Info Kiosk... από το μέλλον στη Μύκονο
- Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2019 - 06:18
Ένα ενεργειακά αυτόνομο περίπτερο τουριστικής πληροφόρησης (info kiosk) στην πλατεία της Άνω Μεράς, σκοπεύει να εγκαταστήσει ο Δήμος Μυκόνου, στην περίπτωση που εγκριθεί η χρηματοδότησή του από Πρόγραμμα Leader (Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης - ΠΑΑ 2014-2020).
Την ενημέρωση των επισκεπτών στο επόμενο επίπεδο επιθυμεί να ανεβάσει ο Δήμος Μυκόνου, αναβαθμίζοντας παράλληλα και τον οικισμό της Άνω Μεράς, καθώς κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το Σώμα αποφάσισε ομόφωνα την υποβολή πρότασης στο πρόγραμμα Leader, για την κατασκευή και τοποθέτηση ενός ενεργειακά αυτόνομου περιπτέρου τουριστικής πληροφόρησης, καθώς βάσει του οδηγού εφαρμογής του προγράμματος, θα μπορούσε να ενταχθεί στο πλαίσιο της Δράσης με τίτλο «Δημιουργία τοπικών κέντρων τουριστικής πληροφόρησης (γραφεία, περίπτερα κλπ), η οποία έχει επιδότηση μάλιστα 100%.
Αυτόνομο, καλαίσθητο, πλήρως εξοπλισμένο
Το προτεινόμενο έργο αφορά στην κατασκευή ενός περιπτέρου από ξύλο, χρώματος λευκού, με καλαίσθητο φωτισμό, ενταγμένο στις προδιαγραφές της τοπικής παραδοσιακής αισθητικής και αρχιτεκτονικής, ενώ ο τρόπος κατασκευής του θα επιτρέπει την εύκολη συναρμολόγηση, αποσυναρμολόγηση και μεταφορά του.
Οι ενεργειακές του δε ανάγκες, θα καλυφθούν εξ' ολοκλήρου από μικρό υβριδικό σύστημα ισχύος 850Wp, με φωτοβολταϊκό πάνελ και ανεμογεννήτρια κάθετου άξονα), προσφέροντας πλήρη αυτονομία στη λειτουργία του.
Εξωτερικά, προβλέπεται να υπάρχουν αναρτημένες αφίσες, πίνακες, γκραβούρες, πλαισιωμένες φωτογραφίες κλπ, που θα αναδεικνύουν κυρίως την πολιτιστική κληρονομιά και τις φυσικές ομορφιές του νησιού.
Εσωτερικά, θα υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός για την επικοινωνία με τους επισκέπτες, όπως τηλέφωνα, fax, υπολογιστής, εκτυπωτής, αυτόματος τηλεφωνητής, ίντερνετ κλπ.
Ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται σε 45.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.
Στελέχωση με εξειδικευμένο προσωπικό
Στο περίπτερο θα απασχοληθούν καθ' όλη τη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν εξειδικευμένα άτομα (κάτοχοι επαγγελματικού διπλώματος από αναγνωρισμένες σχολές τουριστικών επαγγελμάτων ή αν έχουν σχετική επαγγελματική εμπειρία ή έχουν παρακολουθήσει σεμινάρια κατάρτισης). Επίσης, θα γνωρίζουν τουλάχιστον δύο ξένες γλώσσες, καθώς και τη χρήση του τηλεπικοινωνιακού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού του κέντρου.
Οι παρεχόμενες υπηρεσίες από το info-kiosk θα είναι υψηλού επιπέδου και ο επισκέπτης, με την άφιξή του θα αισθάνεται ότι βρίσκεται σε οικείο και άριστα οργανωμένο περιβάλλον.
Ειδικότερα, το προσωπικό θα είναι ενημερωμένο σχετικά με τα δρομολόγια λεωφορείων, πλοίων και αεροπλάνων, θα είναι σε θέση να παρέχει πληροφορίες για το νησί, τα αξιοθέατα, τυχόν δραστηριότητες, διαδρομές, εκδηλώσεις κ.α., ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί τους επισκέπτες. Επίσης θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με άλλες επιχειρηματικές ή εμπορικές δραστηριότητες του νησιού, όποτε και εφόσον ζητηθεί, όπως για παράδειγμα πληροφορίες για την προμήθεια τοπικών προϊόντων, παραδοσιακών υλικών και χειροτεχνημάτων κλπ.
Το υλικό προβολής, γραμμένο στην ελληνική και σε τουλάχιστον άλλες δύο ξένες γλώσσες, θα είναι τοποθετημένο και επί των όψεων του περιπτέρου, ώστε να είναι δυνατή η ενημέρωση των επισκεπτών και εκτός των περιόδων και ωρών λειτουργίας του.
Ισχυρό “χαρτί” για την ανάπτυξη της Άνω Μεράς
Σύμφωνα με την πρόταση του Δήμου Μυκόνου, η σκοπιμότητα του έργου κρίνεται αναγκαία, καθώς η Άνω Μερά χρειάζεται ενέργειες για την ανάδειξη και αξιοποίηση και της ιστορικής, πολιτιστικής και κυρίως γεωργικής κληρονομιάς της.
Πρωτογενής στόχος, όπως περιγράφεται στην πρόταση, είναι η λειτουργία του περιπτέρου να προσφέρει μία πολιτιστική ανάσα στην περιοχή της Άνω Μεράς, αποτελώντας πυρήνα όχι μόνο πληροφόρησης και τουριστικής ενημέρωσης, αλλά ευρύτερης κοινωνικής δικτύωσης και δραστηριότητας.
Κύριος άξονας, ο εμπλουτισμός του προσανατολισμού τουριστικής ανάπτυξης του νησιού με την αξιοποίηση και άλλων συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής, όπως η τοπική γαστρονομία (κοπανιστή, λούζα, ξυνότυρα, κλπ), και γεωργοκτηνοτροφική παραγωγή, αλλά και η πλούσια πολιτιστική και λαογραφική παράδοση του τόπου (εκκλησιές, μοναστήρια, τοπικά πανηγύρια, κατασκευή υφαντών, κούκλας κλπ).
Σημειώνεται, πως με τα σοβαρά έργα υποδομής που ολοκληρώνονται στην Άνω Μερά, όπως το κλειστό γυμναστήριο και το γυμνάσιο, θα αλλάξει ο χάρτης του νησιού, προσδίδοντας στην περιοχή της Άνω Μεράς, μία πιο αστική φυσιογνωμία.
Συνδυασμός παράδοσης και προηγμένης τεχνολογίας
Ο καινοτόμος χαρακτήρας του έργου, που βασίζεται στο γεγονός ότι οι ενεργειακές του ανάγκες θα καλυφθούν εξ ολοκλήρου από προηγμένης τεχνολογίας μικρό υβριδικό σύστημα ισχύος 850Wp, προσφέροντας πλήρη αυτονομία στη λειτουργία του, σύμφωνα με την πρόταση του Δήμου, θα είναι μία ζωντανή διαφήμιση για όλο το νησί, καθώς μαζί με την εικόνα του τουριστικού περιπτέρου, που θα παραπέμπει στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική του τόπου, θα δημιουργούν ένα πιλοτικό συνδυασμό παράδοσης και προηγμένης τεχνολογίας.
Το υβριδικό σύστημα θα εκμεταλλεύεται την ηλιακή και την αιολική ενέργεια και θα παράγει ηλεκτρικό ρεύμα, είτε ταυτόχρονα, είτε από τη μία πηγή ενέργειας. Εκτός από το φωτοβολταϊκό πάνελ και την ανεμογεννήτρια θα περιλαμβάνει μπαταρίες κλειστού τύπου και ρυθμιστή φορτίου χωρίς τη χρήση inverter, καθώς τα μικρά φορτία δεν απαιτούν τη μετατροπή του συνεχούς ρεύματος σε εναλλασσόμενο.
Υλοποίηση δύο στόχων του Τ.Π.
Τέλος, στην πρόταση αναφέρεται, ότι με τη συγκεκριμένη στοχευμένη υπηρεσία, αφενός θα βοηθηθεί η περιοχή, με έναν χωροθετημένο πόλο έλξης, αφετέρου θα θωρακιστεί η τοπική οικονομία, αφού ο συνεχώς αναπτυσσόμενος και εξελίξιμος τομέας του τουρισμού στο νησί, θα αποκτήσει και εναλλακτικές μορφές έκφρασης.
Σε πρώτη ανάγνωση υλοποιούνται δύο από τους βασικούς στόχους του Τοπικού Προγράμματος και συγκεκριμένα αυτός που αφορά στον «εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος του νησιού», όπως επίσης και ο στόχος που αφορά στην προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, αφού το παράδειγμα προηγμένης ενεργειακής αυτονομίας και η βαρύτητα που θα δοθεί στην παράδοση του τόπου, συνηγορούν προς αυτή την κατεύθυνση.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Η Μύκονος αποκτά σύγχρονο πολεοδομικό σχεδιασμό
12 Νοε. 2024 - 9:21 - "Η Μύκονος θα ανακτήσει το χαμένο έδαφος"
30 Οκτ. 2024 - 6:18 - Νέοι αντιδήμαρχοι και νέα πρόσωπα στον Δήμο Μυκόνου
11 Ιαν. 2024 - 6:17 - Ολοκληρώθηκε η διαδικασία κατάθεσης -καταγραφής απόψεων με θέμα το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο Μυκόνου
6 Δεκ. 2022 - 14:28 - Σημαντική συμφωνία για τον αναπτυξιακό προγραμματισμό της Μυκόνου
28 Σεπ. 2022 - 6:19