Η ανησυχία για την πορεία που θα πρέπει να ακολουθήσει η Θήρα, ώστε οι κάτοικοι να έχουν ξανά υψηλή ποιότητα ζωής “πρωταγωνίστησε” στην τελευταία συνεδρίαση της θητείας του Δ.Σ.

«Τι Σαντορίνη θέλουμε;»

  • Παρασκευή, 23 Αυγούστου, 2019 - 06:17

Την επιτακτική ανάγκη, η νέα δημοτική αρχή του Δήμου Θήρας, να επικεντρωθεί στα ζητήματα, που άπτονται της ποιότητας ζωής των θηραίων πολιτών και επιχειρηματιών, τόνισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι, κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Με την ευχή, ο νέος Δήμαρχος, κ. Αντώνης Σιγάλας και τα μέλη της νέας σύνθεσης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θήρας, να εστιάσουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων που έχουν επιλέξει τη Σαντορίνη ως τόπο μόνιμης κατοικίας τους και να κατευθύνει το νησί σε μία τροχιά ανάπτυξης, που να είναι βιώσιμη και ευχάριστη, τόσο για τους επισκέπτες, όσο και για τους ντόπιους, εξέφρασαν κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας, ο δημοτικός σύμβουλος, κ. Αντώνης Χάλαρης και η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Θήρας, κ. Μαρία Αργυρού.

«Οι Σαντορινιοί να προστατεύσουμε το προϊόν μας»

Λαμβάνοντας το λόγο και αφού ευχήθηκε καλή επιτυχία στους δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι εκλέχτηκαν και πρόκειται να αναλάβουν τα καθήκοντά τους από 1η Σεπτεμβρίου, καθώς ο ίδιος δεν τα κατάφερε, ο κ. Χάλαρης ζήτησε να τοποθετηθεί σχετικά με το μείζον ζήτημα της ποιότητας ζωής στο νησί της Σαντορίνης.

«Η επόμενη δημοτική αρχή έχει ένα μεγάλο στοίχημα να κερδίσει και είναι αυτό, το οποίο αφήνει κενό η απερχόμενη δημοτική αρχή. Δεν ξέρω αν το προσπάθησε, αλλά σίγουρα το αφήνει. Πρόκειται για την προστασία της Σαντορινιάς οικογένειας και του Σαντορινιού επιχειρηματία και με τον όρο “Σαντορινιός” δεν εννοώ μόνο όσους έχουν καταγωγή από τη Σαντορίνη», σημείωσε εισαγωγικά.

Όπως εξήγησε, «δυστυχώς, διαβάζω την τελευταία εβδομάδα συνεχώς δηλώσεις, τουλάχιστον στο διαδίκτυο, με επιχειρηματίες, οι οποίοι υποστηρίζουν, ότι πρέπει να χτιστούν κι άλλα ξενοδοχεία, να υπάρξει, όπως λένε, περισσότερη ανάπτυξη, την οποία δεν μπορώ να κατανοήσω πώς τη φαντάζονται. Εγώ θα το πω ξεκάθαρα και θα ήθελα να στείλω και ένα μήνυμα, ότι όσοι έχουν μεγαλώσει σε άλλο μέρος και έρχονται να δραστηριοποιηθούν σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο θα πρέπει πάνω απ' όλα να σέβονται τον ίδιο τον τόπο και τη μορφολογία του».

Μάλιστα, προειδοποίησε, πως «αν η επόμενη δημοτική αρχή δεν κάνει αυτό που πρέπει – και δυστυχώς θα αναλάβει έχοντας τα χέρια της γεμάτα – θα πληγεί η θηραϊκή οικογένεια, η οποία έχει μία οικογενειακή επιχείρηση και η οποία δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει», σημειώνοντας πως στην περιοχή του Καμαρίου, έχει ήδη αρχίσει και συνεχίζεται απρόσκοπτα η πώληση μεγάλων εκτάσεων.

«Γενικότερα, επειδή κινούμαι στα νησιά και λόγω της εργασίας μου, σας πληροφορώ, ότι ο τουρίστας είναι ίσως πιο ευχαριστημένος στα υπόλοιπα νησιά, απ' ό,τι σε εμάς», υποστήριξε ο κ. Χάλαρης, ενώ συνέχισε λέγοντας, ότι «μπορούμε κι εμείς οι Σαντορινιοί να προστατεύσουμε το δικό μας το προϊόν. Διότι όταν θα έρθει η δύσκολη στιγμή, εμείς θα είμαστε εκείνοι που θα βγάζουμε πάλι κατσούνια και τομάτες για να τρώμε. Οι υπόλοιποι έχουν αλλού τις επενδύσεις τους, έχουν αλλού τις έδρες τους και όταν τελειώσει το ενδιαφέρον για το νησί, θα πάρουν τις “μάρκες” τους από το συγκεκριμένο τραπέζι του “καζίνο” και θα τις πάνε αλλού. Εμείς όμως, θα μείνουμε εδώ».

Σύμφωνα με το δημοτικό σύμβουλο, «εδώ, λοιπόν, υπάρχει ένα πολύ μεγάλο στοίχημα. Τι γίνεται την επόμενη μέρα; [...] Πρέπει να γίνει κάτι, αν δε θέλουμε να έχουμε απώλειες και στα ντόπια τα παιδιά, διότι αυτό θα αρχίσει να γίνεται σε λίγο. Κάποιος που θα θεωρεί, ότι δεν έχει ποιοτική ζωή στο νησί, θα την ψάξει κάπου αλλού».

Ο ίδιος επεσήμανε, ότι «είναι πολύ σημαντικό οι δημοτικοί σύμβουλοι της νέας θητείας – κι εγώ θα είμαι αρωγός – να πάρετε σοβαρές αποφάσεις, οι οποίες θα έχουν βλέμμα στο μέλλον και θα δώσουν σιγουριά στη Σαντορίνη».

Ταυτόχρονα υπογράμμισε, πως το νησί προσελκύει επενδυτές, δεδομένου ότι έχει μεγάλη τουριστική σεζόν, ενώ δεν διαθέτει τις υποδομές και τις υπηρεσίες, που μπορεί να έχουν άλλοι, πιο ανεπτυγμένοι προορισμοί, οι οποίοι όμως έχουν μικρότερη σεζόν. «Όταν κάναμε το “Σαντορίνη Όλο το Χρόνο”, εγώ είχα πει, πως ήταν σαν να πετάξαμε “αίμα” στη θάλασσα και προσελκύσαμε... καρχαρίες. Μεγάλωσε η σεζόν και οι επενδύσεις των 80 και 100 δωματίων δεν λένε τίποτε σε αυτούς τους μεγάλους επιχειρηματίες, ήρθαν όμως, διότι έχουμε μεγάλη σεζόν. Άρα, λοιπόν, οι κινήσεις που έχουμε κάνει, πιθανόν να βρίσκονται σε λάθος κατεύθυνση», σημείωσε.

Ο κ. Χάλαρης έκλεισε την τοποθέτησή του τονίζοντας, ότι «η νέα δημοτική αρχή παραλαμβάνει μία “καυτή πατάτα” από την οποία είτε θα βγουν “ήρωες”, είτε θα έχουν κι εκείνοι άσχημα αποτελέσματα».

«Ποιότητα ζωής δυστυχώς δεν υπάρχει»

Στα όσα είπε ο κ. Χάλαρης προσηγόρησε και η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Θήρας, κ. Μαρία Αργυρού, η οποία θα συνεχίσει να εκπροσωπεί του θηραίους και στην επόμενη θητεία. Όπως εξήγησε, «ο Αντώνης είναι ένας νέος σε ηλικία σύμβουλος, που συμμετείχε στο απερχόμενο δημοτικό συμβούλιο και αφουγκράζεται αυτές τις ανησυχίες, κυρίως των νέων ζευγαριών. Θέλουμε κι εμείς από την πλευρά μας να πούμε, ότι όλα αυτά που ακούγονται είναι αλήθειες και τα βιώνουμε και εμείς ως μόνιμοι κάτοικοι και πολύ περισσότερο αυτοί οι άνθρωποι, που εναπόθεσαν τις ελπίδες τους για μία καλύτερη ζωή, να έχουν ποιότητα ζωής στη Σαντορίνη, που καθημερινά βλέπουν, ότι αυτή η ποιότητα δυστυχώς δεν υπάρχει».

Επίσης, η κ. Αργυρού συμφώνησε, σχετικά με την ευθύνη που αναλαμβάνει η νέα δημοτική αρχή του κ. Σιγάλα, λέγοντας, πως «είναι αυτό που είπε και το επαναλαμβάνουμε κι εμείς, ότι για αυτά που αναλαμβάνει η επόμενη δημοτική αρχή – και βέβαια όπου μπορούμε να βοηθήσουμε κι εμείς σαφώς και θα το κάνουμε – είναι πάρα πολύ μεγάλο το φορτίο. Πρέπει πραγματικά να μας απασχολήσει από δω και πέρα το ερώτημα, τι Σαντορίνη θέλουμε; Θέλουμε μία Σαντορίνη, που απλώς θα είναι μία αγελάδα που θα έρχεται ανεξέλεγκτα ο καθένας να την αρμέγει ή θέλουμε μία Σαντορίνη με μία ποιότητα ζωής, εκείνη που πραγματικά θέλουμε και αξίζει τόσο σε εμάς τους ίδιους και πολύ περισσότερο για τα παιδιά μας, όσο και για τους επισκέπτες μας, που έρχονται από όλο τον κόσμο για να επισκεφτούν αυτόν τον τόπο;».

Μάλιστα, η κ. Αργυρού πρότεινε, πως ήδη από τη διεξαγωγή των πρώτων δημοτικών συμβουλίων της νέας θητείας και αφού έχει αναλάβει πλήρως η νέα δημοτική αρχή, θα πρέπει να δοθεί μέριμνα σε τέτοιου είδους ζητήματα, αλλά και στα δυσάρεστα, όπως τα χαρακτήρισε, που συνέβησαν στο νησί, τόσο φέτος το καλοκαίρι, όσο και τα προηγούμενα χρόνια, ώστε να ληφθούν μέτρα άμεσα.

Αξίζει να σημειωθεί, πως τις τοποθετήσεις όλων των δημοτικών συμβούλων επί του θέματος άκουσε προσεκτικά ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Θήρας, κ. Αντώνης Σιγάλας, κρατώντας καθ' όλη τη διάρκειά τους σημειώσεις, ωστόσο, δεδομένου, ότι υπήρχε ανάγκη να προχωρήσει στη συζήτηση των θεμάτων ημερήσιας διάταξης η διαδικασία του δημοτικού συμβουλίου, ώστε να μη χαθεί η απαρτία, δεν προέβη σε κάποια τοποθέτηση εντός του Δημοτικού Συμβουλίου, για οικονομία χρόνου.

Ετικέτες: