Σε κλίμα ομοψυχίας από όλες τις πλευρές η πρώτη συνεδρίαση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θήρας

Ευοίωνο ξεκίνημα με πνεύμα ομόνοιας

Με μία πρωτόγνωρη ομοθυμία, αλλά και διάθεση συνεννόησης από όλες τις πλευρές, τόσο σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του δημοτικού οργάνου, όσο και σχετικά με τις δύσκολες αποφάσεις, τις οποίες αναμφίβολα θα κληθεί να λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θήρας, ξεκίνησε ο κύκλος συνεδριάσεων της νέας θητείας.

Με τη δέσμευση όλων των επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας, όπως και του νέου Δημάρχου Θήρας, κ. Αντώνη Σιγάλα, ότι η νέα θητεία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου θα είναι μία περίοδος συνεργασίας, μπροστά στην πλειάδα των προβλημάτων της Σαντορίνης και της Θηρασιάς, άνοιξε ο κύκλος συνεδριάσεων της νέας τετραετίας, για το Δ.Σ., του Δήμου Θήρας.

Η πρώτη συνεδρίαση, πραγματοποιήθηκε την 1η Σεπτεμβρίου και αφορούσε στην εκλογή μελών και Προέδρων των δημοτικών επιτροπών, αλλά και Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου Πρόεδρος εξελέγη ο προτεινόμενος από το νέο Δήμαρχο, κ. Γιώργος Δαρζέντας, ένας από τους νέους δημοτικούς συμβούλους, αφενός ηλικιακά και αφετέρου, καθώς για πρώτη φορά συμμετέχει στο Δημοτικό Συμβούλιο.

«Ουσιαστικός, γόνιμος και δημιουργικός διάλογος»

Ανοίγοντας τη συνεδρίαση, ο κ. Σιγάλας συνεχάρη όλους τους συμβούλους για την εκλογή τους, ενώ τόνισε, πως το Σώμα αναλαμβάνει καθήκοντα «σε μία κρίσιμη χρονική περίοδο στην οποία καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε, για την επίλυση των δύσκολων προβλημάτων, που περνούν τα νησιά μας. Σε μία περίοδο, καθοριστικά δύσκολη, αφού βρισκόμαστε στην αιχμή της τουριστικής σεζόν και θα κληθούμε πολύ γρήγορα και χωρίς καμία περίοδο χάριτος για κανέναν, να εργαστούμε δημιουργικά για το καλό αυτού του τόπου».

Ο κ. Σιγάλας ευχήθηκε, «αυτή η θητεία να είναι δημιουργική και παραγωγική. Ξεκινάμε τις εργασίες ενός συλλογικού οργάνου σε πολύ κρίσιμη στιγμή, όπως προείπα. Θα σας καλέσουμε και θα κληθούμε να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις και δύσκολες αποφάσεις, που θα δεσμεύουν το Δήμο μας για τα επόμενα χρόνια. Θα συμβάλλουμε στην ενίσχυση του κύρους του Δημοτικού Συμβουλίου, της Σαντορίνης και της Θηρασιάς, το οποίο θα πρέπει να βρεθεί σε ένα πολύ υψηλό πολιτικό, αλλά και παραγωγικό επίπεδο», ενώ δεσμεύτηκε να υλοποιήσει όλες ανεξαιρέτως τις αποφάσεις που θα ληφθούν.

Υπογράμμισε, πως πρόθεσή του είναι, «στις συνεδριάσεις μας να υπάρχει ένας ουσιαστικός, γόνιμος και δημιουργικός διάλογος. Αποτέλεσμα των εργασιών μας θα είναι η σύνθεση όλων των δημιουργικών απόψεων, έτσι ώστε να οδηγηθούμε, πρώτα απ' όλα εδώ μέσα, σε το συλλογικό αυτό όργανο, στο να ληφθούν οι καθοριστικές αποφάσεις που απαιτούνται. Όχι να έρχονται οι αποφάσεις ήδη δρομολογημένες στο όργανο, το οποίο θα παίζει το ρόλο ενός κομπάρσου».

Παράλληλα ανέφερε, πως το Δ.Σ. «θα είναι το όργανο της απόλυτης δημοσιότητας, της ελευθερίας του λόγου, γεγονός που επιβάλλεται, της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας».

