Ανεπαρκή, λόγω των αυξανόμενων μαθητών, αποδεικνύονται τα σχολικά κτίρια της Πάρου, με το Δήμαρχο να μιλά για αντιμετωπίσιμα ζητήματα και την μειοψηφία να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

Στο προσκήνιο τα σχολικά κτίρια

Το ζήτημα της κατάστασης των σχολικών κτιρίων του Δήμου Πάρου, φέρνει στην επιφάνεια ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, μιλώντας για πλειάδα προβλημάτων, με το Δήμαρχο Πάρου να στέκεται καθησυχαστικός, υπογραμμίζοντας πως η Πάρος διαθέτει σχολικά κτίρια σε καλή κατάσταση και πως οι ανάγκες καλύπτονται.

Για ελλείψεις στις ανάγκες στέγασης των ολοένα αυξανόμενων μαθητών της Πάρου, στα υφιστάμενα σχολικά κτίρια, κάνει λόγο ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Πάρου, κ. Κώστας Ροκονίδας, ο οποίος τονίζει, πως οι κινήσεις από την πλευρά της δημοτικής αρχής για δημιουργία νέων σχολικών κτιρίων ήλθαν αργά, με αποτέλεσμα για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, οι χώροι να είναι ελλιπείς.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Πάρου, κ. Μάρκος Κωβαίος, υποστηρίζει, πως παρά τα όποια προβλήματα, τα σχολικά κτίρια του νησιού βρίσκονται σε πάρα πολύ καλό επίπεδο και πως η δημοτική αρχή, κατά την προηγούμενη θητεία της έδωσε περισσότερο βάρος στην επισκευή και συντήρησή τους, αλλά και στη δημιουργία νέων υποδομών, που θα συμβάλουν στη στέγαση των μαθητών σε σύγχρονα και λειτουργικά κτίρια.

«Τα προβλήματα παίρνουν εκρηκτικές διαστάσεις»

Όπως σημείωσε ο κ. Ροκονίδας, «τα σχολικά κτίρια έχουν τεράστιο πρόβλημα. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι η Παροικιά έχει τέσσερα νηπιαγωγεία, σε μισθωμένα ακατάλληλα κτίρια».

Παράλληλα σημαντική αναφορά έκανε στο κτίριο του Γυμνασίου. «Πρόκειται για ένα σχολείο της δεκαετίας του ’60, που ανταποκρινόταν στις ανάγκες του τότε και αυτή τη στιγμή το μαθητικό δυναμικό του ανέρχεται περίπου στα 300 παιδιά. Έχουμε το δυστύχημα να έχει αγοραστεί μια έκταση για τη δημιουργία του 2ου Γυμνασίου, εδώ και 13 χρόνια και δυστυχώς, δεν έχουμε κατορθώσει ακόμα –και είναι τεράστιες και τραγικές οι ευθύνες αυτής της δημοτικής αρχής- δηλαδή, μέσα στα πέντε χρόνια δεν προχώρησε τίποτα σχετικά με αυτό, μόνο στο τέλος της πενταετίας κατορθώθηκε να υπογραφεί η σύμβαση για τη μελέτη του έργου», σημείωσε.

Όπως εξήγησε, «η μελέτη έχει έναν συμβατικό χρόνο εκτέλεσης 18 μηνών που μπορεί να πάρει παράταση κι άλλους έξι, δηλαδή μιλάμε για δύο χρόνια, με όποιες καθυστερήσεις επί των διαδικασιών συνεπάγονται. Από κει και πέρα, για να γίνει δημοπράτηση του έργου, για το οποίο πάλι είναι δυνατόν να υπάρχουν ενστάσεις μεταξύ εκείνων που θα διεκδικούν την κατασκευή και επομένως μιλάμε για ένα έργο το οποίο φαίνεται πως δεν έχει χρόνο υλοποίησης λιγότερο από 5-6 χρόνια. Το ερώτημα είναι «τι θα γίνει με αυτή την κατάσταση», όταν πριν από 10 περίπου χρόνια τοποθετήθηκαν κάποια κοντέινερ για να λύσουμε –υποθετικά- προσωρινά το ζήτημα και δυστυχώς αυτά, πέρα από το γεγονός ότι έγιναν μόνιμα, φέτος δεν επαρκούν κιόλας», καθώς «αναγκάζεται να ζητήσει μια επιπλέον αίθουσα για να λειτουργήσει στο χώρο του Λυκείου».

