεωθερμίας και τους Δήμους, που έχουν πρόβλημα με τα μεγάλα αιολικά πάρκα, αν και εφόσον χρειαστεί να προσφύγουν σε εθνικά ή ευρωπαϊκά δικαστήρια, ώστε να μην προχωρήσουν αυτά, αντίθετα με τη θέληση και των πολιτών, αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης”.
“Εξετάζεται μονόπλευρα το ενεργειακό”
Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας, κ. Μικέλης, ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως “στα σχέδια της ΡΑΕ, η Μήλος από 79 ανεμογεννήτριες, μαζί με την Κίμωλο και την Πολύαιγο, έχει μόνο στο έδαφός της, 89 σύμφωνα με τα σχέδια. Εσείς δεν βλέπω να το κοιτάζετε. Μάλλον επειδή πάμε σε προεκλογική περίοδο και “πουλάει” η γεωθερμία, ασχολείστε μόνο με αυτό”.
Αναφερόμενος στις αντιδράσεις που έχουν προκύψει σε άλλα νησιά, κατά των ανεμογεννητριών, όπως η Τήνος και η Πάρος, ο κ. Μικέλης σημείωσε, ότι “το ενεργειακό ζήτημα αυτού του νησιού εξετάζεται μονόπλευρα, μόνο σε ό,τι αφορά τη γεωθερμία. Αυτό είναι απαράδεκτο. Πρέπει να ξέρουμε τι θα γίνει αύριο στη Μήλο”.
Επίσης υπογράμμισε, πως η Μήλος, σε αντίθεση με άλλα νησιά, τα οποία διασυνδέονται με το ηπειρωτικό δίκτυο, με καλώδια ισχύος 15 ή 66 μεγαβάτ, θα διασυνδεθεί με καλώδιο ισχύος 150 μεγαβάτ, τονίζοντας, πως τα σχέδια της ΡΑΕ θα υλοποιηθούν, χωρίς να ληφθεί υπόψιν η αντίθεση του δημοτικού συμβουλίου, αφού πρόκειται απλά για γνωμοδότηση, ενώ ακόμη και αν δεν προχωρήσουν τα σχέδια περί γεωθερμίας, μόνο οι ανεμογεννήτριες, οι οποίες έχουν εγκριθεί θα παράγουν κατά μέσο όρο περί τα 200 μεγαβάτ, ενώ θα είναι “απλωμένες” σε όλο το νησί.
Πρόσθεσε δε, πως η Μήλος θα πρέπει να συνταχθεί με τα υπόλοιπα νησιά, κατά των ανεμογεννητριών, προτού να είναι αργά, ενώ αρνήθηκε να συναινέσει στην εξουσιοδότηση του Δημάρχου, αναφορικά με την τριμερή συνεργασία, εκτός αν το θέμα προωθηθεί ως συνολικά ενεργειακό και όχι ως δράσεις, ενάντια μόνο στη γεωθερμία.
Ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας, κ. Ζούλιας Φραγκίσκος υπογράμμισε, πως ενώ υπονοείται ότι ο Δήμαρχος πρεσβεύει την άποψη των πολιτών, εντούτοις, θα έπρεπε, για τόσο σοβαρά θέματα, οι πολίτες της Μήλου να ενημερωθούν σφαιρικά, σύμφωνα με όλες τις θέσεις, που υπάρχουν για τη γεωθερμία και να κληθούν να αποφασίσουν αν θέλουν ή όχι τις επικείμενες δράσεις, μέσω ενός τοπικού δημοψηφίσματος.
Σε ό,τι αφορά τις ανεμογεννήτριες ο κ. Ζούλιας επεσήμανε, πως εδώ και καιρό, σε συγκεκριμένο σημείο της Μήλου έχει τοποθετηθεί ειδικός ιστός, ο οποίος συλλέγει δεδομένα, προκειμένου να γίνουν μετρήσεις για τον αέρα στη Μήλο, κάτι που συνιστά ξεκάθαρα, πως το θέμα των ανεμογεννητριών προχωρά κανονικά.
“Με ένα ξερό “όχι” και με ένα σύμφωνο συνεργασίας Μήλου Κιμώλου Νισύρου, δεν βγαίνει απολύτως τίποτα”, κατέληξε ο κ. Ζούλιας.
Θετική η πλειοψηφία στη διεύρυνση των συνεργασιών
Από την πλευρά της πλειοψηφίας, η Αντιδήμαρχος, κ. Σοφία Βαμβακάρη σημείωσε, πως οι αιρετοί εκφράζουν την κοινή γνώμη των πολιτών της Μήλου, καθώς αυτός είναι ο ρόλος τους, ενώ σημείωσε, πως θα ήταν θετική μία διεύρυνση των ενεργειακών θεμάτων και εκτός της γεωθερμίας, εφόσον η Κίμωλος και η Νίσυρος έχουν επίσης ζητήματα με ανεμογεννήτριες. Η κ. Βαμβακάρη επίσης σημείωσε, ότι σχετικά με τα αιολικά πάρκα, δεν έχει έρθει ποτέ σχετικό αίτημα, για γνωμοδότηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο, αντίθετα με τη γεωθερμία, για την οποία έχουν έρθει πολλαπλά αιτήματα.
Η Αντιδήμαρχος, κ. Ζαμπέτα Τούρλου, υπογράμμισε, πως στην παρούσα φάση δεν συζητείται μία γενική απόφαση με θέμα το ενεργειακό, καθώς αυτές – και κυρίως για τη γεωθερμία – έχουν ληφθεί ομόφωνα στο παρελθόν, αλλά η συνεργασία των τριών νησιών, υποστηρίζοντας, πως αυτή η συνεργασία δεν εμποδίζει τη ροή των ενεργειών, από πλευράς του Δήμου Μήλου, για τα εσωτερικά του θέματα, αλλά αντίθετα, αναμένεται να λειτουργήσει ενισχυτικά, τουλάχιστον στο θέμα της γεωθερμίας.
Κλείνοντας το θέμα, ο Δήμαρχος Μήλου επεσήμανε, πως το θέμα της γεωθερμίας έχει επανέλθει αμέτρητες φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο, κάτι που ακυρώνει, όπως υποστήριξε, τις αιτιάσεις περί προεκλογικής τακτικής, σύμφωνα με τη μειοψηφία.
Επίσης, ο κ. Δαμουλάκης, σχετικά με τις ανεμογεννήτριες τόνισε, πως το σχέδιο για τις ανεμογεννήτριες, δεν έχει περάσει από ΦΕΚ, αντίθετα με την αξιοποίηση της γεωθερμίας υψηλής ενθαλπίας, η οποία αναφέρεται σε δύο φύλλα της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, γεγονός, που κάνει το ζήτημα της γεωθερμίας ιδιαίτερα επείγον. Ωστόσο δήλωσε θετικός να συμπεριληφθεί και το θέμα των ανεμογεννητριών στις ενέργειες, που θα προβλεφθούν στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας, ενώ πρότεινε να υπάρξει συνεργασία και με τα υπόλοιπα Κυκλαδονήσια, σχετικά με το ζήτημα των ανεμογεννητριών.
Επίσης, ο Δήμαρχος τόνισε, ότι το Σχέδιο Διαχείρισης Αειφόρου Ενέργειας του Δήμου Μήλου, το οποίο προβλέπει την εγκατάσταση μόνο μίας ανεμογεννήτριας, έχει σφραγιστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λειτουργεί αποτρεπτικά στην εγκατάσταση των 89 ανεμογεννητριών όπως προβλέπουν τα ανεπίσημα ακόμη σχέδια της ΡΑΕ.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- «Απαραίτητη η επιπλέον στήριξη μας»
18 Μαρ. 2020 - 6:16 - Δεκάδες συναντήσεις περιελάμβανε η συμμετοχή του Δήμου Μήλου στην έκθεση ITB του Βερολίνου
14 Μαρ. 2024 - 12:35 - 6 εκ. ευρώ στη Μήλο για αγροτική οδοποιία
1 Δεκ. 2022 - 6:17 - Διαχειριστικοί έλεγχοι σε Νοσοκομείο Νάξου και Δήμο Μήλου
30 Αυγ. 2022 - 6:16 - «Μόνη λύση η συνεργασία»
30 Ιουν. 2022 - 6:18