«Ο Δήμος χρειάζεται αυτή τη δομή»
- Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2019 - 06:16
Την πρόθεσή του, να κινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες, προκειμένου να δημιουργηθεί δομή Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης στο νησί, δήλωσε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Τήνου.
Δεδομένου, ότι ο Δήμος Τήνου αποτελεί έναν από τους λιγοστούς Δήμους της χώρας, οι οποίοι δεν διαθέτουν Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης, η δημοτική αρχή εισηγήθηκε την έναρξη των διαδικασιών δημιουργίας ενός τέτοιου νομικού προσώπου, αφενός προκειμένου να γίνεται αμεσότερα και αποτελεσματικότερα η διαχείριση των ζητημάτων, που αφορούν στα ζητήματα ύδρευσης και αποχέτευσης και αφετέρου για την καλύτερη εκμετάλλευση των εθνικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, που θα φέρει σαφή βελτίωση των υποδομών στο νησί.
Την εισήγηση ανέλαβε ο Δήμαρχος Τήνου, κ. Γιάννης Σιώτος, ενώ τοποθετήθηκε και ο εκπρόσωπος της εταιρείας, η οποία έχει αναλάβει την οικονομοτεχνική και λογιστική υποστήριξη του Δήμου Τήνου, κ. Λιάππης.
Οικονομοτεχνική μελέτη και στη συνέχεια η απόφαση ίδρυσης
Ξεκινώντας την εισήγησή του, ο Δήμαρχος, σημείωσε πως «το θέμα αυτό ήταν μία προεκλογική δέσμευση της Δύναμης Δημιουργίας, για τον τομέα της Ύδρευσης – Αποχέτευσης. Ήταν στις προγραμματικές μας δηλώσεις να στήσουμε Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης».
Ο κ. Σιώτος εξήγησε στο Σώμα, πως η παρούσα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποτελεί πρόκριμα και δεν είναι οριστική. Όπως διευκρίνισε, μετά τη θετική απόφαση του Δ.Σ., «θα έρθει η εταιρεία που συνεργαζόμαστε ως Δήμος για τα οικονομικά μας και θα κάνει μία οικονομοτεχνική μελέτη. Αν αυτή η οικονομοτεχνική μελέτη είναι βιώσιμη, δηλαδή αν η ΔΕΥΑ Τήνου είναι βιώσιμη, θα επανέλθει στο δημοτικό συμβούλιο και τότε θα ληφθεί η τελική απόφαση. Δηλώνεται στην ουσία η βούλησή μας».
Ο ίδιος ανέφερε, πως κατασταλτικός παράγων για την απόφαση της δημοτικής αρχής να επιδιώξει τη σύσταση ενός τέτοιου νομικού προσώπου, υπήρξε το γεγονός, πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως βλέπετε και στην εισήγηση, από δω και πέρα θα χρηματοδοτεί απευθείας ΔΕΥΑ και όχι Δήμους για τα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης», ενώ έδωσε και παραδείγματα δημοτικών επιχειρήσεων άλλων Δήμων, οι οποίες έχουν χρηματοδοτηθεί με εκατομμύρια ευρώ, για τη βελτίωση των υποδομών.
Μάλιστα, επεσήμανε, ότι «είμαστε από τους λίγους Δήμους που δεν έχουν ΔΕΥΑ. Θεωρείται αυτονόητο», εξηγώντας ότι ουκ ολίγες φορές, σε ό,τι έχει να κάνει με έργα, παρεμβάσεις, ή ζητήματα, που ανήκουν στους τομείς της ύδρευσης και της αποχέτευσης, τα σχετικά έγγραφα που έρχονται στο Δήμο, είτε από τα αρμόδια Υπουργεία, είτα ακόμη και από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, απευθύνονται στη “ΔΕΥΑ Τήνου”, παρά το γεγονός, ότι αυτή δεν υφίσταται.
Δέσμευση για καμία μεταβολή στα εργασιακά δικαιώματα
Επιπλέον, ο Δήμαρχος έκρινε σκόπιμο να διαμηνύσει σε όλους τους τόνους, ότι οι εργαζόμενοι του Δήμου, οι οποίοι θα μεταταχθούν στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης, εφόσον αυτή τελέσει υπό σύσταση σε επόμενο χρόνο, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να χάσουν τα υφιστάμενα εργασιακά τους δικαιώματα, ούτε υπάρχει κίνδυνος αυτά να μεταβληθούν με οποιοδήποτε τρόπο.
Προκειμένου να εξαλείψει κάθε αγωνία, σχετικά με τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, που ενδεχομένως να μετακινηθούν στις υπηρεσίες της ΔΕΥΑ Τήνου, εφόσον αυτή συσταθεί, ο Δήμαρχος ανέγνωσε τη σχετική νομοθεσία, αναφέροντας, ότι «το τακτικά διαβαθμιζόμενο προσωπικό δήμων μπορεί με αίτησή του να μετατάσσεται από τις θέσεις που κατέχει στην Επιχείρηση και διέπεται, ως προς όλες τις διοικητικές του μεταβολές και τα δικαιώματα, από τις εκάστοτε ισχύουσες, περί του προσωπικού αυτού, διατάξεις των Δήμων. Ομοίως, τακτικό διαβαθμιζόμενο Δήμων, μπορεί με αίτησή του να αποσπάται στην Επιχείρηση, για διάστημα πέντε ετών. Η απόσπαση αυτή μπορεί να παραταθεί για άλλα πέντε. Το προσωπικό αυτό διέπεται, ως προς όλες τις υπηρεσιακές του μεταβολές και δικαιώματα από τις εκάστοτε ισχύουσες ειδικές περί του προσωπικού αυτού διατάξεις των Δήμων», υπογραμμίζοντας, ότι τα δικαιώματα των εργαζομένων «δεν παθαίνουν τίποτε».
Συνεχίζοντας διαβεβαίωσε επίσης, ότι το τακτικά διαβαθμισμένο προσωπικό Δήμων, συνταξιοδοτείται με το καθεστώς των δημοτικών υπαλλήλων, το οποίο μετατάσσεται σε υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης, εξακολουθεί να διέπεται από το καθεστώς κύριας, επικουρικής ασφάλισης, πρόνοιας και υγειονομικής περίθαλψης, στα οποία υπάγονταν μέχρι την μετάταξή τους, ενώ όλη η υπηρεσία τους κρίνεται συντάξιμη.
«Αξιόπιστο θεσμικό και αναπτυξιακό εργαλείο για εκσυγχρονισμό των υποδομών»
Όπως υποστήριξε ο κ. Σιώτος, «εκτιμάται ότι σε πρωτόλειο επίπεδο, με τη σύσταση Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης στο Δήμο μας, θα επιτευχθεί καλύτερη οργανωτική δομή, λιγότερη γραφειοκρατία, σωστή οικονομική διαχείριση και σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων, αύξηση εισπραξιμότητας, αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, εκσυγχρονισμό των προσφερόμενων υπηρεσιών, υιοθέτηση καλών πρακτικών, σταδιακό εξορθολογισμό τιμολογήσεων».
Αποσαφήνισε δε, πως «σε περίπτωση λύσης της ΔΕΥΑ, το νομικό προσωπικό, ανεξαρτήτως τρόπου πρόσληψης, μεταφέρεται στον αντίστοιχο φορέα, δηλαδή το Δήμο μας, με την ίδια σχέση, ύστερα από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου».
Κλείνοντας την εισήγησή του, ο Δήμαρχος τόνισε, ότι «στη σύγχρονη αυτή εποχή, που ο Δήμος Τήνου θα έχει ένα βιολογικό καθαρισμό στην πόλη, θα αναβαθμίσει το βιολογικό στον Πάνορμο, θα έρθουν δύο μονάδες αφαλάτωσης, 1.000 κυβικών η κάθε μία, ενώ έχουμε τη θέληση να βάλουμε κι άλλες αφαλατώσεις, χρειάζεται μία ΔΕΥΑ. Χρειάζεται αυτή τη δομή, που από το 1980 αποτελεί ένα πλήρες αξιόπιστο θεσμικό και αναπτυξιακό εργαλείο για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών και την αναβάθμιση των υπηρεσιών, για την ύδρευση και την αποχέτευση του νησιού μας».
Καταλήγοντας, κατέστησε ξανά σαφές, ότι «πιστοί στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, φέρνουμε σήμερα εισήγηση, ώστε το Δημοτικό μας Συμβούλιο να λάβει αυτή την απόφαση, η οποία – τονίζω – αποτελεί πρόκριμα. Αν η οικονομοτεχνική μελέτη δεν είναι βιώσιμη, δεν προχωράμε. Ωστόσο, αυτό θα γίνει σε δεύτερη φάση».
«Η Ε.Ε. αναμένεται να “ρίξει” χρήματα στο θέμα του νερού»
Τέλος, ο εκπρόσωπος της εταιρείας, που παρέχει συμβουλευτικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες στο Δήμο Τήνου, σε οικονομικό και οικονομοτεχνικό επίπεδο, κ. Σταύρος Λιάππης, ενημέρωσε το Σώμα, πως «το καθεστώς των ΔΕΥΑ στους ΟΤΑ, είναι μία τάση, η οποία επικρατεί και πανευρωπαϊκά, αυτή τη στιγμή. Τη διαχείριση των υδάτινων πόρων είναι στην ευθύνη ξεχωριστών, αυτοτελών οντοτήτων, δημοτικών ή κρατικών».
Επίσης, προς επίρρωση των λεγομένων του Δημάρχου σημείωσε, ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα επόμενα χρόνια, αναμένεται να “ρίξει” πολλά χρήματα στο θέμα του νερού. Για τον εκσυγχρονισμό των δικτύων, για τους αγωγούς αμιάντου που έχουμε, για την ασφάλεια του νερού κλπ. Η Ε.Ε. προτιμά και θα χρηματοδοτεί αυτοτελείς δημοτικές επιχειρήσεις και όχι Δήμους».
Εν κατακλείδι ο κ. Λιάππης τόνισε, πως το πλαίσιο συστηματικής λειτουργίας των ΔΕΥΑ, εδώ και περίπου τρεις δεκαετίες στη χώρα, αφενός κρίνεται επαρκές από όλο το φάσμα των πολιτικών χώρων, ενώ παράλληλα υπάρχει και η απαραίτητη τεχνογνωσία και εμπειρία.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Τα πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής
9 Ιαν. 2025 - 6:18 - Με ένα "κλικ" απευθείας στον Δήμο Τήνου
11 Νοε. 2024 - 6:17 - Οι καθυστερήσεις "πυροδοτούν" αντιδράσεις
10 Οκτ. 2024 - 6:17 - Δεσμοί φιλίας μεταξύ Δήμου Τήνου και Δήμου Zhoushan
22 Μαΐου. 2024 - 6:17 - Ανάπτυξη ολιστικών παρεμβάσεων για τη νέα γενιά
11 Απρ. 2024 - 6:15