Με... ισχνή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, καταργήθηκε το δυσκίνητο και ανεπαρκές, όπως χαρακτηρίστηκε, νομικό πρόσωπο

Καρατομείται το “τέρας” του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ

Δίχασε το ζήτημα της διάλυσης του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού Αθλητισμού Περιβάλλοντος Παιδείας Πρόνοιας και Αλληλεγγύης Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων (ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ) το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου, με την εισήγηση να εγκρίνεται, αλλά οριακά.

Η φημολογία, περί βούλησης της νέας δημοτικής αρχής του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων και του Δημάρχου, κ. Δημήτρη Λιανού, η διαχείριση των πολιτιστικών, αθλητικών και εκπαιδευτικών θεμάτων να περάσει στη δικαιοδοσία του Δήμου, προκειμένου αφενός να καμφθούν οι αγκυλώσεις που προκαλεί η γραφειοκρατική αλληλεξάρτηση των δύο νομικών προσώπων, ήτοι Δήμου και ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ και αφετέρου να διευκολυνθούν οι ήδη επιβαρυμένης δημοτικές υπηρεσίες, επιβεβαιώθηκε. 

Το ζήτημα τέθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου, με το Σώμα, ωστόσο, να διχάζεται, όσον αφορά στο αν θα πρέπει η κατάργηση του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ να συνοδεύεται και από σχετική εισήγηση, συζήτηση και ψήφιση, για τη σύσταση των οργάνων, που θα αναλάβουν τις υποχρεώσεις που θα αφήσει πίσω του το κενό του νομικού προσώπου. 

Οι δύο, εκ των τριών, παρατάξεων της μειοψηφίας, πρότειναν την αναβολή συζήτησης του θέματος, έως ότου υπάρχει σχετική εισήγηση και για την “επόμενη μέρα”, χωρίς όμως να δηλώνουν αρνητικοί στην κατάργηση του νομικού προσώπου, αναγνωρίζοντας τη δυσλειτουργία του, λόγω της πληθώρας αρμοδιοτήτων που έχουν συγκεντρωθεί σε αυτό.

Λύση ανάγκης που... παγιώθηκε

Ξεκινώντας τη συζήτηση του θέματος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Φώτης Μαυρομάτης, ως ένα από τα παλαιότερα αιρετά στελέχη του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, σημείωσε, πως «κάναμε τεράστιο αγώνα, όταν ψηφίστηκε ο νόμος “Καλλικράτη”. Ήταν η πρώτη, δύσκολη, “καλλικρατική” περίοδος για το Δήμο, καθώς υπήρχε πρόβλεψη στο νόμο, ότι ο εκάστοτε Δήμος, μπορεί να έχει μέχρι δύο νομικά πρόσωπα. Εμείς είχαμε τότε το διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο, αλλά και πόσα άλλα νομικά πρόσωπα υπήρχαν», αναφέροντας αρκετά εξ αυτών, «τα οποία σε ένα διάστημα δύο μηνών, έπρεπε να συνενωθούν σε ένα νομικό πρόσωπο».

Συνέχισε δε λέγοντας, ότι «κάναμε μία τεράστια προσπάθεια, με τον τότε Υπουργό Εσωτερικών, προκειμένου να αλλάξει η ρύθμιση αυτού του νόμου, δεδομένου, ότι δεν μπορούν, για παράδειγμα οι παιδικοί σταθμοί να είναι στη δικαιοδοσία του ίδιου νομικού προσώπου, που διαχειρίζεται τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, το περιβάλλον, την πρόνοια, την αλληλεγγύη». Μάλιστα χαρακτηριστικά σημείωσε, πως «καταλαβαίνουμε, ότι τότε φτιάξαμε ένα νομικό πρόσωπο “τέρας”, με τεράστιες δυσλειτουργίες, με πάρα πολλά θέματα και δυστυχώς, το νομικό πρόσωπο αυτό δεν είχε δικούς του υπαλλήλους, που να μπορούν να χειριστούν τα σημαντικά θέματα αυτά, δεν είχε δική του Οικονομική Υπηρεσία, Τεχνική Υπηρεσία και τα περίμενε όλα αυτά από το Δήμο. Ακόμη και τον προϋπολογισμό εμείς τον εγκρίνουμε, τα στατιστικά του, όλα τα θέματα πρέπει να τα περιμένει από το Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων».

Οι προβληματισμοί της μειοψηφίας

Από την πλευρά της ελάσσονος μειοψηφίας, ο κ. Βασίλης Βρούτσης,  δήλωσε πως «δεν είμαστε a priori αρνητικοί στην εισήγησή σας, ή σε κάθε περίπτωση στην πρόταση κατάργησης του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ», ωστόσο τόνισε, πως «ναι μεν, αναλύεται αρκετά στις δύο εισηγήσεις, αλλά το ζήτημα δεν είναι νομικό, είναι πρωτίστως πολιτικό. Θα θέλαμε, μέσα από αυτή τη διαδικασία, όχι μόνο να καταργήσουμε το ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ, αλλά κυρίως να γνωρίζουμε και να ψηφίσουμε εδώ μέσα την “επόμενη ημέρα” του. Αναφέρετε τρεις επιτροπές, ωστόσο δεν αναφέρετε τι θα κάνουν αυτές οι επιτροπές, ποιος θα είναι ο ρόλος τους, γνωμοδοτικός ή αποφασιστικός, από πόσα μέλη θα αποτελούνται κλπ».

Πρότεινε δε, «αντί να συζητήσουμε σήμερα το θέμα, να το αναβάλουμε, να το συζητήσουμε εκ νέου, όταν θα είμαστε και εμείς και εσείς έτοιμοι, να συζητήσουμε και επί της πρότασης για την “επόμενη μέρα”, οργανωμένα και στοιχειοθετημένα για το πώς θα λειτουργήσει αυτό. Όσο δεν το έχουμε αυτό δεν μπορούμε να πάμε και να καταργήσουμε το νομικό πρόσωπο». Επίσης, ο κ. Βρούτσης, με την παραδοχή ότι η δομή του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ συνεπάγεται δυσκολίες, σημείωσε, ότι ένα τόσο σοβαρό ζήτημα θα έπρεπε να συζητηθεί διεξοδικά, σε μία ειδική συνεδρίαση ενδεχομένως, ή τουλάχιστον σε μία συνεδρίαση με λιγότερα θέματα, ώστε να γίνει διεξοδική ανάλυση, χωρίς χρονικό περιορισμό. 

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Λεονάρδος Χατζηανδρέου, χαρακτήρισε το ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ “παιδί” του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων και σημείωσε, πως δεν είναι απαραίτητη η κατάργησή του, καθώς ο Δήμος μπορεί να αναθέσει υποχρεώσεις σε επιτροπές, αλλά να κρατήσει το νομικό πρόσωπο, αφού, όπως υποστήριξε στο μέλλον δεν θα μπορεί να συστήσει μία τέτοια δομή ξανά, έναν ισχυρισμό που κατέρριψε ο νομικός σύμβουλος του Δήμου, ο οποίος ήταν παρών στη συνεδρίαση. Επίσης, ο κ. Χατζηανδρέου εξέφρασε τον προβληματισμό του για το αν στις συσταθείσες επιτροπές θα υπάρχει εκπροσώπηση της μειοψηφίας, όπως γίνεται μέχρι στιγμής στο Δ.Σ. του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ.

Παρ' όλα αυτά, ο κ. Χατζηανδρέου επέμεινε, πως το ζήτημα χρήζει αναβολής, ώστε αφενός να υπάρχει σαφής εισήγηση, σχετικά με το ρόλο και τη σύσταση των επιτροπών που προτείνεται να δημιουργηθούν και αφετέρου να υπάρξει διεξοδικότερη συζήτηση, σχετικά με το κατά πόσον μπορεί και ενδείκνυται να συνεχίσει να υπάρχει, εφόσον αποφασιστεί νέο πλαίσιο για ευέλικτη και αυτόνομη λειτουργία του.

Εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, ο κ. Γιάννης Κορρές, έθεσε ως προϋπόθεση, ώστε να είναι θετικός στην εισήγηση, πρώτον το προσωπικό που απασχολείται στο ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ να συνεχίσει να εργάζεται στο Δήμο και δεύτερον, η περιουσία, οι υποχρεώσεις και οι αρμοδιότητες του νομικού προσώπου, να περιέλθουν στη δικαιοδοσία του Δήμου.

Δέσμευση για πολιτική εκπροσώπηση στις επιτροπές 

Τόσο ο Δήμαρχος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, όσο και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, διαβεβαίωσαν την αντιπολίτευση, πως πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι να συσταθούν δημοτικά όργανα, που να έχουν εκπροσώπους, τόσο από τη μειοψηφία, όσο και από τοπικούς φορείς, καθώς και πως οι υπάλληλοι, η περιουσία και τα αντικείμενα που διαχειρίζεται το νομικό πρόσωπο, βάσει νόμου, θα έλθουν στη δικαιοδοσία του Δήμου.

Επίσης, απαντώντας στο ζήτημα που έθεσε ο κ. Βρούτσης, ο κ. Λιανός εξήγησε, πως πρόκειται για την πρώτη φάση της διαδικασίας κατάργησης του νομικού προσώπου και πως σε επόμενη συνεδρίαση θα συζητηθεί αναλυτικά το ζήτημα των επιτροπών, οι οποίες βάσει νομοθεσίας θα είναι γνωμοδοτικού χαρακτήρα και όπου θα κατατεθούν και θα ληφθούν υπόψιν οι απόψεις όλων. Τόνισε, πως πρόκειται για μία χρονοβόρα διαδικασία, η οποία θα ήταν κρίμα να αναβληθεί περαιτέρω, δεδομένου, ότι θα έπρεπε να έχει υπάρξει μέριμνα για το ζήτημα “χτες”, δίνοντας πληθώρα παραδειγμάτων, σχετικά με την έλλειψη αμεσότητας στην αντιμετώπιση των θεμάτων που καλείται να διαχειριστεί ο ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ.

“Αδύναμη” απόφαση, με ισοψηφία

Για το θέμα τοποθετήθηκαν και εκπρόσωποι του Α.Ο.Ν. Πανναξιακός, οι οποίοι συνηγόρησαν, όσον αφορά στη δυσκινησία του νομικού προσώπου, ωστόσο από την πλευρά της μειοψηφίας εκφράστηκε η άποψη, πως πρόκειται για την πεποίθηση ενός μόνο φορέα και πως το θέμα θα πρέπει να αναβληθεί, ώστε να κληθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς και να καταθέσουν τις απόψεις τους, για καλύτερη ενημέρωση του Σώματος.

Τελικώς, 13 δημοτικοί σύμβουλοι, ψήφισαν κατά της εισήγησης, με τη σημείωση, πως το ζήτημα θα πρέπει να επανέλθει με περισσότερα στοιχεία, όσον αφορά στα όργανα που θα αναλάβουν τις αρμοδιότητες του νομικού προσώπου και 13 υπέρ, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Κορρέ της Λαϊκής Συσπείρωσης. Δεδομένου, ότι σε περιπτώσεις ισοψηφίας, μεγαλύτερη βαρύτητα έχει η ψήφος του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, ο οποίος ψήφισε υπέρ, η κατάργηση του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ εγκρίθηκε εν τέλει από το Δημοτικό Συμβούλιο, με τον κ. Λ. Χατζηανδρέου να επισημαίνει, πως ένα τόσο σοβαρό ζήτημα για το Δήμο δεν θα έπρεπε να “περάσει” με τόσο ισχνή μειοψηφία. 

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος, κ. Λιανός, δεσμεύτηκε να υπάρξει άμεσα συζήτηση για τη δεύτερη φάση της κατάργησης του νομικού προσώπου, δηλαδή σχετικά με τις δημοτικές επιτροπές, όπου θα υπάρξει πολιτική εκπροσώπηση από όλους. 

Προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργία του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία κατάργησής του, το Δημοτικό Συμβούλιο, στην ίδια συνεδρίαση, όρισε και μέλη για το Δ.Σ. του νομικού προσώπου.