Μαζική δηλητηρίαση γατών από αγνώστους στο νησί της Κιμώλου

«Πράξη που προσβάλλει βάναυσα όλους μας»

  • Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2019 - 06:14

Σε μία αποτρόπαια πράξη προχώρησαν πριν από λίγες ημέρες άγνωστοι στο νησί της Κιμώλου, δηλητηριάζοντας μαζικά γάτες, στην περιοχή της Μυζηθρούς, με το Δήμο και αρκετούς ευαισθητοποιημένους πολίτες να καταβάλλουν προσπάθειες, προκειμένου να εντοπιστούν οι ένοχοι.

Αξίζει να αναφερθεί, πως η συγκεκριμένη πράξη δεν γίνεται για πρώτη φορά στο νησί, ωστόσο οι ένοχοι παραμένουν άγνωστοι και παράλληλα ατιμώρητοι. Νωρίτερα φέτος, στα τέλη Απριλίου, δεκάδες γάτες είχαν βρεθεί και πάλι δηλητηριασμένες, ενώ και στην περιοχή του ταχυδρομείου είχε σημειωθεί κρούσμα με 20 γατιά νεκρά, υπό τις χειρότερες συνθήκες.

Μιλώντας στην εφημερίδα, ο Δήμαρχος Κιμώλου, κ. Κωνσταντίνος Βεντούρης, τόνισε πως πρόκειται για μία απαράδεκτη πράξη, που δεν είναι ανεκτή, όσον αφορά στους ανθρώπους του Δήμου και τον ίδιο, ενώ δεν πρέπει να γίνεται ανεκτή και από τους πολίτες της Κιμώλου.

Σε ανακοίνωση του Δήμου Κιμώλου, αναφέρεται πως, σχετικά με τη θανάτωση γατιών, η οποία δυστυχώς συνέβη στο νησί, ο Δήμαρχος Κιμώλου, κ. Κωνσταντίνος Βεντούρης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι και καταδικάζουμε το απεχθές αυτό γεγονός. Από την πρώτη στιγμή όλοι στο Δήμο προσπαθούμε να εντοπίσουμε τους υπεύθυνους. Καταβάλλουμε προς το σκοπό αυτό κάθε δυνατή προσπάθεια και καλούμε όποιον γνωρίζει το παραμικρό ή έχει στη διάθεσή του στοιχεία για αυτό που συνέβη, να τα παρέχει στο Δήμο Κιμώλου, έτσι ώστε να τα παραδώσουμε στη δικαιοσύνη.

Η αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών μπορεί να γίνει με τη βοήθεια όλων των Κιμωλιατών στους οποίους ο Δήμος απευθύνεται σε μία προσπάθεια προστασίας και περιφρούρησης της ίδιας μας της κοινωνίας. Παράλληλα, ο Δήμος φροντίζει ήδη για την πρόληψη παρόμοιων τραγικών γεγονότων, ενώ ήδη έχουμε υποβάλλει μήνυση κατ' αγνώστων, η οποία ελπίζουμε σύντομα να βοηθήσει στον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών, ενώ θα συνεργαστεί απόλυτα με τις Αρχές στο πλαίσιο αυτό.

Ακόμη, ο Δήμος έχει προχωρήσει σε σχεδιασμό μέτρων πρόληψης ελέγχου του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων και όχι μόνο σε κατασταλτικά μέτρα, τα οποία θα ενεργοποιήσει με αφορμή το συγκεκριμένο γεγονός.

Ας προσπαθήσουμε να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο που πέρα από όλα τα άλλα, αποτελεί στίγμα για τον πολιτισμό μας και προσβάλλει βάναυσα όλους μας».

Μάλιστα, ο κ. Βεντούρης διευκρίνισε, πως όσο ο πληθυσμός των γατών, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν αδέσποτα σκυλιά στο νησί, ήταν περιορισμένος, ο Δήμος δεν είχε προβεί σε προγράμματα στειρώσεων. Ωστόσο, όταν παρατηρήθηκε πως ο πληθυσμός αυξήθηκε, τότε στον προϋπολογισμό του Δήμου εγγράφεται ποσό, που προορίζεται για τη συγκεκριμένη υπηρεσία. Ενημέρωσε δε, πως σε συνεργασία και με τοπικούς κτηνιάτρους, πάντοτε υπήρχε έλεγχος των αποικιών. Επίσης, ο Δήμος προσανατολίζεται και σε διερεύνηση των ανοικτών προγραμμάτων, προκειμένου να διεκδικήσει χρηματοδότηση, για δράσεις στειρώσεων, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.

Ο Δήμαρχος τόνισε, πως το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών της Κιμώλου είναι συγκλονισμένο από αυτές τις αποτρόπαιες πράξεις, όπως επίσης και οι επισκέπτες, οι οποίοι πάντοτε, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο νησί, φροντίζουν τα αδέσποτα γατάκια, τους παρέχουν τροφή, ή ακόμη και τα υιοθετούν, παίρνοντάς τα μαζί τους, όταν πλέον τελειώσουν οι διακοπές τους.

Προκειμένου ο/οι ένοχος/ένοχοι να τεθούν προ των ευθυνών τους, ο κ. Βεντούρης επανέλαβε ότι παρακαλεί, όποιον έχει στοιχεία ή γνωρίζει κάτι σχετικό, να απευθυνθεί στις υπηρεσίες του Δήμου.

Υπενθυμίζεται, πως σύμφωνα με το άρθρο 16 του Ν.4039/2012 απαγορεύεται η κακοποίηση των ζώων. Κακοποίηση ζώου η οποία απαγορεύεται και τιμωρείται αποτελεί: ο βασανισμός, η κακοποίηση, η κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ’ αυτού, όπως ιδίως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα,ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη και ο ακρωτηριασμός.

Η κακοποίηση των ζώων μάλιστα αποτελεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενο έγκλημα και αυτόφωρο. Στην αναφορά στην αστυνομική αρχή, μείζονος σημασίας το θέμα ότι πρόκειται για αυτεπαγγέλτως διωκόμενο έγκλημα για το οποίο δεν προαπαιτείται η καταβολή του παραβόλου των 100 ευρώ, ως ισχύει για τα κατ’ έγκληση διωκόμενα εγκλήματα, αλλά και η τήρηση της αυτοφώρου διαδικασίας, κρίνεται αναγκαία για τον κολασμό του εγκλήματος αυτού που έχει βαρύνουσα εγκληματική απαξία.

Ετικέτες: