Συνάντηση του Τήνιου βουλευτή Κυκλάδων, Φ. Φόρτωμα, της Επάρχου, του Δημάρχου και του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας

«Κατάφωρα αντισυνταγματική αντιμετώπιση των Τηνιακών»

Με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρη Οικονόμου, συναντήθηκαν την Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, ο Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππος Φόρτωμας, η Έπαρχος Τήνου και Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Αναστασία Δεληγιάννη – Άσπρου, ο Δήμαρχος Τήνου, Γιάννης Σιώτος και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου, Πέτρος Μαρκουΐζος.

Το πλαίσιο συζήτησης στη συνάντηση αφορούσε ειδικότερα ζητήματα περιβαλλοντικής πολιτικής και χωροταξικού σχεδιασμού της Τήνου και επικεντρώθηκε σε τρείς βασικούς άξονες: α) θέματα που αφορούν τις ΖΟΕ (Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου) της Τήνου, β) το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας),γ) τους περιορισμούς στην εκτός σχεδίου δόμηση σε σχέση με την απόδειξη της επαφής των αγροτεμαχίων με αγροτικούς δρόμους, που προϋφίστανται του 1923.

Δέσμευση για εξέταση των θεμάτων από τον υφυπουργό

Σε ενημέρωση από πλευράς των εκπροσώπων της Τήνου τονίστηκε, ότι ο κ. Οικονόμου, κατανόησε πλήρως τον προβληματισμό του βουλευτή και των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, αναγνώρισε τη σοβαρότητα των εν λόγω θεμάτων και υποσχέθηκε να εξεταστούν και να αναζητηθούν λύσεις στην κατεύθυνση της εθνικής στρατηγικής για το περιβάλλον και τη χωροταξία, αλλά και με γνώμονα το συμφέρον των κατοίκων και της τοπικής κοινωνίας της Τήνου.

Ερωτώμενη σχετικά με τα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος στο τραπέζι της συζήτησης, η κ. Δεληγιάννη – Άσπρου, διευκρίνισε, πως «συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τις χρήσεις γης και τις «αδικίες» που έχει υποβάλει στο νησί το ΠΔ 13-2-2003 ΦΕΚ 160/Δ/27-02-2003, που αφορά τις ΖΟΕ της Τήνου. Σχετικά με το δεύτερο θέμα εκφράστηκε για άλλη μια φορά και πανηγυρικά η σφοδρή αντίθεση των κατοίκων του νησιού στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων στο νησί, αγώνας που είναι συνεχής και πολυμέτωπος, με δικαστικές διαμάχες και επαγρύπνηση των κατοίκων».

«Τροχοπέδη που πρέπει να αποκατασταθεί»

Το τρίτο θέμα, σύμφωνα με την κ. Δεληγιάννη, αφορά «ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων του νησιού για την τακτοποίηση μιας αδικίας που χρόνια τώρα ταλαιπωρεί την Τήνο και ιδιαίτερα τους ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων στην Τήνο και εμποδίζει την ανάπτυξη του νησιού, πρόκειται δε για μια κατάφορα αντισυνταγματική αντιμετώπιση των Τηνιακών και της περιουσίας τους έναντι άλλων ιδιοκτητών γης και μάλιστα γης εκτός σχεδίου πόλεως και ορίων οικισμού. Είναι ουσιαστικά μια δήμευση των αγροτεμαχίων των συμπολιτών μας που κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει γιατί το νησί ασφυκτιά».

Συγκεκριμένα, «μέχρι την 27-02-2003 (ημέρα δημοσίευσης του Π.Δ. καθορισμού ΖΟΕ στην εκτός σχεδίου περιοχή της Ν. Τήνου) για ολόκληρη την Ελλάδα, επομένως και την Τήνο, προϋπόθεση για να είναι ένα αγροτεμάχιο άρτιο και οικοδομήσιμο ήταν ελάχιστο εμβαδόν τέσσερα (4) στρέμματα (χωρίς απαίτηση για πρόσωπο σε δρόμο) σύμφωνα με το ΦΕΚ 270/85. Με το ΠΔ 13-2-2003 ΦΕΚ 160/Δ/27-02-2003 (που αφορά την Τήνο) εκτός άλλων ειδικών όρων, ορίστηκε απαίτηση προσώπου σε δημόσιο δρόμο 10μ για τη χρήση κατοικίας για όλα τα αγροτεμάχια ακόμα και για αυτά που προϋπήρχαν της 27-02-2003 με ίδιο εμβαδόν και διαστάσεις. Δηλαδή "εν μια νυκτί" αγροτεμάχια άρτια και οικοδομήσιμα κατά κανόνα έπαψαν να είναι οικοδομήσιμα».

Στα αντίστοιχα Προεδρικά διατάγματα για τις ΖΟΕ διπλανών νησιών, όπως αναλύει η κ. Δεληγιάννη, «διατηρήθηκε η παρέκκλιση για τα αγροτεμάχια που δεν είχαν πρόσωπο σε δρόμο. Δηλαδή το αυτονόητο, τα αγροτεμάχια που μέχρι το 2003 ήταν άρτια και οικοδομήσιμα μέχρι τότε, εξακολουθούσαν να είναι άρτια και οικοδομήσιμα και μετά τη δημοσίευσης του Π.Δ. για τον ορισμό των ΖΟΕ στο αντίστοιχο νησί. Δηλαδή, σε αυτά τα νησιά η ύπαρξη προσώπου σε δρόμο, απαιτείται για την οικοδομησιμότητα του αγροτεμαχίου, για όσα γήπεδα δημιουργήθηκαν μετά την 31-12-2003».

Στην Τήνο «στο Π.Δ. για καθορισμού των ΖΟΕ του νησιού, δεν προβλέφτηκε η διάταξη αυτή. Αποτέλεσμα αυτού είναι τα αγροτεμάχια που προϋφίστανται του 2003 και δεν έχουν πρόσωπο σε δρόμο >10μέτρων ή ακόμη τα τυφλά αγροτεμάχια που ήταν το Γενάρη του 2003 άρτια και οικοδομήσιμα, από το Φεβρουάριο του 2003 και μετά για την Τήνο δεν είναι άρτια και οικοδομήσιμα, ενώ είναι για την υπόλοιπη Ελλάδα καθώς και για τα γειτονικά μας νησιά στα οποία ισχύει το ίδιο νομοθετικό πλαίσιο ζωνών οικιστικού ελέγχου».

«Αυτό έχει πολλαπλές δυσμενείς επιπτώσεις για τον τόπο μας», τονίζει η Έπαρχος Τήνου και πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, καθώς «ενώ για όλες τις περιοχές της Ελλάδας, μόνο για τις κατατμήσεις, χρειάζεται η απόδειξη της επαφής του αγροτεμαχίου σε αγροτικό δρόμο που προϋπάρχει της 16-4-1924 (κρίσιμη ημερομηνία ισχύος του ΝΔ/17-7-23), που είναι μια χρονοβόρα και πολυέξοδη διαδικασία μόνο στην Τήνο χρειάζεται η απόδειξη της επαφής του αγροτεμαχίου σε αγροτικό δρόμο που προϋπάρχει του 1923 για όλα τα αγροτεμάχια».

Κλείνοντας η κ. Δεληγιάννη – Άσπρου υπογράμμισε, πως «αυτή η αδικία που αποτελεί τροχοπέδη της ανάπτυξης και της οικονομικής δραστηριότητας του νησιού θα πρέπει να αποκατασταθεί», εκφράζοντας την ελπίδα της «η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος να βρει τις ενδεδειγμένες λύσεις για τα προβλήματά μας».

 

Ετικέτες: