Σε τροχιά υλοποίησης το ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης αστικών αποβλήτων στο Δήμο Κέας, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Σε προτεραιότητα η ανακύκλωση

Η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Κέας, για την υλοποίηση του έργου “Δράσεις και έργα για την ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών αποβλήτων στο Δήμο Κέας, εγκρίθηκε, κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Η προγραμματική σύμβαση αφορά στην αγορά γης, για την εγκατάσταση Πράσινου Σημείου, την εκπόνηση μελετών και τευχών δημοπράτησης για το Πράσινο Σημείο, τη μονάδα κομποστοποίησης και του προγράμματος Διαλογής στην Πηγή, την προμήθεια οικιακών κομποστοποιητών και εξοπλισμού συλλογής βιοαποβλήτων, την προμήθεια ειδικού απορριμματοφόρου για βιοαπόβλητα, τις δράσεις ευαισθητοποίησης και δημοσιότητας τη σύνδεση με ΟΚΩ και την αρχαιολογική αυτεπιστασία.

Στην ΠΝΑΙ η ευθύνη εκπόνησης των σχετικών μελετών

Στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης, που τη Δευτέρα ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου και δεδομένου ότι ο Δήμος Κέας δεν καλύπτει τις απαιτήσεις για την εκτίμηση της διοικητικής και επιχειρησιακής ικανότητας ως δικαιούχου του προς υλοποίηση έργου, η Περιφέρεια αναλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την άσκηση για λογαριασμό του Δήμου Κέα την ωρίμανση του έργου, ήτοι τον έλεγχο πληρότητας, τη θεώρηση και σύνταξη μελετών και τη λήψη των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων και εγκρίσεων, την οργάνωση και το σχεδιασμό υλοποίησης, τη σύνταξη του Τεχνικού Δελτίου Πράξης για την ένταξή της στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, τη σύνταξη ή και επικαιροποίηση διακηρύξεων.

Επιπλέον, αναλαμβάνει τη διενέργεια διαδικασιών ανάθεσης και επιλογής αναδόχου, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων με αναδόχους, οι οποίες συνυπογράφονται και από το Δήμο, τη σύνταξη και υποβολή των τεχνικών δελτίων υποέργων, τη διαχείριση και παρακολούθηση της υλοποίησης του έργου και τέλος, την παραλαβή του έργου στο σύνολό του.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για την εκτέλεση του έργου της προγραμματικής σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 1.375.193,72 ευρώ συμπεριλαμβανομένων του ΦΠΑ, του εργολαβικού οφέλους, των αναθεωρήσεων και απροβλέπτων.

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, μετά από την εγγραφή του σε Συλλογική Απόφαση, και έπειτα από την ένταξή του σε Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιόδου 2014-2020.

Το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης της σύμβασης αναφέρει την ολοκλήρωση της εκπόνησης και του ελέγχου της περιβαλλοντικής και τεχνικής μελέτης, των τευχών δημοπράτησης, της λήψης αδειοδοτήσεων και της αγοράς γης, σε 18 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Προβλέπει δε τη διαδικασία δημοπρατήσεων και υπογραφής συμβάσεων, σε 34 μήνες, ενώ την υλοποίηση των έργων, προμηθειών και δράσεων σε 46 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Η οριστική παραλαβή των έργων προβλέπεται σε 57 μήνες (4,5 έτη), από την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης.

Ενίσχυση των υφιστάμενων δράσεων

Για την εκκίνηση της πολύ σημαντικής για τον τόπο διαδικασίας υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου, η Δήμαρχος Κέας, κ. Ειρήνη Βελισσαροπούλου σημείωσε, πως «είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό το πρόγραμμα, γι' αυτό και έχουμε επανέλθει για δεύτερη φορά όσον αφορά στη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Είναι πολύ σημαντικό να προάγουμε το ολοκληρωμένο σύστημα ανακύκλωσης στο νησί μας, το οποίο πέρασε από το περιφερειακό συμβούλιο και τίθεται σε τροχιά υλοποίησης».

Όπως εξήγησε η Δήμαρχος, το νέο έργο του ΧΥΤΑ Κέας λειτουργεί, ωστόσο μένει να αντιμετωπιστεί το σοβαρό ζήτημα του δρόμου πρόσβασης. Υπενθυμίζεται, ότι το έργο παραδόθηκε χωρίς να έχει διαμορφωθεί κατάλληλος δρόμος πρόσβασης, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται ένας ήδη υπάρχων, αλλά γεμάτος φθορές και στροφές χωμάτινος δρομίσκος, χωρίς διαπλατύνσεις. Το συγκεκριμένο δρόμο μπορεί να μεταβεί μόνο ένα εκ των τριών απορριμματοφόρων του Δήμου, το οποίο υπάρχει κίνδυνος να εμφανίσει ζημιές, λόγω της κακής ποιότητας του δρόμου. Αυτή τη στιγμή η υπόθεση του δρόμου πρόσβασης βρίσκεται ακόμη στη δικαιοσύνη, καθώς εκκρεμεί η απόφαση για τον ορισμό της τιμής των απαλλοτριώσεων, που απαιτούνται για τη δημιουργία κατάλληλου δρόμου πρόσβασης, με το Δήμο να προσανατολίζεται στην προσωρινή λύση της εκπόνησης έργων, για τη βελτίωση της βατότητας του υφιστάμενου δρόμου.

«Η κομποστοποίηση και η βελτίωση του συστήματος ανακύκλωσης στο νησί μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης», ανέφερε η κ. Βελισσαροπούλου, υπενθυμίζοντας, πως ο Δήμος Κέας “τρέχει” ήδη πρόγραμμα ανακύκλωσης ήδη εδώ και 15 χρόνια. «Είμαστε από τους πρώτους Δήμους που ξεκίνησαν πρόγραμμα ανακύκλωσης και καμπάνια ευαισθητοποίησης, η οποία ξεκίνησε μέσα από τα σχολεία. Ξεκίνησε περίπου 15 χρόνια πριν το σύστημα της ανακύκλωσης με τους μπλε κάδους και ήταν αρκετά πετυχημένο τα πρώτα χρόνια».

Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια «πρόκειται για ένα ζήτημα, που απαιτείται συνεχιζόμενη ενημέρωση των πολιτών και είναι στις προθέσεις της νέας δημοτικής αρχής, η καμπάνια να ξεκινήσει πολύ άμεσα. Αφορά σε μία καμπάνια ευαισθητοποίησης μικρών και μεγάλων για το θέμα της ανακύκλωσης. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι προβολές ντοκιμαντέρ, ένα εκ των οποίων αφορά στο ζήτημα της ανακύκλωσης. Επίσης, θα έχουμε σε συνεργασία με μία θεατρική ομάδα την πραγματοποίηση θεατρικής παράστασης σε σχολεία του νησιού και πάλι σε ό,τι αφορά στην ανακύκλωση».

Όπως υπογράμμισε η Δήμαρχος κλείνοντας, «ποντάρουμε στην ευαισθητοποίηση των μικρών παιδιών, καθώς εκείνα θα μεταφέρουν πιο αποτελεσματικά το μήνυμα της ανακύκλωσης στα σπίτια τους και θα υπάρξει διάχυση της πληροφόρησης. Πέρα από αυτό όμως ο Δήμος να ξεκινήσει νέα εκστρατεία ενημέρωσης του κόσμου, αναφορικά με τη διαδικασία της ανακύκλωσης οικιακών αποβλήτων, ηλεκτρικών συσκευών, ενώ ταυτόχρονα έχουμε ξεκινήσει και ένα πρόγραμμα για τα εγκαταλελειμμένα οχήματα».