Ανάλογα προβλήματα, σύμφωνα με τον κ. Ροκονίδα, «έχουμε και με το 2ο Δημοτικό, όπου εδώ και είκοσι χρόνια είναι καταγεγραμμένες οι ανάγκες τους και ουσιαστικά δεν έχει γίνει τίποτα. Πάλι με τη μέθοδο της “μπακλαβαδοποίησης”, δηλαδή του διαχωρισμού των αιθουσών σε δύο αίθουσες, του να δημιουργούμε αίθουσες σε διαδρόμους και με τα κοντέινρ αντιμετωπίζονται οι ανάγκες του σχολείου και εκκρεμούν κι αυτές».

Ο κ. Ροκονίδας κατέληξε λέγοντας πως αν λάβει κανείς υπόψιν, ότι «τα τελευταία χρόνια στα νησιά και ιδιαίτερα στην Πάρο, έχουμε μια εσωτερική μετανάστευση προς τα νησιά, μεγαλώνει ο μόνιμος πληθυσμός τους, που σα συνέπεια έχει να μεγαλώνει και ο μαθητικός πληθυσμός, καταλαβαίνετε ότι τα προβλήματα αρχίζουν να παίρνουν εκρηκτικές διαστάσεις».

700.000 ευρώ στα σχολικά κτίρια

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Πάρου, κ. Μάρκος Κωβαίος, σημείωσε, πως αυτή τη στιγμή τα σχολικά κτίρια της Πάρου βρίσκονται αφενός στην καλύτερη κατάσταση των τελευταίων δεκαετιών για το νησί και αφετέρου, σε πολύ καλό επίπεδο, σε σχέση με την κατάσταση των σχολικών κτιρίων πανελλαδικά.

Όπως υποστήριξε, η δημοτική αρχή, κατά την προηγούμενη πενταετία επικεντρώθηκε στην επίλυση των διάφορων προβλημάτων στα ήδη υπάρχοντα κτίρια, ενώ δρομολόγησε και τη δημιουργία του νέου Γυμνασίου, ενός νέου Νηπιαγωγείου, ενώ σύντομα αναμένεται η χρηματοδότηση για δημιουργία και νέου Βρεφονηπιακού Σταθμού στα Μάρμαρα, γνωρίζοντας τις ανάγκες, λόγω της αύξησης του μόνιμου πληθυσμού.

«Εκτός από τα 200.000 ευρώ, που λαμβάνουμε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για συντήρηση και επισκευή των σχολικών κτιρίων, εμείς βάζουμε επιπλέον 500.000 ευρώ από δημοτικούς πόρους», ανέφερε ο κ. Κωβαίος.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Δήμαρχο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αιτία ανησυχίας, σε ό,τι αφορά τις ανάγκες στέγασης των τάξεων, εφόσον, αυτές καλύπτονται, έως και την υλοποίηση των σχετικών έργων.

«Όταν αυξάνεται ο πληθυσμός δημιουργούνται περαιτέρω ανάγκες, αλλά όχι ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή πρόβλημα. Τα σχολικά μας κτίρια είναι σε ιδιαίτερα καλό επίπεδο. Στην Παροικιά, τα κτίρια είναι λίγο πιο παλιά, με αποτέλεσμα να υπάρχουν περισσότερα προβλήματα, τα οποία όμως αντιμετωπίζονται άμεσα. Όταν παραλάβαμε εμείς, παραλάβαμε κτίρια των οποίων οι σοβάδες ήταν χάλια, οι αθλητικοί χώροι σε κακή κατάσταση, ενώ σήμερα τα κτίρια βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση, ενώ υπάρχουν και ολοκαίνουριοι χώροι άθλησης. Πάντα υπάρχουν προβλήματα, ωστόσο έγινε μία τεράστια προσπάθεια, ώστε να έρθουν στη σημερινή τους κατάσταση τα σχολεία μας, σε σχέση με το πώς ήταν περίπου 5 χρόνια πριν», τόνισε ο κ. Κωβαίος, συμπληρώνοντας, πως η αντιπολίτευση του κ. Ροκονίδα είναι θεμιτή και βοηθά στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων.

Τέλος, ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε να επανέλθει με περισσότερα και λεπτομερή στοιχεία, όσον αφορά τόσο τις ενέργειες της δημοτικής αρχής κατά την προηγούμενη πενταετία, στην κατεύθυνση της αναβάθμισης των σχολικών κτιρίων, όσο και στις κινήσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών στέγασης.

Ετικέτες: