Η Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου για το ζήτημα των ΕΠΑΛ

  • Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου, 2019 - 12:54

Τέτοιες ημέρες πριν από ένα χρόνο και πάλι στο προσκήνιο ήταν η κατάργηση ολιγομελούς τμήματος του ΕΠΑΛ. Αποτέλεσμα των πανελλαδικών κινητοποιήσεων εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών με τη συμπαράσταση των τοπικών κοινωνιών ήταν η οπισθοχώρηση του Υπουργείου Παιδείας, για την κατ΄ εξαίρεση λειτουργία ολιγομελών τμημάτων των ΕΠΑΛ. Τονίζαμε τότε ότι είναι : « … μια προσωρινή δικαίωση που δεν διασφαλίζει σε καμιά περίπτωση, το τι θα συμβεί την επόμενη σχολική χρονιά».

Δυστυχώς σήμερα επιβεβαιωνόμαστε ότι οι κυβερνήσεις μπορεί να αλλάζουν η πολιτική τους όμως όχι.

Για μια ακόμα χρονιά το δικαίωμα στη μόρφωση είναι ζητούμενο. Η Ελλάδα της «δίκαιης ανάπτυξης» και της «ανάπτυξης για όλους» εκτός των άλλων ζητά από τους μαθητές να αλλάξουν τις επιλογές τους τον τελευταίο χρόνο φοίτησης στο σχολείο ή να γίνουν εσωτερικοί μετανάστες.

Αυτή η πολιτική πρέπει να βρει μέτωπο αντίστασης και διεκδίκησης του αυτονόητου. Όλοι μαζί, εκπαιδευτικοί , γονείς και μαθητές πρέπει να είναι σε ετοιμότητα για να διεκδικήσουν και να απαιτήσουν:

  • Τα τμήματα, οι τομείς και οι ειδικότητες των ΕΠΑΛ να διαμορφώνονται με βάση τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών κι όχι με βάση τις αναδιαρθρώσεις και την περικοπή των δαπανών.

  • Να λειτουργήσουν όλα τα ολιγομελή τμήματα τομέων και ειδικοτήτων με πλήρη στελέχωση.

  • Να γίνουν μόνιμοι μαζικοί διορισμοί με άμεση μονιμοποίηση των 33 χιλιάδων και πάνω αναπληρωτών που εργάζονται τα τελευταία χρόνια και καλύπτουν μόνιμες και διαρκείς ανάγκες.