«Η Κύθνος να γίνει ένα ανοικτό πανεπιστήμιο»
- Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου, 2019 - 06:19
Στο “τιμόνι” του Δήμου Κύθνου, βρίσκεται για δεύτερη θητεία, μετά από την καθαρή εντολή των πολιτών από την πρώτη κιόλας Κυριακή των εκλογών του Μαΐου, ο Δήμαρχος, κ. Σταμάτης Γαρδέρης, με τη νέα δημοτική αρχή να προσανατολίζεται στην περαιτέρω ανάπτυξη υποδομών.
Μιλώντας στην εφημερίδα, ο Δήμαρχος Κύθνου, κ. Σταμάτης Γαρδέρης, τόνισε, πως πρώτιστο μέλημα είναι η αναβάθμιση και δημιουργία νέων υποδομών για το νησί της Κύθνου, αλλά και η αξιοποίηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, το οποίο έχει προκύψει, λόγω της σταθερής αύξησης της τουριστικής κίνησης, αλλά και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του νησιού.
Ένα ακόμη ζήτημα, στο οποίο προτίθεται να δώσει βάρος, είναι η πρόοδος των έργων, που σχετίζονται με το πρόγραμμα “Κύθνος: Έξυπνο Νησί”, το οποίο ξεκίνησε τα προηγούμενα χρόνια, με στόχο η Κύθνος να αποτελέσει νησί – πρότυπο στην Ευρώπη, επιτυγχάνοντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενεργειακή αυτονομία, αλλά και τόπο ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος, αναφορικά με τις εφαρμογές της “πράσινης” τεχνολογίας και ενέργειας.
Παράλληλα, ο κ. Γαρδέρης σημείωσε, ότι στην ατζέντα της νέας δημοτικής αρχής είναι και η περαιτέρω ανάπτυξη του πολιτισμού, σε συνέχεια του έργου που ήδη έχει συντελεστεί την προηγούμενη πενταετία.
Δήμαρχε, οι πολίτες της Κύθνου σας εμπιστεύθηκαν για μία ακόμη θητεία. Ποιοι είναι οι τομείς εκείνοι, στους οποίους θα δοθεί προτεραιότητα από τη δημοτική αρχή, κατά τη νέα περίοδο;
Σ. Γαρδέρης: «Είναι αλήθεια, ότι οι Κύθνιοι επέλεξαν να συνεχίσω το έργο, που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη περίοδο και τους ευχαριστώ για αυτό. Την πενταετία που μας πέρασε, έγινε ένα πολύ σημαντικό έργο για το νησί μας και δώσαμε ιδιαίτερη βαρύτητα στα έργα υποδομής. Από εκεί ξεκινάμε και σε αυτή τη θητεία.
Υπάρχει μία αυξητική τάση όσον αφορά στον τουρισμό, δεδομένου, ότι κάθε χρόνο έχουμε σταθερά, σχεδόν, μία αύξηση της τουριστικής κίνησης περίπου 20%. Άρα, λοιπόν, κρίνω απόλυτα απαραίτητο να ενισχύσουμε τις υποδομές του νησιού, με την υλοποίηση έργων σε τομείς, όπως η ύδρευση, η αποχέτευση και η διαχείριση των απορριμμάτων.
Επίσης, έχουμε ήδη δρομολογήσει και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε το έργο μας, στους τομείς του πολιτισμού και αθλητισμού. Ενδεικτικά, στο αμέσως επόμενο διάστημα και ίσως και έως τον Οκτώβριο, όπως προέκυψε και από τη συνάντησή μου με τον Αντιπεριφερειάρχη, σκοπεύουμε να έχουμε τελειώσει το νέο γήπεδο της Κύθνου, με την τοποθέτηση χλοοτάπητα, αφού ολοκληρώθηκαν τα κατασκευαστικά έργα, σχετικά με την περίφραξη και τα αποστραγγιστικά. Επίσης, ολοκληρώνεται και η κατασκευή του Αρχαιολογικού Μουσείου Κύθνου εντός του 2020.
Έπειτα από ενημέρωση που είχα με στελέχη των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης, εντός του τελευταίου δεκαημέρου του Σεπτεμβρίου δημοπρατείται και το συνοδό έργο της αφαλάτωσης, με την ολοκλήρωση του οποίου το νερό θα φτάσει έως και την κορυφογραμμή.
Σε ό,τι αφορά το αναπτυξιακό πρόγραμμα, έχουμε εντάξει έργα αγροτικής οδοποιίας, όπως επίσης και το έργο ανάδειξης του Σπηλαίου “Καταφύκι” στη Δρυοπίδα. Ήταν ένα έργο, το οποίο είχε ξεκινήσει το 2002 και από τότε έμενε στο 1/3 περίπου της κατασκευής του. Εμείς, εντάξαμε, σε συνεργασία με την Περιφέρεια το έργο στο ΕΣΠΑ και το προχωρούμε, με στόχο και αυτό να ολοκληρωθεί εντός του 2020.
Τέλος, έχουμε μεριμνήσει και για τη βελτίωση των λιμένων μας, σε συνεργασία και με το Λιμενικό Ταμείο Σύρου-Κύθνου. Μάλιστα, είχα και μία πολύ εποικοδομητική συνάντηση και με τη νέα δημοτική σύμβουλο, η οποία πρόκειται να αναλάβει το ρόλο της Προέδρου του Λ.Τ., με την οποία συζητήσαμε για την εγκατάσταση των νέων πλωτών εξεδρών στο λιμάνι του Μέριχα στις αρχές του 2020. Στα λιμάνια μας έχουμε δώσει ιδιαίτερη σημασία, μιας και τα λιμάνια μας είναι ο καθρέφτης του νησιού.»
Όπως είπατε νωρίτερα, η Κύθνος βιώνει τουριστική ανάπτυξη. Κρίνετε, ότι οι υποδομές του νησιού σήμερα βρίσκονται σε ικανοποιητικό επίπεδο;
Σ.Γ.: «Θεωρώ πως, ναι, σήμερα το νησί μας βρίσκεται σε ένα πολύ καλό επίπεδο μεν, ωστόσο, όπως προείπα η αύξηση κάθε χρόνο είναι σταθερή και ως εκ τούτου είναι σίγουρο, πως οι υποδομές μας θα πρέπει να ενισχυθούν επιπλέον, ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε σε αυτή την αύξηση και να διατηρήσουμε το υψηλό επίπεδο των υπηρεσιών μας προς τους επισκέπτες.
Δεν σας κρύβω επίσης, πως υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, σε ό,τι αφορά το κομμάτι της δημιουργίας ξενοδοχειακών μονάδων και καταλυμάτων, μιας και η Κύθνος είναι ένας αναπτυσσόμενος προορισμός στον τομέα αυτό. Άρα, προνοώντας, θα πρέπει να δώσουμε μία ώθηση στον τομέα των υποδομών, για να μπορέσουμε να στηρίξουμε αυτή την ανάπτυξη, αλλά και τη διατήρηση του επιπέδου ζωής των κατοίκων της Κύθνου στην καθημερινότητα.
Πιστεύω, όμως, ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο, με τα έργα αυτά που έχουμε εντάξει ήδη από την προηγούμενη περίοδο και πως θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε αυτό το σχεδιασμό, τον οποίο είχαμε καταρτίσει, κατά την προηγούμενη πενταετία».
Η Κύθνος βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος πανελληνίως, για τη συμμετοχή του Δήμου στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα “Έξυπνα Νησιά”, σε συνεργασία με το Δίκτυο “Δάφνη”, με στόχο την ενεργειακή αυτονομία του νησιού με τη χρήση ΑΠΕ. Σε αυτό τον τομέα, ποια είναι τα βήματα, στα οποία θα προχωρήσετε;
Σ.Γ.: «Πρόκειται για ένα έργο, με πάρα πολλά υποέργα. Αφορά κυρίως σε θέματα τεχνολογίας, πιλοτικά προγράμματα και εφαρμογές, πάνω στην τεχνολογία κυρίως των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ προσανατολίζεται κυρίως στο ζήτημα της συσσώρευσης ενέργειας, η Κύθνος είναι ένα μη διασυνδεδεμένο νησί, με στόχο να γίνουμε ένα νησί – πρότυπο στον τομέα της ενεργειακής αυτονομίας.
Στο πλαίσιο του “Έξυπνου Νησιού” σχεδιάζονται επίσης και έργα κτιριακών και δημόσιων υποδομών, ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης, εγκατάσταση σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων κ.α.
Στόχος μας, πέραν των άλλων, η Κύθνος να γίνει ένα ανοικτό πανεπιστήμιο, στο οποίο θα μπορεί οποιοσδήποτε φοιτητής από όλη την Ευρώπη, να επισκέπτεται και να μελετά τις εφαρμοσμένες τεχνολογίες και όλες αυτές τις καινοτόμες ιδέες, που έχουμε σχεδιάσει να υλοποιηθούν στο μέλλον.»
Κατά τα προηγούμενα χρόνια, έγινε μία σημαντική προσπάθεια, σε ό,τι αφορά τον τομέα του πολιτισμού, τόσο σε επίπεδο ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου του νησιού, όσο και σε επίπεδο εκδηλώσεων. Πώς σκοπεύετε να συνεχίσετε αυτή την πορεία;
Σ.Γ.: «Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία εμπειρία πέντε ετών. Έχουμε κάνει πάρα πολλές δράσεις, γύρω από αυτόν τον τομέα. Οι νέοι σύμβουλοι, οι οποίοι εξελέγησαν και αποτελούν τη νέα δημοτική αρχή, έχοντας μεγάλη όρεξη για δουλειά, θεωρώ ότι μπορούν να προχωρήσουν τον πολιτισμό της Κύθνου ένα βήμα ακόμη παραπέρα.
Επιπλέον, στον τομέα της αρχαιολογικής έρευνας στο νησί γίνονται αρκετές ανασκαφές, από τον κ. Μαζαράκη, ο οποίος χρόνια τώρα ασχολείται με τον αρχαιολογικό πλούτο της Κύθνου, με την υποστήριξη του κ. Αθανάσιου Μαρτίνου και του Δήμου Κύθνου, στο βαθμό που μπορούμε να συνεισφέρουμε.
Φέτος, είμαστε ευτυχείς, καθώς ήρθαν αρκετά σημαντικά ευρήματα στο φως. Ο κυριότερος λόγος, για τον οποίο θέλουμε να υλοποιήσουμε το έργο δημιουργίας Μουσείου, είναι να φιλοξενηθούν όλα αυτά τα σημαντικά ευρήματα και ο κόσμος να μπορεί να τα δει διά ζώσης, ενώ θα φυλάσσονται με ασφάλεια.»
Για τον τομέα του τουρισμού, ο οποίος όπως είπατε βρίσκεται σε αυξητική πορεία, υπάρχει η πρόθεση η Κύθνος να προωθηθεί περαιτέρω;
Σ.Γ.: «Έχω πει και στο παρελθόν, ότι η Κύθνος δεν θέλουμε να γίνει, ούτε Μύκονος, ούτε Σαντορίνη. Θέλουμε το νησί μας να αποκτήσει μία δική του ταυτότητα.
Είμαστε ευνοημένοι, σχετικά με την προσβασιμότητα του νησιού, δεδομένου, ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στους λιμένες του Λαυρίου και του Πειραιά. Άρα, θεωρώ, ότι υπάρχει έδαφος, προκειμένου να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο ο τουρισμός, όχι απαραίτητα σε επίπεδο μαζικής προσέλευσης επισκεπτών, αλλά κυρίως με την έννοια της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, με την αξιοποίηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, κάτι για το οποίο προσπαθήσαμε και έχουμε δει αποτελέσματα.
Η Κύθνος ήταν ένα νησί των 40-50 περίπου ημερών τουριστικής σεζόν, η οποία σήμερα έχει φτάσει να είναι ανάμεσα στις 80 με 90 ημέρες.
Όλα αυτά βασίστηκαν στην εξωστρέφεια, καθώς φροντίσαμε να επικοινωνήσουμε σωστά και το αποτέλεσμα, πιστεύω, είναι ορατό.
Όπως είχαμε δεσμευτεί, προχωρά επίσης και το ζήτημα των ιαματικών λουτρών της Κύθνου. Ήδη υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για την αξιοποίηση του “Ξενία” και των ιαματικών πηγών. Βρισκόμαστε σε αναμονή των εξελίξεων.»
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- "Χειροτερεύει κάθε μέρα η κατάσταση με το ακτοπλοϊκό"
12 Δεκ. 2024 - 6:18 - Με στόχο την αντιμετώπιση της λειψυδρίας
6 Νοε. 2024 - 6:17 - Στα "σκαριά" δωρεάν ασύρματο διαδίκτυο στην Κύθνο
5 Νοε. 2024 - 6:17 - Έκλεψαν χρηματοκιβώτιο από το Δημαρχείο Κύθνου
28 Αυγ. 2024 - 12:37 - Μπροστά στο φάσμα της λειψυδρίας και η Κύθνος
6 Αυγ. 2024 - 6:18