«Καλώς ορίσατε, λοιπόν. Καλές εργασίες, καλή θητεία, καλή αρχή, καλή επιτυχία για το καλό όλων μας», έκλεισε λέγοντας ο νέος Δήμαρχος.

«Ένα Συμβούλιο σύγκλησης απόψεων»

Από τη θέση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, ο πρώην Δήμαρχος, κ. Νίκος Ζώρζος διεμήνυσε, πως «με βρίσκει σύμφωνο αυτό που είπε ο Δήμαρχος, μόλις, ότι δηλαδή αυτό θα είναι ένα συμβούλιο σύγκλισης των απόψεων και θα φροντίσουμε και εμείς, ώστε ο δημόσιος λόγος να είναι αναβαθμισμένος. Από τη δική μας πλευρά θα μεριμνήσουμε, ώστε ο λόγος να μην είναι περιττός, να είναι ουσιαστικός και με σεβασμό στο συνομιλητή, κάτι το οποίο δεν επετεύχθη εδώ και πολλά χρόνια. Ελπίζω, να γίνει τώρα».

Όπως δήλωσε με σαφήνεια, «στις δύσκολες αποφάσεις, στις οποίες αναφέρθηκε ο Δήμαρχος, θέλω να πω, πως με δεδομένο, ότι η λογική τους θα κινείται σε σωστή κατεύθυνση – παραδείγματος χάριν το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων – θα βρεθούμε στηρίζοντας τέτοιου είδους αποφάσεις. Δε θα βρεθούμε προσχηματικά, να λέμε “όχι”. Εφόσον πάντα κινούνται στη σωστή κατεύθυνση», δεδομένου, ότι, όπως διευκρίνισε, «τα θέματα αυτά είναι χρόνια και τα έχουμε διαχειριστεί και εμείς ως δημοτική αρχή, γνωρίζουμε τις πτυχές και τις δυσκολίες των θεμάτων αυτών».

Αναφορικά με το πρόσωπο του νέου Προέδρου του Δ.Σ., ο κ. Ζώρζος τόνισε πως η θέση του Προέδρου είναι ιδιαιτέρως σημαντική, καθώς αποτελεί το δεύτερο τη τάξει μετά το Δήμαρχο, ενώ συμπλήρωσε, ότι «η αυστηρότητα δεν είναι κακή και το λέω από τη θέση της αντιπολίτευσης» και έκλεισε με μία συμβουλή προς το νέο Πρόεδρο, σχετικά με την ανάγκη υπέρβασης του ίδιου από τη λογική της παραταξιακής του τοποθέτησης.

Τέλος ευχήθηκε καλή επιτυχία, με τη λογική, ότι η επιτυχία κάθε δημοτικής αρχής είναι ανάγκη να υπάρχει για τον τόπο.

«Να μην επαναληφθούν εικόνες ντροπής στο Δημοτικό Συμβούλιο»

Από την πλευρά των παρατάξεων της ελάσσονος μειοψηφίας, πρώτος το λόγο πήρε ο κ. Άγγελος Ρούσσος, ο οποίος με ένα λιτό χαιρετισμό, ευχήθηκε «αυτή η δημοτική περίοδος να είναι ουσιαστική και παραγωγική. Καλό είναι να αποφεύγονται προσωπικές αντεγκλήσεις και ο χρόνος που θα έχουμε στη διάθεσή μας σε κάθε δημοτικό συμβούλιο, να αφιερώνεται μόνο στην παραγωγικότητα, για το καλό του νησιού μας».

Στην συνέχεια, ο κ. Μανόλης Ορφανός ευχήθηκε καλή επιτυχία και καλή συνεργασία, σημειώνοντας, ότι «είμαστε ένα νέο δημοτικό συμβούλιο, με πάνω από 50% νέους δημοτικούς συμβούλους, αλλά επίσης έχουμε την τύχη και τη χαρά να έχουμε έμπειρους ανθρώπους εδώ μέσα».

Τέλος, δράττοντας την ευκαιρία ζήτησε από το νέο Πρόεδρο, στο αμέσως επόμενο διάστημα, «να γίνει μία σύγκληση των επικεφαλής όλων των παρατάξεων, με τη συμμετοχή του κ. Ζώρζου, της κ. Αργυρού, τη δική μου και του κ. Ρούσσου, ώστε να ξαναδούμε τον κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Ίσως να γίνει πιο παραγωγικός και κατά συνέπεια πιο δημιουργική η κουβέντα μας εδώ».

Τελευταία εκ των επικεφαλής των παρατάξεων της ελάσσονος μειοψηφίας, έλαβε το λόγο η κ. Μαρία Αργυρού, η οποία ευχήθηκε η νέα θητεία, εκτός από παραγωγική να είναι επίσης και διεκδικητική, καθώς «αν προχωρήσουμε με αυτές τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες του Δήμου και χωρίς οι δημοτικοί υπάλληλοι να μπορούν να βοηθήσουν το έργο των αιρετών, το έργο του Δημοτικού Συμβουλίου, σαφώς το συμπέρασμα είναι, ότι δεν θα μπορούμε να κάνουμε αυτά που θέλουμε».

Όπως επεσήμανε, «απαιτείται διεκδίκηση από το Δημοτικό Συμβούλιο, προς όλες τις κατευθύνσεις. Καταρχάς, να στελεχωθούν οι υπηρεσίες του Δήμου και βέβαια, αυτό που όλοι λέμε, να έρθουν γενναίες χρηματοδοτήσεις στο Δήμο μας, για να προχωρήσουμε τα απαραίτητα έργα και υποδομών και καθημερινότητας στη Σαντορίνη, αλλά και στη Θηρασιά».

Η κ. Αργυρού υπογράμμισε, πως «ο ενθουσιασμός που μας διακατέχει όλους – και δικαιολογημένα – εύχομαι ειλικρινά να μας διακατέχει έως και το τέλος της θητείας. Αυτές οι απαράδεκτες εικόνες ντροπής του Δημοτικού Συμβουλίου με έδρανα κενά και μόλις 4-5 Δημοτικούς Συμβούλους να παρίστανται μέχρι το τέλος της συνεδρίασης, εύχομαι και παρακαλώ να μην επαναληφθούν. Πρέπει να δώσουμε μαθήματα και στα νέα παιδιά, που συμμετέχουν στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, πολύ περισσότερο δε, πρέπει να έχουμε την εμπιστοσύνη των δημοτών μας, οι οποίοι μας εξέλεξαν και βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να τους υπηρετήσουμε».

Τέλος, σημείωσε πως η Λαϊκή Συσπείρωση θα βρίσκεται δίπλα στη δημοτική αρχή, σε όλες τις αποφάσεις που αποσκοπούν στο καλό των νησιών, ωστόσο σε διαφορετική περίπτωση, όπως έκανε και τα προηγούμενα χρόνια, θα σταθεί σθεναρά απέναντι.

Νέο πρόσωπο με μεγάλη ευθύνη

Μετά την ψηφοφορία για την ανάδειξη του Προεδρείου, ο νέος Πρόεδρος, κ. Γιώργος Δαρζέντας, ευχήθηκε «να συνεργαστούμε και να βοηθήσετε ο καθένας απ' την πλευρά του, ώστε να συνθέσουμε ένα Δημοτικό Συμβούλιο που θα πάρει σωστές αποφάσεις».

«Παρακαλώ όλους για τη βοήθειά σας. Γνωρίζετε, ότι είμαι καινούριος, οπότε θα τη χρειαστώ», πρόσθεσε χαριτολογώντας, ενώ υποστήριξε, πως «ίσως ορισμένες φορές χρειάζεται αυστηρότητα, χρειάζεται να αφαιρέσω το λόγο από κάποιον, αλλά σε καμία περίπτωση οι λόγοι δεν θα είναι προσωπικοί. Αν οι σύμβουλοι παραμένουν εντός θέματος, αν δεν πλατειάζουν και αν ο λόγος τους διέπεται από σεβασμό και δεν ανεβάζει τους τόνους, τότε το Δημοτικό Συμβούλιο θα κυλάει ομαλά».

Τέλος δεσμεύτηκε να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο τυπικός απέναντι στα νέα του καθήκοντα, προσπαθώντας να τα εκτελεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ετικέτες: